4 Oct 2016

23 Ko to 'oda oko kuće...


Sinoć meni dolazio dragi,
baš na vrata, i dva i tri puta.

Ja ne smjela na vrata izaći,
jer je babo zatvorio vrata,
od njega se zatvorila rajska!                                    
                                    sredina aprila 1993.
Dragi hoda ispred bijela dvora,
i pogleda sahat iz njedara.

Sahat kuca, moje srce puca,
a zaludu ne smjedoh izaći.





Kako se vrijeme promijenilo, to je i život u logoru bio interesantniji. Između ostalog, i zahvaljujući Zuhdiji.
Polahko, ali i promišljeno, sve više postaje blizak s nama. Ono što smo o njemu čuli, već pomalo odbacujemo. Tačnije, pripisujemo nekoj sasvim drukčijoj situaciji. Od ove, u kojoj smo sada svi zajedno. I Zuhdija je, ipak, rodio se i rastao ispod Zelengore i kraj Sutjeske.
Ne odustaje od onoga s čime je počeo, još se postrojavamo, čitamo zapovijesti, izvodimo obuku, uveli smo i stražu oko logora. Međutim, što je bitno, ni u čemu se ne pretjeruje. Zuhdija je našao idealnu sredinu između formalnosti i stvarnih potreba.

Nije moranje biti na postrojavanju, ali je vrijeme podešeno pred doručak. Često izađemo ranije, kako bi koju prozborili s onima s kojima se otprilike samo tu i srećemo.
Zapovijesti su, upravo takve, sasvim na mjestu. Na njima se čita ko će na položaj, koga je na stražu. Ali se stalno pišu i dopune, više niko ne vjeruje da će uskoro na smjenu tačno oni sa spiska, prehlađenih uvijek ima, ali i spremnih da takve odmijene.
Zapovijesti najavljuju i obuku, odnosno izvođače. Vodi se računa da su ti tu u logoru, lahko je bilo primijetiti kako se raspored obuke i pravi „dan za dan“.
Ni ovdje prisustvo nije obavezno, ali neko uvijek bude. Svi znamo čime malo slabije baratamo, šta nam može ustrebati, pa se prema tome i ponašamo. A niko ne može ni reći da je naporna, tek po četiri časa dnevno, i uvijek samo po dvije teme.
Ja sam sebe isplanirao, redovan sam na predavanjima o minama. Za to je zadužen Dervo Rahman, i inače inžinjerac, a ima i pedagoškog šlifa. Vjerovao sam kako ću sad, ako ikad, o pješadijskim i protivtenkovskim minama podosta toga naučiti. Na trenutak mi se njihovo postavljanje i razoružavanje učini i ne baš komplikovanim, ali me i iznova počnu pritiskivati neki osjećaji nesigurnosti, tako da ću se vjerovatno i dalje držati prvog, davno naučenog da je mine najbolje zaobići, eventualno pozvati nekog ko se bolje razumije.
Od ostalih časova, najrađe sam išao na one iz Pravila službe. Nešto se promijenilo od onoga što smo još na Trebovoj čuli, mada se tih nekih naredbi nismo ni držali. Opet ću reći kako se mi držimo ratnih, a ne vojnih pravila. Ipak, sa zanimanjem se trudih naučiti raspoznavati i vrednovati, sad naše činove. Nisam bio jedini koji je ranije čuo za kaplara a mislio da je to puno jače od bivšeg desetara. Najljepše na našim činovima su mi, naravno, bili sami ljiljani, iako su me malo zbunjivala obšivanja, odnosno različite ploče ispod njih.
Iako sam se opredijelio za Trošnjane, nekada sam i određivan za izvođenje artiljerijske obuke. Sa Sutkom sam se smjenjivao na temama topografije, i uopšte orijentacije na zemljištu, dok su Ahmo i Lato zaduženi za nišanjenje i opsluživanje artiljerijskih oruđa. Moram priznati da je na svim časovima bilo prilično ljudi, ali i da su me neki slušali kao ja Derva.
Izvođenje obuke nas je, na neki način i podsjećalo da rat traje, odnosno da nećemo sve do njegovog kraja, samo čuvati Varize.

