12 Mar 2018

4 Ose

Služim cara devet godin dana,
niko ne zna da sam ženska glava.
                                  početak maja 1995.
Vrijeme dođe da se sama kažem:
Kose rastu, kalpak mi podižu.

Dojke rastu, toke mi pucaju.
Usne svrbe, traže da se ljube!




Radovao sam se velikoj pobjedi na Treskavici. Zbog redukcije struje taj dnevnik sam odgledao u reprizi, pa su moja osjećanja bila tako izražena. Osjećanja, koja se lahko ne mijenjaju.
S nestrpljenjem sam čekao novije vijesti. Ne mogu reći da se budio neki novi, negativni predosjećaj, ali ni opovrći svjesnost takve mogućnosti.

                                ***
Mračilo mi se lice na izvještaj koji ću čuti. Dosta neodređenog je rečeno, ali sam naviknut da razumijem istinu iza onog što se u sličnim situacijama čuje.
Ratni izvještač je pomenuo očekivane četničke napore da povrate izgubljene položaje, tiho istakao spremnost i odlučnost naših boraca da ih u tome spriječe. Naglasak je bio na tome da borbe gore još traju.
Ja znam, ili sam uvjeren da nije tako. Đokin toranj je ponovo izgubljen. Nije to zbog dojma da me njegovo osvajanje moglo mašiti, to je činjenica koja ostaje, međutim poznate su mi i propagadandne naše neistine.
Daleko je to od laži kojima obiluje protivnička propaganda, koja je još početkom rata izvještavala kako „muslimani napuštaju svoja sela paleći ih kako ne bi mogla koristiti srpskoj vojsci“, koja uporno izginule srpske vojnike pravi „civilima“, koja je brojne logore 'pretvorila' u „sabirne centre“ sa snimcima logoraša prisiljenih da to potvrđuju, čiji izvještaji obiluju i lažima i licemjerjem, dok neki nadilaze čak i puno toga što se može naći u Riplijevoj „Vjerovali ili ne“.
Posebno mi u pamćenje ostaje urezan dnevnik Radio Novog Sada, koji smo baš slušali u tim planinskim vrlijetima, i to u dijelu gdje to nikako ne bi smjelo biti praksa. Izvještaj sa završene Šahovske olimpijade održane u Moskvi novosadski sportski izvještač je počeo informacijom o ne baš dobrom plasmanu selekcije Jugoslavije, završio s podatkom da je zlatnu medalju osvojila prva ekipa Rusije a bronzanu druga ekipa Rusije. Taj politički, a ne sportski novinar je smatrao da nije u tako pozitivnom kontekstu dobro pomenuti, čak ni njima uobičajeni termin „takozvana Bosna i Hercegovina“, nego neupućenijim slušaocima ostaviti razmišljanje da je nehotično ispušten podatak koja je reprezentacija osvojila srebrnu medalju. Nije mogao progutati ni tu činjenicu, dok bi nabrajanje naših šahista, osvajača srebra, u tim ludim glavama dosezalo nivo nacionalne izdaje, a s obzirom kako bi, uz dvojac Emir Dizdarević i Kemal Osmanović, morao pomenuti i preostalih pet: Predraga i Nebojše Nikolića, Ivana Sokolova, Radeta Milovanovića, te Bojana Kurajice...
I naše su neistine u svrhu morala. Dakako su umjerenije.
Ne preuveličavamo podatke o stradalim civilima, negdje se doda malo na stvarni broj ispaljenih četničkih granata, i eto - prikrije se koji gubitak teritorije. Ako ubrzo povratimo Malu ćabu to će bti javljeno sa zakašnjelom informacijom o prethodnom njenom padu, a ako ne onda će se nastaviti s izvješćima kao da nije nikada ni osvajana.

