11 Jan 2017

13 Vrijedna je i iskrenost

Kolika je u Prijedoru čaršija,
još je veća moje drage avlija.

Po njoj šeće lijepa Đula majkina,
u ruci joj zlatna čaša šerbeta.
                         15. avgust 1993.
Daj mi, Đulo, zlatnu čašu šerbeta,
ja ću tebi zlatan prsten s imenom.

Neka znade sva Prijedorska čaršija,
da te ljubim, lijepa Đulo majkina!




Tako je i bilo. Bijahoše četiri dženaze, pune se i ovdašnja mezarja, odala se počast zadnjim poginulima, iskoristila prilika da se prisjeti onih ranije, sa sve manje priče kako je koji poginuo.
A ko bi, onda, još i pominjao Abida Hajdarevića. I, ne samo Abida.
Nema se ni vremena, rat je. Ovaj put su ustaše napale. Pretpostavili su vrijeme dženaza, željeli su to iskoristiti.
Ali, bio je to samo signal za Šeksa, i naše diverzante. I obje čete, koje ponovo preuzimaju dio linije.
A i mi smo, prema naredbi, trčali na artiljerijski položaj. Tamo ostali do akšama. I duže, u vrlo prijatnom razgovoru s ovdašnjim artiljercima.

A s obzirom da su ustaše ovaj put slabije napadale, samim tim smo i mi manje gađali nego prošli put. Kada je okolo situacija takva, onda ima više vremena za priču.
Pričao sam o svojim utiscima o ovome kraju, zbrajajući prijatnost moga i Saljinog domaćina u Voljevcu, sa sličnim, viđenim i doživljenim u Pridvorcima. Artiljerci su cijeli kraj predstavljali takvim, posebno faleći djevojke, pa nemah izbora do s Ahmom i Glibom skovati plan da jedno od sela upoznam i s njima u društvu.
Salja će, kada se vrati, ići tri od šest dana na položaj. A Ahmo je, kao i ja, momak, dok je Glibo pominjao čistu želju da malo bolje osjeti ovaj, ipak nešto drukčiji kraj od našega, upozna neke nove ljude, običaje, pri čemu mu ni pri kraju misli nije da bi prevario ženu, bez obzira što su razdvojeni još od samog početka rata. Možda sam mu i ja vjerovao, Ahmo ga je još i bolje poznavao, ipak smo obojica jedva čekali vidjeti njegovo ponašanje u situacijama do kojih će moguće doći...
Ovdje se Glibo držao onako kako se i predstavlja. Možda je baš on najzaslužniji što su ovdašnji artiljerci za svega nekoliko dana svoje raspoloženje prema nama, od umjereno rezervisanog promijenili do krajnje povjerljivog i prihvatljivog. Ja sam lično više se obazirao na ono što je Šeks rekao, s te strane se trudeći da ni na koji način ne uđemo u bilo kakav međukonflikt, Ahmo je otprilike samo slijedio mene, dok je Glibo jedini direktno težio da čim prije ovi spoznaju nas same, nas i naše namjere. Da su potpuno prijateljske, i ja sam neki dan nagovijestio, a od danas su otklonjene sve sumnje.
Posebno im se dopao način na koji se Glibo šalio na račun ustaških sela Gliba i Jurića. Prezimena žitelja prvog nisu identična njegovom, ali su veoma slična. Osim što ih je nazivao rođacima, šalio se i da bi odbio ići u napad, odnosno da bi u tom slučaju napadao samo na Juriće. A takvim su šalama skloni samo umjereni ljudi.
Osim Glibove umjerenosti, vrijedna je i iskrenost koju pokaza njihov računač. Pomislih da je i više nego Šeks dao značaja tome jedinom što sam na položaju izmijenio, nekoliko puta ponovivši da im je sada puno lakše vladati položajem.
Nije propustio priliku da, iako ne baš najdirektnije, pomene njihovog načelnika artiljerije, kojeg opisa kao nadmenog, bahatog, egoističnog, i otprilike jedinog stvarnog razloga što ih je do sada bio onako loš glas.
Za ove momke je još zanimljivo da su svi iz Voljevca i ona dva-tri najbliža sela, te nam neće biti problem nekad prihvatiti i njihove pozive, pri čemu ne mislim remetiti ono što sam sa Saljom započeo, što kanim nastaviti s Ahmom i Glibom...
I duže bismo ostali u prijatnom muhabetu, ali se desi nailazak, povratak Šeksa.
Lijepo je vidjeti osmijeh, pa i na tuđem licu. Još, na licu dragog ahbaba. A ovaj Šeksov mi je baš trebao.
A on, Šeks, sav raspoložen. Za priču.
Priča o današnjem napadu ustaša, više o prošlom našem neuspješnom, a najviše o onome što slijedi.
-          Jebene ove ujke ovdje – na kraju, sve i rezimira – kada oni napadnu, jedva čekaju da ih dočekamo, vratimo. Pa onda, još jedvije čekaju da mi napadnemo, da razgule. Njima se nikako ne biva na ovim gudurama. Jedino, njihova Komanda nekako stigne neke druge, beli iz Hrvatske, koji ponešto vrate, odbrane.
-          Ama, ako je tako, kako da se taj Dobrošin još drži? Uzmimo gudure iznad, i oni će ga sami napustiti!
-          Ma nije problem uzeti Dobrošin, niti bilo šta drugo. Eto, ja sam im uvijek govorio neka meni daju najgori pravac, bilo koji, ja ga uzimam sa svojih dvadeset ljudi. Problem je to odmah sve i zadržati. Evo, i ovo jučer je bila samo neka provjera, nije ni bio cilj da se nešto uzme, samo da se ujke preduhitre.
-          A četiri borca poginuše!?
-          Jeste, ali... Kad krene ta, prava ofanziva, izginuće manje ljudi. Znaš, treba i ujke razvući, umoriti ih. Zato se sad čačka, a kad bude pravo vrijeme idemo cijelom frontom!?
-          A, priče o izdajama?
-          Gluposti, ko će to raditi. Osim, je li, logično je da i oni imaju obavještajce, a da i mi imamo kosovaca među nama. Mislim na Armiju. Ali da neko, lično iz ovog sela, ide i dojavljuje... Niđe veze, pa vidio si da se tek veče pred akciju dogovore detalji, kuda ko, u koliko tačno...
-          Volio bih da je tako...
-          Ama, nek si ti meni došo! Nas dvojica ćemo ovdje čuda da napravimo!?
-          A, da ti nisi ranjen, malo, u glavu!?
-          Pa evo, vidio si, i ono neki dan, i ovo večeras ste odlično odradili – Šeks se samo osmijehnu na moju upadicu, pa opet nastavi kao da misli ozbiljno.
-          Pa sad... Što se mene tiče, sve je bilo uobičajen rad na položaju. Njihov računač računo, posluga nišanila i gađala, ja samo bio tu.
-          Sasvim dovoljno. Nego, sad će ovdje malo ohanuti, zatutnjat će na nekoj drugoj strani...

Još smo pričali, ali ja i dalje nisam znao koliko je Šeks doista informisan, koliko sluti, a koliko se zapravo šali. Jedno nije promijenio, ostao je napopravljivi optimista. S njim, i ja postajem puniji optimizma. Takav je Šeks, takav sam i ja.
Kada smo se u Voljevcu rastali, ja se dadoh taj novi optimizam još širiti. Samo da se potvrdi ono što je rekao o predahu.


Voljevac, džamija
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...