25 Feb 2018

59 Šta je život

Šta je život – bajka samo,
san što sam ga mlađan snio,
da je sevdah zanos lahki,
što sam dragoj s usta pio.
                         početak aprila 1995.
Oj uzdahu snova mojih,
oj džennetske biser suze,
oj džennete, Esmo draga,
ti mi moju pamet uze!

Zbogom, moja sliko bajna,
suzama ću da te rosim,
bolnoj duši zaft da dadnem,
i u srcu da te nosim!

    (Safvet-beg Bašagić)




Iako sam ja rađi biti na onome drugom položaju ovaj je put red da boravim ponovo na Šljemenima.
Tu smijenih Lutva Podruga. Koji nije propustio istaći da zima ovdje nije gotova, da devet u međuvremenu nađenih Fojničana još svježe opominje, te još pomenu kako je sam imao nagovaranja da se naše zalihe načnu, nagovaranja i pritiscima kojima nije popustio, predosjećajno je gledao u mene mjereći koliko ću ja biti lakši u tim hladnijim danima kojih će sigurno biti. Mislim i da mu je bilo jasno...

Zima nije gotova. Budu dan, ili dva, koji bi kao da nagovijeste njen kraj, a onda se nanižu tri-četiri, takva da se postavi pitanje je li još i pokazala svoje najoštrije lice.
Ti, nešto ljepši dani korišteni su i za potragu za tijelima nastradalih u lavini. Potragu koja nije okončana, s obzirom da nema vijesti o jednom, posljednjem tijelu. U tim danima nastavlja se potraga za mrtvima, ali i oživi osjećaj da se primiče dan nastavka naše ofanzive.
Zaim Imamović ne spava. Ne odustaje od želje da bude brži od četnika, odnosno da ukorak zaprati vrijeme. Nedavna nesreća je velika opomena, ali Zaim i iznova ističe kako bi bilo bolje boriti se sa snijegom prema Đokinom tornju, nego s četnicima ukoliko budu brži.
Kako se dani smjenjuju, to se manje čuje priča o potrazi, više o tome da li je naredno jutro ono koje Zaim iščekuje. A koje, također, sigurno da neće biti lahko, nježno, nego ispunjeno nekim svojim poteškoćama. I koje, kao i svako slično, možda bude imalo svoje žrtve.
Fojničani se neće zaboraviti. U srcima njihovih porodica, onih koji su ih bolje poznavali.
A među nama, živjeće neko vrijeme. Dok ne postanu brojke, u boljoj varijanti ostanu priča koje ćemo se sjećati kada i nekih anegdota.

                                 ***
Početkom smjene imali smo i usputni susret s komandantom divizije Zaimom Imamovićem. Bio je u prolazu, ali uvijek s nekim svojim idejama.
-       Koja ste vi jedinica? – priupita uz pozdrav.
-       Fočanska – kao nikome njemu je lahko odgovoriti na ovakvo pitanje, za razliku od mnogih drugih on zna ko smo, koliko vrijedimo.
-       Fočanska! Buduća gardijska – potvrdio je to i sada.

Imaju te riječi duplu težinu. Nije to samo priznanje svemu što smo do sada uradili, osjeti se prizvuk onoga što nas tek očekuje.
Razmišljah o tome. Pričasmo o tome. Lijepo je biti ponosan na sebe, ali svaki ponos ima svoje granice.
Gardijska, fino zvuči. Ponosno. Ipak u toj riječi je više tajni nego, možda, u prošlosti istine. Znamo mi to, zna Zaim još bolje. Lakše je on tu riječ izgovorio nego smo je mi čuli.
Svidjelo nam se kako je izgovorena. Svako slovo je jedan brijeg našega ponosa. Tajne su u onome što smo čuli.
O tajnama se i razmišlja. I priča. Strahuje.
Nije nam važno jesmo li brdska ili lahka, nama je dosta da smo Fočanska. Ili nije, pa nadjenusmo sebi i to „ljuta“. Možda nam je i to malo, možda mi i hoćemo da budemo gardijska. U koju ćemo unijeti ponos i Fočanske, i ljute...
Samo pričamo. Tako je to, sada imamo zasebne, svakakve stavove. Kada tome dođe vrijeme, imat ćemo skroz druge. Jedinstvene. Prihvatićemo, ma kakve tajne da su ispred nas.
Do tada ćemo zaboraviti da je Zaim to i pomenuo. Tako je to, sve se pamti danas, a nikad ne znaš šta ćeš već sutra zaboraviti.
Ne prolazi komandant divizije svaki dan, ne viđa se on često, jednom čuješ onakve riječi.

