2 Oct 2016

21 Ostala je njegova ideja


Sve bih dala za našu mahalu,
za mahalu u kojoj sam rasla.

Đe sam rasla, tu sam dragog našla,
ja ga gledam, a majka mi ne da,
uzeću ga, ni pitat je neću!                                                          
                                       30. mart - 2. april 1993.
Ostaviću otvorena vrata,
otvorena, slamkom potkočena!

Neka joj je hiljadu zijana,
nek se bavi dok me zaboravi!






 Promjene u rasporedu smjena svi cijenimo dobrima, ipak smo neki nehotično suočeni s malim problemom. Pola nas je prethodna tri dana provelo na Varizima, druga polovina ide za tri dana. U srednjoj smjeni nema niko od nas, što pokazuje važećom onu „novi dan - nova nafaka“. O čemu nismo razmišljali prethodnih dana danas nam je.
Ona druga narodna kaže „dug je dan“, pa tako prvo pričasmo o tome što od nas petnaest, tu smo petorica koji dobismo po vreću brašna, vrećicu šećera i kantu ulja. 

I dok Remzija Čorbo i Ferid Pekas i imaju svoje porodice, dotle, nažalost, Salko, Salem i ja ne možemo tako razmišljati. Ferid je rekao da se njemu ne isplati tegliti odavde u Tarčin, babu mu i majci je dovoljno i ono što tamo dobijaju, dok će Remzija pokušati svoje nekako prebaciti, žena samo što mu se nije porodila. Salko se izjasnio da zna kome će svoje hise da ponese, iako je svima jasno kako iza stoji uvjerenje da će na taj način prije na spisak, dok Salem i ja i ne žurimo ponovo nazad. Istina, Salem je sve svoje već dao Memu, što je i razumno i očekivano.
Razmišljao sam i ja o Visokom, o tetku i tetki, ali se uvijek prisjećah i daidža, te ostalih tetki. A nisam ni znao kad će možebiti to vrijeme, pa zaključih kako će mi biti lakše ako se svega riješim još ovdje. Odmah se poduzeh napraviti halvu, ponoviti ono što me Ferid Beširević učio u Mojkovićima.
Bilo je inadžija, koji se izjasniše kako je neće ni kušati. Tek se Remzija i Selćo Pekas ponudiše i pomoći mi. Dvije su stvari zbog kojih u dnevnik to odlučih ubilježiti. Prvo, što se svi složiše da je ispala jedna od boljih koju su ikada jeli, a drugo to što je Remzija pokazao da nikada prije nije čak ni gledao kako se halva pravi. Najprije je mene i Selća upozoravao da prerijetko umijesismo brašno i ulje, skoro kukajući kad kasnije još i zaljevku dodavasmo, tek na kraju priznavši da mu još nije jasno kako je moguće da je, ipak, ispala kakva i treba da ispadne.
Prihvatam i prijedloge drugih, da naredni dan umjesto halve pravimo pitu, za šta će već zadužen biti Latif Odobašić. Baš kao i Memov prijedlog, a pošto je i on već pridružio ono što mu je Salem dao, da jedan dio probamo razmijeniti u nekom od obližnjih sela, gdje on imaše poznanika, ženine rodbine.                            
Prva od tri dana, da smo konačno svi tu, morao je stići i svome kraju. Momentu kada se suočavamo s problemom, koji smo sami proizveli željom da se svih petnaestak smjestimo u ovu, jednu vikendicu, a koja je pretijesna. Sami problem stvorili, sami ga rješavamo. Kao i kod odlučivanja nas koji smo dobili namirnice, svaki je odlučivao svojom glavom, uz razumijevanje ostalih. Tako je dogovoreno da danom budemo tu svi, koliko nas bude moglo spavaće u komšiluku, ostali ćemo se tri dana više zbiti. I pored toga, borit ćemo se za to da svi uđemo u istu smjenu, pa po cijenu da se šest dana tijesnimo.
Najvažnije je da smo uvijek na okupu. Govorila je iz nas velika želja da budemo sad jedinstveniji, nego kada nas bi puno više. Neki primijetiše da za to problema ne bi trebalo biti, pošto su ti neki koji bi možda sve i kočili, odlučili ili prijeći u neku drugu jedinicu, ili su zauvijek napustili Bosnu i Hercegovinu. Ovo što je ostalo, ostalo je srcem. Srcem bosanskim, srcem trošanjskim.
Od nas Ćerimagića, nedostaju Mufo i Ramo. Jedan je ranjen, drugom je u Tarčinu ljepše. Memo, Dževad i ja smo, bez obzira na sve, među onima koji će ne samo pričati, nego i raditi na jačanju povjerenja među nama.
