10 Jan 2017

12 Snaga bola

Kakva crka od Glamoča grada,
il je vila, il je ljuta zmija?
Nit je vila, nit je ljuta zmija,
već je Emka, materino zlato.
Zarobi je bane kaurine,
vodio je svome bijelu dvoru.
                       14. avgust 1993.
Tude sužnji tri godine dana.
Kad četvrta nastala godina,
njojzi teško gvožđe dodijalo,
sama sebi ruke odrezala.
Volje umrijet nego tamnovati,
i za svojim dragim tugovati.




Poslije dva dana odmora, što je valjda trebalo predstavljati pomišljaje ustaša da smo konačno odustali, opet smo mogli računati na iznenađenje!?
Ovaj put su nas izmiješali, mi smo podijeljeni u tri grupe. Sa Šeksom su išli i naši diverzanti, Ekovi su pratili nekakve iz Travnika, dok je s Limanovim bilo i nešto ovdašnjih. S tom, ipak svojom četom, išli smo i nas trojica, sa šesetkom.
Ništa nije podsjećalo da bi ponovo moglo biti govora o izdaji.
Pa ipak je nas trojicu obuzimao čudan osjećaj kada nam je rečeno da ostanemo na jednom raskršću, istom na kojem smo i prvi put kada idosmo sa šesetkom, s razlikom da ga jedva poznasmo pošto je onda vrijeme bilo užasno, te da ćemo djejstvovati samo ako krene po zlu.

Čudan osjećaj je trajao dok nije prevladao još čudniji. Dok smo gledali na sat, čekali da se oglase naše puške, iznenada se opet prvo čuše ustaški puškomitraljezi, trombloni i razne bombe. A moja radio-stanica je uporno šutjela.
Ni borba, ako je uopšte bilo, nije dugo trajala. S brda se tek povremeno moglo čuti novo puškaranje. Ni da  znamo šta da mislimo, niti da se stignemo puno zabrinuti.
Sve je jasnije da uspjeli nismo, ali sve nejasnije zašto se u tom slučaju ne povlačimo. O tome da sam i jedino trebao imati vezu sa Limanom, više ne razmišljam.
Ima li poginulih, da li je Liman među njima, neko drugi, sve je ono o čemu je uvijek najbolje pokušavati ne razmišljati. I ma kako nestvarno zvučalo, lijepo se povremeno vratiti nadi da nije otišlo po potpunom zlu...

