29 Nov 2017

33 Takvi su i ljudi

Sadih almu na sred atmejdana,
gledah dragu devet godin dana.

Kad je alma za trganje bila,
moja draga za ljubljenje bila.
                                  30. decembar 1994.
Duhnu vjetar, slomi almi granu,
dođe jaran, odvede mi dragu.

Pa me jaran u svatove zove,
da mu budem djever uz djevojku.

Muka poći, još teža ne poći.
Ako pođem, nagledah se jada;
ne pođem li, neću vidjet dragu!




Nismo ranili. Ako tokom dana neko i posjeti bajtu moći će nas se prikrivati. Sem toga, sračunali smo da za jedan dan ne možemo i otići i vratiti se. Bitno je do tamo doći prije akšama, naći rakiju i konak, te sutra ujutro biti odmoran.
Ja znam u koje ćemo selo, kod koga, znam dobro put preko Visočice, lahko sam ih uvjerio kako se ne može desiti da gdje skrenemo, zalutamo. Znam i još nešto, s ovim novim okolnostima ima, eto i taj jedan mali, težak dio puta. Ranije je zamišljen kao tačka gdje ćemo uvratiti, predahnuti, sada ga moramo pažljivo zaobići.
Dotle sam ja i ćutao. Ne znam jesu li oni nešto primjećivali, osjećali na meni, tek ni oni nisu mnogo pričali.


Primičemo se uzvišenju na kojem znamo da su se smjestili protivavionci. Zastali smo. Kao da prolazimo ispod četničke bajte. S tim da smo nekako sigurniji kako nas ovi neće čuti, vidjeti. Svjedeno, ne bi smjeli rizikovati. Jedno bi bilo da smo maksuz uvratili, sasvim drugo da budemo primijećeni. Na stranu što bih ja nekako i volio da se to desi!? Možda sam zbog toga i zastao!
Ne možemo stajati satima i prizivati da se to desi. Krenuti nam je dalje.
Muči me nešto u glavi, po stomaku. Par puta sam okretao glavu lijevo, u pravcu gdje sam zamišljao njihovu bajtu, „vidio“ Fadila u njoj. Činilo mi se kako se on nada, vjeruje da baš ja mogu nešto slično smisliti. I da je siguran kako ga u tom slučaju neću zaboraviti. To me i muči.
Kada se dovoljno odmakosmo pomenuh to Salji i Alju. Ne razumješe me sasvim, oni ispletoše nekakvu priču kako bi to izgledalo da se cijela brigada ovoga sjetila, ovaj naš poduhvat bi imao mnogo manje smisla. I nije sve u toj noći, rat je može se i bez pića, ćeif je zaputiti se na ovakav put. Ma koliko vjerovali mi da je siguran i lagan, ono što ni ja ne mogu znati jeste kakvo nas vrijeme sutra može očekivati. Ne mogu znati, ali neću ni da sumnjam. Da je htjelo biti ružno - bilo bi već jutros!?
Izlaz na Visočicu to potvrđuje. Pritom mi bivamo još i iznenađeni, toplije je nego na Šljemenima. I ne samo danas, i prethodnih je dana. Snijeg je po brinama skoro otopljen, a put uglavnom tako i ide. Uglavnom, brže i lakše se primicasmo spuštanju niz drugu stranu Visočice.
To je mjesto gdje prestaje jednoličnost planinska, slična i onome što gledasmo po Treskavici. To je dio koji već mogu i da prepoznam.                                
Kada se je put pretvorio u široku makadamsku cestu više nisam ni imao sumnji. Jeste da nedostaje ona pitomost kojom su me Bjelimići oduševili, ali se upravo zato taj osjećaj jače javlja.