                                ***
Manje se, tako, iznenadismo kada se logorom proču o početku naše ofanzive. Razloga da brinemo nismo imali, dopade nas zadatak koji se nije puno razlikovao od ovog što smo navikli, samo smo pojačali motrenje na Krbljinu zvijezdu, odnosno kompletan taj pravac.
Jedino su diverzanti kušali pravu borbu, trojica su lakše ranjena, ali su i pomakli četnike. Ubili su nekoliko četnika, među kojima i jednog oficira. Možda bi to prošlo neopaženije, da nisu donijeli i njegovu ličnu kartu. Stanovao je u istom ulazu kao i Zuhdija Ožegović.
Kijevljani su, također, imali sreće. Oni su napali dvije četničke zemunice, u kojima su bili neki odvažniji četnici. Niti jednog nije bilo ispred, a čuvši da im se neko približava, iz jedne su bezbrižno otkrivali vjeru kako se radi o njihovim susjedima, te se nekoliko puta čulo „ko to 'oda oko kuće, ja brez puške!“ Naravno, pošto je ispaljena prva zolja, kada su i shvatili ko su „gosti“ - za mnoge je bilo kasno.
Ostala je uzrečica „ko to 'oda oko kuće, ja brez puške“ - koja nam se dopala, i  koja će se narednih dana toliko puta čuti i na našim Varizima.
Fahro Nikšić opet nije bio miljenik sreće, u bitci za Rogoj naišao je na žestok otpor, jedan borac mu je poginuo, trojica ranjena. Sve je uzrokovalo da se dio njegovih ponovo vratio nama, oni su procijenili kako je on ambiciozniji nego li se za Zuhdiju priča.
Ovo je dovelo i do nekih razmirica između Trnovskog i našeg bataljona, odnosno njihovog komandanta Godinjaka i našeg Zuhdije. Fahrovi su bili peta četa u tom bataljonu, ali najnovija osipanja, za što se, eto, i mi dijelom optužujemo, sve više je približavaju vodu. S druge strane Zuhdija Godinjaka direktno ističe kao glavnog krivca što mi i dalje imamo svega dvije čete. Mi vojnici se samo čudimo, pitamo jesu li potrebne, i uopšte moguće ovakve situacije.
Svi zajedno smo već dva dana kasnije prisiljeni da zaboravimo na nesporazume. Četnička kontraofanziva je ponovo nas zaobišla, ali je Fahro pretrpio još gubitaka. Bilo ih je i na Grepku, a jedan je poginuo i od Vujnovljana.
Ipak, najdramatičnije su vijesti stizale iz četvrte Trnovske čete, tačnije iz rejona Ljute. Zapravo bi taj rejon pao, da u ispomoć nije stigao Ismet Paćariz sa svojim Bjelimićanima. Tako se ovih dana u Kerleta Lukama više priča o tome momku, nego o Zuhdiji, Fahru i Godinjaku zajedno.
Četnici su domalo povratili veći dio izgubljenog, kada je stradalo nekoliko Kijevljana. Zapravo, krenuli su na smjenu, smijeniti Trnovljake, koji nisu bili baš strpljivi. Četnici su to motrili, samo su uskočili u prazne rovove. Kijevljani nisu slutili ništa, ostaće ubilježeno da su još i dobro prošli.
U ovih sam desetak dana ispunio nekoliko stranica dnevnika, s dobrim i lošim vijestima. Kada se sve smirilo, prelistavajući ih vidjeh dae gotovo ništa nije promijenilo. Nekoliko poginulih i tamo i ovamo, mi bolji za par zemunica, te nešto sredstava.
Čak je i u nemarima bilo izjednačeno, jedan prema jedan. Što su Trnovljani poranili prije smjene nije nam novo, tek shvatismo da nisu tačna naša razmišljanja kako je među četnicima uvijek sve pod vojnički, sve „po PS-u“. Pokaza se kako i kod njih ima njihovih „Kokića i Palavri“.
Ta njihova zbilja, koja neke od njih života košta, prijeđe tako kod nas, u vidu šale. Uz nadu da neće imati reprizu. Stvarnu.


prijevoj Rogoj, jedan od ključeva odbrane Trnova
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...