25 Apr 2017

47 Stotinjak metara niže

Zbog Stambola, najljepšega grada,
rastaše se mnoga srca mlada.
Mnoge majke srca iščupaše
što se brat i sestra zauvjek rastaše.

A u gradu, ovdje na stanici,
plač se čuje ko u grobnici.
Za majkama srca popucaše,
mnoga djeca sirota ostaše.

Plače majka, za djecom tuguje,
njena tuga daleko se čuje.
Oj tuđino, tugo srca moga,
što rastavi milo od dragoga.

Bog ubio ko je naumio
da odseli prvi u tuđinu;
da odseli prvi u tuđinu,
i ostavlja svoju djedovinu!




Iako smo ostali sat duže od planiranog, na konaku nismo htjeli.
A skoro bez daha, bez progovorene riječi i najbrže što smo mogli, nađosmo se ispred prostorija radio-amatera. Provirio sam ovaj put i ja. Da vidim kako to tamo izgleda. Ne znam kako sam zamišljao, ali vidjeh da je još čudnije, zanimljivije. Prostor negolem, a i sve ostalo podsjeća na ljudsku košnicu. Svo to zujanje, toliko stanica i kablova, sve pretrpano, koliko da se samo unutra može normalno kretati. Svi pričaju glasno, kako bi svako čuo koga treba.
Ostalo je kao i normalno. Ne može biti urednije nego što jeste. Upravo ovakvo najbolje služi svrsi.
Ja se izvlačim iz gužve, i onako se pitam čemu su služili prije rata. Da se čuju s drugim radio-amaterima diljem svijeta? Je li to besmisleno, ako je već neko izmislio telefon? Je li ovo hobi kao i svi drugi, je li nekom draž uspjeti uspostaviti vezu s nekim koga niti poznaje niti će kada upoznati, samo zato što on trenutno plovi na nekom brodu. Ili je također u nekoj sličnoj prostoriji?

Glupa su moja razmišljanja, nikako to što oni rade. Naš je problem da ih tek sada razumijemo.
Razumjeh i Mufa kada se nakon četrdesetak minuta pojavio na vratima, bez suza, vidljivih.
S Majdom se čuo. Nisu pričali, nego se samo tješili, hrabrili. Sve poruke su značile mnogo, ali čuti glas je tek stvarna potvrda da se je živo, dobro i zdravo. A to je ujedno i jedino bitno. I, sasvim dovoljno.
Drugo ništa nisu ni imali vremena, niti je bilo potrebno da pričaju. Tih par razmjenjenih rečenica, i suza, nešto je što im se dugo neće tako nestvarno lijepo ponoviti. I poslije kojih će im dugo biti duši i puno lakše, i puno teže.
A život ne stoji, ide dalje. Još za danas smo, osim svraćanja do radio-amatera imali obavezu i prema drugoj strani Miljacke, na Grdonju.

                                 ***
Koliko je jak obruč oko Sarajeva. Ispod jednog kraja, ispod Trebevića, do drugog podno Grdonja, jedva da je koji kilometar zračne linije. Pri tome smo prošli i dijelom s kojeg se mogla smotriti i po zlu, snajperskome, čuvena Špicasta stijena. Dijelom smo se kretali slobodno, prijeratnim ulicama, a na mjestima vidljivim prečicama, kroz privatne avlije. Negdje svuda okolo se rat čuo, ali se za sada nas nije doticao.
Nema ulice ni sokaka netaknuta i odmah prepoznatljiva, ali se brzo snalazimo. Zapravo sam ja svega dva puta dolazio kući Dževadovog tetka Ibra Musića, ali joj prilaz odmah prepoznah. Mufo potvrdi, uz zbunjenost očiglednosti da tu trenutno niko ne boravi.
Nije bilo druge, raspitah se kod komšiluka. Jeste da je kuća već pogođena jednom granatom, ali mi se ne činjaše opasnijom metom nego li je bilo koja druga uokolo. Ipak, rekoše nam, Musići su stotinjak metara niže, u nekoj napuštenoj srpskoj kući.
Što zatekosmo dolje razjasni taj višak straha. Teško prihvatam da neki i to čine, u ovakvim vremenima. Kada se ne zna koliko će se glava sačuvati, kamoli koliko dugo može trajati širenje imovine. Ne znam, ali već sam se poraspravljao sa svojim daidžom, ovo me još i ne zanima mnogo.
Primljeni smo kao najrođeniji, a poslije neizbježne razmjene suza i sažetka priče koju ćemo ponavljati skoro svugdje gdje ovih dana budemo svraćali, čusmo i nešto drukčiju, jednako tužnu priču koja je njih pogodila. Od tri sina koja imaju, jedan, najmlađi je predosjećajno napustio Bosnu uoči rata, druga dva su se latila pušaka, ali nejednako psihički spremna. Najstariji je i sada tu na liniji, srednji je, iz dana u dan u sve lošijem pishičkom stanju. Suze majke i oca upućuju da je realno da se nikada neće oporaviti, mene tjeraju da prestanem stalno biti sumnjičav, i za sve tražiti razloge gdje ne moraju biti...

                                ***
Lijepo primljeni i ugošćeni, ali pričom međusobno iscrpljeni, željesmo čim prije dalje, tamo gdje novog iscrpljivanja neće biti. Uspjedoh da to bude par sati prije mraka, kako bi se bez problema spustili na Breku i našli ulicu Pjera Križanića.
Mufo je neko vrijeme pokazivao želju da istraje sa mnom, ali pošto nam i sedmi-osmi upitani čovjek reče da ta ulica ne postoji na Breci, odluči da promjenimo plan. Posjetićemo još jednu stariju rodicu, s nenine nam strane, a Selimhodžiće ćemo da potražimo onaj jedan dan koji smo ubilježili kao rezervni. Pristao sam, ali sam već znao kako će taj dan, ako bude nužno cio da mi prođe na Breci. Čak i po cijeni da sam budem tragao za ulicom za koju ni u komšiluku nisu čuli, dok se ja osmjehujem kako je baš kao „na zvijezde zakovana“.


Sarajevo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...