7 Jul 2017

38 Sve svoje rane

Mene majka jednu ima, pa ima
    bil,bil bil, bil bul, bul bul,bul
Haj, mene majka jednu ima, pa ima.

Pa me daje za Aliju sevliju.

Pa ja neću za Aliju sevliju.

Već ja hoću za Aliju bekriju.




Razmišljao sam o dijelu razgovora s Fehimom, koji se ticao činjenice da je, i nakon nekoliko ranjavanja, još uvijek tu. U ratu, u svojoj jedinici, među svojim saborcima.
Razumijem, i poštujem njegovu volju. Ono što nisam razumio je slika koja me je dočekala kada sam otišao uzvratiti posjet.
Komanda Prve slavne je smještena u sličnoj, tek malo više uljepšanoj baraci nego ona u kojoj je smještena naša. Vidljivija je jedna druga razlika, u našu se ulazi bez najava, tek se treba, po osnovnome bontonu pokucati tamo gdje se krenulo.

Komanda Prve slavne vrvi od bijelih opasača. Imao sam se pomučiti i da bih došao do jednoga od njih. I tek tada mi se sasvim razjasnila svrha izlaska Fehima i njih još dvanaest.
-       Pa šta vi, zapravo, ovdje radite? – pitah ga, i iskreno i ironično.
-       Čuvamo komandanta – on bi samo iskren.
-       Od koga? Od mene, od nas?

Sada smo o tome pričali. Upoređivali naše dvije jedinice, u najvišoj smo se mjeri razumijevali, ali smo svaki branili svoju.
Nekog reda, discipline treba biti, ne trebamo ličiti na bande. Ali je i rat, ne treba ni pretjerivati.
Kaže, tu su sad s tim zadatkom, bude li napada četnika sigurno je da neće čekati u baraci, da će prvi biti na liniji.
Čuo sam, potvrđuje mi kako formacija njihove brigade uključuje znatno više logistike, kao primjer priznaje kako je u početku svaka četa imala svoga brica, ali je to smanjeno dolaskom Vahida Bogunića za načelnika štaba. Smanjeno, ali ja kažem da nije nužno da ijedan bude s tim formacijskim mjestom. Smanjeno, ali ja kažem da nije nužno da ijedan bude s tim formacijskim mjestom. U prilog svojoj tezi navodim kako, za evo dvije godine, a kako me trenutno sjećanje služi, svaki put me podšišivao neko drugi. Može bilo ko reći da se to i vidi, po dužoj kosi, primjedba nije na mjestu. Ne odnosi se to samo na mene. Svi se snalazimo kako stižemo, pa iako je uobičajenije da to rade oni kojima više basta, nerijetko se dvojica dogovore pa jedan drugome kosu potkrate. Koriste se obične makaze, uglavnom da se ukloni ono što smeta. Jer, frizura ne čini borca. Kada nam se ukazivala prilika, kao u Dusini, ili na dopustima, koristili smo i usluge pravih brica...
Da je i kod njih smanjen neborbeni dio prihvatam, no opet ostah na tome kako je i previše to da njih trinaest „čuvaju“ komandanta...
Vratili smo se priči o oružju, činjenici da je u Sarajevu uvijek bilo više ljudi nego pušaka, te tako ovu diskusiju završismo.
S razgovora o tome kakva je uloga vojnih policajaca, koliko je ko dobro obavlja, okrenusmo se nekim zanimljivijim temama. Mene najprije zanima, a što sam usputno čuo, porijeklo njihovog pratećeg, ne baš popularnog naziva „Pravoslavna“. Rekao je kako je tačno da oni u svome sastavu imaju pristojan postotak pripadnika drugih naroda, i vjera, no ovaj naziv je zapravo šaljivo proširenje zvaničnijeg - Prva slavna.
Ispričao je da njihove dvije brigade i važe kao najelitnije u gradu, a da će njima ostati malo krivo što je Druga dobila počasni naziv viteška, oni samo slavna, iako napominjući kako su se na ovaj navikli, i ne bi ga sada mijenjali, makar da je bilo obrnuto ove šale ne bi ni bilo, jer nikom ne bi palo na pamet da onu prozove „Dragoslavna“.
Pomenuo mi je jednog svoga saborca, upravo pravoslavne vjeroispovijesti, imenom Rade Zoranović, za koga potvrdi da je čovjek od kojega je počelo tekbiranje u borbenim napadima! Meni i iz njegovih usta, i kao podsjećanje na nešto što sam već čuo, opet zvuča čudno, iako razumljivo da je do toga došlo spontano. Bila se teška bitka, Rade je razmišljao šta bi podiglo moral našima, a dosjetio se nečega što je usputno demoralisavalo neprijatelja. Vrijeme je da i ja prihvatim ovo kao istinu, ma kako da je tekbiranje sada rašireno, svakako je od nekoga moralo poteći.
Nismo dugo potencirali ni priču gdje je lakše ratovati, slagajući se kako i jedan i drugi oblik imaju svoje i mane i prednosti. Njegovo je što mu je draže da zna otkuda i kako mu četnici mogu prići, moje što se ne bih mogao zamisliti toliko dugo natjeran na rov!
Propala je tako i priča o mogućnostima da makar nastavimo rat zajedno. Zapravo bi obojica to voljela, ali svaki u- u svojoj jedinici.
Malo sam se čudio da on nije postao makar komandir odjeljenja. Velim, nisu to ni moje želje bile, ali... I nije to razlog zbog kojeg bih jedino pristao da skupa nastavimo u Fočanskoj!
Razumije, ali je i on navikao na te svoje, kao da je tamo rođen, s njima rastao. Osim toga, sve svoje rane je zadobio u toj jedinici.
Nešto drugo se dogovorismo. Sad zna moj raspored izlazaka na Bjelašnicu, gledat će da dobije odsustvo u nekom tom periodu, kako bismo skupa otišli u Jablanicu, do trećeg nam brata koji je još u Bosni.


Gluhača, u stroju za ručak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...