26 Aug 2017

5 Iglom i koncem

Rumena mi ruža procvala,
samo jedna staza ostala.

Kuda moj dragi prolazi,
i sa sobom ata provodi.
                                         6. oktobar 1994.
Veži ga ruži za grane,
neka mu ruža miriše,
neka moj dragi uzdiše!




Nije mi prvi put da se različito, pomiješano osjećam. Uvijek je lijepo, ugodno, ponosno biti u nekom centru pažnje, pozitivnom, ali bi čovjek uvijek se trebao pitati i koliko je to zasluženo. Neću ni ja sporiti da smo mi obavili svoje, najbolje što smo znali, najbolje što se moglo, ali želim prema sebi biti iskren i priznati da nije bilo ni nešto naročito teško, posebnije od mnogih drugih naših gađanja.
Drago mi je zbog Naneta, Seda i Sejdana, krivo i žao zbog pješadije. Galibove su riječi rekle jedno, sigurno da tu ima i gorke istine, ostaje ono što se zanemaruje, a ne bi trebalo, treba se zapitati kako je njima bilo gore.
Mislim tu i na Jakubove. Dok smo mi svi odbijali brzo se vratiti nazad, oni su dobijeno naređenje izvršili. Teško da su stigli i shvatiti gdje su, razumjeti šta se okolo dešava, neko se dosjetio da ih sve, ili dio vrati na Gluhaču. Treskavice nismo uzeli koliko je zamišljeno, za braniti i to bile su potrebne i stodvadeske.

Još se nisam vidio, ni čuo s njima, ali mi glavom zuji Jakubovo teoretisanje oko krajnjeg dometa tih naših stodvadeski, mogućnosti da se na predviđeni broj punjenja, nekako doda još. I sam sam sklon kojekakvom eksperimentisanju, ali sam oko toga bio suzdržan. Mogu i ja vjerovati da bi cijevi izdržale, ipak se pitah ko bi činio poslugu koja bi to isprobala. U svakom slučaju, ja više vjerujem malenim šesetkama...
Svi smo srcem krenuli u ovu ofanzivu, ali sve nije išlo kako je planirano. Improvizacije su uvijek improvizacije, njima se spašava što se spasiti da.
Treskavica, Đevigrad, njegov zadnji dio je odbranjen. Za sada.
Za dalje se treba bolje organizovati, tada će i napori pješadije biti vidljiviji. I ovako, ako je odbranjen zadnji dio problem nije bio u njima, već u samome položaju. I u samoj organizaciji operacije.
Ne znam do kada će me sjećanja na ovih nekoliko dana pritiskati. Krenulo se  s pjesmom, i ubrzo okrenulo po lošem. Išlo od nekog nerazumijevanja, do toga da se činio jedini mogući ishod, da će na koncu sve biti uzaludno. U jednom trenutku sam bio i siguran u to, srećom da Galibova iskrenost nije u obzir uzela i gubitke koji su četnici imali. I ne znam hoću li ikada shvatiti četničke poglede na razvoj situacije, tek su njihov predah, te naše stodvadeske pomogli da se i naša pješadija konsoliduje.
Ono što će mi u sjećanju ostati jasno, je to da nisu samo naši komandanti saburli, oslobođeni onog školovanog oficirskog tersa. O Hamziću nisam slušao ni loših ni dobrih stvari, a neki brzo stečeni dojam, samo po izgledu i to pošto sam ga uspio tek par puta vidjeti, konačno sam u situaciji da iskorigujem. Istina, u obzir treba uzeti i da je on do nas došao u trenutcima kada se situacija počela mijenjati.
Hamzićev izraz lica je bio sličan Galibovom, s tom razlikom, vremenskom distnacom. Pored gorčine neželjenog poraza isticao se i optimizam male pobjede. Optimizam da će prerasti u veliku.
Tom optimizmu dodasmo mi još jedan uteg. Znao je Hamzić koliko zasluga imaju njegovi, i ostali borci koji su gore sve to izdržali, svjestan je i značaja pomoći koju su stodvadeske dale, ali nije zaboravio ni nas.
Čim je stigao na Ploču, raspitao se i uvratio i do nas. Da nam čestita, zahvali, da nas vidi. To što je vidio bio je taj novi uteg na količinu optimizma.
Samo četvorica, od čega dvojica na granici vojne obaveze i jedan koji nije služio vojsku, nego rat. Ali ono što je gore gledao nije mu dalo razlog da sumnja.
Što je nanijetio i učinio je. Dogovorio je s Galibom da mi ostanemo, s obzirom da obojica znaju, odnosno svi znamo da smo stodvadeske vjerovatno skoro sve ispucali. Mi ostajemo do daljnjeg, dok je naša sva pješadija ponovo sišla Ćumuranama.
Bez riječi smo pristali. Bez riječi, s puno ponosa. Uvijek je zahvalno pomagati drugima, u ratu još i ne procjenjivo.
Prijatan razgovor s Hamzićem završen je nečim što je njega dodatno oraspoložilo, meni zaokružilo ukupnu sliku. Mirno, rekao bih narodski, požalio se da je dobio dosta mina uz koje nisu došla punjenja, priznavši kako nije artiljerac upitao je o njihovoj upotrebljivosti.
Nasmijao sam se. Pojasnio sam kako mi odavde nismo gađali maksimalne daljine, da smo, onako kako to uvijek i činimo, sačuvali ostatak punjenja. Otkrio sam i da, na Gluhači, imamo pun sanduk, naglasivši kako su mnoga od njih bila zapravo oštećena, ali imamo među sobom one koji su se izbirikali, mislivši baš na Sejdana, te Mazala, koji iglom i koncem improvizuju pokidane vezice. Rekao sam i da bi to svi artiljerci trebali da rade, ne propuštajući istaći kako nama punjenja nikada ne mogu biti problem, već samo manjak mina.
Ne znam kada me neko odslušao s više pažnje, razumijevanja i poštovanja. Što je Hamzić i potvrdio, obećavši kako će s Galibom dogovoriti kompenzaciju, još jednom ističući kako će vratiti i onih pedeset mina.

