11 Apr 2017

28 Sakriti istinu

Mjesečina, mjesec u oblaku,
ranjen Ale leži na sokaku.

U ruci mu dvije dunje žute,
a na srcu dvije rane ljute.
                             1. januar 1994.
Prva rana, umire mu majka,
druga rana, udaje se draga.

Lakša j rana što umire majka,
negol rana što s udaje draga.




Čekao sam ovaj razgovor, sa željom da više čujem nego kažem. Zato sam vodio računa da istaknem samo najbitnije, da ojačam već steknuto povjerenje, ali i da ne budem opširan kako bi i Edib rekao nešto novo.
U vezi tih dešavanja poslije, odnosno razlozima kašnjenja ispomoći, kao i ne pokazane volje da se Karavelić smijeni, Edib mi nije rekao ništa novo. Samo je potkrijepio moje sumnje.
Također, i vezano za sama borbena djejstva za vrijeme dok smo i mi bili gore. Tu je potvrdio kako je i njihov položaj bio identičan, što smo čuli već u Raštelici. Nije meni, nama predbacivao što smo postupili kako jesmo, što smo se povukli, ali je s pravom ljutito govorio što nije bilo i kontakta s njima. Sa svim tim jedinicima koje su, kao i mi, pokušavale odbraniti Igman. Ne zaboravlja pomenuti Devetu brdsku brigadu, njihove diverzante, iako očekivano naglašava ulogu koju je igrala njegova jedinica. Shvatao sam ga, razumio, nismo mi samo napustili Proskok i Igman, napustili smo i one jedinice koje su ostale.

I baš u vezi tih dan-dva kada su te jedinice bile same gore čuo sam nešto što će me iznenaditi, učiniti i prema njemu sumnjičavim, te tako potpuno otrijezniti.
Iz Raštelice mi je poznata priča o pravom haosu koji je gore nastao, o sukobu prsa u prsa s četnicima, mješanju jednih s drugima, o poginulima na obje strane, o skoro čudnom prijekidu sveg tog haosa. Četnici su se mjesec dana mučili da presjeku ulaz u Sarajevo, naši to branili slabije nego se moglo, a kada su četnici biti toliko blizu cilja, kada je nastali haos mogao jedino njima odgovarati, sve je odjednom stalo. I tu ima stvari koje Ediba ljute, sve se samo poklopilo s konačnim dolaskom Sedme i Sedamnaeste, ali ako je neko gore trpio to su bili Hadžićani, uključujući i Vukove, te ostali koji su se zatekli gore. A opet se o spašavanju Igmana govori iz tog, poklapajućeg konteksta. Kako Edib reče Igman nije spašen, odbranjen, oslobođen, nego su četnici odustali.
Sve skupa liči nekom političkom dogovoru - dokle je trebala trajati četnička ofanziva. Dogovoru, koji je morao biti prikazan ratom. Ratom u kojem je izgubljeno toliko boraca.
A da se ne bi neko bavio istinom, priča je vraćena na početak. Kao, pad Grepka, Trnova, Proskoka, sve to je grijeh nas koji smo se borili, a zaustavljanje ofanzive je zasluga iz Sarajeva.
Svaki grijeh ima svoga krivca. Možda smo mi bili idealan izbor, ali smo imali prejake argumente. Ostali su zabilježeni naši zahtjevi, apeli, činjenica da smo se povlačili pod naredbom, zbog popuštanja drugih, dok je naše samovoljno napuštanje linije iznuđeno njihovim nepristajanjem na smjenu Karavelića, a osim toga desilo se na tački od koje četnici nisu išli dalje.
Druga varijanta je Komanda Odbrane Igmana. Zaim Imamović je, također, prejak zalogaj, pa bi neko od nižih komandanata, tako i sam Edib i dolazio kao najlogičnije i najlakše rješenje.
Slušajući ga dajem sebi slutiti mnogo toga. Edib je nevin i to će dokazati, ali njima i nije cilj otkiriti, već sakriti istinu. Za to im je potrebno vrijeme, a ono polahko teče.
Pet mjeseci je proteklo. Od kako u dnevniku držim nekoliko neispisanih stranica. Čini mi se kako ću nakon ovog razgovora moći ih popuniti. Ukidajući neke od upitnika koji još od onda čekaju svoje odgovore.

                               ***
Međutim, jedna Edibova priča meće nove upitnike. One noći kada smo mi otišli, on je ranjen! Ništa neobično, dok se ne čuje kako se to dogodilo.
Pričao je brzo, ali jasno, a ipak priča bi takva da slušajući je, na momentima se gubih u razumijevanju je li se to dogodilo njemu, ili nekome od koga je on čuo priču, a možebiti je i prisvojio.
Kome god da je, desilo se na samom početku tog haosa. Jedan metak ga je stigao, teže ranio, onemogućio da se kreće, dalje bori ili povuče. Vrijeme kada se puška zamjenjuje ručnom bombom. I čeka.
On je dočekao. Da padne u nesvijest, i poslije dođe sebi. Uredno previjen, ostavljen da živi. S jasnim trgovima ko je to uradio. Niški specijalci!
Nevjerovatno čuti, još nevjerovatnija ushićenost kojom on to priča. Dvije nevjerovatne stvari, za dva glavna upitnika. Ili je istina, ili nije. Ako nije istina, zbog čega bih ja trebao to čuti, osim ako on ne uvježbava izmišljenu priču. Ako je istina, ili je snažno poduprta priča o političkoj igri, ili su četnici samo htjeli pokazati da i među njima ima humanih, viteških boraca. U tom slučaju je Edib jedan od najsretnijih ljudi...
I nije nezahvalan. Tako je birano govorio o tim četnicima, tom postupku njihovom, da je to kod svakog slušaoca moralo bar za trenutak potisnuti sva sjećanja koja četnike poznaju kao zločince, bezdušno zvjerinje.
A kada se ta sjećanja vrate, normalno je da se vrati i sumnja u istinitost ove priče. Sumnja, koja nejasnim čini pričanje u prvom licu uz odlično poznavanje i događaja iza, i koja sada otkriva te nove upitnike. Da li je gore, ipak, bilo izdaje, i da li je Edib odgovoran? Odnosno, ko jeste!?
Komanda traži vrijeme.
Istini je ono, također, nekada neophodno. Mene je briga za Komandu, ali mi je stalo do istine. Zato mi je čekati njeno vrijeme.
Do tada mogu jedino nagađati. Ali kako, i dalje,  manje ne znam nego znam, prije će biti da navijam. A volio bih da Edib govori istinu. Ne zbog Niških specijalaca, nego zbog njega, odnosno pokojnog Čeda Domuza i jedinice koja nosi njegovo ime, svega što sam o njima čuo.
Zbog Ediba jer mi izgleda iskren, i posebno što baš po njemu želim pamtiti ovaj doček Nove godine.
I zbog čega ću ponoviti, toliko puta već rečeno, da nije slučajno Munja imao ideju, i da je nisam ja tek tako prihvatio.


Igman, plato
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...