12 Jan 2017

16 U potrazi za boljim položajem

Na livadi, na serdžadi,
pod jabukom zelenom,
momče sjedi, sunce gledi
na zapadu rumenom.

Vino pije, suze lije,
srce tugu izvija,
dok planine i doline
ljetni suton obvija.
                             19. avgust 1993.
Kraj momčeta crnooka,
od sevdaha uzdiše.
Pune su joj usne medne
poljubaca medenih.

Pitala ga stara majka:
„Za čim tvoja duša mre?“
„Za djevojkom crna oka,
umrijeću ti majko ja!“




Kako se prethodnu noć složismo, bar u početku bismo trebali zaobilaziti kuću naših domaćina, a kada su Mačkare u pitanju. Ne treba se igrati s povjerenjem, poštovanjem koje nam je ponuđeno i koje smo prihvatili. Dvije djevojke, nas dvojica, uvijek postoji mogućnost da se u tom pravcu nešto izmijeni, ali je svakako još prerano.
A ako se nama odjednom kao žuri, postoje druga moguća rješenja. Prema pravilima koja sami sebi postavismo.
Kao prvo, od ovog sela odustajemo. Bar za to neko vrijeme, dok ne budemo načisto gdje će biti granice naših prijateljstava s ove dvije djevojke. Primijetna je i njihova ne potpuna ravnodušnost, pa nikako ne bismo smjeli ovdje napraviti kakvu grešku koja se poslije ne bi dala ispraviti. Sasvim dovoljno da se baziramo izvan Voljevca.

Najprije ćemo se u još nečem složiti. Dva su sela najbliža Voljevcu, mnogi naši su ih već stigli upoznati. Kruže istine o skoro nevjerovatnim razlikama između njih. Dok je jedno, kako to pripovjedači želješe dočarati, „zamrznuto u duhu Srednjovjekovne Bosne", u kojem se još ašikuje isključivo riječima, a i u tome treba biti vrlo obazriv, baš kao i sa očima, uz ruke koje treba osjećati zavezanima; dotle je drugo selo živilo životom koji se najlakše opisuje atributom „evropski“. Kako su mi friška sjećanja na Kruščicu, istinu koju o njoj saznah, to mi ni u ove nije teško povjerovati, odnosno muka nagovoriti Salju da odustanemo od oba. U jednom bi se vrijeme gubilo, u drugom je gužva, uglavnom su oba ispitana.
Ostaje nam ova druga strana, ali to i bi tačka gdje se odmah ne dogovorismo. Salja je upirao u ponovnu posjetu Šeksu i Pridvorcima, odnosno dedu i njegovim kćerima, preciznije onoj starijoj.
Jutros je, ipak, pristao na moj prijedlog. Možda i samo zbog toga što sam ja išao tražiti od Ćuze saglasnost. Koja nije izostala, iako je bilo vidno da Ćuza nije naivan, i da je priču o tobožnjoj potrazi za nekim eventualno boljim minobacačkim položajem sažvakao samo zato što nismo ni prvi ni zadnji koji sličnu izmislismo.

                                  ***
Tek sam putem još jednom Salji obrazlagao opravdanost mog izbora da u „ispitivanja neispitanih sela“ pođemo od najudaljenijeg. U Valicama, kako se to selo zvaše, sigurno da niko od naših još nije bio, a rijetki su i domaći. Njihova udaljenost ne mora značiti da su i najzaostalija, ali bi trebalo biti neka garancija da glas o našoj posjeti neće brzo sići ni do Pridvoraca, ni našeg Voljevca.
Oko Valica je, naniže do Pridvoraca još pet-šest sela. Obećao sam Salji da ćemo ih sve istražiti, jedno po jedno. Same Pridvorce, kao i naš Voljevac, provjerimo možda, onako usput. Kroz druženja sa Šeksom, odnosno našim malim drugarima...
Karta baš i nije jasno otkrivala kuda je najlakše do Valica, pa iskoristismo priupitati prvog čovjeka kojeg sretosmo putem.
-          Ah... Možda vam je najlakše, najsigurnije ići sve cestom. Ono, prije bi, ima gore puteljak što odvaja... – objašnjava nam postariji čovjek, prvim utiskom i ne naročito prijatan.
-          Nama je, dedo, samo važno da ne zalutamo.
-          Ama, kud god da krenete, zalutati ne merete. Idite cestom i naići ćete na drvenu tablu koja će vas dalje okrenuti. Samo da nju ne fulite. A ni puteljkom nemate đe zalutati, samo se držite poravno!

