23 Nov 2016

11 Noć u koju vjerujem

Rosna livada, trava zelena.

Tu je djevojka biser nizala.

Biser nizala, dragog čekala.

Zulumćari joj dragog odveli.

Gdje je nizala, tu je zaspala.





Trajalo je duže nego nam se činilo, ni umor nije bio manji. Neki smo jedva stajali na nogama, zbog čega i sjedosmo.
Zvuk bolničkog vozila, njegovo zaustavljanje, neuspjelo ubjeđivanje da se okrene, sve što se ovdje dešavalo, držalo je našu pažnju. Toliko da smo zanemarili ono drugo što se čulo, ne toliko daleko.
I još smo zaokupljeni onim što nas je ovdje dovelo. Ono vozilo je izgledalo kao poklon sudbine, uz sumnju da bi uskoro moglo naići drugo.
Nada je došla sa svješnošću koliko je ovdje, na prilazu Bjelašnici živo. Mnogo življe nego je donedavno bilo na Grepku i Rogoju!

Jasno nam je da nije moralo, nije trebalo biti tako. Da je bilo življe gdje, i kada je trebalo biti, vjerovatno da Fahro ne bi ni bio ovdje. I ne bi gledao u nebo, tražeći odgovore koje mu mi ne možemo dati.
Nisam stigao sračunati koliko nam odmora treba, da skupimo snagu i pokušamo ga nositi dalje, Igmanu, zabrujalo je novo vozilo. Ovo, iz trećeg pravca. Džip, koji se zaustavio tek toliko da onaj sa suvozačeva mjesta nešto priupita Lehu, koji je, skupa sa Zećirom, stajao na sredini ceste, kraj Fahra.
Jedva nam je Leha dobacio da se uvezuju linije podno Bjelašnice, da ih je on uputio naniže, jurilo je novo vozilo. Ovaj put, sanitetsko.
Uspjeli smo ga zaustaviti. Ustao sam, vidjevši da je sada razgovor trajao kraće, sa sretnijim ishodom.
Zećir je otišao s Fahrom. Toliko je bilo mjesta u vozilu, šura će do Igmana pješke.
Vozilo se okrenulo, i prije sljedeće krivine ponovo se zaustavlja. Negdje je i Zaim smješten, a Halim se povraća do nas.
Dok čeka novo vozilo, sanitet ili bilo koje drugo, iako nije ranjen i njemu je potrebna lakša pomoć ljekara, prepričava nam nešto od onoga što se izdešavalo, kako reče, u - njemu najtežem danu u životu.
Cijeni i poštuje Zaima, zbog čega je pristao biti mu u pratnji pri uvezivanju linija dolje. Bili su pošli presresti Trnovljake koji su se počeli povlačiti, vratiti ih i ponovo uvezati s Kijevljanima, a potom Fočake i Jahorince, odnosno ako bi bilo potrebno i naš bataljon. Ipak, bili su prekratki u vremenu.
U magacin su svratili da se odmore, još ne znajući šta se dešava - odmah ispod. Taj magacin ih je i spasio, intuitivno je Zaim pogledao kroz prozor i vidio vod četnika koji je razvijen u strijelce upravo prilazio mu.
Dok Halim priča, izraz njegovog lica potvrđuje koliko im je trebalo sreće, te dobre procjene da u početnim metrima povlačenja koriste ugao koji je magacin pravio. Prema četnicima, koji su prilazili sve opušteniji, uvjereniji da ih tu niko nije smio čekati.
Magacin nije dugo mogao biti zaklon. Od trenutka kada su viđeni šanse da se živi izvuku nisu bile velike, imali su još stotinjak metara čistine, koje su morali prijeći pretrčavanjem, i to na cik-cak.
Padali su i prevrtali se, ali su i uspjeli. Zaim je lakše ranjen u ruku, dok je Halim samo dobro izgruvan.
Podijelio je Halim s nama dva trenutna osjećaja, da Zaim jednostavno izaziva smrt, a što je i uzrok da će sam drugi put dobro razmisliti prije nego mu bude pravio društvo na nekom sličnom zadatku.
Imamo i mi svoje osjećaje. Žalimo što se ne možemo pridružiti ovima koji se bore, jer nas sve doima kao historijska bitka, u kojoj će i najvažnije biti izdržati ovu prvu noć. Ako su Grebak i Rogoj pali, Bjelašnica i Igman ne bi smjeli, ovo je i noć u koju više vjerujem nego u Mahira...

                             ***
Nakon što i Halima ispratismo, bi nam vrijeme da se sklonimo s ceste.
Izabrali smo jedno veliko drvo, s malo proplanka iza. Moramo se odmoriti, planirali smo - do povratka Zećira. Tek tada bi se mogli početi raspitivati za naše.
Ako smo od mraka i bili malo brži, od četnika nismo. Razgovaramo o tome, biće da borbe sve vrijeme traju, da ih naša oslobođena čula tek sada doživljavaju stvarno.
Nekoliko minuta slušamo, borba postaje sve snažnija. Ne bi nas to toliko čudilo, da do sada nije uvijek bivalo suprotno. Obično je ovo bilo doba kada su četnički napadi jenjavali.
Nije teško zaključiti razloge ove promjene, procijenili su da smo uzdrmani, da se nismo imali vakta ponovo dobro uvezati, pa žele to iskoristiti, da nas pomjere po drugi put u istom danu.
Ipak, sudeći po ovome što razabiramo, neće sve ići ni kako su oni zamislili. Kroz noć najglasnije dopiru zvuci njihovih topova, ali se daju čuti i naši ratni pokliči. Bolnička vozila jesu stalno u pokretu, ali povremeno prođe i neko drugo. Nekamo je prošla jedna haubica, stiglo je dva kamiona pojačanja, a i džipovi svjedoče kako se ove linije namjeravaju odlučnije braniti.
Drvo nam omogućuje dobar pogled na cestu, raskršće gdje iščekujemo Zećirov povratak, ali i nudi mir koji nam je potreban. Odmaramo se, razgovaramo, razmišljamo.
Imali smo zadatak, koji nismo izvršili. Tako je dok ne saznamo šta je s Krnjom, šta s ostalim našima. Jedino se možemo nadati da su svi dobro.
Uradili smo nešto drugo. Vjerujemo da smo u tome uspjeli, čekamo potvrdu.
Oko nas se dešava ono što dobro razumijemo, ali smo bez snage da u tome učestvujemo. Nadamo se, i vjerujemo da ova noć može i bez nas proći.
Vuče me želja da se makar prošetam kosom, da jače čujem tekbiranje naših branioca, da se još više uvjerim kako ovo neće, i ne smije pasti.
Vuče me želja, ali snage nemam. Imam je tek da se probam šaliti, govorim Salji kako je pametniji od Peza jer se i dalje drži mene, dok je ovaj - sad ko zna gdje. Govorim i ostalima da se ne brinu, neće granata blizu mene, a svi znamo ako bi ko od nas sad bio ranjen ne bi ga imao ko nositi čak ni do nosila.
Na kraju Remziji čestitah na volji da nastavi s čitanjem romana, koristeći pri tome slabe odsjaje od granata koje uokolo padaju. Ja snage nisam imao ni za držati roman u rukama.
Zećir se ne vraća, umor i san nas svlađuju...


Ledići, pogled prema Bjelašnici
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...