26 Jun 2017

27 Uporniji od djece

Zelen prsten u zelenoj travi,
draga mi se ni u snu ne javi.

Nemam smirka, nemam slatkog sanka,
otkako sam vojnik bez prestanka.
                                  početak juna 1994.
Bez prestanka, devet godinica,
udala se moja prošenica.

Udala se, pa se pokajala,
što me nije još devet čekala.





Sinanovići ne izgledaše puno bolje od onog što smo vidjeli na Bobovici. Ali, hoće.
Prva slika koja nas je dočekala svjedočila je tome. Par gatera je radilo punom parom. A nazirali su se i prvi rezultati njihovoga rada.
Kubici narezane građe čeka, dok majstori već prave više, i manje lijepe objekte. Znamo za koga su ljepši, što se meni dvostruko ne sviđa, opet i kao potvrda najava dužeg nam boravka ovdje.
U samome selu gledamo logor Slavne, i to je ono što podsjeća na Bobovicu. I ovdje su iskorišteni postojeći ostatci sela, na sličan način prilagođeni za boravak.
Što se našeg, privremenog logora tiče, on je iza sela. Ukupni dojam mi je bolji nego u vezi logora Slavne, a rekao bih i priličniji nama, mi na bolje nismo ni navikli.

Za sada jedan polugotov drveni objekat, kuhinja i magacin ujedno. Pored je bolji vojnički šator, prepoznatljivo smještaj Komande i Veze. A okolo nabacano nekoliko prutenih i najlonskih bajti. U jednoj od njih će biti i moj smještaj narednih dana.
Ne mnogo. Iako smo već uspostavili dvosmjenski rad s Fočanskim bataljonom, sa smjenama svakih dvadeset dana, i ovdje se organizuje držanje položaja u dvije grupe, po četama. Što znači da diverzanti ne idu na položaj, ali ni  minobacačlije.

                               ***
Zapravo, ja sam stigao provesti tri dana na Jabuci. Da imam izgovor za neodlazak u Bobovicu, ali i da osjetim kako je ovdje kopati rovove i tranšeje. S našom je smjenom i to bilo gotovo, još ima par dana posla za logistiku. I tu sam vidio neku pozitivniju razliku. Do sada su borci uglavnom sve radili, sada je posebna grupa išla s motornim pilama i konjima, sijekla balvane i grede za utvrđivanje zemunica.
Tri dana predviđena za odmaranje sam prepolovio. Najprije sam objašnjavao Muniru Saljeviću Salji, kojemu su Lato i Glibo pričali za čobanicu, da ne želim ići u Bobovicu s kašnjenjem, sada se pravdajući umorom, negirajući strah. Što bih trebao dokazati neki drugi dan...
Poslije sam se javio Zuhdiji Ožegoviću, koji je opet s nama, sada s postavljenjem na neku dužnost u Komandi brigade, ali, što je opet svojstveno nama, ne i s nekim jasno  razgraničenim ovlaštenjima, obavezama, odgovornostima s Ekom Džamalijom, komandantom bataljona. Ako i postoji neko interno, bolje rečeno spontano razgraničenje, ja sam očigledno u Zuhdijinoj nadležnosti.
A meni svejedno. Poslušao bih i jednoga i drugog. Pogotovo ako mi se naredba dopada.
Na putu od logora do linije na Jabuci, tačnije na početku prve, susjedne livade, odranije je smješten vod brigadne artiljerije. Izdvojenost je ono što ga je već činilo posebnim, a upotpunjeno je s nekoliko manjih šatorčića i bajtica koji su prikladno postavljeni i napravljeni u samome prišumku, a što je sve skupa mamilo poglede svakoga ko bi prolazio. Ni ja nisam bio iznimka, pa se radovah Zuhdijinoj odluci da im se sa svojim odjeljenjem priključim.
Minobacač koji je Ramo Kršo dotjerao u bataljon tako će dočekati svoje prvo postavljanje na položaj.
Prethodno mi je zaokružiti odjeljenje tako da ne oštetim pješadiju a i da možemo opsluživati i tu osamdesetdvojku kao i jednu šesetku.
Iako je rečeno da računam i na one iz brigadne artiljerije, ispostaviće se kako ću se u tome preračunati. Za razliku od ranijih puta sada nisu mrzovoljno gledali na mene, na nas, ali jesu na činjenicu da smo došli i sa šesetkom. Jer je to ono što oni nikako ne smatraju oruđem za sebe, a s obzirom da se više smatraju artiljercima nego minobacačlijama.
Što smo riješili na način da šesetka ostaje briga samo nas pet. Toliko sam od Zuhdije i tražio, i dobio ljudi. Uz Lata i Gliba još sam se izborio za Munira Saljevića Salju, dok sam prihvatio i prijedlog Latov da peti bude Alija Nane Šljivo.
Nisam se kajao, niko nije kriv za negodovanja brigadnih minobacačlija.
Nane nije preporučen bez razloga, i sam sam znao za njegovu vrjednoću, poslušnost, bez obzira na šezdesetak godina, upoznati smo s njegovom lahkoćom sna, vedrim i simpatičnim duhom i blagom naravi. Poštovali smo sve to, plus i činjenicu da je skoro pola godine bio u četničkom zarobljeništvu, gdje mu je još sin, te da je početkom rata izgubio dvije kćeri. Poštovali, zbog čega smo ga i pozvali k sebi, ali se i znali našaliti na njegov račun.

