14 Feb 2017

56 Samo jedan put

Zacvilila gora šimširova:
   Oj, zelena travo,
   koj na tebi spavo,
   kaži pravo
Od kad jesam gora postanula;
   Oj, zelena travo,
   koj na tebi spavo,
   kaži pravo
                                     
Još me nije tica preletila.

Danas mene svati preletili,
i proveli zlato pod duvakom!




Nije nas to čudilo, niti što smo sasvim trijezni, a ipak ne nahlađeni, kao kada zorom shvatismo kako smo prenoćili samo dva metra iznad puta. Još je prkosio svojom širinom, činio se širi nego je ikada bio. Možda je i to objašnjenje, možda ga nismo tražili dovoljno blizu!
No, sada je najvažnije da smo ga bez problema našli. Da nećemo i jutros dangubiti. Iz tih razloga odlučismo odmah i doručkovati, jednom mokasinkom istjerati preostalu hladnoću iz sebe, a onda „galopom“ dalje.
Dok smo mi završavali s doručkom, naiđoše oni iz kolibe. Samo, kratko rekoše da je porođaj prošao bez problema, i da je sin. A i šta je drugo moglo biti!?
Biće to momčina, složismo se. Ko se u Bijeloj rodi, podno Prenja...

A Prenj, kao Prenj. Uvijek teži. Jedva se veremo naviše. Jesmo onu grupu brzo prošli, ali bi i bila sramota da nismo ispred.
Kombinujemo kretanje. Negdje izmišljamo neko cik-cak, ali samo da ne bi znojavi sjedili. Inače je veranje naviše, ma kako naporno bilo, jedini način da se primiče vrhu.
A vrha nigdje. Sreća pa smo sada sami, nema nikog da nas požuruje, niti da nam broji mokasinke.
Mislima, brizi se vraćamo tek kada bijahosmo skroz blizu vrhu. Naime, morali smo povesti računa o posljednoj uputi koju smo pred polazak dobili. Trebamo svratiti na heliodrom!
Tu počastiti vojnike koji ga obezbjeđuju. Za njih nam je rečeno da su „obična“ Armija, i da će nas razumjeti. Pomoći će nam, pokazati kuda ćemo se vratiti!
Ukupno ih je bilo desetak. Vidjelo se odmah da im nije neobično što nas dočekaše. Rado nas ugostiše.
Nismo izbjegli mala propitivanja, ali se brzo sporazumjesmo. „U krug“ smo odradili bocu od litar i po. Pri tome se mi par puta i zagrcnusmo, ponovo se prilagođavajući na manje cugove nego su iz mokasinke. Još, osjetismo da ova loza može i da opija. Ako se sjedi, ne kreće, ne znoji...
Popili smo još i kahvu, te zahvalnim domaćinima halalili cijelo pola kile duhana!
Zauzvrat, znamo tačno kuda ćemo dalje. Samo je jedan put koji obilazi dio Zukine jedinice ulogoren nedaleko, koja nimalo nije blagonaklona prema ovome što mi radimo.  Da su nas oni zaustavili, da smo i sad na njih naišli, ne bi nam prošle lažne dozvole. Teško bi progutali bilo koju priču o kojekakvom nesporazumu, o tome da su nam porodice nekako ranije došle... pošto bi nam rančeve prethodono detaljno pretresli. Kada bi ostali bez sve robe...
Pred nama je samo slijediti pokazani put, nadati se i vjerovati da nismo toliki baksuzi da su ga Zukini otkrili u zadnjih dna-dva.
Žurili smo samo da čim prije zamaknemo s vidnog prostora, da se što prije dokopamo šume, njene prve dubine.
Tu se put počinje naglo spuštati. Naše su procjene išle da bi u Glogošnici mogli biti za nekih sat vremena.
Posljednja briga je nestajala, pa nismo imali nekih razloga da žurimo. Ali ni da odmaramo, osim kada bi se nanovo hvatali mokasinke.
Ipak, na jednom se mjestu morasmo ustaviti. Oni nam momci ne pomenuše račvanje puta. Možda nisu ni znali, jer je jedino što su rekli to da je ovo put koji „šverceri“ koriste. Da se na samom početku tako vješto i skriveno, široko uranja u šumu, praveći na desetine krakova koji se tek stotinjak metara niže sabiraju u jedan...
Ali, ovdje se pojaviše dva kraka. Jedan je nastavljao strmo, potokom, dok je drugi odbijao desno, brinom. Taj drugi je kupio više tragova, pa je naš zaključak bio da je razlika samo u težini savlađivanja. Većina je birala lakši i duži, samo hrabriji brži, strmiji.
Žurili nismo, ali se ni plašili strmine. Izabrali smo izazovniju, varijantu za hrabrije.
Sljedeći zaključak je vodio do toga da su griješili oni drugi. Put nije bio naporan toliko da bi mučenje brinom bila pogodnija varijanta...
Do stijene. Velike stijene!
Kakav je samo tu divan vodopad, kad se zimi skupe snjegovi i naprave tihi planinski potok...
Ali, mi nismo voda. Ni ptice. Ne možemo biti dijelom te ljepote. Čovjeku je strašno i gledati niz ovu stijenu!
Nije lijepo gledati ni nazad! Odozgo smo dosta brzo strčali, sad bi nam trebao čitav sat da se samo vratimo do račvanja. Ovakvima kakvi smo trenutno.
-          Sjedi! – komandova Fadil, djelujući kao neko ko već ima ideju.

