11 Sept 2016

13 Mislio je da smo pogriješili pravac

Drag me gleda, a majka me neda,
evo vjera: Poći ću mu sama.
Zarekoh se, prevarih se mlada,
Neću sama, ne dam svoga nama.
                                     18. mart 1993.
Ne bih nama za pašaluk dala,
a jordama za tri agaluka.
Ne bih mlada bez svatova pošla,                                     
bez svatova, pašinih sinova,
bez jenđije, vezirove majke.

Dok je meni fesića na glavi,
ne bojim se cara ni vezira.
Ni džemata do carevih vrata,
ni muftije koji fetvu daje,
ni kadije koji krivo sudi.





Kada sam sinoć mislio da sam svojom odlukom uradio sve što je trebalo, u sobu je ušao tetak. Za razliku od prošloga puta sada je govorio umjerenije, čak i dirljivo. Moguće i da bih se ja predomislio, da nisam Salemu već obećao.
Tetkić nije ni dolazio, to mi i ostaje žao. Lijepo smo sobu dijelili duže od dva mjeseca, svakako sam se želio i s njim poselamiti.
Sa svima ostalima i jesam, osim s tetkom. Zapravo, on je svoje dvosatno razgovaranje sa mnom sinoć, završio prepuštanjem meni da odlučim. Uz pojašnjenje kako je umoran poslije dežure, da jutros ne može raniti ali da se nada kako će me kada ustane zateći u kući.

Doručak me je čekao, skroman - ali za nezaborav. Taman sam i kahvu ispijao, kada sam osjetio kako se Salem približava kući.
Nije htio ulaziti, nemamo vremena. A moj ispraćaj na vratima mi pokaza još nešto. Ma koliko smo nas dvojica sinoć znali da jutros idemo, ja toga tek postajah i svjestan!
Dok gazismo putem kojim toliko puta prolazih, činilo mi se kako sve okolo zna da, i gdje idemo.
-       Bio sam riješio ići sam, da si me ti izradio – jedino je što Salem izreče, sve do punkta na Bucima.

Tu na punktu, još nekom mijenjamo uobičajeni dan. Dvojica policajaca kao da su očekivali smjenu, nas nikako. Skoro da su morali oči protrljati, provjeriti jesu li budni.
Jedan od njih nam odmah i prilazi. Mirno mu pokazujemo naše bijele vojničke knjižice, zajedno s januarskim dozvolama. Jedva da ih i pogleda, te kroz zube procijedi da smo „u redu“. Puno više ga je zanimalo kamo smo se zaputili!? Pomislio je da smo pogriješili pravac.
Kada ču, odusta i od toga da nam pregleda ruksake. Zavrtje glavom, pospano kaza nešto što smo mi trebali shvatiti kao „da nema para za koje bi se on odlučio na to što smo i mi“.
Ponudi nas i cigaretama. Prihvatismo, te upitasmo za njegovo razmišljanje o trenutnoj situaciji. Pet minuta je pričao, sve više naglašavajući ono što je prvo rekao, djelujući kao da očekuje kako ćemo ga poslušati, okrenuti se i primirje prihvatiti takvo kakvo je.
Taman Salem poče objašnjavati kako nama zapravo i smeta to što je ovo primirje koje su ustaše kreirale prema svojim željama a ne obostrano, iz pravca grada punktu prilaziše tri žene.
Bio je to znak da izađe i onaj drugi policajac, a meni da konačno i ja nešto kažem. Tačnije, samo sam Salemu došapnuo kako dvije od njih lično poznajem. Viđao sam ih na Križu ali nisam bio siguran jesu li mi i one rodbina, ili samo neki prijatelji, ili poznanici mojima. Ono što nije bilo nejasno, vidjevši nas - same su bile više iznenađene.
Sabina Reko i njena majka, te još jedna žena s njima, brzo su završile s policajcem, kada su i potvrdile našu pretpostavku da su pošle u Kiseljak, kako bi nešto kupile, a s obzirom na sada znatnu razliku u cijenama.
U priči nas prekida drugi policajac, vidjevši na meni izvezena slova na kombenizonu. „Zmaj od Bosne“, odnosno MOS - posebnim slovima vezeno, i čitano okomito, posljednje je čime bih se trebao šetati Kiseljakom!
Salem otpuhnu, gotovo ne vjerujući da lično o tome nisam razmišljao. Ni sam sebi nisam znao objasniti, osim da to sada nije ni bitno. Bitno je da je to neko na vrijeme uočio, te da sam odmah brže-bolje preko kombenizona navukao džemper. I da neću puno razmišljati, iako se osjeti kako će i danas grijati jače proljetno sunce, što bi nekog takva moja odjevenost mogla i začuditi. Svakako će šteta biti manja, nego kada bi taj neko razaznao i razumio slova koja sam izvezao.
Bio sam spreman trpiti Salemove kritike i narednih pola sata, koliko se složismo da ćemo ukupno čekati da naiđe kakav prijevoz, a onda i sve do Kiseljaka, ukoliko krenemo pješke, ali nam se upravo jedan kamion približavao. Salem  stiže odmah policajce podsjetiti da pokušaju uticati na vozača da i nas primi, ukoliko na karoseriji bude mjesta.
Razgovor ne traja dugo, koliko i samo kontrolisanje vozačevih dokumenata.
-       Slušajte ovamo – vozač nam se glasno obraćao, dok je već išao da nam otvori karoseriju – negdje se gore svi smjestite, kada me zaustave i upitaju, ja ću reći da sam primio neke civile. Ako budu slučajno gledali, ja uvijek mogu reći da nisam imo pojma da ste se i vas dvojica popeli.

