11 Nov 2016

64 Tišina tuge

Jutros rano podranila Danica,
za Danicom ogrijalo sunašce.

Bekri-Meho na kraj sofe sjeđaše,
lijepu Ajku na kriocu držaše.

Pa je ljubi kraj desnoga solufa,
ona njega kraj mrkoga fesića.

Usta Meho, hitro čizme oblači,
Ajka mu se u njedarca uvlači.





Ma koliko da sam znao kako Luke nisu daleko, razočaravao sam se brzinom kojom je jutro smjenjivalo zoru. Najveća utjeha je što se od ovog raskršća, a u ovom pravcu, ovih dana nije vidjelo sela koja su gorjela.
Ibogovci su nam pokrili leđa, pa uprkos svemu dosta se mirno primičemo Kerleta Lukama.
Zaustavljam nas na mjestu odakle bi Esov vod trebao krenuti u osiguranje naše desne strane, strane gdje su sada sve naše tajne, neizvjesnosti, strijepnje, svi naši mogući problemi. A sam jedva čekam da koraknem do mjesta s kojeg ću moći pogledom obuhvatiti prvi dio Luku.

Prvo, osjećam neku drugu tišinu. Neću reći da me obeshrabruje, ali osjećam kako je ovo tišina tuge.
Koju odmah i pogledom vidim. Vikendice su tu, sve izgleda kao tolikih jutara prije. Obuzima me osjećaj da sam se vratio nekoliko dana unazad, da sam bio zadnja smjena straže, da sam iz nekog razloga išao prošetati cestom i sada se vraćam vidjeti kako se prvi saborci bude.
Ništa od toga, pogled se brzo bistri. Niko jutros neće izaći niti iz jedne vikendice, svjedoče to prve razbacane stvari koje se daju primijetiti. Gledajući to tako, skoro poptuno se zaboravljam radovati drugom utisku, činjenici da smo, ipak, stigli prije četnika.
Za razliku od mene i Peza, Grepčanima je baš taj drugi osjećaj bio važniji. Umjesto da se mirno nastavi cestom, pojedinci skreću u naselje.
Ako nam je odmor i potreban, ovo nikako nije mjesto gdje bismo ga trebali praviti. To što četnika nema već, ne znači da nisu noćili negdje iznad. Otud mi pogled sam odlazi ponovo za Esovima, kada shvatam kako su se i oni predomislili. Vjerujem da nisu svi, ali ih se više od polovine umjesto penjanja dalje uz kosu, radije opredjeljuje spuštati se u naselje. Odmoriti su se mogli i na kosi, prazne vikendice nude nešto drugo!
Jedva da dolazim sebi od čuđenja, znam da se u njima, jednako kao i u ruksacima nema ništa vrijedno pronaći. Ipak, kasno je bilo šta, i bilo kome reći.
Od toga je i Sakib odustao, iako je i na njemu vidna nervoza ravna mojoj. Budno jutro je trebalo da kaže kako kasnimo, a izreklo je nešto drugo. U ratu se situacije mijenjaju, vojska se prilagođava.
Prilagođavam se i ja nastalom opuštanju, tako što se osmjehnuh. Sva ova vojska i ne zna ko ih je, i kuda vodio, ali se cijele noći ponašala kako treba. Ni mi nismo znali koga vodimo, ne zbog njihove trenutne predanosti osjećajima, već što tek vidim koliko je to više od hiljadu.
Toliko, da ih se teško smije napasti. Toliko da ih je bilo lahko voditi, sada nikako ne može obuzdati.
Smirio je Sakib noćas svoju srdžbu i bijes, smiruje je i sada. Produžava ispred kamiona. Dio vojske ga slijedi, a uvjeren je da se ni ostali neće zadržati.
Prilagođavam se, dijelim njegovo uvjerenje. Ja se još nadam i da je komandir onog trećeg voda zapamtio koliko nam je bitno da osiguramo makar Gareški most, ako već Kerleta Luke nismo. Jer, koliko razumijem trenutnu situaciju, njima vodiči više nisu potrebni. A ako ima nešto što je ovdje vrijedno, ja moram otići po to!
Žurno se odvajam putićem preko potoka, posebno sretan zbog činjenice da smo mi jedni od onih koji su bili u vikendicama na drugoj strani, koje sada ostalima nisu toliko zanimljive. Sead me prati, izvjesno i on ima neku uspomenu koja je ostala.
Potpuno zaboravljam opštu, sasvim se predajem trenutnoj situaciji. Jedino što me sada uzbuđuje je da li ću zateći svoj ruksak ne dirnut.
Kada sam pred vikendicom vidio sve naše ruksake, jednako poredane kao i ispred većine drugih, već sam počeo zahvaljivati sudbini, odnosno svojoj sinoćnjoj odluci da ostanem čekati Grepčane.
Bacam pogled na krupna slova TROŠANJ, puštam posljednji uzdah nad njim.
Potom mi se pogled sam prebacuje na gredicu pored vikendice. U momentu grčim lice, što je ljutnja na sebe iz dana kada polazismo odavde. Igrajući fudbal uprljao sam kombenizon, a bijah lijen oprati ga. U međuvremenu se sasušio tako, da bi bilo ružno nositi ga. Ružno ga je ovakvog i ostaviti, ali ga neću sklanjati. Samo ga raskrikuljem, da se lijepo vidi i natpis na njemu.
Otresam glavom, iskazujem prijekor nad sadašnjim sebe koji se i zamišljao oko kombenizona, te se žurim zaroviti u ruksak.
U džepu mi je druga uspomena na Admina, a u ruksaku jedino što još moram ponijeti. Dnevniku obećavam kako sebi drugi put neću dozvoliti da ga ostavim!


Crna rijeka, pogled iz Divčića
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...