22 Oct 2017

18 Nije palo, neg je oslobođeno

Odmetnu se Mara u hajduke.
Hajdukova devet godin dana.

Desete je uhvatiše Turci.
Pa je vode gradu Banjaluci.
                                            kraj oktobra 1994.
„Kazuj, Maro, družinu ostalu!“
„Prje ću svoju izgubiti glavu,
nego kazat družinu ostalu!“




            Svoj drugi boravak u Sarajevu, tih sedam dana pamtit ću po mnogo čemu. Najprije, po polasku.
Sve se desilo iznenada, iako smo sve toliko najavljivali. Nisam bio za način na koji je do toga došlo.
Razlika između onih koji su otišli, i nas koji smo bili ostali je u tome što smo mi s Treskavice sišli kamionom. Tačnije, stigli smo, našli ih u Pazariću i Tarčinu. Tu su i dozvole pisane.
Pored većine koja nije imala dilema bilo je i nas koji bukvalno nismo znali - kuda. Do Visokog, ili Zenice, meni se i nije toliko isplatilo. Jablanica je najbolja opcija, ali mi se ni u nju ne ide uvijek.
Sarajevo se nametnulo, posebno što je Salja ponovo izrazio želju da mu pravim društvo.

Imali smo sreće i s prijevozom, nakačili smo se na neki kamion. Iz Hrasnice smo nastavili pješke, i odmah doživjeli susret koji sigurno nismo očekivali.
Nama se posrećilo da budemo među prvima iz brigade koji ćemo porazgovarati s Mustafom Hodžićem.
Nismo ga htjeli previše zadržavati, tek je i sam izašao s višednevnih ispitivanja u Korpusu, ali smo željeli čuti najvažnije.
Potvrdio je Halimovu priču i u vezi zajedničke odluke, ali i do momenta njihovog razdvajanja. Koje je bilo spontano, kako je i Halim pričao.
Niti jedan nisu sigurni na koga su prvi put naletjeli, naše indicije čine vrlo vjerovatnim da je to bila Viteška no oni to nisu mogli znati. Pozvani su na predaju, o kojoj nisu razmišljali.
Spašavajući se došlo je do nehotičnog razdvajanja. Mustafa je posrnuo, Halim je pomislio da je pogođen...
Halim se uspio probiti do nas, dok je Mustafa ponovo naletio na neku vojsku. Ovaj put su to doista bili četnici. Zanimljivo, opet je zaustavljen. Sada, bez mnogo mogućnosti izbora. Ponadao se da su naši, znao je lozinku...
I bilo ga je strah, ali je i sasvim bio svjestan kako je situacija prešla u onu na koju više ne može uticati. Shvatanje da su četnici, kroz glavu mu je prostrujalo mogućnosti da će odmah na licu mjesta biti strijeljan, kao i da će biti njihove namjere da bude zaklan. Vrijedan, jak u rukama, bio je spreman makar to izbjeći. Potrčati, pa neka od metka i pogine.
Teško može tvrditi da je nekakva intuicija prevladala da odmah ne pokuša bijeg, prije će biti da je to volja za životom. Volja, nada, koje ipak nekada prerastu u vjeru.
Prvih nekoliko minuta je bilo najtežih, u njima se prisjećao početka akcije, dana u okruženju, razgovora s Halimom, nade da mu je sin valjda preživio, zapitao se koliko može biti da su Čupovi pobili četnika u dolini, ostale jedinice, može li to biti ono što će usmjeriti i njegovu sudbinu. Kaže, nije se sjećao Trebove, djetinjstva, ni cijelog života, pa je i to jačalo nadu, vjeru. No, sve se temeljilo na tome da je zaustavljan, da nije odmah pucano u njega.
U tih nekoliko minuta je stekao dojam o ovima što su ga zarobili. Držali su se prilično korektnima, prekaljenim ali i već umornim ratnicima, kojima je rat jednako dosadio kao i većini nas. O toj grupi četnika je donio takav sud, ali se već javlja pitanje šta ga može dalje čekati...
Nisu ga ovi mnogo ni ispitivali, samo osnovne podatke. Javili su nekome za njega, i odmah je upućen naniže.
Taj dio priče je uobičajen, negdje je dovežen zavezanih očiju. Kasnije doznaje da je Kalinovik.
Sva ona ranija nagađanja, nada i vjera postaju sada prošlost. Zna sudbinu mnogih na početku ovdje zatvorenih, ali se i situacija otada mijenjala.
U zadnje vrijeme su se i razmjene dešavale, misli o tome vraćaju mu nade. Koje se ruše u sudaru sa onima s pitanjima kada će doći na red, koliko on zapravo vrijedi, ima li se neko založiti za njega. Baš to ga je i iznenadilo.
Tako se malo zadržao u logoru. Jedno od zadnjih ispitivanja je bilo bazirano na tome, ko je taj ko se založio za njega. Niti je znao, niti pretpostavljao, nije imao nikog bliskog, da je mogao biti toliko uticajan. Ali je morao reći neko ime. Prvi koji mu je i pao na um bio je Osman Džamalija. S kojim i nije bio toliko blizak, a u sumnji ga ostavlja izostanak reakcije bezbjednjaka. Ili je pogodio, ili ni bezbjednjak nije imao provjerenu informaciju.
O vremenu u logoru nije mnogo pričao. Kaže, nema šta ni reći. Ne može se požaliti, dobio je nekoliko udaraca ali ništa značajno, slično onome što je slušao od drugih zarobljenika. Možda je nedoteklo vremena, na čemu upravo zahvaljuje Osmanu, ili ko mu je već pomogao.
Išao je par dana jednome Srbinu cijepati drva, ističe i jednog od čuvara koji mu je krijući davao hljeba i cigareta, onih što su ga udarali i poprijeko gledali ne želi se ni sjećati.
Tek jednoga, isljednika, nikada zaboraviti neće. Tipičan bezbjednjak, uporan da sazna i ono što mu Mustafa ne zna reći. Priznavao je tako sve, uglavnom ono za šta je i pretpostavljao da četnici znaju, najrađe govoreći o sebi, da je od početka u Armiji, da je sudjelovao u svim akcijama, ipak kao običan vojnik, ali je otkrio i imena nekih naših komandanata. Morao je, a i onako sve to već znaju. Što je shvatao kod situacija kada je neka imena izmišljao jer nije ni znao, a kada ga je bezbjednjak ispravljao.
Ali i s tih ispitivanja posebno mu u sjećanju ostaje jedan, šaljivi detalj.
Pričajući o borbama u i oko Trnova više puta je koristio frazu „kada je Trnovo palo“, na što je ovaj svaki put glasno negodovao ispravljajući ga kako Trnovo nije palo, nego je „oslobođeno“!
Nije o tome onda mogao ni razmišljati, tek sada konta kako bi to trebalo da je oslikavalo njegovu iskrenost, spontanost, makar je u besanim noćima dakako se pripremao kako i šta pričati.
-       Kad ćeš već jednom naučiti, ljeb ga jebo, da Trnovo nije palo, neg je oslobođeno – svejedno je rečenica koja ga je i iznenađivala, kao i prepadala i smirivala istovremeno, i koju sigurno za života zaboraviti neće.