Nismo imali ništa za reći. Ali smo u sebi vjerovali kako je ovakvo vozačevo ponašanje dobro predskazanje.
Gore smo postali još uvjereniji u to. Vozio je prazne gajbe kiseljaka, koje nisu bile idealno složene, pa nam nije mnogo trebalo da ih i sami još malo ispremještamo, odnosno da se smjestimo tako da oni što će zavirivati pod karoseriju, nikako neće moći da vide i nas. Dodatno smo hrabreni ponašanjem ovih žena, koje se međusobno došaptaše kako će dati sve od sebe da se ni na njima ne mogne ništa osjetiti. Jedino nismo razmišljali o tome kako bi se po vozača sve završilo, ukoliko se taj neko odvaži i popenje na karoseriju, odnosno ako mu bude sumnjivo to što su gajbe nepravilno poslagane.
Nismo ni imali vremena, ustaški punkt je bio tek par stotina metara dalje. Jedva da smo stigli na vrijeme posjedati.
Ali zato, jasno čusmo svaku riječ koju su razmijenili vozač i policajac koji ga je kontrolisao. Vozač je tako mirno i uvjerljivo kazao za par civila, da smo odahnuli i prije nego je policajac završio, odnosno potvrdio da su papiri uredni, te još samo vozaču zaželio sretan put!
Znali smo da Kiseljak nije daleko, ali smo uz vesele i zadovoljne osmijehe i porazgovarali kratko, iznoseći zadovoljstvo što su i ove žene sretne da je sve prošlo glatko. Svi smo znali da postoji mogućnost još nekog punkta, na samom ulazu u Kiseljak, ali smo bili uvjereni da tu nikako ne bi trebala biti jača kontrola od ove prve.
Sljedeće zaustavljanje smo, tako, dočekali ćutke, ali i brzo odahnuli, još jače nakon što se domalo ugasi motor.
Izašavši iz kamiona, zahvalivši se vozaču kojeg ne vjerujemo da ćemo ikada više vidjeti u životu, postadosmo svjesni dvije jednako jasne činjenice. Ma koliko da je vožnja bila kratka, dan je već bio rođen i sunce se već probilo. Ali je jednako nas zario dojam kako smo za nikad kraće vrijeme stigli s jednog na drugi kraj svijeta!
Ulice bijahoše pune, koliko to grad veličine Kiseljaka može sebi priuštiti. Dalo se vidjeti i žena koje su išle na pijacu ili u kupovinu, staraca koji su u uobičajenoj jutarnjoj šetnji, djece koja tek idu u školu, kao i pokoji čovjek koji se, ko zna kojim poslom, gradom šetao u maskirnoj uniformi. Zajedničko je svima bilo da su se kretali mirno i opušteno, jednostavno - strogo svojim poslom. Mogli smo sasvim nesmetano umiješati se među njih, a da ne privučemo neku pažnju. Ipak, za početak smo skontali kako je i nama dvojici najbolje da prošetamo do pijace, odnosno ostanemo u društvu ovih žena, dok se sasvim ne naviknemo ponašati.
Brzo nam se učini da smo u tome potpuno uspjeli. Hodasmo mirno, otrpilike kako i svi ostali, pričasmo dovoljno tiho, ali razmjenjujući dosadašnje lične utiske, te predstojeće nade i očekivanja. Jednako se trudismo previše se ne obazirati na ljude s kojima se mimoilazismo.
Na pijaci gužva, ne pretjerana, ali taman kakva nam je otprilike i potrebna. Imali smo para da uzmemo po kutiju duhana, pri čemu ga namjerno nismo kupili baš kod prvog kojem smo prišli. Cijene su bile jednake, ali smo kao tražili najbolji.
Za kupiti još nešto nismo imali para, a lahko smo zaključili da nije sasvim pametno da bez nekog razloga dugo se zadržavamo na jednom ovakvom mjestu. Jednostavno, samo se kratko svi izdvojismo, poselamismo, međusobno se zahvalivši na društvu, zaželivši i jedni drugima sreću, te da se nekad ponovo vidimo.
Jednako kao što se Salem i ja mirno kretasmo do i po pijaci, tako mirno krenusmo i ka izlazu iz grada. Možda nam je u glavama još bilo tragova Visokog, ali već preovladava sreća što smo Kiseljak prošli. O Kreševu razmišljasmo kao o nekoj formalnosti.


                              selo Buci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...