16 Jul 2017

46 Sretna okolnost

Podigoh se junak putovati
do lijepa šeher-Sarajeva.
Ukraj puta ja se namjerio
na gustinu orahova hlada.

Pod orahom izvor voda teče;
na izvoru pod vijencem djevojka,
do djevojke nevjestica mlada,
te pomislih misli svakojake.                                                     29. septembar 1994.
Il ću ljubit mladu nevjesticu,
il ću ljubit lijepu djevojku?

Ljuto kune kićena djevojka:
„Sarajevo, i Petrovo polje,
dabogda vas kuga pomorila,
kad u vama zli su običaji;
da se ljube nevjestice mlade,
al ne ljube pod vjencem djevojke!“




Sead Pezo je tu. Došao je po naređenju Zuhdijinom, s ličnom namjerom da negoduje.
Postavlja pitanje zašto sam njega tražio kada on nije za toga, kada ima toliko drugih koji bi rado došli, kada ovo nije njegova želja.
Još više je negodovao saznavši da namjeravam praviti od njega računača. Mladalački osmijeh kao da je govorio - samo se ti trudi, vratićeš ti mene brže nego si me doveo.
Nisam ni ja preoptimističan. Ali prije nego krenemo s testiranjima njegove i moje volje, naših upornosti, odlučnosti, i mnogih drugih osobina koje trenutno čine nepomirljivima njegovu neskrivenu želju da bude vraćen puškomitraljezu, i moje inatne da uspijem s njim, obojica se zadovoljavamo kompromisom. Učim ga nišanjenju. Brzom nišanjenju.

                               ***
Tek je Sedo bio dva dana sa mnom, a s jednom od sarajevskih jedinica izašao je i Hašim. O zamjeni njih dvojice smo Sedo i ja samo popričali. Pri tome nijedan nismo priznali konačni „poraz“.
Dok ovo ne prođe neka je kako je.
Dvije stvari su mi se kod njega jako dopale, jednake simpatije imamo prema šesetkama, koje on ispoljava dostizanjem zadivljujuće brzine nišanjenja.
Što je usput rezultiralo i time čime ja nisam bio zadovoljan. Dalje nije htio, računanje ga zanima još manje nego li je Salju i Ferida. Ostaje nada da će se to vremenom promijeniti, kada budemo gađali, kad budem direktno računao. Možda sam bude postavljao pitanja. Do tada ću, povremeno da ga gnjavim pričom, predstavom o tome - kako minobacač pogađa cilj koji ne vidi!?

                                 ***
Sve je, ipak, u sjeni iščekivanja. Koje je, neko u šali reče, i četnicima dosadilo.
Da li su nekako došli do informacija ili su uočili dovlačenje naših novih snaga, ili jednostavno idu po svome planu, tek krenuli su sa žestokim granatiranjima. Na naše linije, dok pješadijski napadaju jedinice 4. Korpusa. To su napadali i prošloga puta, tu je to izvodljivije. Zapravo se tu oni i brane, ovaj dio Treskavice im se čini sigurnijim. Teren je takav, pokrili su dominantne kote kontrolišući tako realne mogućnosti naših eventualnih napada. Samo nam granatiranjima to žele potvrditi.
A onda, naiđe par kišnih i maglovitih dana. Četnici se ponovo ušutješe, i sve se učini kakvim je sve vrijeme bilo.
Neće biti. Nova je promjena - sastanak koji je održan u kolibi komandanta divizije Zaima Imamovića. Njemu su prisustvovali, uz neke starješine iz Korpusa, i svi komandanti brigada.
Nema više odgađanja, određeno je tačno vrijeme početka akcije...