                                 ***
U vremenu kada iščekivah da se nazru i prve kuće svi oživljeni osjećaji na trenutak stadoše. Prema nama se čulo nešto drugo. Huku i brujanje ubrzo razaznajemo, nije se dugo činilo da bi moglo biti bilo šta jače, oklopnije od najobičnijeg vojnog kamiona.
Kad je to brujanje bilo takvo da se svake sekunde kamion trebao i pojaviti pred nama, mi smo zastali. Sklonili smo se s ceste, s prtine. Lično i nisam očekivao da bismo na svome putu, a prije silaska u prvo selo mogli i trebali naići na neko vozilo, a isto tako vjerujem kako se ni oni nama ne nadaju. Naše sklanjanje je bilo samo sigurnosti radi, straha nije bilo.
Do momenta kada se iza krivine kamion i ukazao. Na trenutak mi se učini kako mi je na sekundu ranije kroz glavu prošlo da smo se trebali ne samo skloniti već i prikriti.
Ne znam je li to bio neki prodor sumnje u sebe, svoju sigurnost, znam da me u momentu obli neki hladan znoj.
Mogao bih reći da je topliji dio dana prošao, da je i samo brujanje kamiona proizvelo taj zrak, istina je da mi se nije dopadao izgled kamiona. Ne samo da je vidljivo proizvod bivše JNA nego je sav išaran bojama srpskih, zastave i vojske, te ispisan četničkim rječnikom. Čak je i vozač imao ne baš malu bradu, a uniforme odavno nisu siguran znak raspoznavanja. Ako je postajala i najmanja mogućnost da zalutamo, onda je hladan znoj koji sam osjećao opravdan.
Od krivine smo bili tek dvadesetak metara. Nedovoljno vremena da dugo razmišljam, da se onaj hladni znoj počne lediti. Kamion prolazi pored nas, sasvim mirno i bez imalo razmišljanja o tome ko smo mi i da li smo trebali biti ovdje.
Gledajući za kamionom gledah i Saljino i Aljovo lice. Oni su imali više razloga da sumnjaju, da budu uplašeni, ali je njih mirnima držalo to što ja nikako nisam reagovao. I posebno, što nisu odmah vidjeli moje lice.
Kamion polahko nestaje za sljedećom krivinom, meni glavom prolaze prisjećanja o našoj nedavnoj ofanzivi, zarobljeno je tada i nekoliko kamiona. Očito je barem jedan nekako ovamo prebačen, s nejasnoćom tom da još nije prefarban. Valjda su svi ovdje odmah navikli, a nas se nije ni očekivalo.
Mi idemo naprijed. Prolazimo našu krivinu. Tu je vjetar ponovo blag, prošla ona hladnoća.
Pitam sebe jesam li se uplašio bio, jesam li smio posumnjati u ono u šta sam sve vrijeme bio siguran. Mislima mi počeše prolijetati i ružne slike, ipak se nekad negdje može desiti da me moja sigurnost izda i da tako navrljam na četnike. Sigurnost možda, intuicija - ne vjerujem.

