3 Dec 2017

35 Ako ste donijeli

Pivo piju age Sarajlije.
Na Ilidži, pokraj Željeznice:
Dva Morića i dva Džindžafića,
S Ćemaluše do dva Dženetića,
s Čobanije dvije Turhanije,
s Ceirdžika dvije Muzdedžije;
Iz Žabljaka do dva Vatrenjaka,
sa Kovača dva Halilbašića,
a sa Mlina dvije Turnadžije,
iz Potoklinice do dvje Penjave;                                                          
Sa Vratnika dvije Tahmiščije,
sa Hiseta dvije Odobaše,
sa Berkuše Kuna Hasan-aga,
sa Bjelava Pinjo Bajraktare.
                            31.decembar 1994.
A služi im Čebedžina Savka,
zlatnom čašom iz bijele ruke.
Kako kome čaše dodavaše,
svaki joj se za suknju hvataše.                
Progovara Čebedžina Savka:
„Čujetel me, age Sarajlije, -
Ako mogu svima biti sluga,
ja ne mogu svima biti ljuba.
                    
Samo onom mogu biti ljuba,
koji može Drinu preplivati,
pod silahom i pod bensilahom,
u čizmama i u halčinama,
pod pazuhom prenijet djevojku!“
Progovara Pinjo bajraktare:
„Evo ko će Drinu preplivati,
u čizmama i u halčinama,
pod silahom i pod bensilahom,
pod pazuhom tebe prenijeti!“




Povratak je išao prema planu. I previše. Vrijeme je bilo kao jučer, mi zadovoljni, s umjereno ali željeno popunjenim rančevima. Strah od lošeg vremena je protjeran, ali jača osjećaj kako nešto mora krenuti po lošem. Osjećaj, koji se stade pojačavati upravo gdje sam ja to najmanje želio.
Prolazeći ispod protivavionaca, tu meni dionicu dužu od sveg ostalog puta, bili smo u prilici da oslušnemo, uvjerimo se da je sve kako smo i ostavili. Usput sam još jednom uzdahnuo za svoga najboljeg ahbaba Fadila, zavrtio glavom ne znajući koliko sam pogriješio, klimnuo njome uvjeren da će, kada ovo sve prođe, kada mi nekad padne na um i pomenem mu ovo, razumjeti me, shvatiti i halaliti.

                                   ***
Dolazak na Šljemena nije govorio da se i tu moglo bilo šta promijeniti. Ipak mi je neki glas kazivao da kanistere ne unosimo odmah.
To što smo u bajti našli još nekoga bilo je iznenađenje. Kojemu, ne može se reći da smo se i obradovali.
Zbunjeno smo se pozdravili, upitali, prošli uz peć malo se ugrijati. Vrijeme koristeći da shvatimo o čemu se tačno radi.
Raspoloženje ostalih je bilo umjereno pozitivno, što je jedino garantiralo da je Bećo Merdan, naš hodža i moralista, već neko vrijeme tu. Priča koja teče otkriva kako mu nije tačno kazano gdje smo mi bili.
Uključujemo se u čitavu priču na način da samo odgovoramo koliko nas se pita. I čekamo momenat kada će nam biti rečeno da unesemo kanistere.
Što će, po svemu sudeći popričekati. Time izvjesnim postaje da barem to Beću nije rečeno. Prve moje misli su išle da neće ni biti, da se čeka da on ode. No priča je u trenutku direktno dotakla to pitanje govoreći i nama da je Bećo došao ostati s nama cijelu noć!
Pod takvim dojmovima i nije lahko govoriti o Bjeimićima, našem boravku tamo. Bećo je bio sa mnom prošli put i razumljivo se malo više raspitivao. Uglavnom smo se držali udovice, o kojoj je na sreću Aljo najviše, i najmaštovitije pričao. O njenim oblinama, damarima koji dukata vrijede, zbog kojih Aljo navodno nije ni oka sklopio. Već je izrazio želju da s proljećem ode ponovo, tada će vrijeme biti bolje i za put, i za štošta drugo. Pohvalno je govorio i o doživljenom gostoprimstvu, pažljivo obilazeći bilo koji detalj vezan za rakiju, i tamo popijenu a posebno ovu donešenu.
Ponavlja Bećo razloge što se odlučio doći k nama, slijediti primjer Suvadov. Zapravo je njega i nazvao, i pitao. Kao ni mi njega, ovaj ga nije mogao odbiti.
Vođeni su sličnim promišljanjima, s razlikom što Bećo nije ni imao rezervnu opciju gdje biti. U Komandi mu nikako ne odgovara, veli sit je većine tih ljudi, te priče koja će zadirati predaleko. Previše će biti rata u toj priči, pomalo ga je strah da ćemo u toj priči oko ponoći biti na vrhu Treskavice, par sati kasnije u Kalinoviku, a pred zoru na Drini. Najviše mu smeta što će u pauzama te, druge priče biti povremeno protkate lažima i poluistinama, nerijetko propraćene i psovkama. Cijeli ambijent će biti takav da sigurno ne bi mogao, čak i kada bi htio, cijelu noć prespavati. Kratko se premišljao gdje bi moglo biti bitno drukčije. Znajući i Suvada, te mene i još nekoliko nas, znao je i da je ovo to mjesto.
S jednim nije računao. S tim ja sada računam, i nekako sam najbliži procjenama da su i ostali već pomireni s tom idejom. Noćas će nam biti kako bude, a planirana proslava se pomjera za dvadeset i četiri sata. U tome je još važno pronaći neki balans, ne pojesti svo meso večeras. I drugi, teži, kako dva piva razvući do dugo iza ponoći. Što je trenutak da još koji put, sada najiskrenije uzdahnem pomišljajući na Fadila.
Kratki zimski dan je bio pri kraju kada smo došli, uveliko zalazismo u početak duge noći, vrijeme kada moramo odlučiti. I to bi ponajprije moglo biti na Suvadu, njega bi Bećo najlakše razumio, a sem toga mi ostali se i ustručavamo. Samo smo se počeli pomalo vrtjeti.
-       Ako ste vi nju donijeli, slobodno je iznesite – dok sve ne prekinu lično Bećo – ja sam vam reko zašto sam ovdje, i nije mi prvi put da sjedim s ljudima koji piju. Uvijek treba razlikovati one koji znaju piti, od onih koji ne znaju. A navjiša je razlika u priči. Nisam ja pobjego od rakije, nego od priče. Loše, ružne priče...

