2 Feb 2017

42 Jablaničko čudo

Ja zagledah mlado momče
tamo dolje kod Vrbanje.
                                    18. septembar 1993.
Ni sa šta ga ne zagledah,
ni sa oca ni sa majke,
ni sa brata, ni sa seke;

Već to momče lijepo hodi,
lijepo hodi, ljepše nosi,
a opet se ne ponosi.




Valjda sam ja još jedini vjerovao da će se Keči pojaviti, za sve ostale je svanuo samo još jedan uobičajeni dan.
A taj je dan polahko odmicao, sa sve manje nade u ono što ja želim. I da sam htio, ne mogoh se ponašati kao ostali.
Prošli su dani dokle sam se mogao osjećati komotno. Niko me još nije legitimisao, ali do sada za to nisam ni brinuo. A sada, već dobijam savjete kako trebam izbjegavati udaljavnja u jutarnjim i prvim večernjim satima, kada su racije najčešće.

Ja na zatvor između kina i baraka nisam htio pristati. U sebi sam mislio da ako me ta racija pokupi, još ću im biti i zahvalan, da bar ne mislim na Keče...
A ako je neko bio spreman da me potpuno razumije, to je bio moj najnoviji pobratim Samir Mahmutović! Jedini je osjetio, razumio nervozu koju sam pokušavao prikriti. Jedino sam njemu i pričao za Zijadu, sada me je prosto tjerao da se zamislim nad svojim rezonovanjem situacije. Kritički se postavljam prema mogućem postupku Keča, zanemarujući da istovremeno i sam pripremam isti grijeh.
Trebao mi je ovakav razgovor. Lahko se meni braniti da ja nisam kriv, da sam spreman čekao Keče. Istina je, ipak, nešto drugačija, nisam sebe smio uslovljavati njihovim pojavljivanjem. S njima, ili bez njih, ja sam već trebao biti na putu za Voljevac!
Moja je sretna okolnost da mogu, imam gdje zadržati se još par dana. To je već sebičnost, zašto ne razmišljah kako je Zijadi kod tetke? Koliko su u Kruščici spremni da čekaju da ja naiđem? Pri čemu su suočeni s dva teška pitanja, hoću li se ja uopšte pojaviti, te kako će u Voljevcu roditelji te djece da gledaju na dane našega kašnjenja!?
Izvlačio je Samir iz mene priznavanje krivice, osjećaje kajanja, istovremeno me i pokušavao shvatiti, ne čineći ništa što bi moje osjećaje činilo blažim ili jačim. Tek je dodao da, šta god da uradim u narednih par dana, prema nekome ću pogriješiti. Što je smatrao momentom da mijenjamo temu razgovora.
Sem neskrivene njegove želje da uskoro i sam obuče uniformu, otkrili smo mi još zajedničkih osobina. Oba smo vodolije u horsokopu, pa još i sedmančad, oba navijamo za Slobodu iz Tuzle, ma kako se on tome čudio. Također, oba mnogo volimo poeziju, povremeno se i poigramo slaganja riječi u stihove. Jeste nam se izraz razlikovao, on je volio koristiti slobodu stiha dok je meni bilo draže, zanimljivije mučiti se s rimama, ali smo se obojica slagali da poezija počiva na idejama. Koje se rađaju u trenutku. Nekom boljem, osim što smo sada razbijali moje neraspoloženje, činili smo to pod novom najezdom granata. Ovaj put ih je palo više od deset, od čega četiri na brdo preko puta nas, ali pri čemu mi nismo ni makli iz Mufove sobice.
Više od granata smo čuli tišinu koja se jedino tada i mogla ovdje čuti. Ovdje je toliko puno naroda, posebno djece, pa su uši uvijek pune tuđih glasova. A sada, nekih dva sata, sami nas dvojica. I jedna flaša rakije, za koju se Samir nekako snašao prije dolaska. Nisam ga ubjeđivao da mi se povjeri, ali ni posebno naglašavao kako ću znati ćutati, kako njegova majka neće za nju saznati. Inače je ova sobica jedina u kojoj ga neće, ne smije da traži, kontroliše...
Nećemo danas ništa pisati, ali ćemo odrecitovati po nekoliko, svojih i tuđih stihova.