                                 ***
Još su do kraja dana Hamzićevi logističari donijeli jednu turu mina. Donijeli, i njih mi malo žao.
Njihova brigada nema konja, ili ih nije imala kada istjerati, a teren težak i za mladog, čovjeka bez tereta. Vidjelo se sve to na njihovim licima, ali osjećala se i želja, volja, snaga, njihov ponos.
Jutros su rano stigli s drugom turom. I odmah se vratili po sljedeću.
Naišao je i Hamzić, i opet uvratio. Očekuje, zna da će četnici i popodne navaljivati, samo je kratko rekao da ne štedimo mine, da ih imaju dovoljno. Vjerujem mu i da se već čuo s Galibom, s obzirom da je tek sada govorio s uvjerenjem da doista ima mina koliko mu je dostavljeno.
Razumjeli smo ga, makar nismo navikunuti na to „ne štediti mine“.
I nismo ih štedili. Ali nismo ni bezvele ispucavali.
Današnji četnički napadi su bili drukčiji nego jučer. Rekao bih da su danas njihovi komandanti govorili ono što je Galib dan ranije. Odnosno, da su shvatili kako su vratili Treskavice koliko su mogli, smjeli.
Da su nas skroz zbacili, mislim da bih prestao vjerovati da će nam još jednom dozvoliti da se popenjemo. Sada kad smo ostali, makar i na tome malom dijelu, siguran sam da nas nikada neće sasvim zbaciti!
Čija je to zasluga? Sigurno ne samo naša. Naše ih mine, ma koliko da ih precizno slasmo, same nikada ne bi zaustavile.

                            ***
Razmišljam kako je i svima jasno da je trenutno to, kako je. I četnicima i nama.
Jesam se donekle čudio otkud Hamziću toliko mina, teško preko usana prevaljujem da ih naša brigada ni u četvrtinu toliko nije dobila, ipak se ne čudih kada je naređeno naše povlačenje.
A u logor uđosmo u potpuno suprotnom raspoloženju prema onome kada polazismo. Ni privida nikavoj sumornosti, pustoća što je bila ostala kao da je bila san. Iz kojega se budimo veseli, upotpunjujući to što nas dočekuje.
Na Jakubu i momcima ni traga nekakvog umora, kao da su i oni samo legli malo prije nas, malo ranije i ustali, naravno odživjevši neki drugi, ništa lakši san. U kojem je boravak na pješadijskoj liniji, nešto što nije bilo vrijedno ni pamtiti, ružno prisjećati se.
Zato je Gluhača ispunjena veseljem, nastalim onim što najbolje znamo, što nam i jeste zadatak. Koristim prvi trenutak pripupitati Jakuba u vezi mojih pretpostavki.
Tek razumijem veličinu veselja. Kao što je i pozivanje nas značilo produžetak te neke nade, vjere da se ipak može, isto i više se nudilo mogućnošću da se i stodvadeske uključe.
Bio je Jakub na trenutak brži, a s misli na jezik sam već bio spustio ime toga koji je pristao. Ipak sam zatražio i kraće pojašnjenje.
-       Ispričaj mi, kako navrati Salju da on prvi povuče kanap? – pitah sa smiješkom.
-       Nisam ga ni navraćo – Jakubov smiješak je bio još kiseliji – nisam mu ni govorio!?
-       Kako, nisi mu...
-       Šalim se. I ne šalim. Nisam mu htio sve reći, samo sam mu smutio da su mine nešto sumnjive, i pito ga smije li ih on ispucati. Malo je ko bio iznenađen, ali odmah reče „Bio mastan, što ne smijem!“
-       Pa ja, moro si mu bar nešta reći. Bezbeli bi se čudio što je sam kod minobacača.
-       Bili smo i mi tu – Jakub ponovi osmijeh – ali u zaklonu. Pa i reko sam mu da je sumnjivo, da nije pametno da više od jednog bude na čistini. Nisam ga ja zajebo, sam je pristo.
-       Je li pito – nakon što je Jakub prethodno namignuo, shvatio sam da ima još nešto za dodati – šta je to vama bilo kao sumnjivo?
-       Nije. Moram priznati da je prva baš grunula! Ja sam pomislio, ode i minobacač i Salja u zrak. Znaš da sam se bio naježio. Ali, taman je ta jedna još, koliko je trebalo, ubila postolje. Kad nakon nje nije nikom bilo ništa, dalje smo nastavili rad normalno.
-       Znači, možemo popraviti tablice koje imamo.
-       Slušaj, ovo je ovako ispalo. Hairli. A bilo je pješadiji baš gusto. Jesam ja to odranije dumo, da se nikada tablice, nikakve ne rade baš na stvarnim limitima. Ipak mislim da smo mi bili baš tu negdje. Neću se zakleti, ali razmišljam da se nadalje mi ipak držimo knjiga!


Treskavica, krajolik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...