29 Mar 2017

18 Malena djevojčica

U Cazinu bijela kula,
od tri tavana,
u njoj sjedi lijepa Fata,
kapetanova.
                                       20. novembar 1993.
Njoj dolazi mladi Mujo,
svake jacije;
donosi joj ogledalo,
od tri jazije.

„Ne treba mi ogledalo,
od tri jazije;
ja sam lijepa i rumena
bez ogledala!“




Vraćali smo se putem, koji smo sada poznavali.
Na Majdan smo se popeli brže nego smo očekivali. Imali smo vremena napraviti prvu pauzu.
Selo sada nije djelovalo onako čudno, iako smo provjerili naše sumnje. Rekoše da nijedna granata nije pala u njihovo selo, ali jeste u to neko susjedno. Istakli su i to da njihovi svi muškarci pripadnici su Armije, i da nema kuće koja nema jednu ili više briga, odnosno kako već imaju dva poginula. Znaju za rat, ali je dakako mnogo lakši način na koji ga osjećaju, žive.
Tek što u svoje pamećenje htjednosmo ovo selo upisati kao sasvim normalno, i koje se baš svojom normalnošću nama dojmilo čudnim, na njegovome drugom kraju se ponovo zgledasmo. Kao da smo znali da neko čudo još, ipak, morasmo vidjeti.

Na kosi na kojoj smo u dolasku zastajali, i na koju nije padalo novog snijega već je stari bio poluzaleđen s debljinom od par centimetara, naiđosmo na prizor koji nismo komentarisali ali kojem smo se morali čuditi. Preko udoline, na susjednoj zaravni, čovjek i žena su radili na okašnjelom prikupljanju ljetine. Na način da je žena išla naprijed, grabljama odvaljivala komade snijega praveći vršine uzduž. Iza je išao čovjek koji je kosio. Naravno, žena je praveći prostor za novi otkos usputno prethodni zgrabljivala na manje kamarice. Poslije će sve biti samo pokupljeno, planinsko je sunce davno svoje obavilo a samo su rat i neke druge, preče obaveze učinile da ova njiva tek sada dođe na red. Ili se možda računalo da je negdje bliže dovoljno ukošeno ali je prerani početak zime poremetio takve račune. A niti mi znamo ovo selo, niti ćemo ga upoznati, možda ono i nije toliko divlje, visoko, možda je ovo „treća kosa“, možda je sijana djetelina, možda je najčudnije što smo mi začuđeni... Šta god da je izabrali su idealno vrijeme, nije toliko hladno a ovakav snijeg se lahko grabi. Sem toga nigdje u havi nema garancije da će ovaj snijeg skroz otići prije nego novi stigne...
Niže ga je bilo sve manje, do dijelova gdje je poodavno iskopnio. Sve u svemu Šljivo i ja smo trčali kuda god je to bilo moguće kako bismo što ranije bili u Prokosu. Trgovina je prošla kako je prošla, ako ništa iz ovog puta želimo izvući šta još možemo. A to podrazumijeva ne previše žuriti s povratkom u jedinicu, odnosno svratiti još negdje.
Nije mnogo trebalo da se Šljivo složi da to bude baš u Prokosu, dok sam ja skoro obavezom smatrao obići Remzu, Džoovu sestru.
Prokos je širi rejon, mi pokucasmo na vrata jedne kuće u jednom od prvih zaselaka. Malo iznenađeni bijahosmo činjenicom da nam je otvorio dječačić od nekih trinaestak godina. Još više njegovim sasvim mirnim obraćanjem nama. Mirnim, i neobično simpatičnim. Toliko simpatičnim da ne mogosmo malo se ne zadržati u razgovoru s njim. Objasnili smo ko smo, koga tražimo, a saznali da se on zove Mensud Merdžanić. U međuvremenu se pojavila i njegova, nešto starija sestra. Jednako simpatična, i prijatna.
Vjerovatno smo i mi njima djelovali jako simpatično, čim nas pozvaše unutra. Prihvatismo bez oklijevanja, da bi tek tada shvatili i da su sami. Roditelji su negdje u komšiluku, no nije potrebe da ih se zove. Mensura je napravila kahvu, uz koju ćaskasmo kao da se godinama znamo.
Činilo se da je i njima i nama bilo žao kad ustasmo ići. Dječačić će nas odvesti do Džoove kuće, a djevojčica ispratiti  prijateljskim pogledom. Ne znam zbog čega nisam obećao da ću obavezno nekada opet navratiti, niti zašto i njen lik odmah ne smjestih do Alminog, Zijadinog, Amelinog, Dininog...
A dok se Mensud momački trudio da nam bude od pomoći, ja u njemu gledah dijete. Ono, koje znači, sluti radost. Već se prisjećah Bijele, tamo rađanja novog života, a koje je Fadilu Makašu i meni nagovijestilo sretan završetak puta.

                                ***
Remze ne bi kući. Kratko raspitivanje kaza da nam ne bi bilo mnogo pametno iščekivati je, a nehtjesmo se ni vraćati, ma koliko da je Mensud želio biti uporan.
Adeti su adeti, čak i koji se graniče sa sujevjerjem, nismo raspoloženi izazivati sudbinu. Svjesni smo da nam je negdje noćiti, a znamo da u Fojnici ima dosta naših.
Pozdravismo se s Mensudom, još jednom pogledasmo na Džoovu kuću, smjestismo i nju u memoriju, te žurno krenusmo dalje.
Akšam je već pao, pa nam Fojnica se sad činjaše još skučenijom. Polušaljivo se dogovorismo kako ćemo je sutra cijelu obići i upoznati.
Sutra, a sada se moramo pobrinuti za konak.
Nismo puno lutali, zastali smo u prvoj kući na koju smo upućeni a da je u njoj živio neko naš. Tu su bili roditelji Ragiba Hodžića koje smo obradovali viješću da im je sin dobro i zdravo. Srdačnost i toplina kojom smo dočekani možda je vrijedna i našega stida.
A ja nisam stigao na vrijeme upozoriti Šljiva! Ili sam pretpostavljao da i on zna?
Čim smo se sporazumjeli ko smo mi, ko oni, nakon što smo posjeli, Šljivo se požurio s iskazivanjem svoje vesele naravi.
-          Je li to unuk, ili unuka? – pitanje je bilo normalno, i primjereno godinama naših domaćina.
-          Kćerka – odgovor je bio još normalniji.

Samo nije normalno vrijeme u kojem smo. Vrijeme u kojem se češće pominje smrt nego život.
Baš zato, a dok se Šljivo trudio iskorigovati, zabavljajući malenu djevojčicu, bez obzira što ga ona nije mogla razumjeti, ja se opet prisjećah Bijele. Merdžanići su bili tu da pomognu što mogu, tek je ova malena djevojčica potvrda da Šljiva i mene čeka bezbrižan nastavak putovanja. Dijete ne zna, ali osjeti, otud se je znalo nasmijati Šljivu, tako razumivši njegovu priču da ga je Bog stvorio namjerno takvog, nalik veselim bićima iz bajki...
Ovo jesu nevesela vremena, ali i u njima pravi ljudi znaju biti veseli.
Iako se naši domaćini nisu žalili, iako su ljuljali Ragibovu tek rođenu sestru, iako nisu imali brašna dovoljno ni za hljeba - koji su pravili miješanjem s kuhanim krompirom, ponudili su nas time što imaju. I taj hljeb se večerao s nekom čorbicom od krompira.
Odbiti ih, tražiti konak i bolju večeru negdje drugo bilo bi uvreda. Nismo ih htjeli uvrijediti.


Merdžanići, Prokos
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...