8 Jan 2017

9 Odgovoriti jednako

U Travnik su došli pehlivani,
u četvrtak tenef razapeli,
a u petak igre započeli.
Sve im došle bule i kadune,
među njima Dizdareva Fata.
                              9. i 10. avgust 1993.
Ja kakva je lijepa djevojka,
jeste ljepša od jarkoga sunca.
Mladi Mujo igru zametnuo,
sve se kune, po tenefu hoda,
da se neće mlađan oženiti,
dok ne vidi lijepe djevojke.

Ružno stade, sa tenefa pade,
dizalo ga veliko i malo,
niko Muju dići ne mogaše.
A kad dođe Dizdareva Fata,
i pogleda pehlivana mlada,
sam se Mujo sa zemlje podiže.




Nisam dopunjavao spisak svoga malog odjeljenja, ostavljajući mjesto za Salju. Čim se vrati pitaću ga je li upamtio kako i kuda Vrbas teče.
Do tada, nekako mi se navikavati da mi dani poluprazni ostaju. Uzalud me mali drugari nagovaraše sinoć, nisam mogao ići s njima.
Ništa drugo nisam smislio, sem da im otkrijem kako moram ranije leći. Pritom sam im na uho šapnuo kako se sprema naša velika akcija, ali da o tome ne smiju nikome pričati. Čak ni sestri, rodici...
Sijale su dječje oči. Doživjeli su nešto veliko, najveće u svojim dosadašnjim, kratkim životima. Prvi put im neko nešto ovakvo povjerava.

Uvijek sam znao razumjeti djecu. Znao sam da dugo neće zaspati, da će među sobom šaputati, pokušati budni iščekati, već ujutro početak akcije. Ali, do tada nikom neće reći ništa.
Nisam ni sumnjao kako su se snašli objasniti moj izostanak s večere. Priču smo zajedno skovali, drukčiju od te koju sam njima najprije predočio, a sve dok smo predvečer se malo šetali kraj Vrbasa. Šetali, i pričali „kao veliki“.
Osjetih ono što sam znao, uvijek tvrdio, djeca su najveći prijatelji. Ta prijateljstva traju, samo u njima djeca ne smiju biti ta koja ispaštaju.
Obećah im i sutradan, kada se vratim iz akcije, sličnu šetnju, kada ću im pričati kako je bilo.

                                ***
Kada sam, dugo prije zore, ustao da se pridružim svima koji u akciju kreću, znao sam da tačno ima neko ko je sa mnom u mislima, ili makar u snovima.
Tada je i šesetku lakše nositi...
Možda je kišno, tmurno vrijeme, jedino što bismo, da smo mogli mijenjali. Iako bi nam to, valjda, trebalo da bude nekakva prednost.
Ili, makar da nije kiša cijelu noć prepadala. Bilo je vrlo klizavo, a i češanje o mokro granje i lišće usputnog šiblja, nije godilo.
Ipak, sve se brzo zaboravlja, kada sve krene po planu. Na vrijeme smo stigli na svoja mjesta.
Ja, Ahmo i Glibo smo ostali na pokazanom mjestu, ostali produžili. Ustaški rovovi nisu trebali biti daleko...
Upravo tako, već nakon petnaestak minuta puške se čuše. A lijepo zvuče, uvijek kad znaš da su naše, da su ustaške uhvaćene na spavanju.
Prosto sam, kao i većina, jedva čekao da se i mi oglasimo. Da se jače uvjerimo kako su Šeksove riječi o situaciji ovdje toliko blizu istini.
Neće biti baš sve po našem. Ubrzo su puške stale, tu pred nama, u našem dometu. A to je, onda, ono kada nervira što se negdje dalje još čuju.
A kao za inat, kiša pojača. Pretvori se u pljusak. A mi, na takvom mjestu, previše ispred šume, ispred svih zaklona.
Da bar zalud ne kisosmo! Kratko smo se veselili činjenici da smo mi svoj pravac očistili, bez i jednog ranjenog, kamoli poginulog, čak i bez ispaljene jedne jedine granate.
Tako nije bilo na drugim pravcima.
Skroz pokisli, već pomalo očekivano razočarani primismo vijest da nam se, ipak, povlačiti. Opet priča slična nekim ranijim, neki nisu ni probili, neki ni pokušali. Čekaće nas poslije i priča da su ti svakako otkriveni, ovako ili onako...
Sačekali smo našu pješadiju, da bi potom zajedno, ne mnogo umorni, više pokisli, najviše razočarani, bez nekog drugog izbora nego postupiti kako je naređeno, snuždeno se vraćali u bazu. Da se osušimo, presvučemo, odmorimo. Za dan-dva ćemo pokušati ponovo!