                                  ***
Dvije krivine sam se prepuštao i opirao takvim mislima, a onda se sasvim opustih. Upravo očekujemo ulazak u selo koje se već na prethodnoj krivini malo providjelo, sada i osjećalo.
Prolazimo kraj prve kuće. Kotlina je, zavjetrina, snijeg je viši nego gore po brinama. Koristimo tragove točkova kao sigurnu prtinu, i pomalo žurimo da prođemo kroz ovo selo, zaselak. Pamtim ga kao izdvojenog, malo više razvučenog, i ljeti ne previše dojmljivog, ne kao što je srce Ježeprosine. Sada je još tmurnije, s osjećajem da ćemo ga proći a da nikog nećemo sresti.
Pred ovom prvom kućom vidjesmo kera, golemog ali pitomog. Da li ima tako izoštren osjećaj da mu nismo neprijatelji ili je nešto drugo po srijedi, tek nas nezainteresovano pušta da prođemo.
Nama je on bio potvrda da je zaselak ipak živ, dim iz kuće se mogao primijetiti tek kada se dobro zagledaš, tako da ne htjedosmo tek tako proći. Dobacismo mu sva trojica neki kao pozdrav, rezultat naših osjećanja da nikog drugog nećemo ni sresti, te zahvalnosti što ne laje, što ne čini ništa što bi nas imalo zadržavalo.
Do naredne krivine drugih kuća i nije bilo. Barem da smo ih mi mogli vidjeti.
A onda, još nešto što ne očekivasmo. Na samom izbijanju na krivinu čujemo oštar, prijeteći, ne prijateljski, poludivlji lavež. I dalje idem prvi, i ja sam taj koji mora razmišljati da li, i koliko usporiti, pogledati na stranu ima li gdje kakve tojage, za slučaj da je i ovaj ker nesvezan, a pošto je izvjesno sasvim drukčije raspoložen u odnosu na onog prethodnog.
Dok mi pogled traži tojagu koje nema na mahu, očekujem snažnijeg, krupnijeg kera nego prvi što bi. Malo me i stade zabrinjavati što se ne ukazuje iako je lavež sasvim jasan i dolazi odmah tu ispred.
S nevjericom se zaustavih kada se ker konačno ukaza. Stajao je na svega par koraka, i dalje vrlo oštro lajući. S gardom koji je prijetio da će svake sekunde skočiti na mene. Ali i s istinom da mi ne prijeti baš nikakva ozbiljnija opasnost.
To je bilo više štene, možda neke ljuće, agresivnije rase, sa rijetko glasnim i prodornim lavežom, jer da je odrastao ker neke prirodno sitne rase sigurno da se ne bi ovako ponašao.
Prije nego se nasmijah, zalajah i ja prema njemu. Odmah se pokrenuo, ali nazad. Nije mnogo smanjivao svoj lavež, ali ni prestajao se povlačiti. Uz sada jasnu spremnost, ako ja krenem brže prema njemu, pokazaće i svoju brzinu.
Također je bilo jasno da neće predugo jednako uzmicati, sklonio se u svoju avliju.
To je trenutak kada ga je i Aljo fino vidio. Njemu je još glupljim izgledalo što je onako lajao na nas, te je skoro žalio što nije bolje vrijeme, što mi nemamo vakta za dangubljenje, što ne može da se obračuna s njim. Samo je oponašao kako bi mu malo uvrnuo glavu, da drugi put ne prkosi jačima od sebe. Posebno, ne onima koji mu ništa loše ne žele.
Kada smo prošli kuću na desetak, petnaestak metara, štenac se opet izšetao na sokak. Čuli smo pojačan lavež, i okrenuli se.
Dok smo se Salja i ja ponovo smiješili, Aljo se opet namrštio, sada načinivši dva brza koraka prema njemu. Na što je on ponovio raniju odlučnost, u jednoj sekundi, u jednome skoku ponovo je bio na sigurnom, u avliji.
-       Vala, i meni ide malo na živce, ovakvo kočoperenje – Salja otkri svoja razmišljanja, u trenutcima kada se spuštasmo niz narednu krivinu i dok je lavež polahko se utišavao – ali moram priznati da mi ne djeluje bijesan, više mi dođe kao da je sav od srca. Takvi su i ljudi, jedni se samo kočopere, a drugi baš imaju srce.
-       E ako je tako, ovaj je kočoperan – ne slagah se.
-       Čini ti se. Misliš, zato što je sklonio se. Pa dobro, on je zalajo da pokaže kako nas se ne boji. A bezbeli da mu i nije baš do borbe. Pametan je on.
-       On je bezobrazan. Pametan je onaj prvi, vidio si koliki je, misliš da nas se on nešto plašio. E kad sam poslije ovog čuo, pa vidio, jeste da ja volim životinje, al bilo mi je došlo da ga jednom šutnem nogom...
-       Meni je ovaj pametniji. Oglasio se, obavio svoje, obavijestio gazdu. Sad, zašto ga ovi nisu čuli, to je već druga priča. Možda su i čuli, ali navikli da laje na svakoga. A mislim da je i prvi pametan, samo mu drukčija taktika. On je bio miran, ali da smo krenuli prema kući...
-       Ja mislim da nije razlika u taktici, nego u godinama! Sam si reko, kao ljudi su. E, još da znaš i u čemu se razlikujemo, kod njih se životinjski instikt razvija, kod nas zamire. Dijete kad se tek rodi, ne zna ništa, ali osjeća. Kao ker, kao životinja. Ako ne znaš kakav si kao čovjek, priđi životinji ili nepoznatom djetetu. Ako se dijete nasmiješi na tebe, znači da si dobar, fin, ljudski. Razumiješ, onaj prvi je osjetio da nismo zlobni i zato nije lajao...
-       Razumijem. Nego, pusti kera, gledaj i orijentiši se gdje da rakiju nađemo!
-       Đe je ta udovica!? – iz pozadine dobaci Aljo.


put preko Visočice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...