24 Oct 2016

43 Što nam sada nije jasno, neće nikada ni biti


Falila se Šarića kaduna
u hamamu među kadunama:

„Sagradiću kulu na Brankovcu,
i na kuli sahat od čelika!
Nek se čuje po cijelom Mostaru,
kada kucne sahat od čelika!
                                                                                               
Još da nije te Velež planine,
čulo bi se ravnom Nevesinju,
čulo bi se Fazlagića kuli,
čuo bi ga Ibro Fazlagiću!

Po kucanju sata od čelika,
on bi čuo kucaj srca moga!“





Zabranjeno nam je da idemo dalje od dvorišta škole. Tajna o putu treba ostati među nama. Sama činjenica da smo ovdje govori o odabranom pravcu, a sami još i ne znamo kad tačno polazimo, iako mislim da ne treba biti previše pametan pa skontati kako će to biti sutra večer, pa mi je ovakva Admirova odluka nejasna. Ipak, do akšama izdržimo nekako, a tada će i janjci na ražanj.
Do akšama ćemo odmarati, dosađivati se. I izmišljati načine da nam nestrpljivost bude što neprimjetnija.

Neko je u školi našao i vagu. Bez puno nagovaranja, svi smo stali u red. Avdo se prvi izvagao, a njegovih su devedeset kilograma, s obzirom na niži rast, mnogima izgledali nestvarno. Da otkloni sumnje u tačnost vage sljedeći je stao Musa, potvrdio je svojih devedest i tri.
Njih su dvojica ostali uz vagu, te naglas očitavali.
Ono što mi je na kraju bilo interesantno, mislim da niti jedna slična grupa, u prosjeku, ne teži više. Najlakši je Sova sa svojih sedamdeset i pet kilograma, dok smo potom išli Mirso Komar i ja sa po osamdeset i tri. Tako smo mi proglašeni „parcima“, što nam posta usputna zabava.
Prisjetih se i samog polaska iz Ljute. Inače sam, a kako se znalo da ću nositi prcovku, još u Lukama uspio da mađaricu ponovo zamijenim za istočnonjemicu. Bilo je onih koji nisu puno vjerovali tim malim puškicama. Razumio sam ih, ja bih puškomitraljez teško doteglio na Zelengoru, dok je moja istočnonjemica u njihovim rukama izgledala haman kao pištolj.
Razliku je vaga pokazivala. A ono što je pokazala nagna me da misli vratim ponovo na odabrani pravac:
-       Ne znam, nije mi baš jasno da se neki prijaviše za ovo a toliko im žao poginuti – najbliži mi je bio Bećo, te misli htjedoh podijeliti s njim – zar ne bi bilo bolje da smo proučili bismilu, stisli zube, izdržali šest sati straha... I eto te, sve brige prebrino. I ovuda, ako nas primijete, kao da nas neće prvo upustiti.
-       Znaš šta, sasvim se slažem, ja sam zbog toga i glaso za Obalj – Bećov ton je, kao i uvijek, imao onaj jasni prizvuk iskrenosti – ti ćeš me možda razumjeti, kako je meni bilo sinoć kada se tražilo da se odustane. Ja sam najstariji, znam ja šta nas čeka, ne samo da se plašim da ću ja izdržati, nego mi je i zbog vas, da vama ne budem teret. Osjećam da će mi faliti malo snage za ovoliko dug put, ali još manje snage imah da odustanem! Riješio sam izdržati, makar ruksak bacio, makar gladovo tamo.

