8 Nov 2016

59 Linije samo mogu biti čvršće

Poletjeli bijeli sokolovi,
i padoše šurama na vrata:
                                 10. juli 1993.
„Šure moje, otvorte mi vrata;                                                
                        
Pobjeglo mi zlato iz halvata,
ne ljubljeno i ne milovano!“





Da smo se kanili još šaliti, brzo bismo odustali. Stanje oko nas postaje preozbiljno.
Prva vijest je ona o Mahiru, koja sama po sebi i ne bi imala neko značenje. Međutim, uz vijesti o sve pojačanijoj četničkoj ofanzivi, nimalo ohrabrujuće ne primamo informaciju da se ni u Trnovu nije zadržavao, odnosno da će na lični zahtjev opširiniju izjavu dati tek u Hrasnici. Najradije mu i dalje ne bih vjerovao, ali me razmišljanja o njemu podsjećaju da sam mu to dužan. Na povjerenje se uvijek odgovaralo povjerenjem...
Oko podneva se još jednom snažno prisjetih onoga što samo meni reče. Ne znam je li to već siguran dokaz da sam mu počeo vjerovati, ili će na kraju ispasti kako sam mu nesvjesno i sve vrijeme vjerovao.

Uzrok su tri momka koja prođoše pokraj nas. Nimalo raspoloženi za priču, jedva odvojiše vremena da nam kažu da su Trnovljaci, da idu s Rogoja, te da su krenuli na odmor!
Prije nego iskazasmo sumnje, a od onih što se odmarati idu razlikovali su se po jednom bitnom detalju, nosili su sa sobom puške, jedan od njih nam stiže ispričati jednu stravičnu priču. Sinoć je pronađeno tijelo dječaka, za koga jedino znaše da je iz Fahrove čete i da se prezivao Zametica, te da je imao petnaestak godina. Nije nosio oružje, nego s konjem gonio hranu. Presrela ga je četnička izvidnica. Pronađen je odsječene glave...
Zgroženi smo onim što su četnici uradili ali nas to nije iznenađivalo, koliko postupak ove trojice. Trebalo bi ih biti stid što lažu da su pošli na odmor, još više - što su odlučili napustiti položaj. Međutim, mi ih nismo imali pravo zaustavljati.
Sve što smo mogli i uradili smo, izvijestili smo Ćuzu. Ja se nisam raspravljao oko toga da smo ih  trebali razoružati, pa tek onda pustiti da produže.
Imao sam to na umu kada je kroz nekoliko sati naišla još jedna grupa. U njoj ih je bilo sedam-osam, bili su jednako opremljeni, i jednako su se žurili. Za razliku od onih prvih, ove nismo ništa ni pitali. Nije nas zanimalo ni ko su, odakle, zašto i kuda idu. Znali smo. A smatrao sam ih ne vrijednim da još trošim i Ćuzino vrijeme. Objasnio sam to ostalima, bez ovakvih linije samo mogu biti čvršće, nikako slabije.
Još se pitasmo, onako, koliko može biti da se sličnih grupica provuklo, izbjegavajući cestu...