                                 ***
Do izlaska na smjenu doznao sam puno toga, najvažnije da niko od naših nije poginuo, po izlasku mi i ostalo postaje jasno.
Prvi utisak se nadovezuje na ono što znam o našim ratnim izvještačima. Situacija doista izgleda kao da se ništa nije dešavalo. Jedino negdje u mojim ušima bubnja pjesma „Na planini Treskavici...“
Ako ništa, sem Đokinog tornja drugo ništa nismo izgubili. Drugim riječima, opet se spremamo za njegovo uzimanje. Prije toga nam je zaustaviti trajuće četničke napade.
Vidio sam da su tu još uvijek Fojničani, kao i dijelovi jedinica iz Sarajeva. Da li mi se samo tako činilo, na prvima se još uvijek više osjeća ona tragedija, nego tragovi posljednjih borbi, dok su drugi u mojim očima nešto brojniji. Ako mi se i čini, ili ako je istina, sve razumijem.
Nešto je, ipak, dosta drukčije iako ja to ne vidim. Kažu, bile su tu i Živiničke ose. Koje se nisu proslavile.
Naši govore o dva suprotna utiska, sam dolazak Osa je podsjećao na sve što smo o njima čuli, opremljenost i više, odlazak je kod mnogih pokolebao ranija uvjerenja. Za to njihovog boravka kao da ni metka nisu ispalili. Jeste akcija, po običaju malo kasnila, ali to nije moglo biti razlogom njihovog razočarenja.
Od njihovih boraca se čulo da su došli srcem, željom da pomognu Sarajevu, ne da se lome i mrznu po Treskavičkim vrlijetima. Spremni su da se bore za oslobađanje kuća i ulica, ne šuma i stijena.
Zamišljam njihov euforični dolazak, pokušavam shvatiti njihovo razočarenje. U svakom iskustvu ima primjesa navika.
Vraćam se tako na Sarajevo, svoje utiske o životu i ratovanju u njemu. Na život se brzo navikneš, saživiš, na ratovanje meni bi trebalo mnogo vremena. U šali kažem da radije ne bih ni pokušavao, strah me da bih poginuo prije nego bih se stigao navići. S bratom Fehimom sam pričao o tome, slično je i u suprotnom smjeru. Siguran sam i da je rat u Živinicama bliskiji tom sarajevskom, nego ovom našem brdskoplaninskom. A kada priznaš da se sam ne bi mogao na drukčiji navići, kako okrivljivati drugog.
Koga nema, bez njega se i može i mora, kaže jedna narodna. Tako bi i sa Osama. Ako je već neko računao na njih, trebao ih je dovesti nekoliko dana ranije. Da se naviknu. Na Treskavicu. Ona bi se na njih brzo navikla. A onda bi zajedno pokazali kako Ose sa sobom nisu donijeli samo dobar glas koji ih prati.
Nekada čovjek raspravlja sa sobom na stvari na koje ne može uticati. Meni žao što Ose odoše tako. Naslušavam se priča o Drugom korpusu kao betevnom, a znam karakter tih ljudi. Pamtim i ono što se pričalo o generalu Knezu, odnosno vremenu dok je on komandovao, ne zaboravljam ništa od onog što se pročulo o borcima Gradačca, vjerujem i u to što se prepričava o Selimu Bešlagiću, radovale su me i bajkovite priče o Crnim vukovima i herojima koje predvodi Naser Orić...
Neću da sumnjam da je bilo šta preuveličano i kada su Ose u pitanju, sve više se predajem utisku da nije krivica samo njihova. To me mislima vraća na generala Kneza, odnosno sadašnjeg komandanta generala Delića. Provlače se priče kako je njegova strategija zadržana na toj, lokalnoj osnovi, da u tome kraju čuva što je slobodno, bez želje da oslobađa više. Zašto bi ga onda zanimalo Sarajevo, odnosno brda okolo. Razloga za vjerovati u to je mnogo, dovoljno je da se sjetim dijela onoga u čemu i sam sudjelovah, pad Grepka i Proskoka, neuspjeh „Koverata“, operacija u Neretvici...
Čudan je ovo rat. Ko zna, možda su svi ovakvi bili. Mnogo toga mi neće biti jasno...
Nešto i osjećam. I bez Osa, i bilo koga drugog, ponovo ćemo mi na Toranj. Ponovo ćemo ga preimenovati u Malu ćabu. Mora tako, inače bi ovaj besmisleni rat izgubio i to malo smisla što ima.


Živinice, i okolina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...