Vjerovao sam mu. Ni ton u glasu, ni njegove oči nisu lagale. A i usuđujem se reći da sam ga već dovoljno upoznao.
Par puta bijahosmo zajedno na Trebovoj, i u Dragomilićima bi prilika da se družimo, posebno me dojmio kada idosmo prema Trebeviću, sve smo nastavili i u Lukama, a iz Ljute smo stalno blizu jedan drugom. Imamo dosta toga sličnog, bez obzira na one svima jasne razlike, koje će se i večeras očitovati. On jeste hodža, ali nisam ni ja nevjernik. Ja se radujem večerašnjoj rakiji koliko i janjadima, ali i Bećo cijeni one koji se u alkoholu znaju ponašati.
Prije nego su janjad bila gotova obavili smo još jedan bitan zadatak, podijeljeni smo u 4 grupe-odjeljenja. Samo na malo prije je odustao i Salko, tako da će u jednom odjeljenju biti jedan manje. Međutim, potrefilo sa da cio raspored bude logičan, odnosno da su se odjeljenja prosto napravila sama.
Diverzanata je bilo taman šesnaest. Iako su u njenom sastavu Admir i Ejub, jednu grupu predvodi Šeks. Ovo je meni zanimljivo jer je poslije ostanka Ćuze, čuveni trio skroz razdvojen.
Drugu grupu diverzanata vodi Šefa. Neki je gledaju nejednakoj prvoj, ja bježim od takvih poređenja. Zašto sumnjati u, recimo Zunđu i Tahta, a vjerovati Cigli, Ciroliju ili Dževadu Muhoviću, bez obzira što bih ja uvijek volio uz rame Šeksu.
Ja nisam diverzant, i moje je mjesto samo određeno. U grupi sam iz Lučke čete. Komandir nam je Musa, što je opet došlo samo od sebe. Ipak je on jedno vrijeme bio i komandant bataljona, pa je njegovo opiranje bilo kratkotrajno. Iako i iskreno. Rekao nam je kako je naša grupa i jedina - kojoj komandir nije ni potreban. Bio je u pravu, ljudima poput Beća, Lehe, Hamda Kovača i Fuda Kovačevića je najlakše komandovati. Isto mogu i ja za sebe reći, kao što će i Mirso Komar, odnosno Sova za sebe. Možda je naša najveća prednost što smo uglavnom svi iz različitih sela, pa nikakvih unutarnjih izdvajanja neće biti.
S druge strane su Ćurevci. Kao što me dio srca vukao Šeksovoj, tako sam dijelom osjećao i zov Ekove grupe. Pad Zelengore i Vučeva dočekah s njima. Dževad Vejo, Koja i Pohara su oni na koje je Eko sasvim navikao, a tek sada sam sebi objašnjavam prisustvo Nijaza Humića i Asima Nezira. Nije njihova hrabrost upitna, samo se malo baš ne uklapaju... Sem što tek s njima i njih ima taman za to, najmanje odjeljenje.
Sentimentalnosti se ne mogu skroz precrtati, ali to nije bila svrha pravljenja odjeljenja. Tamo ćemo neke zadatke dijeliti, pa je dobro na to biti spreminiji. A i tokom puta će nam biti lakše ako uvijek svaki budemo znali svoje mjesto.
To za večeras ne važi, sjeli smo kako se potrefilo. Ali, kao i na svakom sijelu i mijenjali smo mjesta. Janjetina je bila jednako pečena, bilo ju je sasvim dovoljno. Što se baš za rakiju i nije moglo reći. Bar smo mi neki tako razmišljali, vidjelo nam se po facama - a kako ju je nestajalo. A nestalo ju je prije jedanaest, kada nas je Admir skoro i otjerao na spavanje.
Taman „načet“, što bi Redžo rekao, jedva nekako zaspah. Zapravo, rekao bih da sam bio na pola puta do sna... Čuo sam da nas Šeks budi, ne shvatao zbog čega.
Tek je par minuta bilo prošlo pola noći.
Ponovo smo sjedili za stolovima, a najneraspoloženiji je bio Admir. Razlog za njegovo neraspoloženje je što svi nismo nađeni u krevetima. Isto, baš kao i prisustvo Šemsa, odnosno Ismeta, jasno potvrđiva kako nismo buđeni zbog - tamo nečijeg hira.
Admiru je trebalo samo par minuta da se izgalami zbog neozbiljnosti nekoliko pojedinaca, tačnije Ekove uže grupe, uz šta je istakao kako nećemo nikoga čekati, niti tražiti.
 Poslije je izvadio veliku smeđu kovertu. Bio sam dovoljno blizu i jasno sam vidio naznačen današnji datum, odnosno da je treba „otvoriti tačno u ponoć“. S kovertom je samo brzo, i ponosno prošetao ispred nas, pokazujući kako je pečat na njoj čitav. I pored toga, većina nas će ostati u uvjerenju da je on, na neki način, već upoznat sa sadržinom.
-       Bosna i Hercegovina; Vrhovna Komanda; Odbrana Republike; Naređenje, strogo pov, broj... – i bez obzira što čita kao da je i sam nestrpljiv.