                                ***
S te, jedine svoje smjene na Jabuci, zaboraviću kopanje, pamtiti događaj u koji je Nane uvučen.
Bio sam, čuo kada su se Lato Kršo i Meho Mešić dogovorili da i na njemu isprobaju jedan od čuvenijih ratnih fazona, a sigurno računajući kako s istim nije upoznat. Lično sam bio protiv te ideje iako sam se na kraju smijao kao i svi ostali.
Odmarali smo od kopanja. Nane je sjedio uslonjen uz jednu bukvu, Lato na par metara naspram njega. Prvi dio njegovog zadatka je ono što je mene skoro lomilo da sve prekinem, jer je izglumiti svađu s Nanetom teže nego smo i zamišljali. Ipak je nakon teških pet-šest minuta Lato uspio, pri čemu je prisiljeno izrekao niz riječi koje nisu ni priličile ni ličile na njega. No jedna od njih je upalila, i tada je Lato mogao prijeći na svoj drugi dio.
Skočio je na koljena s uperenom puškom u Naneta, istovremeno ga pozivajući da povuče svoje riječi a sam nastavljajući da vrijeđa. Ni onako smireni Nane nije mogao nazad.
Pucanj je odjeknuo. Naravno, uvis i iz puške Mehe Mešića, koji je s druge strane bukve strpljivo čekao na sekund svoje uloge.
Bljedilo u Nanetovom licu, vjerovatno nalik toliko puta pokazanom u vrijeme njegova zarobljeništva, već je sve nas opominjala da smo još i imali sreće, da nije mnogo dijelilo od toga da ovaj fazon i prvi puta završi neslano, tragično, da je Nane blizu onih kojima srce otkazuje u strahu, a prije same smrti od metka.
Par dugih, mučnih sekundi je to potvrđivalo. Toliko je Nanetu trebalo da dođe do daha.
-       Ev-vo, ooovuda mi je pro... oof... fijukalo! – uobičajeno mucajući, jedva povraćeno od straha, Nane i riječima, uz gestilukacijsko pokazivanje, prstom pokazujući tik kraj desnoga uha, iskaza svoj osjećaj kako je okončana njegova i Latova prijepirka.

Trebalo nam je tri-četiri minuta da ga uvjerimo kako bi tako izgledala zbilja, a da je sve ovo, na sreću, ipak bila samo šala. Poslije se Nane sasvim povratio, i sam se smijavši i svome, i iskustvima nekih drugih prije njega, uz možda dječačku radost što nije jedini koji je nasjeo.
I to je Alija Šljivo. Vječiti veseljak, vječiti mladić, vječiti dječak. Nije zlopamtilo, ali na šalu voli uzvratiti. A u tome je uporniji od djece.

                             ***
Jednu od sljedećih pauza je koristio da pod jednom bukvom prebira lišće. Činio je to uvjerljivo, bilo je pitanje kada će ga neko od nas pitati šta radi, odnosno šta traži, šta je izgubio. Što je Salja i učinio, doduše tiho i usputno. Nane se nije osvrnuo, vješto se praveći da njega nije čuo.
-       Šta to, baš, Aljo tražiš? – zato je čuo Lata, u čijem glasu je bilo prizvuka da sluti kako se radi o nekome fazonu, ali da rizikuje kako isti ne bi propao, unaprijed znajući da, ma kakav bio, Nane nije od onih kojima se može zamjeriti.
-       Tražim mjesto gdje sam te jebavo – odgovorio je Nane bez mucanja, smijući se i mameći osmijehe i nas ostalih, uključujući i Lata.

I to je Alija Šljivo, i to su razlozi zbog kojih smo ga uzeli sebi. Da se šalimo s njim, da nam čuva stvari kada gdje odemo, prvi ujutro ustane i naloži vatru i metne vodu za kahvu, da nam priča i neke dogodovštine iz starijih vremena...
A mi ćemo opsluživati oba minobacača. Ako i bude se nekad istovremeno tuklo iz oba, ja ću se uz računanje brinuti o šesetki, dok ćemo Alja obučiti da veže punjenja...



Bobovica iz pravca Ozimina (Visočica)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...