8 May 2017

56 Sreća da i mi učestvujemo

Večerala dilber Umihana.
Po večeri kosu brenovala,
jedan pramen, devet uvojaka.

Na demir se pendžer naslonila,
kako pala, tako i zaspala.
Budila je tri jangina mlada:

Prvi pjeva ispod njenog dvora,
ona njemu oka ne otvara.
Drugi cuka halkom na vratima,
ona njemu oka ne otvara.

Treću budi – u oko je ljubi.
Ona njemu oko otvorila,
otvorila desno pa lijevo,
i ruke mu oko vrata svila!




Pjesma stade. Znamo, diverzanti su primijetili vatru. Sad mi nastupamo.
U prilog je išlo da su nemalo popili tako da nisu žurili koliko su htjeli. A mi smo naoružani strpljenjem. I tišinom.
Čuli smo i korake, i začuđeno mrmljanje Dževada, Redža i ostalih. Razaznajemo da je prvi, najbitniji utisak po našoj želji. Zaključili su kako je neko nas nakanio zapaliti.
Organizuju se. Jedni su oštroumno prihvatili da je naša velika sreća da su oni stigli na vrijeme, te se već hvataše posla oko gašenja. Drugi su se pitali kome smo se toliko mogli zamjeriti, i ti su već lupali nam na vrata.

Iako su Spirjani i Salja „spavali“ u dnevnom boravku dogovor je da Laci prvi „čuje“ kucanje. On je dugo radio u kuhinji, i najlakšeg je sna. Mene je gurnuo, da dobije potvrdu da je vrijeme da čuje...
Mrak je sprječavao da uživam gledajući kako Laci pipa, traži vrata sobe, lagano ih otvara kao da ne bi budio ostale, te mirnim, normalnim koracima prilazi ulaznim.
Jedva sam se suzdržavao da se glasno ne nasmijem čuvši Lacija kako glumi tek probuđenog:
-          Ko je noćas, u pičku materinu!? – osjetio sam ozbiljnost u glasu, čak i kako tom prilikom trlja oči.
-          Dževad je, otvarajte. Izgorjeste!
-          Ko je!? Dževade, ti si? – zastao je s rukom na bravi, provjeravajući je li dobro čuo ime, a pokazujući da nije razumio ostalo.
-          Ma jesam. Otvaraj, čovječe! Hej, gorite, čuješ li ti šta ti govorim!?
-          Čujem... Ali, ne kontam – ovo je rekao, i tek počeo otključavati – šta je, jeste li vi normalni, znate li koliko je sati?
-          Jesi li ti normalan!? Pa pogledaj, čovječe! Neko je zapalio ove kuće do vas!

Tišina tri-četiri sekunde. Koliko bi i normalno bilo da se neko povrati od čuđenja.
-          Kakav vam je ovo fazon!? – Laci se smišljeno pribrao, a znam da je izgledalo kao da je razmišljao ko bi moglo biti da je to uradio.
-          Kome?
-          Daj ba, Dževade...

Laci prekida raspravu, i okreće se buditi nas. Izgovara Saljino, te moje i Fadilovo i Feridovo ime.
Nismo uvježbavali, ali smo smislili redoslijede i načine buđenja, reakcije. I naša su razmišljanja o cijelom događaju neujednačena, kao i postupci.
Dok su Spirjani bez riječi, odmah po brzinskom navlačenju pantalona, krenuli pomoći onima koji gase, Salja je činio isto ali uz očekivano bunovno mrmljanje. Ja sam odugovlačio s izlaskom, naglabajući „čije bi ovo maslo“ moglo biti. Za Fadila i Ferida oko toga nije bilo dileme, gdje je Fadil još i dodatno negodovao govoreći „da gasi onaj ko je i zapalio“.
Izlazak ispred kuće prikaza mi prizor kojim sam bio dijelom i iznenađen. Izgledalo je kao na filmu.
Štala se već obrušila, kuća u sredini u divnom plamenu, dok se u nama bliskoj vodila fina borba da se, bar izbjegne katastrofa.
Ide teži dio. Izlazimo na svjetlo plamena, ne možemo se tek tako pretvarati kako nas se daljnji tok događanja nikako ne tiče.
Svoj doprinos sam htio dati krenuvši u podrum po kante. Ali sam zaustavljen komentarom kako je za vodu odveć kasno.
Vidljivo je bilo da je i srednji objekat nespasiv, ali sam hrabro kročio unutra. Nisam se osvrtao na nečiji poziv da tamo ne idem, glumio sam nekog kome je jako stalo da se vatra pošto-poto ugasi.
Unutra sam ostao koliko mi je vrelina dozvoljavala, za koje vrijeme se nisam ni trudio učiniti išta do biti spreman pobjeći ako bi se koja plamena greda srušila.
Kada sam izašao činilo mi se kako sam možebiti i pretjerao s boravkom unutra. Lice mi je bilo malo opaljeno, a do košulje se nisam mogao dohvatiti.
Smjenjivali su se i oni u desnoj kući. Dugo je izgledalo da će ta kuća biti dobrim dijelom spašena, zbog srednjih greda ne jako zahvaćenih vatrom. I cijeli angažman je bio ubrzo sveden na okretanje tih greda i gredica lijevo, ka kući od koje se već odustalo.