Čorbi nisu ni upitni, a zbog činjenice da je sve izvjesnije kako su oni u napadu na selo ostali bez kompletnih porodica. Ja bih lično volio da je i Alija tu, ali ga sinovi ubijediše da ostane u Zenici, da oni imaju kome doći.
Ne znam kako će ovo jednoga dana izgledati, sada se čini kako su podbacili oni od kojih se to manje očekivalo. Pekasi su bili brojni, i dok je nepovratak nekih i opravdan, djeluje tužno da ih je tu još svega trojica: Senad i Selćo, te Ferid. Šta god neko o njima, ili nekome pojedinačno, mislio ranije, sada im ima ovo za priznati!
Jednako, ili još više se može reći za Barlove. Oni su bili najbrojniji, prirodnim se nametalo da su i najodvažniji, najjači, najhrabriji. Sada ih je ovdje samo četvorica. Tri brata, tri Mehova sina: Fadil, Adil i Nail, te još Redžo. U selu je poginuo Zika, Sejo je odmah s Trebove otišao, Zaim se ne misli vraćati, kao ni Jako; Azem poginu ispod Oštre glave, Šemso je oslobođen daljeg ratovanja.
Ni Hašim Hajdarević se neće vraćati, tako je od ostalih s nama još jedino Latif Odobašić.
Ako su u onoj priči na jedan način obilježeni Kokići i Palavre, kod nas su na drugi Barlovi i Pekasi. Titule vodećih famelija predaju ravnopravnosti.
Problem sa smještajem smo nekako riješili, vraćamo se starom, ne riješenom ni u Basarićima. Ako ćemo zahtijevati da budemo u jednoj smjeni, u istome vodu, pravo je i da damo komandira tog voda.
Dok se rat još spremao, Sejo se nametao kao vođa, predvodnik. Početak rata je izdvojio Azema. Njegova pogibija je otvorila mjesto Džemu ili Zaimu, možda Ramu.
Azem je poginuo, ostala je njegova ideja jedinstva. Ako hoćemo biti zajedno, jedinstveni i snažni, nekoga moramo izdvojiti. Ne da nam komanduje, nego da nas predstavlja pred Komandom, da nas brani od mogućih novih „zavaljivanja“.
Dževad, Sajo i Redžo su s nama samo za sada, već su kontaktirali ponovo sa Šeksom, diverzantski vod će uskoro opet biti formiran, oni u njemu, s nama kada to zatreba, ali na taj način niko od njih ne može biti taj, taj koji će imati vremena da stalno kontaktira s Komandom.
Fadila predložiti, u startu je bio promašaj. On će sve, samo ne komande, odgovornosti te veličine. Isto je i s Adom, slično s Nailom. Ferid jeste najstariji, ali neozbiljnijim smatra samo onoga ko njega predlaže. Senad, Selćo i ja smo premladi, dok je i Salem nevoljan, da se osjetiti kako se i u njegovoj glavi mota želja pridruživanja diverzantima. Remzija je mislima najviše uz ženu, uz dijete koje treba da se rodi. Ni Salko nije raspoložen, stalno predlaže druge, koji će po njemu bolje da nas zastupaju, ili ponavlja da nam niko nije ni potreban, da možemo određivati ovisno od situacije.
Za Mema se znalo reći kako ovakvu želju nije nikada ni skrivao, i imao je ono nešto u sebi, ono što jednom vođi je naophodno. Njegovo odbijanje nas je i najviše iznenadilo. Nije posebno naglašavao razloge, dalo se pročitati da želi predstaviti da je to zato što je duže vrijeme izvan bataljona. Drugi su, opet, skloniji razumjeti da iza svega stoji samo kapric, jer nije odmah predlagan, nego tek pošto su svi ostali odbili. Neki, već i po drugi put. Čak bi možda i Latif prije njega bio ponuđen, da se sam nije isključio, prije nego su i krenuli prvi prijedlozi.
Sve se oteglo preko tri sata, predlaganja i odbijanja, argumenata i kontraargumenata. Sve smo išli bliže onoj Salkovoj - da nam niko i ne treba, kada baš on konačno prelomi. Postavi samo jedan uslov, da mu se niko drugi ne miješa, odnosno da će odstupiti čim ga se optuži da ulogu vođe ne radi dovoljno dobro.
Već sutra će Zuhdiji na razgovor, objasniti naše mjesto, želju da ostanemo skupa, u jednom vodu, naravno bez onih što će diverzantima, kada se ti formiraju.
Podržao je i Selćov prijedlog, koji je razmislio šta da uradimo s kantom farbe, nađenoj u ostavi. Već sutra će na prednjem zidu naše vikendice krupnim slovima da se ističe ime našeg sela. Koji i slučajno budu ovuda prolazili, još s ceste će moći da znaju ko smo, gdje smo.



                  Trošanj         
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...