6 Jan 2017

5 Dva dječaka

Udovičice, golubičice,
ne roni suze, ne kvari lice.

Već hajde za mnom, u moju zemlju.
U moju zemlju, gdje biser rodi.

Majka ga bere, u krilo meće.
U krilo meće, snahi ga čuva.

Kad milu snahu u dvor dovedu,
da miloj snahi na grlo niže.




Govorio sam da mi je dosta lutanja, izdvajanja, pa opet se potrefi. Ugurao sam se biti u posljednjoj grupici, još se pobrinuh da zaostanem i za njima.
Dok su njih šestorica nastavili truckanje u našem tamiću, ja se udobnije vozih s policajcima. Povlašteni osjećaj uvijek vuče i onaj drugi, posebno u ovakvim okolnostima.
Neprijatnost sam razbijao pričom sa saputnicima. Koja dovodi ponovo ljepšim osjećajima, da nisam znao da je bataljon jučer došao vjerovao bih da su gore duže od mjesec dana.
Pokušavali su mi predstaviti gdje dolazim, pri čemu su pazili na skromnost, meni održavajući neizvjesnost, tako što su na svako moje pitanje odgovor završavali s „Uostalom, vidjet ćeš!?“

O vremenu nisam vodio brigu, nisam kroz mrak mogao vidjeti kuda idemo, ni iz njihove priče a ni po dolasku još ne znah ni gdje sam došao!
Znao sam da nas grad ne čeka, pa opet sam ovaj Voljevac drukčijim zamišljao.
Između sela i naselja, rekao bih, tek malo veći od Kruščice, nešto zbijenijih kuća, malo i u ravnijem položaju, i doduše uz „pravi“ asfalt. Sasvim je blizu da bi se nazvalo čaršijom, prije čaršijicom. Prvi utisak mi ne otkriva šta je to što mi od zamišljenog fali, valjda to pokaže vrijeme koje dolazi.
Najveći objekat u selu je Osnovna škola, vrlo pristojnog izgleda, te nikako ne čudi što je baš ona sasvim prilagođena situaciji, odnosno pretvorena u kasarnu. Gdje je, podrazumijeva se, i nama predviđen smještaj.
Kada je to u pitanju, nećemo smjeti imati nikakve zamjerke. Da nam nije tako rečeno, mnogi bismo i najprije pomislili da se radi o pravoj kasarni. I kreveta dovoljno, i nije ni komotno ni tijesno, preuređene kuhinja i par kancelarija, isto tako prilagođen hodnik, prilaz, te nekakav pomoćni objekat, sve sluti da će nam ovdje biti bolje, možda nego igdje dosad. A jedino što će nas povremeno podsjećati da se radi o donedavnoj školi je fiskulturna sala, koja je tipična školska, o kojoj se odmah počelo pričati, jer je to i ta neka najuočljivija razlika u odnosu na sve nam ranije smještaje.
Još ima nešto na šta se nećemo žaliti, nismo prevareni kada nam je rečeno da svu hranu koju uz sebe imasmo podijelimo civilima. Saznajemo to, uz priču kako jučer svi nisu ni ručali u školi.
Jedna je četa odmah produžila na položaj, kako bi smijenila domaću koja je već nekoliko dana vodila borbe s ustašama. Kažu da je to našu Komandu podsjetilo na naše bitisanje na Bjelašnici, te nikakvih protivljenja nije bilo. Zapravo, već je tako i preuzet dio linije koji nam je predviđen, a koji ćemo pokrivati s dvije čete, naizmjenično, sa smjenjivanjem svaka dva dana.
U odnosu na prethodni period, složićemo se da ništa bolje, lakše nismo ni tražili. Osim, što se opet potrefi nešto što će nas tako podsjećati na to prije.
Ako su ona dva bataljona ponovo skupa, to je naš ponovo podijeljen. I opet je Fahro sa svojima, negdje posebno. Kamion koji je njih vozio odvojio se ranije, odvezavši ih selima koja pripadaju Prozorskoj opštini, a koja se ovdje uvijek izgovaraju nerazdvojno: Kute, Here i Šćipe. U kojem su od njih oni tačno, to ni ne znamo pouzdano...
Ovim prvim utiscima pridružuju se i drugi, a doživljeni s većim olakšanjem.
Ovdje je doista smješten i Major lično, a tu negdje su i Admir i Šeks. Što je jednako važno, ta njihova grupa je ovdje već dostigla veliko ime, pa između ostalog, i tome možemo zahvaliti na svoj pažnji koja nam se poklanja.

                                 ***
Nismo dugo čekali ni na treće utiske. One koji našoj grupi ne dozvoliše da već danas vidimo nešto od toga što smo čuli. Ustaška ofanziva je pojačana, te je i našoj četi naređeno da izađe na položaj.
Iako smo putem sve tumačili na razne načine, ispašće sasvim drukčije.
Nekako nam se dade zaključiti da su ustaše samo razbijale vlastiti strah, da dolazak naših kamiona nije prošao neprimjećeno, ili u nekom drugom, krajnjem slučaju, da su samo htjeli provjeriti našu stvarnu snagu, spremnost. Ako jesu to htjeli, sigurno da nisu mogli biti oduševljeni.
Ekovi su ih spremno dočekali, brzo odbili, dok mi nismo imali potrebe ni metka ispaliti. Kao i uvijek, našlo se par manje odgovornih pojedinaca, koji su kao htjeli uvjeriti se kako nam puške jednako pucaju i na ustaše kao i na četnike.
A sve ovo će važiti, ako se pokaže da ustaše danas više neće ni pokušavati. Što se nas tiče, bespogovorno ćemo ostati tu do kraja dana, i za svaki slučaj ali i iz razloga što je dan vrlo ugodan, i što je vani dakako prijatnije negoli u kasarni.
Nas nekoliko koji i nismo baš naspavani, nećemo imati problema i da malo sna prebacimo preko očiju...

