10 Nov 2016

63 Noge same idu

Gledala sam sa prozora,
kad će svanut rujna zora.

Da mi dođe moje luče,
da me ljubi kao juče.

Spustit ću mu pletenice,
nek napravi stepenice.

Neka dođe i nek ljubi,
i miluje bijele grudi.

    /Jozo Penava/




Bilo je tiho, mučno, sada je tužno. Ponos osjećam, da li se i kajem? Jesam li ispao naivan, je li Ćuza računao da sam mudriji.
Neću Sakibu odgovoriti, sebi ne znam. Ni na ovo o čemu sada razmišljam, ni na to što slijedi. Do Variza je lahko, odatle do Bašaka bih se također snašao. Po danu.
Hoću u Seada da pogledam. Bojim se. Možda me njegov pogled natjera da se pokolebam. Morat ću. Iz tuge, preko tišine, ponovo u mučninu.

Srećom, nekoliko je sekundi bio brži momak koji je stajao uz Sakiba:
-       U redu je, Sakibe, ja Ćuzi nisam plaho ni vjerovo. A ove momke možemo iskoristiti za vodiče! Daj da nam pokažu gdje su ta tri, ako sam dobro čuo, ključna mjesta koja trebamo obezbjediti.
-       Dobro... Momak, evo ti ova tri voda – Sakib me prvi put pozitivno iznenadi, bez izvinjenja, ali i ikakvog premišljanja, sa sasvim potisnutim bijesom i srdžbom, sada s prijateljskim, razumnim glasom, ponovo se meni obraćao – na svako to mjesto odvedi po jedan. Ja ostajem, moramo jedan kamion, najmanje, osloboditi, s civilima drukčije ne možemo nidokle stići. Prvi koji ide, sve s njega ima da stovarim, neću gledati šta je na njemu.

Ovo se poklopilo s trenutkom kada je prvi kamion upravo stizao. Sakib je odmah krenuo prema njemu, dok sam ja pružao osmijeh prema Seadu, razmijenili smo želju da čim prije krenemo.
Sačekat ćemo, ipak, istovar. Zbog vodova koji se prestrojavaju, pripremaju. Od komandira dobivaju objašnjenja kakav ih otprilike zadatak čeka.
Sve je nestalo, i tišina i mučnina, ponos je prerastao u sreću, jedino je mrak isti. Uzalud šetkam pogledom, malo je onih koje bih i mogao poznati. Nešto, ipak, vidim kroz taj mrak. Većina od ovih momaka nije čula ništa od mog razgovora sa Sakibom, naš kratki nesporazum za njih ne postoji, znaju samo to što im komandiri prenose. Mi smo za njih vodiči. Pouzdani vodiči.
 Vremena da upoznajem komandire vodova nije bilo, ali sam se s jednim već poznavao. Eso Kurt je predratni konobar, konobarisao je u jednom od kafića u Foči u koje sam ja najčešće svraćao. Vlasnik je bio Lika, vrijeme da se i njega prisjetim, ne da i Esa pitam zna li kako je herojski poginuo.
Drago mi je što makar jednog od komandira poznajem, ulijeva mi to povjerenje. Iako ga nisam odmah prepoznao, on je bio taj koji je pomirio Sakiba sa situacijom. Siguran sam da bi bio manje brz da i on u mene nema povjerenja.
Dovoljan razlog da se s početka držim njega. Sakib je pomenuo civile, nisam znao da ih na Grepku ima. Eso kratko pojašnjava, tu su se zadesili. Iz Goražda su.
Slijedim i njegovu preporuku, na prvom kamionu je višak naoružanja. Naći će se neko da uzme neku zolju, tromblon, ni ja neću propustiti priliku za nekoliko bombi.
Dok se i ostali žurno dopunjavaše, Sead me uspjede izvući malo nasamo:
-       Je li, jel ih baš kontaš voditi cestom?
-       Cestom, ja kuda bih drugo. To je i jedini put koji ja znam!
-       Ne znam, možda... U stvari, u pravu si. Valjda da je i Bog s nama.
-       Skonto sam ja šta si ti htio reći, da idemo šumom, pored ceste. Konto sam i ja to, ali već previše kasnimo, nema nam druge nego se u Boga uzdati. I, sad nam je najvažnije da panike nema, zato nemoj nikom ni govoriti da ćemo sve pičiti cestom, vidiš da ih većina nije svjesna. A usput ćemo, gdje god procijenimo, zastati, oslušnuti malo.