Ja bolje rješenje nisam imao. A ono što sam znao, pretpostavljao je da će mokasinka opet da radi. Malo brže, i duže nego ijednom dosad.
Poslije pražnjenja nasute Fadil je otišao provjeriti još jednom pogled niz stijenu. I dalje je visina bila preko četiri metra, a u nama ni gram više hrabrosti!
Najmanje još jedna mokasinka. Puna.
A onda, na mene red. A ono, visoko pa visoko. I previše!
Ako ni nakon dvije i po pogled ne bude nimalo bolji, onda nam se valja vraćati. Što će sada biti teže, loza je ponovo počela opijati!
Mokasinku nismo zatvarali. A za tih pola litre nam je bilo dovoljno dvadesetak minuta...
Sada je pogled nebitan. Mozak također. Jedino je bitno da se srce promijenilo. Naraslo je. Veće je od vodopada ispred!
Fadil iskapi, i za pas zadjenu! Vidjelo se da nije najlakši na nogama, ali i da ne mari zbog toga.
Slijedeći njegovu odlučnost podigoh se i ja. Ako padne, da makar ne propustim vidjeti...
Samo je nabrzinu provjerio da mu ranac čvrsto stoji na leđima. I odmah se posjeo, te skliznuo.
Udar se čuo. Moralo ga je zaboljeti, ali nije jauknuo.
Niti je meni davao prostora za razmišljati. Pomjerio se dovoljno, da imam i ja gdje pasti.
Još sam osjetio i sve što i on malo prije...
Ali, sem što bijahosmo malo ugruvani, bitnije bi da obojica ostasmo čitavi. Kao i sve naše boce. Doduše, u rančevima smo sada imali samo još po jednu staklenu.
Osjećaj samodivljenja. I pravo vrijeme za još jednu mokasinku. Do dna!
I za još jednu, za usput. Do Glogošnice nam, valjda već jednom, bude dovoljno!?
A konačno preko lica mogosmo razvući osmijeh. Koji ne bi trebali skupljati do kraja dana, pa i duboko u noć...
Iako ovo naše putovanje ne željesmo pamtiti kao švercersko, već više kao zabavno, postojala je još jedna mogućnost da se izokrene kontra našim željama. A to smo, dakako željeli izbjeći!
Probaćemo se što manje izlagati šetnjom glavnom ulicom u Jablanici, za šta sknotasmo da je najbolje još u pomoć pozvati i akšam. Tako da nam se htjede još manje žuriti.
Nećemo dalje ni mnogo piti. Već smo sračunali da smo ukupno do sada ispraznili sedam litara. Ako i oduzmemo onih litar i po kod heliodroma, opet nam ostaje dovoljno za lični rekord. Koji ne bi bio tako vrijedan ako bismo u grad ušli pripiti, odnosno ako ne bismo i noćas mogli pratiti ostale.
-          Tek sad mi je jasno zašto je vino afrodizijak – koristim jednu pauzu da kažem nešto u korist snage koju i dalje crpismo iz sebe, unatoč što nas i umor konstantno iznova pritiska – puno je bolje kad na znoj izlazi alkohol, a ne rođena energija.
-          Jah. Još je bolje kad ide u kombinaciji: čaša seksa, čaša vina – Fadil me dopuni – bubaš svu noć i jedno i drugo, a ujutro ni umoran ni pijan. Ustaneš kao okupan, horan za još jednu, sličnu noć.
-          Mi smo ga, izgleda, baš ugajgulili. Popili smo, taman koliko smo i najebali...