A, naravno, posebna priča je vrijeme iščekivanja. U početku se svodilo na glavno pitanje, je li mu sviće posljednji dan, ili će biti još jedan u kojem će ići na fizički rad, kasnije na ispitivanje. Kaže, tinjala je uvijek nada, ali nije stigao ozbiljno razmišljati o mogućoj, skoroj slobodi.
Vijest i nevjerica da je na spisku za razmjenu, tako su ga iznenadili. Donijevši novo iščekivanje, koje nije bilo lakše od prethodnih.
Javlja se strah da to možebiti znači strijeljanje, pa pomiješane sumnje i radost što se to odgađalo, žal i tuga zbog onih kojih na spisku nije bilo, poluprijezirno gledanje nekih od tih na njega, dugi minuti i sati indirektnog praćenja toka pregovaranja oko same razmjene, nevjerica da sve štopa, možda i propada zbog naše strane, sve do konačnog prelaska mosta Bratstva i jedinstva, moglo bi činiti jedan cio roman, jednu osjećajnu monodramu, ali za detaljniju priču o tome ipak ćemo morati sačekati drugu priliku. Ovaj  put, ni mi njemu ni on nama nismo mogli uzimati više vremena.
Rastali smo smijući se zajedno činjenici kako je nekoliko dana prije nas stigao u Sarajevo. A istoga idemo vidjeti porodice.


most „Bratstva i jedinstva“, mjesto razmjena, nadanja i strijepnji
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...