                                   ***
Pamtiću od današnjega dana, baš to, to buđenje za ručak. Trebalo mi je par trenutaka da shvatim da nisam u Kruščici!
A pamtiću i ručak, svoj prvi voljevački. Ne jer je meni neobično što se za ručak dijeli mlijeko i feta sir, to i slično je, ovdje normalan običaj, kada god se neko nađe vanredno na položaju. Pamtiću iz sasvih drugih razloga.
Kao prvo, gdje god smo do sada bili feta se sijekla na šest, nekada i osam dijelova. Sad, na troje! Plus, i hljeb se reže srazmjerno tome. I posljednje su sumnje u mogućnost problema s hranom otklonjene. Time je i želja da se ovdje zadržimo duže postajala jača. Ne bi nam odgovaralo ako se na ovo naviknemo, a onda moradnemo nekamo u slično odakle smo došli...
S obrazom ćemo već nekako! Latif Odobašić se već priključio ovdašnjim kuharima, za sada s jednim neobičnim zadatkom - da prati kako neko naš ne bi repetirao!
Selću i meni će priznati kako je zažalio što je na to pristao, ma koliko se branio time da nas je toliko da nije mogao sve upratiti, sam kaže da je i prebezobrazno s naše strane što se na prste ruku mogu izbrojati svi koji su u red ulazili samo jednom. Na stranu što su i domaćini vjerovatno računali s tim, čim su i istjerali „dovoljne“ količine.
-          Najgore je – govorio je poluozbiljno – što će ljudi pomisliti da smo u životu samo gladovali.
-          Neće – odgovorih, kako sam o tome u sebi već razmišljao – bitno je samo da nas istrpe ova prva tri-četiri dana, da nam se oči nahrane. Inače, mi smo siti rođeni!

Od toga kakve utiske ostavismo danas bitnije je što ustaše više nisu napadale. Ako smo svi zajedno pokazali jedno, privremeno lice, Ekovi su nas predstavili u onom boljem, trajnom.

                                               ***
            S mrakom smo se vratili pred školu, gdje zatekosmo gomilu ljudi. Ne mogoh odmah shvatiti da je i to zbog nas.
 Ono što je činilo moje želje je da se čim prije vidim sa Šeksom i njegovima. Tražih ih u gomili, ali i brzo saznah da ih neću naći. Izuzev Admira, svi ostali su u jednom drugom selu, sinoć su već bili ovdje, pozdravili se s onima koji tu bijahoše, pa je nama ostalima čekati neku drugu priliku. Nekako to sebi zacrtah kao prvi zadatak, a kada se kroz tri dana vratim s redovne smjene.
Za večeras se posvećujem Voljevcu. Pomalo mi nestvarno izgleda da su se još sinoć sklopila prva poznanstva. Ali je to objašnjavalo prisustvo ove gomile.
Kako sam sišao u društvu Munira Saljevića Salje, to sam i stigao čuti njegov razgovor s jednim simpatičnim dječačićem.
-          Gdje si ti dosad? Je li ti uvijek ideš zadnji? – uobičajena, dječačka radoznalost.
-          Jest, vala. Ne volim ti ja nikud žuriti – objašnjava Salja, kao da se pravda.
-          Ma, vala, ne moraš ni zadnji biti. Drugi te put neću čekati!
-          Ne znam ni ko ti je reko da me čekaš?
-          Mama i babo. Da dođeš na večeru!
-          Bio sam sinoć. Reko sam im...
-          Ništa, i večeras ćeš. Meni su rekli da se bez tebe ne vraćam.
-          Objasni ti njima, evo mi je jaran došo. Siti smo mi, dobar je ručak bio. A nismo se ispričali...
-          Neka, nema veze. More i on poć!

Nekoliko trenutaka će razgovarati pogledi. I njih dvojice, ali i s povremenim ubacivanjem i moga. Isto, i još jednog dječačića koji je pravio društvo ovome.
Potom su poglede zamijenili povlačenje Salje za ruku, odnosno njegovo otimanje.
A završiti se jedino i moglo tako, sva četvorica ćemo se polahko kretati ka dijelu sela gdje su oni živjeli. Pri čemu sam ja mislima vezivao ovu noć s jučerašnjim prijepodnevom.
Da, dva puta po dva dječaka, ne tako daleko jedni od drugih, a...
Nisu djeca kriva ni za šta, njima uvijek malo treba. Malo hljeba, i da ih neko razumije. One jučer obradovasmo bar na neko vrijeme, zašto bismo ovoj dvojici kvarili već prisutnu radost?


Šćipe, Here i Kute                          
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...