                                  ***
Nije nas začudlo kada nešto kasnije do nas stiže Grebovićevo vozilo. Odvojio je pet minuta za nas, objasnio svu dramatičnost situacije, priznao da su ovo posljednji pokušaji da se nešto uradi. Delijaš i Rogoj se mogu braniti još samo do noćas. Brzo je pričao, pa smo iz njegovih riječi da je na Rogoju ranjen i komandir čete, sami zaključili da je riječ o našemu Fahri.
Grebović se više bavi opštom situacijom. Iako se pomoć iz Sarajeva tražila konstantno, sve je izvjesnije kako je neće biti. Tačnije, premalo je. Nakon onog Tašinog voda, pomoć je uputio i Fikro, komandant Hrasničke brigade. Četiri strijele s posadama!
Jesu li to rekli ovi, dopunio neko od ostalih, ili sam to ja procjenjivao, tek glavom mi se zavrtje brojka od šesnaest ljudi. Možda je to vod strijela, kao što smo mi minobacački vod, ali je to tek pola pješadijskog. Mi imamo osamdesetdvojku, i šesetku, mirnu situaciju pa držimo da smo još od koristi. Mina imamo toliko da bismo našem bataljonu mogli biti podrška jedan dan žešćih napada.
U silini napada na Grebak, naslušali smo se šta je artiljerija. Razaznali smo nekoliko javljanja naših, brigadnih artiljeraca, putem veze čuli da su bili od značajne ispomoći. Poznato nam je i s koliko su oni otprilike mina raspolagali, jednocjevce bacače smo i čuli samo prvog dana, pa na ovu Fikrinu ispomoć ne gledamo ni kao odmjenu za nas artiljerce, kamoli za ozbiljniju pomoć hrabrim pješadincima. Koji ginu, ranjeni su, premoreni, od danas s desetkovanjem se krenulo i preko dezerterstava.
A kad je tako, onda je i jedino što je preostalo, ispomoć tražiti između sebe. Linija na Varizima je ona koja nikako nije ozbiljnije napadana, ako ništa tu su oni koji su najodmorniji. To je razlog Grebovićeve posjete Ćuzi.
Znao sam da se neće baviti, jedino sam tako objašnjavao što ispomoć nije dobio vezom. Ćuza ga je odbio, vadio se time da je već pokrio Pošćenje. Iako se Grebović uzdao u direktni razgovor, Ćuza nije promijenio mišljenje.
Pokušali smo odgonetnuti ko je mladić koji je bio s Grebovićem. Neki su, a shodno izgledu, uvjereni da se radi o čovjeku pod nadimkom Brada. Neko ga prepoznaje kao načelnika veze...
Ko god da je, svoje uvjerenje pružamo dotle da su njih dvojica još i jedini koji pokušavaju ovo spasiti. Izrazi lica, kada su dolazili do nas, nakon razgovora vezom, pa povratkom s Variza, ponovnim sjedanjem u automobil, bili su sve razočaraniji.
Ostalo im je da još pokušaju i na Grepku, ali smo vidjeli manje optimizma nego kada su dolazili.
Ipak su ostavili neki utisak ohrabrenja na nas, lijepo je znati da bar neko nešta pokušava. Isto tako, iako je to sada bilo sasvim nebitno, godila je prijatnost s kojom je oba puta razgovarao s nama. Nije rekao, ali se očima složio da je nas taman koliko treba za dva minobacača. Ono stida što je bilo nestalo je, nismo mi krivi što nije bilo potrebe da djejstvujemo, da dokazujemo da nismo slučajno tu gdje jesmo.
Slutili smo kakve ćemo ih vidjeti nakon što se povrate i s Grepka. Zbog toga smo mi ćutke provodili to vrijeme.
Očekivali smo da se neće zaustavljati kraj nas. Jurili su tolikom brzinom da je to izgledalo i nemogućim.
Misli su im bile popunjene cjelodnevnim brigama, vozilom su samo pratili cestu. Na nas su bili i zaboravili, vidjevši nas ipak su prikočili.
Izašao je sam Grebović. To više nije bilo razočarenje, bile su to suze. A u tim suzama puno više onog što se ne vidi. Žal zbog svega što je već bilo, za svim poginulim i ranjenim, briga nad onim što dolazi. Od Grepka je dobio koliko su mogli dati, jedan vod je poslat na Rogoj...
Napola je samo bio izašao iz automobila. Prije nego je ponovo sjeo, još jednom je pogledom obuhvatio sve nas. Siguran sam da to nije bio pogled koji sluti da se gledamo posljednji put. Tu su bila posljednja dva žala koja je podijelio s nama. Doimali smo se kao rijetki koji ga shvatamo, razumijemo, a bilo nas je toliko malo.


Rogoj, pogled prema Trnovu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...