Je li moja ideja ispravna ili nije, u ovom času je nebitno. Ja druge nemam. Ni vremena da je smišljam. Vrijeme smo potrošili, na pripreme i iščekivanje, na nesporazume. Vrijeme je da se sporazumimo. Među sobom, i sa zajedničkom sudbinom.
Bez ijednog pitanja, klimanjem glavom se sporazumih s Esom. Sead će me razumjeti i bez da mu išta prenosim.
 Nismo to nijednog trenutka pretpostavljali, ali je svo vrijeme već potrošeno. Nas ćemo dvojica ispred ostalih ići na deset-dvadeset koraka. Tako su ova tri komandira voda shvatila naše uloge vodiča, a mi ih sami nismo željeli mijenjati.
Rekao sam Seadu da smo do ispod Češine Strane bezbijedni, zbog čega smo sasvim žurili. To je onih sat i po u kojima smo osjetili sav ponos koji jedan ratnik može da osjeti. Svako prisustvo straha nestajalo je sa svjesnošću da iza ide hiljadu ljudi koji se osjećaju sigurnima samo zato što ispred imaju nekoga. A taj neko ih ne smije razočarati, makar bilo suđeno...

                                 ***
Morala je doći i krivina nakon koje ću malo usporiti korak. Otežao mi je i sam od sebe. Noć nije hladna, ali se hladnoća javlja. Dovde smo strah potiskivali, koliko ga je sada u ovoj hladnoći ne znam, ja se borim sa slutnjama koje se ponovo javljaju.
Otresam glavom, hoću i nazor vjerovati onoj početnoj opciji, po kojoj ćemo Pezo i ja ovo preživjeti.
Prićam sam sa sobom, zamišljam da me i Sead čuje. Zamišljam kako i on vodi sa sobom isti razgovor...
Ovo je naša noć! Noć iz koje ćemo izaći ne samo živi, nego i kao heroji. Neće se poslije puno raspitivati koliko je jednostavan put kojim mi glumismo vodiče, ostaće samo zabilježeno da smo sveli svu vojsku s Grepka.
Samo da se još i četnička razmišljanja poklope s mojima, da shvate da nas je preko hiljadu, da smo svi naoružani, da je i za njih najbolje da ne dođe do borbe. Izginulo bi nas dosta, ali se ni oni ne bi jeftino izvukli...
Češina Strana je mjesto koje sam i ocijenio kao najopasnije, i nije mi se dopalo što baš tu mjesec izađe.
Vidjele su se livade ispod sela, pored kojih prolazismo, i zbog kojih sam siguran da je puno onih što za nama idu a koji će baš nas dvojicu sada početi psovati. Još više, pošto tiha noć poče donositi miris ljudskog leša.
Rat je, i ovo ne treba da čudi. Drugo je što ja o tome nisam razmišljao, i što sada ne znam šta trebam činiti. Čučnuti, zaleći, osluškivati?
Vjerovatno to trebam, ali noge same idu. Prestao je i Sead pričati sa sobom, zna i on šta bismo trebali, ali me jednako prati.
-       Šta se ovo čuje? – Eso Kurt je skoro dotrčao do mene.
-       Sinoć je, odnosno preksinoć, ili jučer ujutro... poginuo jedan naš. Fikrov, jedan od onih što su došli u ispomoć sa strijelama. Nije im na vrijeme rečeno da je Češina Strana pala, a gore su trebali te strijele postaviti. Udarili su na zasjedu, ovih se petnaest nekako izvuklo... strijele su ostale – istovremeno sam i njemu odgovarao, i ponovo počeo pričati sam sa sobom.
-       Je li to kolko daleko?
-       Šta ja znam, zračnom linijom i nije puno, ali nije ni previše blizu, svakako bi trebalo prenijeti, ostaviti nekoga da Sakibu javi da se ovuda ide u najvećoj tišini.
-       Ostaću ja s par momaka, usput ćemo potražiti tog momka što je pogino, da ga probamo kako pokopati.
-       Kako hoćeš. Samo, Sakib se neće baviti, čim izvrše pretovar eto njih, sad im je ionako naniže, spuštaće se na leru. Mi moramo požuriti, najbitnije nam je obezbijediti raskršće prema Delijašu.