                                 ***
Ipak je konačna bitka izgubljena. Nikako zbog nesposobnosti, mahmurluka onih koji su spašavali, već zbog ne-volje onih kojima to nije bio cilj!
Svako malo sam se divio nama, našem snalaženju. Bili smo vrlo pokretljivi, uvijek spremni ugrabiti pogodan trenutak da se izmaknemo od drugih, kako bismo nakupljeni smijeh, neozbiljnost, ispuhali iz sebe. Šapatom, ili samo migovima razmjenivali smo misli, koje su došle do te „Velika je sreća da i mi učestvujemo u gašenju, jer ovi, kakvi su, bez nas bi još i uspjeli, spasiti ovu kuću, najbitniju!“
Ferid je sve vrijeme imao i svoj poseban način suzdržavanja od sučeljavanja s istinom, glasno je gunđao, psovao, sve i svakoga, uz Fadilovu potpunu podršku, uobličenu u nekoliko puta ponovljenu tvrdnju, kako smo "glupi što gasimo, spašavamo ustaško“.
Pa tako, nije toliko dugo ni moglo držati Dževada začuđenog, koji nije mogao ne primijetiti jednu veliku gredu koju je već jednom stigao okrenuti lijevo, kako ponovo stoji nageta suprotno. Brzo se povratio od čuđenja, čim je shvatio da se bez dileme radi o istoj gredi. Shvatio je tada još nešto.
Ja sam pobjegao u dio gdje je dim bio jači, ipak sam i kroz njega pratio kako Dževad traži Ferida. Kada ga je našao, desilo se ono što me neodoljivo podsjeti na dan kada su policajci tražili „ukradeno“ brašno. I tada su se na isti način licima sreli. Razlika je što su sada zamijenili pogled i osmijeh. I što nije bilo potrebe da jedan drugome nanovo nešto pojašnjavaju.
Bio je to trenutak kada se i Dževad predao. Ubrzo poslije čega smo i svi bili vani.
Tada su već pristizali i drugi, probuđeni pucketanjem crijepova, te ostalom bukom. Skupljali su se iznad, tek se rijetki usudivši protrčati kroz uzani, vreli prolaz. Među prvima su stigle i najbliže nam komšije, ništa manje iznenađeni nego drugi, i mi sami što bijahosmo.
Ali jedino što još svi skupa mogosmo je predato promatrati kako se ruši i kuća u sredini, omogućujući tako da se i desna, uz ono što smo ipak učinili, konačno sruši, ali na pravu stranu.
Nije se dugo čekalo da i Eko Džamlija stigne. Nije bilo potrebe da uzima neke posebne izjave, diverzanti-policajci su prvi uočili požar. I, naravno, nas zatekavši na spavanju.
Najbitnije od svega je da požar nije prešao na našu kuću, da je makar to spriječeno. Mi ćemo još neko vrijeme dežurati, dok budemo sigurni da se to ni usljed eventualno nekog snažnog vjetra neće ni desiti.
Ostaćemo prilično dugo. Ne iz straha da ćemo mi stradati, već da se, ako zatreba, pobrinemo da ostane što manje za čistiti, sutra kada to Komanda zatraži.


Deževice, pogled na prisojsku stranu





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...