                                    ***
Novi je dan donio nešto novo. Što, vjerujem, niko od nas nikada neće zaboraviti.
Vrijeme se opet malo popravilo, ono je nagovijestilo to što će Zaim kasnije reći. Slutilo se kako bi već narednu smjenu mogli izaći kao gardisti, bez obzira da li to ime zvanično ponijeli.
Do tada je biti što još jesmo. Fočanska, ljuta ali i sasvim obična jedinica. Koja je uvijek tu kada se puca, spremna svaki predah koristiti za bezbrigu. Ako se ima para ili se na neki drugi način može doći do pića to je neizbježno, u suprotnome se i bez toga može. Tu su karte, šah, kockice za jamb. I priča koja se uvijek proteže od najveselijih ka nekim trenutnim temama.
Iako zanesenim u pišpil, privuče nam tako pažnju neobičan zvuk koji je dopirao odnekle svana. Najbliži vratima su izašli po inerciji, mi ostali po osjećaju.
Nijemo smo gledali grupu pripadnika Civilne zaštite koja je dovršavala tužnu priču od prošle smjene. Prvi pokušaji da se dođe do tijela stradalih Fojničana bila su bezuspješna. Nakon što je iz Sarajeva angažovana specijalistička planinarska ekipa pronađeno je prvih devet tijela. Ni njihovo iskustvo i oprema nisu bili dovoljni da se dopre i do desetog. Do toga se moralo čekati do jačeg otopljenja snijega, odnosno do danas.
Saznajemo i zašto nije onda pronađen. Njega je lavina odvukla mnogo daleko, i ispod jedne od stijena. Iako je cijela dolina iscrpno istraživana, dugačke šipke kroz tu stijenu nisu mogle. Niti ispod nje. Sada šipke nisu trebale. Ali ni ostala oprema nije pomogla da se tijelo oslobodi ledenih okova. A tako da ostane jasna slika o tim tužnim, okrutnim smrtima, slika koju i mi imadosmo priliku vidjeti.
Ko je htio, želio prići i vidjeti. Ja nisam. Lakše mi je da ostalo čujem od drugih, dovoljno ono što sam iz daljine vidio.
Radilo se o čovjeku prosječne građe, koji je sada okovan u led dimenzija četiri sa jedan metar. Takvog su ga ovih dvadesetak ljudi nosili od Volijih jama do Baletinih voda, i ponijeli naniže. Umor ih je nadvladao, ledeni vjetar potvrdio kako ovdje dan ne mora završiti kakav je počeo, primorani su bili prijeći na drugi metod, manje ljudski. Pri vrhu ledene sante napravili su male ureze, kako bi mogli savezati konop. I dalje ga vući. Kao balvan, izgledu primjerena uporedba.
Oni koji su stigli s nekim našima razmijeniti par riječi to su objasnili, shvatajući njihov umor i sasvim razumno obrazloženje. On je mrtav svakako, bio nošen ili vučen kao balvan njegov život neće biti vraćen. To je istina. I to je ono oko čega ne treba ni da bude priče.
Nešto je drugo nad čime smo se zamislili. Ako smo mnogo puta razmišljali i bili blizu da shvatimo šta je ljudski život ovo nam je prilika da otklonimo zadnje nedoumice.
Ljudski život je jedna vrlo tanka nit, koja može mnogo toga izdržati ali i biti prekinuta u trenutku, u sekundi. Nit koja će čovjeka pretvoriti u mejt, u naviknutom obliku ili ovako u balvan.   


 bataljon Sutjeska, Baletine vode
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...