22 Aug 2017

3 Ni brige nismo ponijeli

Cvijeće brala u gori djevojka,
cvijeće brala, u gori zaspala.
Kad se mlada od sna razabrala,
al joj mlado lice obljubljeno.

Pa je mlada licu govorila:
„Blijedo li si, bilo lice moje.
Da ja znadem ko te obljubio,
sve bih cvijeće po gori pobrala.

Sve bih cvijeće po gori pobrala,
u hladnu ga vodu potapala.
Onom bih se vodom umivala,
da bi mi se lice povratilo.“




Sve drukčije bi noćas kada se vraćasmo, tek sada to i možemo reći.
Puta nije bilo, mi smo ga pravili, sada je takav da moradoh zastati na mjestu gdje sam kolonu gubio. Nije vrijeme da se čudim kako mi se to desilo, niti da nagađam koliko je onih koji su na ovome prijelazu posrnuli, vidljivi su znakovi padanja i proklizavanja, što i jeste učinilo da je prijelaz sada jasan i lako savladiv. Ne trudim se zagledati, ipak mi se čini kako je tu i friških tragova.
Nije vrijeme da razmišljam o tome, jer je i hava skroz drukčija. Dan se poodavno probudio, i mi smo već u području do kojeg dopiru huke borbi iznad. Čuje se i poneka detonacija. Četnička, naravno.

Prije par minuta nekoliko granata je preletjelo i dolje, Ćumuranama. Razmišljam o saborcima, pješadiji, pitam li se je li bolje ako su oni spavali još kraće nego mi, ili ako su još uvijek u onoj kotlini.
Razmišljam o saborcima, ne čudim se nama. Niti možemo, niti se trudimo žuriti. Idemo brzinom koju konji određuju.
Ne čudim se ni konjima, oni i ne znaju gdje idu pa ih i ne može biti strah. Na naredni, nedaleki fijuk teških projektila, na trenutak pomislih da bi pametno bilo zaleći. Nisam, jer su konji išli mirno, kao i ostatak grupe. Mogu se sada zapitati znamo li mi gdje idemo...
Žurili nismo, pa zastadoh i na mjestu gdje sam pao. Pokušao sam čak i prepoznati granu koja me je odbacila, ako i nisam ovu sam slomio. Da ne bi ona, nekad nekom drugom na isti način zasmetala. Što su ostali šutke ispratili. Žurili nismo, ali smo i osmijehe ostavili na Gluhači. Osmijehe smo ostavili, a ni brige nismo ponijeli.

                             ***
Dolaskom, najviše me zabrinulo gdje i kako naći Galiba, ili koga već trebamo.
Na zaravni iznad mjesta gdje smo danili zatičemo neku vojsku, ali nikog poznatog. Pritom su nam i njihove aktivnosti bile čudne.
Tih par grupica je bilo zaokupljeno nekim svojim pričama, prolazak petorice ljudi s dva konja pod minobacačem i minama za njih je bilo nešto sasvim sporedno, nešto što ih se ne tiče.
Odustajao sam od želje da se raspitujem, zaustavio sam ostale a sam krenuo tražiti.
Slijedio sam jedne tragove. Koji me dovedoše do čovjeka koji mi i nije drag, koji se u međuvremenu po drugi put ubacio među nas, prošli put je iz Dusine otjeran, ovaj put smo ga prihvatili. Ne znam na kojoj je dužnosti, da li uopšte u brigadi ili samo kao pridružen iz Korpusa, slično Zuhdiji, tek je tu, išao je s nama i u prvome naletu, držao se nasmijano, čini se svjesno ne miješajući se mnogo, kako god Mesud Džananović je pokazivao neko svoje drugo lice.
Ne čudi me da on mene nije prepoznao, bilo mi je bitno da me je razumio. Bez obzira što sam ja za Galiba pitao, shvatio je ko sam, gdje trebam. I uputio me.
Tačnije, pokazao mi je stijenu gdje su smješteni oni, gdje trebamo i mi s minobacačem doći.
Tu su on i Zuhdija, načelnik veze Senad Čankušić, načelnik saniteta Ismet Mulahasanović Peca, inžinjerije Šaban Muhović, uz još par momaka uključujući i njegovog pratioca Dževada.
Ne pitam gdje je Galib, gdje su ostali, zašto su oni tu, znam zašto smo mi ovdje.
I odmah tražim, i brzo pronalazim dobro mjesto za naš položaj.
Odmah ispod je stijena koja će nam biti prirodni, i prilično dobar zaklon. A tačno ispod nje je sasvim dovoljno široka zemljana zaravnica.

                                ***
Deset minuta će nam biti dovoljno da uklonimo par kamenova koji jedino smetaju. Prethodno sam se uvjerio da ćemo imati u domašaju, i kako nam stijena neće biti prijepreka u pokrivanju ciljeva koje ćemo dobiti.
Mesud je sve vrijeme bio uz nas, hvalio naš trud i ne miješao se. Sačekao je da budemo gotovi, i požurio izvijestiti Galiba. Poslije čega je meni predao motorolu.
Gađanje je moglo početi. Iako je sad treme bilo tamo gdje sam je najmanje očekivao.
Ja nisam naviknut da gađam uz direktnu vezu i navođenje komandanta brigade lično. Ali sam to morao potisnuti iz misli, koncentrisati se na sporazumijevanje s Galibom.
Potom i biti uz Seda i Sejdana, koji nikako nisu željeli krivicu za mogući promašaj.

                             ***
Jedva sam disao u iščekivanju pada prve mine. Čula se. Još samo da ju je Galib i vidio.
Laknulo je kada je stigla korektura, „dalje - sto metara“.
Uzbuđenje je nanovo raslo, ali sada u iščekivanju potvrde pogotka.
Umjesto toga, ponovljena je ista korektura. Nisam mnogo mario, ionako sam prethodno bio produžio samo za osamdeset metara.
Pretpostavljao sam Galibovo zaokruživanje, ali izgleda da je bilo na manje. Po nekoj svojoj računici sada dodajem sedamdeset metara.
 I opet sebe krivim što dobijam i treću korekturu, praćenu nešto jačim Galibovim tonom, pri čemu je sada uz „dalje - stotinu“ išlo i „i lijevo - stotinu“.
Ovaj put sam dodao tačno stotinu metara, i tačno za toliko išao lijevo.
Da bih vrlo ljutito prihvatio novu korekturu, koja je sada glasila:
-       Dužinu si konačno našao, još samo da ideš sto pedeset metara lijevo!
-       Komandante, dajte mi recite – nakon oko minut crtanja u glavi šeme pogodaka htjedoh provjeriti da li su tačne javljene pretpostavke – koga vi navodite, sebe ili mene?
-       Kako koga!? Ja gledam gdje je mina pala, i navodim te na cilj, odavde odakle ja gledam...
-       U redu je. Sad će biti dobro, preostalih četrdeset pet mina, a ovih pet halalimo.

Teških pola sata završava. Od početka sam jedino bio siguran u sebe, da bih stajao pred Sejdanom i Seadom kao krivac što njihov trud i požrtvovnost ostajaše bez rezultata. Čuli su moj razgovor s Galibom, možda su mi oni i vjerovali ali se ja sada suočavah s drugim sumnjama.
Nervoza me je popustila, nakon što su naredne četiri mine potvrdile moje riječi.
Galib je poslije njih ushićeno rekao da smo cilj neutralisali, i da je s gađanjem gotovo. Za sada.


                                     Treskavica, ulaz
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...