4 Jun 2017

17 Brinemo jedni za druge

Djevojka sokolu zulum učinila,
Zulum učinila, goru zapalila.
Gorjela je gora i dva i tri dana,
dok je dogorjela sokolu do gnijezda.
                                           početak maja 1994.
Soko vatru gasi, krila mu se pale.
Sokolići pište a soko proklinje.

Ljuto kune soko ljepotu djevojku:
„Dugo djevovala, i to bolovala;
čeda ne imala, nit rukom povela,
što meni sokolu zulum učinila!“






Dani se polahko vuku u Pazariću. Vedrina se potpuno vratila na lica, protekle nevolje su zaboravljene, sve manje se pominju i kasniji uspjesi a to samo od sebe zapara dušu. Znamo zašto smo požurili u susret nepredvidivoj Bjelašnici, nije nam jasno zašto se sada vrijeme sporo vuče.
Nećemo mi ostati bez našega elana, želje, amaneta. Navikli smo na nevolje, samo se i na dobro brzo priviknemo.
Iz dana u dan je sve ljepše, mirnije, počinjemo sumnjati da smo i krenuli s ozbiljnom ofanzivom. Povjerujemo da je odrađeno što je i bilo planirano. Drugim riječima, čim nismo svi gore meni se čini kako to nije to.

Šta znam, drago mi bi što me obiđe ova smjena. Ja sam jednu odradio; s kim i kako o tome više niko ne priča. Sada sam tu, ako nisam s ovom smjenom išao, ići ću s drugom.
Do tada mi je odmarati. A u ratu je slobodno vrijeme uvijek lahko isplanirati. Pogotovo nama kojima sve basta, koji hoćemo, kako su stari govorili, „u sve niti“.
Kada mi se kaže da ratujem idem, vojnik sam, kad stignem zaganjam loptu, volim fudbal, gdje me dohvati zov rakije i vesela društva ne izostajem, akšamlija sam, noge mi istražuju sve puteve uokolo, momak sam...

                                ***
I svugdje se nimalo ne štedim. Pa tako bi i te noći.
Nije mogla biti ponoć, malo me čudi što u hodnicima ne bi pokeraša, svakako više što u spavaoni svi već spavaše.
Nimalo što na stolovima u uglu bi flaša s vodom. Uvijek je tako. Tako brinemo jedni za druge, uvijek neki od nas dođu žedni. Otići ću sigurno kasnije i napiti se vode i dosuti flašu, ali rakija traži vodu odmah.
Nije ni začepljena, mudro. Naginjem za dva-tri razgaljujuća gutljaja...
U sekundi čujem rođaka Dževada kako viče „Nemoj!“ i u stomaku sklizak glas koji odgovara „kasno je!“...
Zažmurih. Nije mi cilj da ne gledam nikoga u vanjskom svjetlošću osvjetljenoj spavaoni a ko se već smije, nego je to refleksivno sjećanje na pretposljednju predratnu proslavu Nove godine.
Slavili smo u komšiluku, u kući Dragana Vujičića. Uobičajeno slavlje te generacije, uz možda samo jednu specifičnost. Igrali smo igru zaloga, s malo izmijenjenim pravilima.
Svako je uobičajeno dao po jedan predmet u jedan šešir, ali i u drugi papirić sa zahtjevom. U svakome se krugu dao naći neki igrom ciljani, poput toga da vlasnik tog i tog zaloga s tim i tim provede pet minuta u drugoj sobi, ali i poneki spontano neobičniji, od svih drukčiji. Jedan takav sam ja napisao.
Na Draganovoj sestri Dragici osta da ispije fildžan jestivoga ulja...
Sjećam se dobro, dostojanstveno odigra. Dostojanstveno, to je ono što se vidjelo.
Je li me tada u sebi klela ne znam, znam da se ja jesam ogriješio. Inače se ne bih sada toga tako odmah sjetio.
Meni nije sipato u fildžan, ali koliko sam nageo moralo je biti bar za četiri fildžana.
Dževad i Mirso Komar su na nogama, pokučuju mi pravu flašu.
Prepolovih je. Nemam kad odgovoriti im koliko sam popio. I ne moram, jasno je i njima da sam puno više nego bilo koji, koji se prije mene „upecao“ u ovu njihovu šalu.
Žao im je što sam baš ja, a ne znaju da to nikako nije slučajno. Ne znaju da sam ja ovo nekad ranije zaslužio.
Jesam li se ja za toliko ogriješio nisam siguran, ali mi kuhljanje u stomaku kazivaše da ispaštam stostruko.
Sjetih se i nekih zakona fizike, ili hemije svejedno mi sad, koja učiše koja je tečnost od koje lakša. Ulje je od vode lakše, u to više nikakve sumnje nema.
Ostajem uz flašu, ne slušam šta Dževad i Mirso dalje pričaju. Ništa više nije bitno, sem da nekako pobijedim fiziku.
Ispraznio sam flašu. Idem u kupatilo, tamo ću provesti neko vrijeme.
Otvoriću i prozor, možda i hladan zrak pomogne.
Ne pomaže. Jedini je spas povratiti. Pokušavam, hodam od česme do wc-a. Ne ide. Nadimam se vodom, ali  uvijek ulje ide gore. Na površinu, ali ne i do usta.
A opet, koliko pokušavam i želim povratiti, toliko se i plašim malo. Znam da ne bih, a kako se to obično kaže, povratio i crijeva i džigericu, ali mi se čini da bi sve hranjivo što u sebi imam krenulo za tim uljem. Međutim, kroz mokraću presporo izlazi.
Proći će, siguran sam i u to, samo valja izdržati. Ali, muke su ovo.
Niko ne zna kako mi je, skoro da mi ne vjeruju. Misle da glumim, da je meni zanimljivo čitavu noć hodati od spavaone do wc-a. Budem na zraku desetak minuta, pola litra do litar vode popijem, učini mi se da se u stomaku malo smirilo, ali samo što bih legao ulje bi krenulo. Svjestan sam da ga povratiti ne mogu, pa opet nemam šta drugo činiti do vodom i mokraćom nastaviti sporo, ali i ipak čišćenje.
Sve vrijeme na umu mi je samo jedna želja, da zaspim i probudim se tek sutra večer, kada kontam da ću se početi normalnije osjećati.
Nekad pred zoru uspijevah na momente dohvatati se sna. Svaki se put brzo budih, žedan i sa sjećanjem da sanjah vodu. Tek jednom mi snove posjeti i Dragica...


Bjelašnica, nekropolj stećaka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...