A čitao je i sasvim tiho. Ali sam, i pored toga, imao utisak da bi ga čuo bilo ko da je sad negdje uz zid škole - toliko ga mi još tiše slušasmo.
Naređenje nije bilo dugo. Ni jednog jedinog suvišnog slova. A sadržaj jasan.
U širi rejon Zelengore, na najveći slobodni prostor Fočanske opštine, uputiti grupu od dvadeset boraca. Sa zadacima: Izviditi prostor, odnosno mogućnosti da se u narednom periodu na taj prostor ubaci kompletna Fočanska brigada. A ukoliko situacija dopusti, jedan dio te grupe upotrijebiti za rušenje mosta, odnosno drugi na zarušavanje tunela na putnoj komunikaciji Gacko-Tjentište.
 Naredba jasna, da ne može biti jasnija. Ono što nam sada nije jasno, neće nikada ni biti!
Pošto je put već dug, imaćemo kad razmišljati, nagađati.
I do otvaranja koverte se pričalo. Svašta.
Prvo o tome koji je most u pitanju. Jedni tvrde da samo veliki, na Tari ima smisao, drugi se smiju pominjući kako je zarušavanje tunela besmisleno, a rušenje velikog mosta nemoguće. Nekog manjeg bi bilo izvodivo, ali i njegova popravka također. I opet se vraćaju tunelu, već smo ga dva puta zarušavali...
Neki se pridružuju onima koji su odranije uvjereni da je sve ovo samo iz Admirove glave, da je željan slave, zbog čega mnogi nisu pošli, a pojedinci sumnjali.
Neki će još više da sumnjaju. Ja neću, ako ga je i povukla želja za slavom, izabrao je težak put. S puno rizika, koji ćemo i mi dijeliti s njim. Ne zbog njegove slave, onoga što ona nosi, već dobrovoljno!
Most na Tari! kako to samo jako zvuči. Ako ćemo dijeliti rizik, neće ni slava biti samo njegova.
Spremamo se za pokret, pretvaram se kako sam miran. Ne vidim na drugima nemir, ne nagađam pretvaraju li se oni. Zvuči jako, pitam se koliko i logično i realno. Nema logike, koliko znam taj most je u Crnoj Gori. Ako prihvatimo činjenicu da nas preko tog mosta već godinu napadaju, dovoženjem ljudstva i tehnike, namakao bih logiku. Ostaje pitanje realnosti.
Prve korake pravim još jednim vraćanjem nazad. Sad i ja postajem uvjeren kako je Admir za ovo znao ranije. I da je bio u vezi sa Šeksom. Tako, tek shvatam ulogu našeg pokušaja rušenja mostića na Bistrici. Sam mostić nije imao vlastiti značaj, sem što je trebalo provjeriti neke od nas.
Nije me strah da ćemo na Tari zakazati. Ne vjerujem da nas neko upućuje, a da se prethodno nije sa stručnjacima dobro raspitao za slabu tačku.
Ni eksploziv nam ne smije biti problem. Ne nosimo ga sa sobom, ali ga je tamo jesenas ostalo sasvim dovoljno.
Most na Tari! Ako budem imao priliku birati, ne interesuje me tunel. Cijelim ću putem sanjati kako leti u zrak.
Prije nego počnem sanjati, raspitujem se. Bećo je od onih koji znaju kako taj most izgleda. On je siguran da se ne radi o tome mostu. Za njega treba više i opreme, obezbjeđenja. Samo srce nije dovoljno.
Ne znam koji je u pitanju, ali ja sam siguran da smo to kadri izvesti. Još samo da utvrdim i hoćemo li!?
Ako i ne izvedemo, bit će to zbog stavke u naredbi koja pominje dopustivost situacije. Bitan je glavni dio zadatka.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...