Nastavljam, tek razmišljajući o tome što sam rekao. Nije me toliko strah da sam poludio pa mi se čini kako je ovo govorio neko drugi umjesto mene, a ja idem samo izvršiti to naređenje. Ili, nisam toliko lud pa da me bude strah...
Esovo dotrčavanje, kratki razgovor s njim smiri hladnoću u zraku, vrati osjećaj da sve ide po planu.
Plan je od početka isti, i jednostavan je, samo je pitanje koliko kada vjerujem u njega.
Češina Strana je srpsko selo, zauzeli su ga, mogli su podno njega metnuti zasjedu da presjeku put s Grepka. Ali, nisu.
Ova noć ima još sličnih mjesta. Prvo sljedeće pomenuh u razgovoru s Esom.

                                ***
Žurili smo koliko je bilo moguće, da ne trčimo i pravimo buku, a da opet stignemo što prije. Ipak, raskršću su prvi zraci zore stigli prije nas.
U međuvremenu je Eso sačekao Sakiba i prenio mu da nas kamionom prate na bar dvjestotinjak metara, te je opet dotrčao do mene kada sam se zaustavio na zadnjoj krivini prije raskršća. Samo je kratko izvjestio da onog momka nisu stigli pronaći.
-       Eso, imamo tačno tri tačke. Prva je odmah iza ove krivine – ja sam govorio ono što nam je svima u ovom času bilo najvažnije – dakle, jedan vod, koji je najbrojniji, ide da pokrije put što dolazi iz Delijaša. Odnosno, to je raskršće Delijaš-Trnovo-Grebak.
-       Idem ja sa svojim „Ibogovcima“ – javi se momak duže kose i manje bradice, s mahramom oko glave, koji je izgledom ali i izrečenim stavom sasvim ulijevao povjerenje – mislim da je tako i najpoštenije, ovo i jesu naši civili.
-       U redu je, Brada – Eso se odmah složi – nek ti ovaj momak samo malo objasni.
-       Nemam mu ja šta puno objašnjavati – ovo sam svakako kanio reći – jedino ovim puteljkom može do prve stijene. To je ova što se i vidi, ne treba mu tri-četiri minute do nje. Kad izađe gore, sve će mu samo biti jasno, dalje se desno, prema Delijašu, pruža kao neki lanac. Nek ljude razvuče kolko procijeni da treba, cesta se vidi kao na dlanu. A vidjeće i kad zadnji naš vojnik prođe...

Brada je jedva čekao da završim, i za manje od dva minuta smo ga već gledali kako počinje s raspoređivanjem svojih ljudi. Usput sam se divio kako to vojnički, ratnički iskusno radi, te raspitao malo kod Esa o njemu, i njegovim borcima, koji su bili vrijedni jednakog divljenja, slušao sam kakva je ofanziva bila gore, znam kakva je noć iza svih nas, a oni se po stijenama pentraše kao da je sve tek počelo.
Naziv „Ibogovci“ je od skraćenice za Istočnobosansku operativnu grupu, a kako se zove zona odgovornosti jedinica oko Goražda. Inače je Brada predvodio zadnju grupu koja je na Grebak došla radi dotura hrane, a koja se nije mogla vratiti zbog početka četničke ofanzive. Njih je osamdesetak podijeljeno u dva privremena voda, koji su dijelili, i dijele sudbinu i ostalih s Grepka. Zauzvrat je sav ovaj trud oko šezdesetak civila, koliko Eso reče da ih je, a koji bi trebalo da su sad na prvom kamionu, od ukupno tri koliko je krenulo s Grepka.
Znam da bi Eso o ovome imao još dosta toga reći, ali je i dalje nešto preče.
A i ja sam ovo vrijeme morao iskoristiti i da objasnim druge dvije tačke koje trebamo obezbijediti:
-       Čim nam Brada javi da je ljude rasporedio, mi ostali nastavljamo, od raskršća - lijevo, do Kerleta Luku. Prije samog ulaza ima puteljak desno, on penje uza stijene, ako misle četnici ulaziti u Luke, tuda će, jer bi trebalo da je Ćuza prošao noćas lijevom stranom. S tim da njima treba bar pola sata, premorenima i više da to pokriju. Pa bi najbolje bilo da vod koji će to osiguravati, krene odozdo, na svakih pedestak metara postaviti po dvojicu, pa dokle stignemo. Jebiga, nemamo ni vremena... A treća grupa će iznad Gareškog mosta, to je kod glavnog skretanja za Trnovo, tu ćemo svi morati prijeći cestu, onda negdje i Željeznicu.

Ostalo ću Esu i komandiru trećeg voda usput da pojašnjavam, od Brade je stigao signal da četnika u blizini nema.


Delijaš, prema Kerleta Lukama i Trnovu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...