On je u glavi imao tek dvije svoje pjesme, od čega se meni posebno dopala prva, a koja je imala i zanimljivu priču. Napisao ju je kao pismeni rad u srednjoj školi, na temu ljubavi. Sami stihovi nisu bili takvi da bi od profesorice dobio „pet plus“, koliko sam naslov, odnosno ideja. Upravo se najviše po tome razlikovao od drugih, koji su kao i svi veliki pjesnici pisali „o njoj“, jedino se Samir zapitao „Zašto samo njoj!?“ Ja sam mu čestitao na solidnoj pjesmi, i genijalnoj ideji.
Ostavljamo poeziju, da bismo prešli na filozofiju. Filozofiju ljudskog života, sa akcentom na ljudsku glupost. A pri tome smo, naravno, polazili od rata. Nimalo začuđujuće, i tu smo bili bliskih pogleda.
Prije par dana mu pričah o pogibiji moga pobratima Admina Hajdarevića, sada on zatraži da tu priču ponovo čuje. Dok to činih misli mi odlutaše i prema Zenici, prema Titu Kovačeviću. Povjerih mu se, žulja me u duši što se i od njega rastah, ali željeh to uporediti sa svojom trenutnom situacijom. I da bih bio uporniji u želji da ga ubijeđujem da se vrati u bataljon, mogu pogriješiti koliko i što poštujem njegovu odluku da svoj daljnji ratni put crta kroz Sedmu muslimasnku.
I tako, zaokružismo ovaj svoj razgovor, vrativši se na početak. Dok ja zbog toga mislima tražih rupu u nastaloj praznini, Samir se na trenutak izgubi iz sobice. Vratio se sa žiletom...
Bilo mi je jasno šta smjera, nekoliko sekundi se i kolebah, pitajući se koliko je smisleno. Nekoliko je sekundi i dovoljno, on je taj koji želi da mene osjeća, doživljava kao brata, ja se pitam hoću li to prihvatiti. Razmišljajući da doista želim ubrzo odavde ići, usljed čega ću ostati predaleko od bratske porodice Mufa i Fife, pristag da pomiješamo krv.
Nekada je dovoljno i nekoliko kapi osloboditi, pa da se sva krv primiri. Samiru je laknulo zbog moga prihvata, meni ovo bješe inercija da se pričom vratimo na filozofiju, onu životnu. I ličnu. Sada ćemo tražiti koje su to različitosti naše, a koje ovim mješanjem krvi počinjemo poništavati...
Možda bi i došli do kakvih razlika da se, a kada je opasnost od granatiranja prošla, na vratima nije pojavio Mufo, konačno nas podsjećajući da nismo sami na ovome svijetu.
 Galamio je i psovao, po onome što smo stigli razumjeti, tamo je steknut dojam da su one četiri pale bliže, da je bilo straha da su, zbog svoje krtosti neke od baraka nestale. Nije znao da smo mi tu ostali, inače bi...
Siktao je zbog naše neozbiljnosti, gluposti, jer su ovdje pravila jasna kada su granatiranja u pitanju. Sudbini ne treba prkositi, izazivati je, nikad se ne zna gdje koja granata može pasti. Podsjetio je na Vučevo, specifičnost svoga ranjavanja, ponovio da je sreća ono što postoji, ali da niko ne zna kada je kome naklonjena.
Također, podsjetio je da trebamo znati da se čuda rijetko dešavaju. Kao dodatno upozorenje naveo je da se jablaničko - već dogodilo!
Na putu prema Koloniji, u jednom usputnom dvorištu živi trenutno najpoznatiji pas u Jablanici. U to dvorište je pala granata, od njegove kućice jedva da su ostali tragovi postojanja. Ostao je živi svjedok, koji zbog svoje prirode ne zna o tome da priča. Zato, rijetki sada tuda prođu a da ne bace pogled ka psu i njegovoj novoj kućici. Podsjete se da smrti nema bez suđena dana, da čuda postoje, ali ne zaboravljaju da su i tako rijetka.
Vjerovatno bi Mufove kritike trajale i duže, da se ne prisjeti da sam ovdje još uvijek, isključivo zbog njega, odnosno našeg dogovora. Međutim, ja iz istih razloga prihvatih da ću se ubuduće držati tih ovdašnjih pravila. Prije svega kako ne bih ostavio mogućnost da Mufo bilo šta sebi predbacuje.


Jablanica, brana                         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...