13 Apr 2017

32 Sutra često donese istinu

Konja kuje Selimbegoviću.
Konja kuje, konj mu poskakuje,
na konju mu okov pozvekuje.
                                             22. januar 1994.
Konju zbori Selimbegoviću:
„Dur, đogate, zlatna kito moja,
ne kujem te da te preprodajem!

Ne kujem te da te preprodajem,
no te kujem sebi u svatove.“
Stade đogo kano janje mlado.




Januar se svome kraju primica kako je i počeo. Snijeg je stalno prijetio, ali kao da mu se namjerno nije žurilo. Pružio je i nama i ustašama par prilika da izvodimo neke pokrete, da glumimo neke napade. A i jedni i drugi uživasmo u mirovanju.
Mogu reći da je vrijeme bilo idealno. Nije bilo pogodno za borbena djejstva, ali jeste za neki drugi, vanratni život. I situacija s hranom je opet podnošljiva, što je zaustavilo i posljednja glasna protivljenja Abida Hajdarevića, koji ko zna kada će saznati zbog čega sam ga i ja izdao, ali je pjesmu iz Komande pojačalo.
Prije par dana je i jedna grupa naših išla posjetiti brdo Inač, na godišnjicu pogibije Džemala Bijedića, gdje Fočaci inače drže položaj. Imao sam želju, ali mi noge nisu htjele. Tek sišao s Lopate odgodio sam to za neki drugi put.

Ne znam, nisam siguran u priče godinama pričane, ali bilo kako bilo kontam da bi bio red. Neku punu istinu u Dusini nismo saznali, pričali su o ženi koja je čuvajući ovce prva vidjela plamen pogođenog aviona, sve drugo može da ima sugestivne primjese. Možda ja i griješim ali me na to navodi i činjenica kako oni ovo brdo zovu Hinač, bez obzira što nemam razloga sumnjati kako mu je to prvo, pravo ime.
Sve je sugestivno, subjektivno. Takva nam je priroda. Ni sami sebe nismo kadri objektivno sagledati.
Ako na Inač ne odoh, ako se za neku drugu priliku neću otimati, bar dugo razmišljah o Munji. Učinih mu pred Novu godinu, tada mu bijah zakletva. Ne krivim ga, ali je kumovao što potamnjeh u Ekovim očima. A to on nije ni pokušao razumjeti. Žurilo mu se odmah nazad, kao da je znao šta se tamo dešava. Kao da je mogao nešto promijeniti.
Munja me je čekao nekoliko dana a onda je sa Samirom i još nekima ipak otišao do Jablanice. Vratio se, a poslije čega tri dana nije govorio sa mnom.
Ja njega razumijem, veliko razočarenje je propratila i jedna neugodnost. U povratku su svratili na neko sijelce u Kostajnici, gdje je ostao bez čizama. Neko mu ih je ukrao, a teško je mogao biti sretan što su mu susretljivi domaćini stigli obezbijediti nekakve kundure, da se ima bar u čemu vratiti.
Čujem, na sve to se smijao. Na lopove se nije ljutio koliko na mene. Kao da sam ja kriv što je ta njegova djevojka iznenada odselila za Sarajevo. Ja sam samo slušao intuiciju, a kada je ona zatajila priskočili su Redžo i Dževad. Poštedio sam sebe nepotrebnog pješačenja po snijegu i mrazu, a vratio sam i povjerenje Eka Džamalije. Proći će i Munju njegova nervoza.                            
Prestao sam zbunjivati i Husa Alibašića. Huso je poznat po vrlo jakoj memoriji. Kažu da precizno barata podatcima o pojedinačnim bježanjima, kako on naziva svako odsustvo iz jedinice preko vremena oznaćenog na dozvolama. Isto je često manifestovao, koristio je svaku priliku pri nekim diskusijama da svakoga podsjeti na taj način „Slušaj, staji, i ti spadaš u one koji su mislili da negdje ima obješenih, i ti si 'od tad do tad' bio u bježaniji“. Jedino je prema meni morao drukčije „Vala, staji, jedino ti mi nekako vijugaš, ja te tamam ubilježim da si pobjego, a ti se odnekud pojaviš!“

