1 Oct 2017

13 Tako ćemo pamtiti obojica

Iziđi der, Fato, bona Fato,
iziđi der, zlato, da te vidim ja!

Pomoli der, Fato, bona Fato,
pomoli der, zlato, lice bijelo!

Ne prkosi, Fato, bona Fato,
ne prkosi, zlato, grom te spalio!

Zar ne vidiš, Fato, bona Fato,
zar ne vidiš, zlato, da te ljubim ja!




Cijelu noć je vojska tutnjala, jedni su izlazili, drugi silazili. Šaćir je dotjerao mine, konačno smo postavili i minobacač. Šator Muslimana je još tu, ali nikoga nema ko bi pazio na njeg.
Jutro, bez magle. Što je Sedu i meni znak da nas čeka dug dan. Izdržaćemo, radije nego da ga moradnemo kratiti pozivima za vatru. Što se nas tiče mi ćemo slušalicu uzeti samo ako telefon zazvoni.
Barem nas Komanda nije zaboravila, dotjerao je Šaćir usput i hranu. Za dva dana, koliko ćemo još ostati. Takav je postignut dogovor s višom Komandom, nekako se moramo i mi odmoriti. Vjerovatno je to prihvaćeno uzrokom da se desilo to što je moglo mnogo gore da se završi.

Navodno su to naši i ranije zahtijevali, da nam se linija barem prepolovi, kako bi bataljoni se smjenjivali, ako već nema vremena da se cijela brigada povuče. Nema vremena, jer je naša ofanziva kao bila u toku. Koja je poremećena četničkom. Poremećena, i pomjerena za neko vrijeme. Dovoljno da se odmorimo makar po dva dana, bez bojazni da će nam odmor biti prekinut.
Prvi je na odmor otišao Fočanski bataljon. Otud je Zuhdija Seda i mene onako povukao ovdje.

                                  ***
Ne žalimo se. Iako magle nema, četnici su ponovo mirni.
Kako sve izvjesnije postaje da će barem ovaj prvi dan takav izaći mi tražimo drugi način da ubijamo dosadu. Zadnjih smo se dana toliko napričali da nam treba neka promjena.
Prostor nije veliki, ipak je tu boravilo ovih dana mnogo vojske, mnogi su ga koristili kao i pauzu za ručak, poprilično je smjeća. Korisno i zabavno će biti da sve malo počistimo. A to nam dade i zanimljivu ideju.
Sedo me izaziva na dvoboj u gađanju. Nisam upoznat s njegovim kvalitetima, bez obzira što on vojske nije služio - znam sebe, i malo je vjerovatno da je slabiji od mene. Ipak, želim mu priuštiti željeni ugođaj. S tim da tražim da ja odredim pravila, makar da ne ispadne da se i obrukam.
Prisjetih se događaja iz Čuhovića, pričam mu o svom nevjerovatnom, svakako i slučajnom pogotku. Neću ići da nešto slično ponovim, ali takve nam mete određujem. I, nećemo ih postavljati mnogo daleko. Što nam, doduše, ni prostor ne omogućuje.
Jeste on bio da konzerve postavimo dalje, ali ja sam komandir. Moja računica je prosta, ne bojim se ako on i svaku pogodi. Želim i ja pogoditi bar jednu ili dvije.
Poslije postavljanja njegovih pet konzervi, jasno govorim pravila. Pobjednik je onaj koji obori više konzervi, a u slučaju da budemo jednako oborili neka pobjednik bude čiji pogotci budu više u sredinu.
On je tražio da u slučaju neriješenog gađamo još jedan krug. Od svih pet, ili barem tri. Bio sam protiv, pravdajući to glupošću upraznog trošenja municije. Ne znam zašto, čak sam potencirao i da revanša neće biti.
Nikako mi nije u početku bilo stalo da pobijedim, ali se to nekako promijeni. Žarko sam to želio, ne zbog same pobjede već kako bih ga poslije provocirao odbijanjem prilike za revanš. Ovdje intuicija nije toliko bitna, ali mi je nešto govorilo da se i čudo može desiti.
Mirno sam promatrao njegovo gađanje, usput se koncentrišući. Koncentracija mi je rasla dva puta, kada je Sedo promašio drugi i treći hitac. Nije je umanjilo ni to što su ona tri pogotka bila blizu sredina konzervi.
Nisam razmišljao o neriješenom, znao sam koliko je moja puška precizna i da, s obzirom na koncentraciju, mogu pogoditi četiri puta.
Prve tri su pale, četvrta je ostala. Neko bi još i rekao namjerno, s obzirom kako je posljednja lijepo poskočila u zrak.
Počeo sam s hvaljenjem, pobjedničkim zadirkivanjem, u sebi slaveći odigrani scenarij, kakav samo moja sretna zvijezda mogaše napraviti. Ni sekunde misli nisu pružene u onaj drugi smjer, da sudbina zna i slatko se našaliti.
Tražeći moje pogotke, na dvije konzerve smo ih našli oko centra. Ali, na dvije ih nije bilo nikako!
Gledao sam ih ponovo, jednu pa drugu, ne vjerujući očima. Pomisao da rupe moraju biti tu, da će se iznenada pojaviti, razbija se o osmijeh koji sve više ispunjava Sedovo mladalačko, dječje lice. Smišljao je način kako da zatraži revanš, sada uživa dok zajedno razotkrivamo ovu slatku pošalicu sudbine.
Raspravljali smo dva sata o svemu, smijali se komičnom obrtu, čudili kako sam s dva hica bio toliko blizu da su konzerve pale od strujanja zraka. Jedno vrijeme ja sam se zlobno držao igre riječi, koje sam tek podsvijesno na početku pomenuo, dok je on slavio stvarnu, zasluženu pobjedu. Na kraju sam ja morao popustiti, ipak je on više pogodio, i koga god bi tražili da sudi presudio bi u njegovu korist.
Zato moja zloba nije trajala duže. Priznao sam mu pobjedu, ali i svoje zadovoljstvo što je bila tješnja nego sam i priželjkivao, vjerovao. Tješnja nego da su milimetri odlučivali.
On jeste pobijedio, ali tek poslije razočaravajuće nevjerice. Dok kod mene razočarenja nije bilo, a ni žala. 
Čak mu rekoh da je i najbolje što je ovako završilo. Tako ćemo ovo gađanje pamtiti obojica. Ne samo jedan, ili nijedan s obzirom na njegovu ne-bitnost.


pojedene konzerve su mogle još poslužiti, za zabavu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...