                                ***
U međuvremenu je Šeks krivca tražio i na drugoj strani, čini mi se - uporno u artiljeriji.
A kako smo se dogovorili, jutros ćemo skupa otšetati tamo. S nama će, na lično insistiranje, poći i Glibo.
Putem mi se naslušati te Šeksove priče, prvi put direktno. Skroz me drukčije doima nego dok je, a dok se iz propale akcije onakvi vraćasmo, birano govorio o ovome kraju, o toplini ovih ljudi, na koju se i jedino mora odgovoriti jednako, ne žaleći ono što mi imamo, srce, hrabrost, živote.
Udovoljio je tada mojoj pretjeranoj znatiželji, rekao mi je po par riječi o svakome iz te svoje grupice, pojedinačno. Za Salema Čorba, te dvojicu Kovača, posebno Hamda, i sam sam dovoljno znao.
Ni pohvale za Avda Biča me nisu čudile, koliko one na račun Fadila Pejkovića Pjovka. Operacija „Koverat“ nije bila toliko davno da bi se već zaboravilo kako on tada umalo ne pade u nesvijest, kako bi jedini koji ne krenu u akciju a da se to nije i očekivalo, kako ono što tada ispolji, nikako drukčije se ne dade opisati - do strahom!
Pa ipak, opet mi je Šeksu vjerovati. A, hvalio je i njega. Kako reče, s Fadilom je samo trebalo znati.
I mora da je tako. A ko bi drugi znao s njim, ako ne Šeks. Pa, zar se isto ne odnosi i na mene. Na Trebovoj se naziralo, kasnije sve više potvrđivalo, upravo je Šeks i u meni vidio što drugi nisu.
Nisam siguran da ću i za koga drugog reći kako bih s njim bio spreman poći u zauzimanje mjeseca, i nekoliko zvijezda okolo, kao što za Šeksa rekoh!
Taj osjećaj još traje, pa ne pitah za momke koje je ovdje „otkrio“ i primio u svoj vod. Mogao sam biti siguran da su svi, najmanje poput Pjovka. Koji je i inače sve posjedovao što priliči dobrom borcu, diverzantu, kome je i jedino falio neko kome će bezgranično vjerovati i uz koga će ići. Ta najduža nit koja toliko izdvaja hrabre borce od drugih: ne žaliti život, ali htjeti što duže biti živ, što duže ratovati; uvijek ići pametno, nikad pod svaku cijenu; probati odmah, uvijek znati da ima i - dugi put... na kraju je samo bitno da se te duge niti dodirnu u krajnjoj tački, u međusobnom povjerenju, a već - kako je kome suđeno...
Danas, Šeks neće propustiti priliku da se na kratko vrati na pad Grepka. Pitao me je tada, sad još više žali što ga nisam poslušao. Makar se i oba složili da je tako, samo bilo suđeno.
Znam, znam pozadinu priče. Ubjeđuje me. Neće da riskira da ga još jednom izdam...
Lijepo je slušati kad neko tako o tebi govori. Kad znaš da je Vučevo bilo ono što se neće zaboraviti. A i da može biti -ono što će se ponoviti!
Treba vjerovati, vjerovati u sebe. Ne precjenjivati, ali se ni ne podcjenjivati. Sve u svemu, jedva iščekivah taj svoj prvi dolazak na artiljerijski položaj.


                       put Voljevac - Pridvorci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...