25 Jan 2018

47 Ni za šta nije prerano

Snijeg pade, drumi zapadoše,
dragi dragoj doći ne mogaše.
Već on dragoj sitnu knjigu piše:
„Moja draga, moja željo živa...

Moja draga, moja željo živa,
pošalji mi dušu u pamuku,
bijelo lice u al-burundžuku,
bijele ruke na tabak-ćagetu!“
                                                                                      
Draga dragom knjigu otpisuje:
„Ah moj dragi, moja željo živa,
šta će tebi duša u pamuku,
kada njome dihati ne možeš?

Šta će tebi moje bijelo lice,
kad ga, dragi, ljubiti ne možeš?
Šta će tebi ruke na ćagetu,
kad te, dragi, grliti ne mogu?“




U dugom telefonskom razgovoru Hašim je izdvojio i jedan događaj s prošle smjene.
Iako je o tome rekao samo nekoliko rečenica, pri čemu se između svake stigao malo nasmijati, ja o tome razmišljah nekoliko sati. Najprije se trudih da povjerujem u tu priču, što mi i ne bi teško s obzirom na činjenicu da iza svega stoji Zaim Imamović, ostalo vrijeme razlučivah ono šaljivo i ludo od ozbiljnog i smišljenog u njoj. I ovo drugo se crpi iz saznanja čija je to zamisao.
Iako u dnevnik nastojim bilježiti samo taksativne događaje, sada odlučih zabilježiti nešto od mojih misli.

Ideja takvog zauzimanja Đokina tornja je mogla biti samo Zaimova, i nikome drugom ne bi ni mogla pasti na um.
Treskavica je postala najvažnija tačka na Sarajevskom ratištu, ako od ranije uzmemo teoriju po kojoj Bosna ne može pasti sve dok se glavni grad drži, to ustostručuje njen značaj.
Ne čudi ona neskrivena težnja Zaima Imamovića da njome obavezno ovlada. I to je dio priče koji sam očekivao čuti. I nije se bez razloga toliko pričalo o tome, da je dolaskom one prave, planinske zime, Treskavica, njeni dominantni vrhovi, ostala prazna, ničija. I da će njome ovladati, ne onaj koji ju je zadnji uzeo, nego ko sada prvi izađe.
Boraveći u Sarajevu nisam mogao znati kakvo je gore tačno vrijeme, ali neka ranija znanja su mi kazivala da je za sve još prerano. Jedno znanje govori da ni za šta nije prerano, znanje o tome ko je, i kakav je Zaim.
Ipak je glavni dio priče nadmašio i ta znanja. Da će odabrati našu brigadu kao pratnju sasvim je očekivano, razumljivo, jednako se moglo predvidjeti i ko će mu biti pratioci. Bilo koga od nas da se je dalo da sačini spisak, onih koji su dovoljno ludi poći za Zaimom, maksimalno bi pogriješio u jednom-dva imena. Zapravo, svi bi mi mogli sačiniti i spisak od tridesetak takvih, ali i približno odabrati onih sedam-osam, koji će zadovoljiti i neke druge kriterije.
A toliko ih je i moglo učestvovati. I Zaimove su procjene bile kako je to najmanji nužni broj. A nije ni želio naručiti više krplji!
Da, krplje su suština ove priče. O njima sam samo slušao, nikada ih vidio. I možda je to razlog da mi je malo žao što sam sve propustio, makar i samo kao posmatrač.
A to je dovoljno da se shvati sva ludost zamišljenog poduvata. Praviti nešto nalik ronilačkim perajima, samo s namjenom za snijeg, kazuje i kakvo je vrijeme bilo kada se Zaim s družinom uputio. Snijeg se nije mogao drukčije ni gaziti. Samo krpljama, i to odabrani, sposobni momci.
Kažu da je u sve bila uključena i ta naša nekakva meteorološka stanica, koja je predviđala da predstoji poboljšanje vremena. Sami početak toga se nije smio čekati, treba biti brži. Od četnika.
Iako je taj dan duhnula mećava nije ih spriječila u nakani. Brinulo se za njih, pa je s velikim olakšanjem dočekano radiojavljanje s vrha Đokinog tornja.
Ali, cio izvještaj nije bio prema planu. Nisu stigla uputstva da se krene s pripremama cijelih jedinica za izlazak. Umjesto toga je javljeno kratko, vraćaju se.
Nisam pitao koliko je trebalo biti ljudi u drugom ešalonu, jesu li i za njih bile pripremljene krplje. Nisam pitao ni kako je bilo Zaimu, i ovima s njim. Izdržali su, pa neka bude i da im je stvarni cilj bio samo izviditi. Izostavio sam i pitanje je li pominjano, za koliko bi se moglo ponovo pokušati.
To je Treskavica. To je vrijeme na njoj, u ova doba. Pomoću krplji i čelične volje se moglo izaći, i izašlo se, ali se gore nikako nije moglo i zadržati. Ali, moći će. Kad dođe vrijeme.


                                    jedan oblik krplji
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...