3 Jul 2017

35 Vijagra

Star se Ćurčić pomamio,
sijedu bradu obričio,
a brkove namavio,
dok Almasu primamio!

Kad je bilo o ponoći,
stade Ćurčić leđa peći.
A Almasi suze teći:
„Uz koga ću, jadna, leći!?“
„Ali teći, al ne teći,
valja tebi sa mnom leći!“
                                          kraj juna 1994. 
Al Almasa alčak bila,
jastuk slame naložila.
Jastuk slame naložila,
uz Ćurčića prislonila.

Kad se Ćurčić probudio,
jastuk slame zagrlio:
„Oj, Almasa, medna ti si;
Oj, Almasa, slatka ti si;
Kam ti noge, kam ti glava,
kud si mi se odvaljala!?“
Kam ti noge, kam ti glava;
U jastuku suha slama!




Izlazak na Bjelašnicu potvrđuje utiske od prošloga puta. Truckanje kamionima bi ovaj put moglo biti najteže što nas očekuje.
Svi su naši položaji ukopani, a informacije kažu da smo još u fazi utvrđivanja kompletne linije. Izlazi još jedinica iz Sarajeva, najavljuju se i neke iz Srednje i Sjeverne Bosne.
Spremamo ofanzivu, ali koja će još sačekati. Do tada nam je biti pripravnima za eventualne nalete četnika, vrijeme između provoditi kako se snađemo.

                                ***
Vrijeme je konačno ljetnje, iako planinsko, varljivo. Ima nas koji se odvažimo ugrabiti najtoplijih sat-dva za okupati se u hladnoj Rakitnici, za druge je ono što smo sagradili, a što nazvasmo kupatilom.
To nije ništa drugo do još jedan brvnasti, natkriven i zaklonjen objekat, s vješto napravljenim polu-tušem. Tačnije, plastično burence u službi bojlera, za koji se voda ručno grije. Još je upotrijebljena i obična pipa, uzeta s jednog od zgarišta. Sve je bilo dovoljno dobro da se pročulo i kod ostatka jedinice.
To je dovelo Radu s pitanjem da se posluži. Nismo je mogli odbiti, a ostasmo i bez dogovaranja koji će od nas biti kavaljer, pomoći  joj u pripremi.
Aljo Šljivo je dokazani šeret, a imao je dodatni razlog da bude uporan. Čuo je, tražio i dobio te neke tablete na bazi vijagre.
On je preuzeo na sebe da natoči dovoljno vode, kako one koju treba ugrijati tako i one za rashlađivanje.
Prvi je problem što je voda koju koristimo tankog mlaza, a što je i mrzilo svakoga od nas da bismo ga bili radi odmijeniti. Kante s vodom nisu teške, koliko čekanje da se natoče.
Drugi je problem što Aljo nije poslušao upute kako tablete konzumirati, uz ostanak tajne zašto ih je već sada nastojao isprobati. Ne bi bio šeret koliki jeste, da nije uzeo duplu dozu, makar unaprijed i sam slutio kako će ovo izaći u šalu.
Šala bi vjerovatno bila zaboravljena da nije sve završeno trećim problemom. Iako smo svi ugodno ćaskali s Radom, akšam je svojim spuštanjem sam postavio pitanje šta je s Aljom.

Kada se Edin Kokić vratio bilo je vrijeme da se cijela priča kaže i nama koji nismo znali baš sve detalje. Tako smo se samo kratko čudili da je na vodi, a pored skoro ugašene vatre, našao kantu kako se preljeva, uz Alja koji je čvrsto spavao! Rada je nagovorena da proturi priču, a kada se Aljo upecao Muharem mu je podvalio - tablete za spavanje.


kanjon Rakitnice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...