A rakija je bila više nego dobra. To smo potvrdili mi, bez Beća i naše dvojice. Mene je lično iznenadilo to što je Mirso Šljivo bio u toj manjini, nisam mu vjerovao dok, po ranijem dogovoru, jedno pivo predade meni a drugo Salji. Čak sam rekao da će „njegovo“ čekati do zore, ako se predomisli.

                                   ***
Nije. Kaže, ranije je pio. Pa prestao, poslije one svoje ružne epizode s polisama osiguranja zbog kojih je osuđen sedam godina, odležao upola manje. Početkom rata je opet pokušao, no je se brzo uvjerio kako je bolji kada pije samo sok.
Nekako mi se čini da bih ga volio vidjeti kada malo popije, ućeifi. Bez pića je jednako zabavan kao i mi koji pijemo. S razlikom da je raspoloženiji za naše usluživanje.
Ako ništa, to bi mu trebao biti razlog da se ponovo propije, ili počne praviti da pije, ili jednostavno promijeni ponašanje. Jer što je rakije bivalo manje u kanisterima to smo mi bivali bezobrazniji. Mirsu jedino nije nikako bilo mrsko da nam istresa piksle, donosi vode, dopunjuje mezu i slatkiše, održava vatru, i usput pjeva, priča i veseli se s nama. U svakom slučaju, neko od nas, nešto manje bezobrazan, ili više, priznade kako je mnogo lakše piti.
I kada bi se neko od nas ponudio pripomoći mu Mirso je to odbijao. Kako sam reče, dok rakija uveseljava nas, njega veseli naše veselje, s ovakvim načinom da i sam učestvuje. Još reče kako bi mi bili manje veseli da nije on tu, odnosno neko ko opslužuje.
I dok se Aljo odmah prisjeti udovice ja pokušah definisati idealan akšamluk. Koji bi uključivao jagnje na ražnju, ne više od desetak ljudi, dovoljno dobre domaće rakije, koje pivo „za presjeći“, par vrsta salata, po željama akšamlija, te jednu ili dvije lijepe i vrijedne djevojke da opslužuju.

                                 ***
Ovaj naš nije bio idealan, ali jeste za pamćenje. Suvad Žgalj je donio fotoaparat, ispucao je cio film. Ne znamo kada će biti prilika da se slike izrade, poželjeli smo da svi dočekamo taj dan.
Kao malo dijete se radujem ovim slikama, bit će mi prve - urađene na nekom položaju. Vjerujem Suvadu, siguran sam da će slike izraditi, dostaviti ih svakome od nas. Sačuvaće jednu lijepu, dokumentovanu stranu ove nezaboravne noći.
Koju nismo pokvarili nečijom idejom da tačno u ponoć ispalimo plotun. Jeste bilo pješačkog puškaranja, s obiju strana, ali ni četnici se, možda ina naše malo iznenađenje, nisu željeli razasipati granatama.
Možda bi u nekom filmu i ispalili taj plotun, ali ovo nije film. Nije to ni bila neka ozbiljna ideja, bila je to samo šala. Da je traženo od nas da noćas gađamo, teško bi se nakanili.
Ovo je bila noć za druženje i veselje, piće, pjesmu i priču, najviše šaljivu i ne-ratnu, za prisjećanja, uspomene, za zabavu. Stigli smo se podijeliti u dva tabora, iz kojih smo birali one koji su se odmjeravali u šahu, jambu i pišpilu. I naravno, svi zajedno, na kraju u prstenu. Računali smo pobjede i poraze, ali tako da važe samo za noćas. Za pamćenja to nije.
Noćas nije niko izgubio. Bar se nadam, vjerujući u Fadilov halal.
Svi smo dobili jednako, možda malo više Suvad i Bećo...


Šljemena, iz novogodišnjeg dočeka 1995 (Sead Pezo, ja i Mirso Šljivo)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...