Pozdravismo se s dedom, i već nakon stotinjak metara nađosmo se kraj puteljka o kojem je i najvjerovatnije govorio. Bar tu, na samom početku je izgledao više od puteljka. Uz ono što smo od deda čuli, nije bilo razloga da se uporno držimo ceste.
Put je sasvim dobar, jasan, mnogo korišten, ne s nekim dojmom da bi se dalo lahko skrenuti, zalutati.
Još samo da je sav kakav je na svom početku, odnosno kako smo mi deda razumjeli.
Nakon samo pola sata, najednom se naglo poče penjati. A iz minuta u minut počinjasmo shvatati da se, prvenstveno koristi samo za silazak iz Valica.
Tako smo, nakon više od sata znojenja i nerazumijevanja onoga čime nas je dedo usmjerio na ovaj put, sreli i tri čovjeka koji su silazili odozgo. Jeste nam najvažnije bilo čuti da smo doista na pravom putu, ali se i sami nasmijasmo kada saznasmo odakle je došlo naše čuđenje, briga, sumnja.
-          E, moji momci – jedan se je prvi dosjetio, i ovako to pojasnio – znam ja da se to kod vas drukčije kaže. Kod nas je tako, kad se kaže „poravno“ misli se na - pravo. Vama je dedo samo reko da idete pravo, da nigdje u šumu ne svrćete, i vidli ste par malih, čobanskih puteljčića. Ali, ovaj glavni, on vodi ravno... pravo u Valice. Međutim, što je-je, sve vam je ovako uzbrdo, i gore!

Ono što smo u glavama već složili je da ćemo kada budemo išli u to drugo, selo odmah iza Valica, a do kojeg vodi isti ovaj put, radije izabrati cestu.
Bilo je malo i kajanja što to nismo već i danas uradili. Kajanja, koje nesta onog trena kada nas dočeka predivan proplanak, prvo što jasno potvrdi blizinu Valica.
Za početak, korisitmo ga za prijeko neophodan predah.
-          Jest se ovo ubilo za minobacačkog položaja – Salja je sudio samo po osnovi onoga što su oči gledale.
-          Jeste. Kad bi imali minobacače koji mogu odavde dobaciti do ustaša – mogao sam se složiti s njegovom ocjenom, ali rekoh ono čega bi se i sam brzo sjetio.
-          A da kažemo da nam trebaju doći haubice!?
-          Mada nisam siguran da postoje i takve haubice, možda možemo probati. Ili, ono da smo se ovdje popeli kako bismo nekako s visine osmotrili širi kraj, pa kao skontali gdje bi mogli takav položaj urediti. Naravno, sve ovisi i na koga udarimo, šta zna seljak šta je artiljerija!

Taman se malo odmorismo, a začusmo zvonjavu ovaca. Znak da prekinemo i odmor i priču, i da se „bacimo na posao“.
Prvo ćemo odmah provesti što smo prvo i zamislili, ja sam ručnom busolom usmjeravao Salju, a on je ubrzo u šumi pronašao ono što nam treba, da glumi pikete. Bar da nađemo pravac prema najbližim ustašama...
Urađenim smo bili zadovoljni, ali ne i oduševljeni kada domalo shvatismo kako je čoban momčić od petnaestak godina. Draže bi nam bilo da se radilo o kakvoj čobanici, još i koju godinu starijoj.
Šta je tu je, bar možemo lakše lagati zbog čega smo ovdje, i šta radimo. Momku se naša priča dopala, pa se odmah predstavio i imenom i prezimenom.
-          Strukar, kažeš. Vidiš, meni to, kako da kažem, malo neobično zvuči – tražim način da nastavimo razgovor – u vojsci, onoj bivšoj, imo sam jarana, isto se tako prezivo, samo mu je ime bilo Marko,  bio je Hrvat, i - doduše iz Travnika.