                              ***
Poziv Zuhdijin sam očekivao. Nije on nepromišljeno onako mi dao da uzmem Seada Peza.
Polovinu sam znao šta mi ima reći. Dugo odgađana akcija kreće, i ne može proći bez mene. Događaji koji prethodiše stvaraše neke zbrke u mojim mislima, o kojima ću sada još dodatno razmišljati.
Prvo je stigla ta da cijela brigada ide. Druga, da jedino bacačlije ostaju.
Prvu vijest poprati zanimljiva, ne i nemoguća priča. Kako se dočulo da druge brigade šalju samo dijelove, i to uglavnom najelitnije, to se nametnulo pitanje zašto baš mi idemo svi. Tačnije, skoro svi.
Kažu, na taj sastanak kada se sve dogovaralo, Galib je stigao mahmuran. Toliko da je tokom sastanka i dremnuo. I to upravo u trenutcima kada je komandant Korpusa Vahid Karavelić od svih tražio da daju okviran broj boraca koliko mogu dati za akciju.
Mahmuran, napola pri snu, Galib i nije najbolje razumio pitanje. Umjesto da sabere diverzante i jurišne vodove bataljona on je odnio da se traži ukupno brojno stanje brigade. Tako je i rekao tu cifru, tih četiri stotine.
Ako išta sada nije važno to je da li je ovo prava istina, ili se zaista tražilo da mi damo toliko ljudi. Helem, nema više mogućnosti da bi se neko bunio, da bi se nešto ispravljalo, uz svu pješadiju ima da ide i sva logistika, Komanda, te dakako i sve prištapske jedinice. Uz, ako ikad ispravno pitanje - zašto su jedino artiljerci pošteđeni?
Ima Galib objašnjenje i za to. Ko zna kako će sve to teći, moguće je da artiljerci budu korisniji s minobacačima nego s puškama. Ali ima i ono drugo, kako će se koji osjećati dok bude ispraćao inžinjerce, veziste, protivoklopnjake, protivavionce, sanitetlije, kuhare i pekare...
Ja se, među tim ne bih mogao zamisliti. Tako da sam Zuhdijinim pozivom, ma koliko da sam ga očekivao, i obradovan.
Možda je ta druga polovina priče ono što ne volim, ali šta je tu je. Sad mi još i vrlo sretna okolnost dođe to što sam uzeo Seada Peza.
Naš bataljon nosi šesetku, onu jurišnu, za što je i sasvim dovoljno dva čovjeka. Pod uslovom da se mine raspodijele. Obećanje koje sam dobio od Zuhdije, tako da je meni ostalo samo odrediti ko će ići sa mnom.

                                  ***
Na Gluhači me sačekalo nešto što sam mislio da je prošlost. Negodovanja ostalih zbog moga pristanka, ma koliko ja nastojao objasniti da se samo radi o naređenju.
Lutvo je prednjačio, objašnjavajući kako bi isto naređenje stiglo i njima da oni na vrijeme nisu zauzeli jasan stav po tom pitanju, odnosno odbili bilo kakvu vezu sa šesetkama. Branio sam se da u tome i jeste razlika, oni su brigadna, prištapska jedinica, mi još uvijek u sastavu svoga bataljona. Kao takvi i dužni smo pratiti bataljon. Dok nisam previše mario na napade da se ovim zapravo izdižem iznad ostalih, ubirem neke poene.
Ovaj dio priče je poslužio da osjetim raspoloženja ostalih bataljonaca.
Ako sam znao za Latovo, više sam očekivao od Salje. Računao sam da bi bilo sigurnije da bar trojica pođemo, zbog nošenja mina. Znam kako će i pješadija reagovati kada im Zuhdija htjedne narediti.
Salja je, od kako se stalo ozbiljnije pominjati akcija, dobio grčeve i bolove u stomaku. Sve mi je to ličilo na Bešovićev manevar, pa ako njega niko ne provjerāva, ne bih ni ja trebao Salju.
A Lato se nije ni morao pravdati. Da je naređeno da idemo svi znam da bi i on bez pogovora krenuo. Ovako, njegovih sto i nešto kilograma i nije za dobrovoljno dugo pješačenje s teretom.
Znao je i on da tako razmišljam te se dosjetio kako da sve učini i malo humorističnim. Često ponavljano izjašnjavanje Alije Šljiva kako jedva čeka dan kada će doći u priliku da počne svetiti svoje izgubljene bila su idealna prilika. Za provjeriti to, i za našaliti se. On se nije ovih dana žalio na bolove i grčeve, ali jeste ćuteći stalno umotavao jednu nogu.
Kako nije bio tu kod ovog prvog dijela razgovora, to smo i riješili da idemo samo Pezo i ja, ali i udružili se kako bi šala ispala bolja i potrajala duže.

                               ***
Do samog polaska. Nije bilo pominjanja toga da li sam ili nisam trebao prihvatiti, da li će poslije nekad i ove ponovo da čekaju rasprave oko toga moraju li ili ne uz šesetke, zašto sam poštedio Lata, povjerovao Salji ne i njemu, sve je usmjereno na to da Aljo shvati kako je takva naredba, samim tim i prilika koju je čekao.
Na momente mi je bilo i žao njega, prije svega zbog držanja kojim nas je iznenađivao. Ne mogoh a ne prijestiti se Dragomilića, Salka Bajrovića, ipak uvjeren kako ovaj put šala neće biti ništa drugo.
Vidjelo se da i on, kao Salko onda, zapravo čeka momenat kada će neko reći da je sve samo šala. Ali i postaja očitije da bi, ako se to ne desi, krenuo. Ne bi porekao ono što je govorio.
Ranac je spremio. I svu noć nije oka sklopio.


grupa najmlađih (Sead Pezo, krajnji s desna)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...