                               ***
U nedostatku rata vrijeme se opet trošilo na druge načine. I dok su mnogi ponovo bili aktivni po pitanju posjeta mještanima, mi uzimasmo kao grijeh ići nekome ko također nema. I njihove zalihe krompira i drugog povrća nisu prevelike, na red je došlo kestenje iz Neretvice. A to bi sasvim potislo osjećaj nepravde koji prijeti.
Gnušali smo se i saznanjem kako su neki od nas pomutili dobru sliku koju smo bili stvorili. Bez namjere da sudimo ono što nije dokazano, opet ne mogosmo sumnjati u ono što je vrlo vjerovatno.
Iz Dusine je došao prigovor da je iz jedne kuće ukradena krava. Tragovi su vodili prema, i kroz Deževice, pa negdje do pod Radavu. Gdje su se tragovi gubili. Traženje je potrošilo dan, a sutra će Komanda pretražili sve kuće u selu.
Sutra često donese istinu, ali ponekad zakašnjelu. Iz Dusine su stigle nove informacije, neki su čuli nekoga da je protjerao konja kroz selo. Jeste bilo malo sumnjivo, ali su jasno čuli „điha, dorate“. Ujutro konjskih tragova nije bilo, ali jeste kravljih. I oni su praćeni. Mimo sela. I nestali.
Da bi se drugo jutro opet pojavili. Prekasno. Najprije je izvršen pretres svih kuća, od „birane“ grupe diverzanata, pošto nam smanjeno brojno stanje ne dozvoljava postojanje i odjeljenja vojne policije. I tek kad je ustanovljeno da ni u jednoj štali nema nikakve krave ta je grupa ponovo izašla na Radavu. Gdje su sad tragovi vodili i dalje. I koji su već imali vremena završiti u nekom od Tarčinskih sela.
Takav je i ostao izvještaj policije. Neko iz Dusine je odgovoran, negdje i nekako je na jedan dan sklonio kravu, a samo je bačena ljaga na naš bataljon. Taj izvještaj nije se podudarao s onim što su vlasnici krave, i ostali Dusinjani mislili o svemu, ali nije bilo više metoda da se do istine dođe.
S izvještajem se nije slagala ni većina nas. Neki smo se prisjetili Dragomilića, krađe krave dolje, i požurili krivca opet tražiti među diverzantima. Ipak, bilo je i onih koji ovo ne smatraše njihovim metodom.
Za te je krivac nađen u drugoj grupi, odnosno među Kršima. Na njih, odnosno na Rama, a pošto je on i imenom prozvan kao glavni akter cijele predstave, sve je već sasma ličilo.
Scenario događaja je sljedeći. Dok su njegova braća i rođaci sjedili u kući domaćina kod kojega su često dolazili, a za kojeg se sve ozbiljnije pominje i kako je budući mu punac, tek usput objasnivši da Ramo ima manju prehladu i da je zato ostao u Deževicama, on je lagano ušao u štalu i iz nje izveo kravu. To da kerovi nisu mnogo lajali je razumljivo. A što ni niko od mogućih prolaznika, ili ko bi se slučajno zadesio u svojoj avliji nije također ništa posumnjao je ona već pominjana priča, uz dodatak kako je preko krave bio prebačen i samar.
Ramo je mirno s kravom bio u Deževicama, s obzirom da su bataljonski stražari ponovo ukinuti. S njom je brzo malo produžio, odakle se još brže vratio. S tim da je u međuvremenu kravi obuo dva para vojničkih čizama! U drugoj, možda vjerovatnijoj verziji to je učinio odmah u selu, dok je neko drugi do pod Radavu pravio kravlje tragove, sačuvanim papcima od one krave koju smo dobili, zaklali i osušili.
U sve se uklapala činjenica da su jedino oni, i Jelečani bili smješteni u kuću čija je štala bila napunjena sijenom. Štale nisu odmah pregledane zbog produženja tragova, a kasnije provjere su pokazale da su Krši vodili o svemu računa. Niti u njihovoj niti u Jelečkoj nisu nađeni tragovi boravka krave u njima, ali jeste u kući Lugušića, koja je do njihove.
Ramo jeste pio čajeve, da li zdrav ili doista malo prehlađen od ovih aktivnosti, ni Rada ni Safira nisu mogle pouzdano znati.
U kući Jelečaka će se već te noći čuti malo više pjesme, uz obrazloženje da je prije par dana stigao Velid Nikšić s nešto ličnog novca, dobivenog od rođaka iz Njemačke.
Bilo kako bilo, ovaj slučaj se predaje prošlosti, s četiri nejednako moguće grupe lopova, i s ovom jednom vrlo zanimljivom pričom.


Slavkovići, Neretvica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...