Vukući nogu za nogom, nagađasmo koja je sad dolje nestrpljivost, i kako će s padom akšama postajati veća.
Iako kasnimo dan, uvjereni smo da će svi oni tada ponovo biti u Fifinoj kući. To je jedino mjesto gdje će roba biti prikrivena, samo da mi ne opaženi uđemo u avliju...
Noge su nam trostruko umorne, od hodanja, padova, te malo i od loze, pa nam se činilo da hodamo skoro normalno. A potok kojim idemo nije nimalo lagan, ali je osjećaj kazivao kako onakvih stijena više nema, pa smo se sasvim bezbrižnim smatrali do Glogošnice...

                                ***
Iako to put nije već slutio, učini nam se da smo tu negdje. Kako drukčije bi mogli objasniti da čusmo meketanje koza. Ono što se nije uklapalo je činjenica da očima ne dopirasmo nigdje. Ni kakvih livada, niti onog drugog puta!?
Ali, ubrzo naiđosmo na koze, i njihovog čobanina. Očito je bilo da je uniformi poput naših već viđao, te da nas nije mogao ni zamijeniti, bilo s četnicima bilo ustašama.
-          Oklen vi ozgo, tako vam Boga? – ipak, određenu iznenađenost nije skrivao.

Pitanje nije postavio odmah, nego tek kad smo mu bili posve blizu. Ja sam slično pitanje očekivao, pa sam već bio spreman da se predstavim kao Fočak koji je...
-          Mi smo ti, dedo, Mostarski diverzanti – ali je Fadil bio brži.
-          I vidi se! Ovdje sam se rodio. Kao dijete, pa bogami i u mladosti, a evo i sada pod starost, čuvam ovuda... Tuda kuda ste vi sišli, prije vas ni koza nije!
-          I neće, dedo – to sam najprije pomislio, pa i rekao.

Upitasmo se potom. Dedo nam malo priča o sebi, o svom životu, svome selu, zaselku Glogošnice. Predstavi ovaj kraj kao priličnu divljinu, gdje jedino uspijeva kupus. I, koze...
Drago dedu da nas vidje. A voli i pričati. Hoće i potegnuti loze. A i nama drago, i tako nam se ne žuri. Neka cesta i nije blizu kako mišljasmo, ima i dana još!
A kada se od deda rastasmo, bijahosmo još ponosniji na svoje skokove. Zna dedo teren, zna da smo sišli kuda niko prije nije...
I zaista, tek još niže dolje naiđosmo na onaj put. Put koji je gore izbjegao vodopad, a koji sada vodi ravno u prve zaselke.
Zapravo, ni ne razbirasmo ih. Kao što ne osjetismo ni prijelaz u samu Glogošnicu. I ona je ne veliko, samo razbačeno selo. I sasvim mirno. U nekom svom svijetu. Mi za njega kao da bijahosmo potpuno nevažni.
Naviknuta ili ne na slično, Glogošnica se ponašala kao da kroz nju nismo ni prošli. A mi razloga za svraćanje ne imadosmo. Još prije smo naišli na izvor, preumorni nismo bili, gladni još manje, a i akšam će u Jablanicu prije nas...

                                    ***
Ipak, do grada, do Fifine kuće, nismo mogli doći a da ne sretnemo dva-tri čovjeka. Bojali smo se kako s prepunim rančevima izgledamo upadljivo, no oni su gledali samo svoja posla.
A ne bi ni bilo od sudbine pošteno da nam je ovdje negdje, stotinjak metara pred ciljem, priredila neko iznenađenje!


Glogošnica, Glogovo i Prenj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...