8 Nov 2016

60 Rogoj pao

Kliknu vila sa vrha Porima,
pa doziva mostarskog vezira:

„Čuješ li me, mostarski vezire;
Čuvaj Stoca, ne daj Počitelja,
nit Mostara ne ostavljaj sama!
                                  11. juli 1993.                                                      
Viš Mostara ljuta guja spava,
ljuta guja – Čengić Smailaga.

Ako bi se guja probudila;
Ni Sarajvu ne bi lahko bilo,
a kamoli svijetu niz Neretvu!“





Noćas nismo spavali. Nije to bilo zbog Grebovićevih posjeta. Sve ono što je on govorio, već s padom akšama smo i doživjeli, gledali. Ovaj put na vijesti nismo čekali vezistu s Variza. Sami smo mogli vidjeti kako počinju prve linije padati, zacrvenjelo se nebo iznad Crne Rijeke!
I dok tužno gledasmo kako neka sela gore, skoro ironična dođe vijest da je ona Fikrova ispomoć stigla, i da su već upućeni na Češinu Stranu. Selo iz kojeg će pomoći odbranu Crne Rijeke!?
Ironije nije bilo u onome što je nama Ćuza govorio. Nije nam ništa rekao više, od toga da znamo šta nam je raditi.

Određivati stražu značilo bi nerazumijevati situaciju. Pokušavati spavati u bajti bio bi znak da smo glupi, ludi. S obzirom da nismo ni vidoviti, držali smo se skupa, s puškama u rukama, očima povremeno u pravcu tamnocrvenog dijela neba, a ušima stalno na sve četiri strane.
Ni junaštva, ni straha. Razgovor prekraćuje iščekivanje.
Kada smo birali ovaj naš položaj nismo o njemu razmišljali, činimo to sada. Ja ga pokušavam porediti s onim na Vučevu, sve što pomenem suprotno je. Povlačenje s Vučeva i Zelengore doimalo mi se logičkim, taktičkim, odavde bi to bio besmisao. Po ko zna koji put pominjem i Goražde, i Sarajevo.
Šta ako se, ipak, desi!? Uključujem se i u tu diskusiju, govorim da mi lično, u tom slučaju, nemamo razloga za brigu. Na putu prema Crnoj rijeci i nismo, ali jesmo na putevima s Variza i s Grepka. Barem, najvjerovatnijim. Ukoliko bi bilo povlačenja, mi bi se samo priključivali...

                                ***
Noć je prolazila, crvenilo neba jenjavalo, miris paljevina slabila, kao i sporadične pucnjave.
Sviće jutro koje je od noći zadržalo samo nešto od njenog neobičnog, ali uvijek dobropoznatog mirisa. Da toga nije bilo, još bismo i povjerovali kako ono bijahoše samo naši snovi.
U prilog je išao i prvi poziv s Variza. Od Ćuze smo dobili naređenje da budemo pripravni.
Domalo je ponovo počelo oko Grepka, a pucnjava će se čuti i ispred Variza. Ni jedna nisu bile previše snažne, nisu ni predugo trajale, a mi smo uzalud čekali da se i sami uključimo. Sve nam je bilo pomalo čudno, pomalo smo se i ljutili što ni jutros ne ispaljujemo svoju prvu minu, ipak smo se suzdržavali od glasnijeg komentarisanja, optuživanja bilo koga.
Nije ni vrijeme za to. Moramo čuvati prisebnost, biti zaniteresiraniji za ostala dešavanja okolo, pa se svi stalno držimo uz stanicu. Prilikom jednog razgovora primijetili smo nimalo veselo Šabanovo lice. Ako je nešto u svemu bilo optimistično je onaj završetak.
A kada je Šaban objasnio kako smo dobili naredbu da budemo spremni za pokret jer je Rogoj pao, Lato se nije suzdržao da konačno kaže ono što nam se svima dugo otimalo po glavi.
-       Šabane, ja bih vas veziste sve po bosim tabanima. Gdje vam to, bolan, ima smisla: Rogoj pao - O'kej sedam-tri!?

„Rogoj pao - O'kej, sedam-tri“ – ponavljaće neko od nas svakih pet minuta. Ponavljaćemo, uz nadu da ćemo čuti i ono „Rogoj vraćen...“.
To mučno, međusobno ismijavanje koristimo sve rjeđe, sve češće između sebe provlačeći pitanja šta je s Crnom Rijekom, s onim Fikrovima, sa strijelama...
Tih odgovora nema, ali se ispred nas nebo poče ponovo crvenjeti. Gore nova sela. Gore i bajte na Rogoju. Dva nova pitanja su: jesmo li mi na redu, i da li je moguće da i Grebak može pasti?
Ahmo i Lato predložiše, ja se složih, Ćurevci se dobrovoljno javiše da oni uzmu taj zadatak na sebe. Izašli su na Bosansku međ.
Svaki put kada nam stanica zazvoni, svi smo oko nje. S tim da ovaj put znamo kako se niko ne šali.
Jednom se nismo iznenadili. Trebamo biti spremni za povlačenje!
Spremni smo mi, samo nam puno toga nije jasno. Prvo, kako se smjelo dogoditi da oni Fikrovi ulete u zasjedu!? Da li je moguće da je samo jedan poginuo...
Zadnje, da li je naredba o našem povlačenju trebala sadržavati još nešto!? Mi ne bismo smjeli ostaviti ni minobacač ni mine, a sami ih teško možemo nositi.
Povukao sam Ćurevsko odjeljenje, sada smo i bez bočnog osiguranja. Koliko ćemo biti spremni, koliko smijemo čekati?
Dva su moguća puta za izvlačenje, jedan je preko Variza i Bašaka, drugi preko Bosanske međi. Nama je svejedno, samo da nam neko dođe pomoći u nošenju.
Umjesto toga, stiže telegram kojem se najmanje nadasmo: „Ponesite šta možete, idite na Bosansku međ. Sačekajte vojsku s Grepka“.
Jedino što smo shvatili je, zašto je Šaban drukčije izgovorio „O'kej, sedam-tri“!


Rogoj, Omare
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...