19 Jan 2017

27 Kao sudbina

Draga dragom na ruci zaspala.
Dragi dragu alkatmerom budi:
„Ustaj, draga, draža od očiju!
Noćas sam ti čudan san usnio,
gdje moj fesić mutna voda nosi.

U krilu mi biser prosuo,
na četvero moj sahat salomio!
Draga dragom tiho progovara:
„Što ti fesić mutna voda nosi,
to ćeš otić na carevu vojsku!

Što se biser u krilo sasuo,
to su suze i moje i tvoje!
Što ti pršte sahat na četvero,
to će naša srca popucati,
rastajuć se jedno od drugoga!“




Šeks me razumio, shvatio. Javio mi se odmah.
A za dvadeset pet minuta, tačno kako je bilo i predviđeno, akcija je krenula.
Zagrmilo je iznad nas. Zagrmilo i zatutnjilo, na sve strane.
Zvuk kose se kroz tu grmljavinu nije više mogao razabirati pa su Ahmo i Glibo pozvali mene i Sefira da očima ispratimo dva kosca kako praznih ruku bježe uz livadu.

Sefir se premišljao da ih gađa snajperom. Ne znam koliko su na njega djelovala naša upozorenja da ne bi bilo pametno da i na taj način bockamo vlastitu sudbinu, a koliko činjenica da je tek svanulo jutro bilo još i oblačno, tmurno.
Puštajući pušku primače mi se, da skupa pratimo tok akcije. Motorolom.
Šeks je prvi završio. Njegovima nije trebalo više od pet minuta da jave kako su zaposjeli desni bok. Dozivao je Ćuzu, pitao kako ovaj napreduje, tražeći i za sebe garanciju da će se na osvojenom boku moći i zadržati.
A da i Ćuza ide po planu, i mi dočekasmo sa zebnjom koja brzo prijeđe u veliko olakšanje. Iako se puškaranje još čulo iznad, bivali smo sve sigurniji kako neće još dugo. Samo je bilo pitanje kada će se i s Ćuzine motorole čuti ono što se sa Šeksove već čulo.
Što je bilo veoma bitno, ohrabrujuće vijesti su stizale i s drugih pravaca. Ni na Dobrošinu, ni oko Gliba i Jurića nije bilo dugog puškaranja.
Sad mi je na sebe krivo, zar sam smio sumnjati, makar u naše. S druge strane, na Ahmovom i Glibovom licu se dalo primijetiti zadovoljstvo što se nisu bunili prema telegramu koji sam poslao.
-          A da je Ćuzi zagustilo, da je on tražio da gađamo, šta bi? – Ahmo je, samo, bio radoznao.
-          Reko sam... Mada, opet, nisam siguran, ne mogu ni njemu puno zamjeriti. Ono što je sigurno, Jupiju i Admiru ću ovo teško zaboraviti.

Zaboraviće se, čim dođe konačna potvrda da je akcija uspješno završena. A sve nagovještava da jedino tako i može biti.
Mene je taj osjećaj potpuno osvojio pa se počeh komotnije šetati brinom, nagovarajući Sefira da vrijeme neizvjesnosti trošimo i tako, da prošetamo i obiđemo tu Ibraginu kolibu, da je bolje upamtim pošto i meni posta jasno da se ne radi ni o kakvoj pravoj kolibi već samo toponimu.
Ali se Sefir nije slagao, nije mario za takvu moju znatiželju. Upozoravao je da se ne smijemo opuštati, da ćemo imati dovoljno vremena i kasnije. Iz tih njegovih riječi nije izbijao samo oprez, već i sumnja, briga. Vidjelo se da je on sve ovo drukčije doživljavao, krajnje vijesti već očekivao.
A minuti prolaziše sve sporije. Povremeno se daše čuti poneki rafal i gore, pri čemu nije bilo metaka koji bi fijukali preko naših glava.
-          Naši češljaju teren – imali smo objašnjenje.

Ako je i tako, opet je sve presporo. Presporo, i izostaje ono što Sefir sluti. Da sve ide kako treba, kako je planirano, ne bismo mi još uvijek bili ovdje. Nešto bi se i nama naredilo, pomaklo nas odavde.
Opet, i da se je s akcijom stalo, trebali bi i mi znati.
Kreću sumnje da su na nekom od drugih pravaca ustaše uzvratile. No, nikako se nismo dali pomisliti da odozgo mogu stići takve vijesti.
-          Imam dva poginula i tri ranjena – ipak Ćuza u momentu uspijeva da sve naše misli izokrene, gdje nastavak njegovog izvještaja, ljutnje, galame na Komandu, više i nije bio toliko važan.