Mali Muamer se nasmijao, te kazao kako on prvi put čuje da ima Strukara Hrvata. Potom dodade da su oni „sto-posto Muslimani, i to oni - pravi“.
Možda bi nama više odgovaralo da je malo drukčije, ali pošto bi prvi kojeg ovdje nađosmo, a k tome i veoma pričljiv, to se odlučismo još neko vrijeme zadržati s njim u društvu, i razgovoru.
Koji dovede do njegove želje da nas lično odvede do sela, tačnije do svoje kuće.
-          Neće one nikud, sve je ovo okolo moje, a i zagrađeno je – pri tome nije mario za ovce – velim, umorni ste, kafa bi vam prijala.
-          Kafa bi nam baš godila. Nego mi to zbog tebe, da te neće ružiti – Salja je poziv jedva dočekao, i mislima je još bio na onom što je mali stigao ranije reći.

Zapravo ga je Salja i pitao, doduše polulukavo, tobože za kakve tetke, ako ima.
-          Imam dvije tetke, ali su daleko – tada je ovako odgovorio – ali zato, imam šest sestara!?

Dalje je otkrio da ni jedna nije udata, a i da je samo jedna od njega mlađa. I ne samo to, ušima nam je godila i priča da mu je babo u Austriji, zatekao se tamo pred rat, što je već dovoljno sugerisalo da bi baš u njihovu kuću trebali svratiti. Bez i da, bar jednom od nas nisu već dolazile i druge primisli.
Do kuće i nije bilo mnogo, dvadesetak minuta laganog hoda. A tamo, sve kako se i moglo naslutiti.
Dočekalo nas je četrnaest, ne jednako radoznalih očiju. A i kako bi onako simpatičan momak mogao imati drukčije, do jednako simpatične sestre. I majka je, samim tim, morala biti lijepa.
S druge strane, kuća malo izolovana, sva u tišini, te tako i ne naviknuta na bilo kakve posjete. Sve zajedno je bilo jasna garancija da svoje „izviđanje“ možemo ovdje i završiti.
Prva kahva nas je okrijepila, ručak „koji se zadesio“ sasvim povratio, dok je druga kahva poslužila da prekratimo vrijeme dok ne bude gotov i ručak koji se maksuz spravljao. Na kraju, bez obzira na prijetnju akšama, nećemo odbiti i treću kafu, koju bismo najlkše opisali kao pozvinicu da dođemo još neki put.
Ako bude do nas, nećemo slagati. Makar da su Muamerove sestre sve bile podjednako lijepe, ja sam se ipak stigao već opredijeliti. Za onu što je samo godinu i po od njega starija.
To, u sebi. I, ako se ne varam da sam neke signale osjetio i s druge strane.
Želio sam pokušati to odmah provjeriti, a dok nas je Muamer ponovo vodio, da slučajno zbog mraka ne umjednemo pronaći put niz šumu.
-          Da znaš, volio bih da mi ti budeš šura – rekoh mu, ne baš očekujući da će me skroz razumjeti – samo šuti, doći ćemo mi još kojiput.
-          I ja mislim da je Elifa baš za te – Muamer je sijao iskrenošću, makar ona bila samo rezultat želje da doista još neki put dođemo.

Ponovio sam obećanje, a pošto smo se rastali i dok smo nas dvojica trčali naniže misli su mi bile pune Elifinog lika. Misli koje je jedino prekidao Salja, mrljamljući o Austriji.
Eh, Mačkare, Mačkare...


Voljevac, Mačkare
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...