                                 ***
Dug, predug dan, tek svojim smirajem donosi i nama dio odgovora. I to u času kada je već par sati sve ispred sasvim utihlo, kada smo počeli pominjati da bismo se nas trojica, možda, trebali sami povući.
Ovaj teren još ne znamo dovoljno, nismo mogli tvrditi da nema neki drugi put kojim se naši mogu vratiti. Držao nas je osjećaj, ovaj put zajednički, i dakako jači od naše tihe priče. Koja je stala pod šumovima koji su nam se približavali. Kao iskusniji ratnici, prepoznavali smo da pripadaju borcima koji se povlače.
Vidjevši prve vidjeli smo i koliko je njima bilo teže tamo negdje, nego nama čekati ih. Prepoznatljivi, i umor i razočarenje. Nedostatak volje da se o svemu govori.
Ali je i put do Voljevca dovoljno dug, da izvučemo sve, najvažnije informacije.
Znali, očekivali, ili samo bili pripravni, ustaški bojovnici su ih odmah dočekali. Uprkos tome, naši su prihvatili borbu. Ranije je postalo jasno da se uspjeti neće, ipak je okrilje mraka bilo ono što se čekalo da bi se izvukli bezbijedno svi oni za koje još nije bilo kasno. To se odnosilo na sve, sem trojice.
Dvojica su poginula odmah na početku, s prvom vatrom. Cijela ta grupa što je išla naprijed, što nam je pridodata, svjesno je upuštana u jednu dolinu, pa skoro i nevjerovatno zvuči da su tom prilikom poginula tek ta dvojica.
Od naših iza ranjen je jedino Ferid Beširević, na svu sreću lakše, dok je naprijed, još jedan ranjen, a koji se nije mogao sam izvući. Zapravo je njegov položaj bio takav da je malo onih koji su i pominjali mogućnost pokušaja spasavanja.
Malo, ali ih je ipak bilo. Dan jeste osvanuo, vrlo je rizično, ali čekati noć bi značilo i pomiriti se s tim da će ostati da mu se nije ni pokušalo pomoći...
Upravo je jedan bio koji takvo što sebi ne bi mogao oprostiti. I to, jedan od onih od kojih je to malo ko očekivao!
Abid Hajdarević je rat na Trebovoj počeo kao pripadnik, tada tek formirane vojne policije. Nedugo poslije je prihvatio prijedlog da ode na kurs za bolničara. Od tada ga je počeo pratiti glas da je to učinio samo zato što je vjerovao kako su manje šanse, s bolničkom torbicom da pogine. Priča se nije mijenjala ni kada je oba puta bio u grupi koja je išla na Igman po puške, a nisam je mogao mnogo promijeniti ni ja svjedočenjem o njegovom držanju i ponašanju za vrijeme borbi na Proskoku.
Ipak, danas je Abid svima pokazao da je on zapravo - onakav kakav je, ne baš za diverzanta ali i daleko iznad kukavice!
Nekoliko njih priča da je samo tražio da se pod vatrom drže te dvije zemunice iz kojih je pucalo na tog ranjenika.
Čim su ga poslušali, krenuo je s torbicom ka njemu. Pedesetak dugih metara je bilo čistine, pucnjava odozgo nije skroz utihla, ali se još jednom potvrdilo kako često i sreća prati hrabre. Uspio je!
Pokazalo se i kako svaki metak ne ubija! Dok je ranjenika pripremao za izvlačenje, zviždalo je okolo njih. A ispratile su ih ustaše i sve do šume.
Tu je Abid bio sav u znoju, od umora ne od straha. Vrijedan je ovaj bio.
Abid nastavlja, sad mu još dvojica pomažu da ga previje. Krvari, ali nade ima. Kažu, dalo se to vidjeti na crtama Abidovog lica. Grčilo se, u njegovom nastojanju da uspjedne prije nego ostane skroz bez snage...
Opet je uspio. Bar, ono što je do njega bilo.
A onda, ono što niko nije očekivao. Abid je pričao s momkom, uvjeravajući ga da je sve u redu, da nosila samo što stigla nisu. Pričao, ni sam ne znajući da ga ovaj samo čuje, ne i razumi.
Podiže se. Naglo. Usta kao da se prethodno nije ništa dogodilo. U jednom je potezu bio na nogama, svojim.
A onda, pogled lijevo, pa desno, naprijed i uvis... i sve u samo nekoliko sekundi!
I potrčao je. Ka mjestu gdje je ranjen. I kao da mora tamo stići. Živ tamo, a onda šta bude!?
Trčao je, brzinom rijetko viđenom. I stigao taman tu negdje. Samo nekoliko metara pogrešno. A pucalo je na njega sve oružja što je gore bilo. Živ nije pao na zemlju...
Sve je gledao i njegov amidžić. Koji se taman zahvaljivao Abidu, toliko da čovjek pomisli da će im se i unuci teško stići odužiti.
Zahvaljivao se, zanijemio, pa zajecao. Potom se sabrao, počeo dozivati.
Međutim, mrtva usta se ne odzivaju!
Abid je bolničar, nije ljekar. A i ljekar, rijetko bi koji znao objasniti šta, i zašto se doista dogodilo.
Svi možemo nagađati. Može biti da je u pitanju neka groznica, jača od sposobnosti mozga da kontroliše tijelo. Možda je i snaga bola, koju je jedino on osjećao, koja je bila toliko jaka da je svjesno išao sam sebi muke skratiti...
Mrtva usta ne pričaju. I niko od nas neće saznati više nego što sad znamo, što smo sami vidjeli, ili čuli.


ulaz u Voljevac
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...