6 Dec 2016

26 Sami Bog nam ga je poslao

Majevice, visoka planino,
u teb kažu tri smeta snijega:
Jedan lanjski, drugi olomljanski,
treći, kažu, od nove godine.
                                 22/23. juli 1993.
Među njima zelena livada,
na livadi brat i sestra sjede.
Tu brat sestri košulju šijaše,
sestra bratu uz rukav vezaše.

Pa se sestra svome bratu moli:
„Priši mene puce do puceta,
da ne prođe igla od merdžana,
a kamoli šaka od junaka!“





Bojao sam se noći, da mi se ponovo neće dati spavati. Znam da moram pustiti Ismeta, Remziju i ostale da počivaju u miru, ali nisam znao kako.
Ipak, sudbina uvijek ima poneko iznenađenje.
Skupa s večerom u bataljon je stigao jedan novi borac, čiji dolazak me nije iznenadio koliko njegov izbor da bude baš s nama. Iznenadio, ali i obradovao. Sigurno je da nam lovara Mahira Muharema neće puno koristiti, ali ja odmah dobih ideju kako da iskoristim njegovo samo prisustvo.
Najprije ga treba odobrovoljiti. Počesmo se raspitivati o svemu što ga je pratilo od kako ode od nas iz Dražinog potoka.

Za razliku od Trnova gdje je fino primljen, vrlo kratko saslušan i po ličnoj želji sproveden do Hrasnice, tamo mu nimalo nije bilo lahko. Dao je mnogo izjava, stalno iznova objašnjavajući sve ono što drugi nisu mogli da shvate.
Dijelom naviknut na stalne posjete vojne policije, nemalo je iznenađen kada je jutros pokupljen i bez riječi doveden na Bjelašnicu. Tek tu je pitan kojoj jedinici inače pripada, na što i nije znao drukčije odgovoriti do - našem bataljonu. Na sličan način je riješio i susret s Ćuzom, gdje je lično tražio da ga pošalje uz bacačlije.
Ovaj put mi nije morao ponavljati svoje ubjeđenje da mu baš ja vjerujem, sad smo obojica u to sigurni.
Vjerujem mu, a pokušavam ga i razumjeti. Ne može od mene skriti koliko mu se ovdje nije dolazilo, ali hoću vjerovati i da se previše ne brine zbog toga. To je ono što meni i treba, to je i razlog da ga uzimam s nama, na srednji rov.
Ovi ostali ga i tako gledaju još s nevjericom, njima je posve čudno da neko u ovo doba rata, na ovo mjesto dolazi s lovarom, pri čemu je odbio bilo kakvu drugu pušku. Opet, to je ono što se meni i dopada...
Do nekih doba ću ga pustiti da iznosi nove detalje oko svoga boravka u Borču, to su uvijek zanimljive priče, a i poslije će mi biti lakše. Također, odmah sam pristao da već ujutro počnemo koristiti i njegovu kreativnost, vjetar prijeti a naša bajta nimalo ne djeluje pouzdana, sam Mahir osjeća kišu, već u glavi gradi naš novi, čvršći dom.
Iznoseći i približavajući nam te svoje ideje, otkriva još nešto. Ne samo da je stalno mjerkao zrak okolo, nego je svako malo odmjeravao i ovu dvojicu. Dalo se primijetiti ne baš puno povjerenje prema Salji, ali je znatno blaže gledao Traleta.
A ja sam čekao pogodan momenat. Bio sam siguran kako ga išaret koji ga je iz Borča doveo ovdje, nije mogao u međuvremenu potpuno napustiti.
Nije mi cilj da ga testiram, već da saznam kako je najbolje da se noćas ponašamo. San mi je potreban kao nikad, a ako već postoji to uzajamno povjerenje, zbog čega ne bismo podijelili i osjećaj.
Iskoristih priliku dok je Salja bio na osmatranju, te sasvim mirno otkrih šta me najviše zanima:
-       Je li, prijatelju, jel ti i o ovome imaš neka svoja razmišljanja? Mislim, za Grebak priznajem da si bio sve u pravu, nažalost, zato sad i pitam - kako ti se ovo čini?

Nije odmah odgovorio, kao da je želio još jednom da se sam uvjeri, iako može biti i neko namjerno, makar pred Traletom, pokazivanje svoga rituala.
Polagano je ustao, te zaklonjen polumrakom, potpomognut našim svjesnim ćutanjem, pogled razbacio na sve strane, sve dokle je mogao doprijeti. Pri tome je gestikulirao i nosom, kao da mu je to njegovo šesto čulo negdje u dodiru sa sluhom njuha.
Ne znam koliko je sve skupa to trajalo, meni se činilo nekoliko vrlo dugih trenutaka. Na kraju smo još imali sačekati samo da se ponovo spusti na zemlju.
-       Večeras mirno spavaj! – ne znam zbog čega je to rekao u jednini, ali je svakako bilo ono što sam i želio čuti.

Puštam ga da se vrati pričama iz Borča, svjestan da o ovome neće ništa više reći.
A i sasvim je bilo dovoljno, tako da odmah šaljem Traleta da zovne nazad i Salju. Mahir je to shvatio kao znak da sam malo prošeta.
-       Slušajte, sami Bog nam je Mahira poslao – požurih ovoj dvojici otkriti svoja razumijevanja svega – ako on kaže da će noć biti mirna, biće! Kad je on ovdje, ja pticama baš i ne vjerujem. One su nekako na sve ovo oguglale, cvrkuću i dan i noć. Ali, Mahir je fenomen!
-       Znači, večeras svi spavamo!? – Salja pokaziva dio od onoga što je Mahir u njemu već osjetio.
-       Taman tako. To ja vama govorim ovako, a ja odoh sad do ostalih, da i njima kažem - večeras će da stražare samo oni koje je strah!
-       Ja se ne bih zajebavo, šta nam fali da smo po trojica budni!?
-       Ništa ja nisam reko, ako je tebe strah, izvoli cijelu noć biti u rovu. De ba, razmisli malo, misliš da Salko i ovi smiju tek tako zaspati a da niko nema budan. Dosad smo mi po dvojica bdjeli dolje, neka sad malo njih. Osim toga, lijevo i desno je pješadija, i njih je vazda budnih, a do sada četnici još nisu kasno noću napadali. I, najvažnije, dok je Mahira tu...

         ***
Kako sam samo zaspao. I spavao. Jedva se pred zoru trznuh, kada je u bajtu ušao Salko.
-       Ja i Šaban stražarimo cijelu noć, dajte koji, samo sat nas zamjenite, meni su se oči zalijepile – Salkov glas je bio osjetno umoran, i skoro molećiv.
-       Ima dovoljno mjesta – ali, meni je bilo važno to što Mahir nije ni treptao.


Borač i Zelengora               
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...