Dah smo zaustavili, a prisjećanja vraćali na jutrošnju kolonu. Premećemo dvadeset i jedno lice, dvadeset i jednom uzdišući kod svakoga. Nijemo razmjenjujemo poglede, svaki žalimo sve ali i svaki ima nekoga koga bi mu bilo još žalije. Pa opet, teško je bilo koga zamisliti poginulim!
O sebi više ne razmišljamo. Prošle su nas želje za šetnjom, samo zurimo u pravcu gore. Vrijeme nam je do sada prolazilo sporo, sada će još sporije.
Čekamo i nadamo se što ranijem spuštanju mraka, molimo Boga da makar na ovome stane, kad nam je već jasno da je, ipak, istina...
Još nekoliko puta čujemo Ćuzu kako razgovara s Komandom. Ljući nije mogao biti nego prvi put, ali nije ni manje ljut. Ukazuje na pomoć koja ustašama pristiže, najavljuje povlačenje.
Iako mu Komanda to ne odobrava, mi skupa s njim samo čekamo mrak. Scenarij se opet ponovio, opet su zakazali ti neki drugi, mi svoje obavili brzo, efikasno.
S tim da ovaj put nismo ponosni zbog toga. Tužni smo. Prvo zbog palih drugova, potom i zbog ponovljene uzaludnosti.
Prije mraka stiže potvrda da se, i pored upozorenja Komande, priprema povlačenje. Šeks je najavio da će se vratiti istim putem, te smo i mi na vrijeme zatražili konje...

                                ***
Ne toliko važno bi što se i to poklopi skoro u isto vrijeme. Akšam je bio na prijelazu u noć kada smo odozdo čuli tupi topot konja, a odzodgo osjetili grupu ljudi koja nam se primicala. I očekivali smo ih, i išli su dosta mirno, nije bilo nikakvog straha da bi mogao biti neko drugi.
Ćutke mi tovarsimo konje, ćutke ratnici počeše prolaziti pokraj nas. Teško u mraku razaznajemo lica, a nigdje snage da koga upitamo.
Zastajemo u momentu kada dvije grupe tiho nosaše po jednoga. Poginulog, dok je očito da svi ranjeni hodaju sami, što je misao koja zapinje kroz tugu za tom dvojicom. Zapinje, da čovjek uopšte ne može da govori o sreći.
Ja sam njih par uspio prepoznati, ali više ni u to nisam bio siguran. Ova mi se slika miješala s jutrošnjom.
Konji su potovareni, a ja prilazim kraju kolone gdje sam prepoznao Šeksa.
Ni on nije onaj jutrošnji. Plače.
Plaču svi, iako su se već isplakali. Plaču i sad, iako suza i ima i nema.
Plače i noć, plače cijeli Voljevac. Odjekuju Crni vrh i Ibragina koliba. Jeke, i ima i nema.
Hoću i ja da zaplačem.
-          Ko je? – skupljam snagu da pitam Šeksa.

Dvije sekunde vječnosti. Šeksova ruka na mom ramenu, da se lakše kaže što se lahko ne može reći.
-          Šefa i Dževad.

Tri sekunde vječnosti. Vječne tuge.
U te tri sekunde tri stotine slika. Na njima Šefa Kovačević i Dževad Ćerimagić.
Izdvajam po jednu. Šefa je u Kerleta Lukama rekao da posebno voli i cijeni nas Trošnjane, zbog pokazanog međusobnog jaranstva. Vjerovatno sam pogriješio u izboru, ispred je trebala biti ona s Proskoka, kada ga ja najbolje upoznah onakvog kakav je najviše bio, veliki, neustrašivi i veoma srčani ratnik i heroj. Ili, noći kroz Jahorinu i Trebević, kada mi se činilo da je jedino on više od mene trošio snage, trpio sve poznate i nepoznate surovosti tih planina. Uz mene je bio i oba puta kada se bijahosmo zaputili ka Zelengori. Zastajem s uzdasima, jesam li ga premalo poznavao? Jesu li meni Musa i Ćuza izgledali više ratnički, jesam li pretjerano se vezivao uz Šeksa, a Šefa se toliko puta, kao sudbina nalazio uz mene? Zašto se tek sada pitam je li malo reći, hoće li se moći zaboraviti da je poginuo s dozvolom za dopust u džepu, odgodio je posjetu porodici zbog ove akcije...
Dževada gledam kako se u Kerleta Lukama mršti na moju šalu da će mi njegova uniforma biti taman, kad je skratim za rupe od metaka. Sad bih se trebao stidjeti toga, jer svakako ispred treba da bude povjerenje koje je on pokazivao prema meni, koje je veće od onog koje sam ja uzvraćao. A pamtiti ga trebam po našoj prvoj akciji iz Trošnja, po onome preko Bistrice...
Ove slike njih dvojice mi se stadoše miješati sa slikama ostalih što su svoje živote dali. I to tako, da sam u te tri sekunde potpuno zaboravio kako su u akciji bila dva Dževada.
-          Dževad Muhović! – Šeks, kao da je u mojim očima vidio slike kojih se ja prisjećah.

Samo je mrak spriječio da se moja reakcija bolje vidi. Mislim da je ona prirodna, bez obzira koliko mi je i Muhovića žao.
Nisam prestajao plakati. Kao i svi ostali. Suzama koje zalud čekaju da se Dževad Muhović i Šefa podignu s nosila, da nam kažu da ovo nije istina, da su oni živi, da će ujutro svojim porodicama, kako je i bilo planirano... Ali, kako nije bilo suđeno!
Suđeno je da najbolji odlaze. Suđeno je riječ koju počinjem mrziti.


Crni vrh, jedan od prilaza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...