16 Aug 2016

d20-1 Htio je poniziti Komandu

Početkom decembra snjegovi su još intenzivnije padali, na Igmanu i Bjelašnici su se počeli okupljati komandanti raznih jedinica, uvidjeli smo da se nešto sprema...





Jednu večer neko iz komande na Igmanu pozvao je Ćatu, da hitno dođe na nekakav sastanak, s obzirom da sam bio u njegovoj blizini i da sam veoma brzo zadobio njegovo povjerenje pozavao me da idem sa njim. Kada smo došli gore u hotel “Borik” na Igmanu bila je smještena komanda novoformirane “Operativne grupe Igman” na čije čelo je postavljen pukovnik Vehbija Karić, a na moje zadovoljstvo tu sam vidio i Rađu Dževada koji je također pridodat ovoj Operatvinoj grupi.
Na sastanku nam je saopćeno da se ovih narednih dana spremaju velike aktivnosti jedinica sa slobodne teritorije u pokušaju deblokade grada Sarajeva, biće često sastanaka, izviđanja a komanda se boji da ne bude opstrukcija posebno od strane Juke Prazine koji je izveo čitavu svoju jedinicu iz Sarajeva a da su mu četnici dopremili njegov džip preko Lukavice na Igman govorilo je da treba biti i oprezan. 
A Juka je pokazivao želju da zagospodari Igmanom, jer tu je bila kontrola puta ka Goraždu i svi konvoji koji su nosili hranu i oružje bili su od neprocenjive vrijednosti.


Rečeno nam je da će nam staviti na raspolaganje hotel “Smuk” na Bjelašnici u koji ćemo smjestiti ljude i logistiku, a osnovni zadatakt će nam biti obezbjeđenje Komande na Igmanu. I zaista, veoma brzo smo se prebacili skoro svi na Bjelašnicu, samo obezbeđenje po dva čovjeka su ostavljeni u Hrasnici i Savnicima. Kako smo bili dobro organizovana i obučena jedinica, kako po oružju tako i po uniformama, imali smo jednoobrazne crne kombinezone dobre njemačke vojničke čizme, a uvijek na mojoj glavi ili oko vrata bio je i turban koji mi je Maka poklonio, kovrdžava gusta brada, opasač sa pištoljem i uvijek puška uz mene odavali su sliku borca kojeg su se mnogi bojali.
Juka nas nije dirao i uznemiravao iako je njegova jedinica bila smještena u hotelu “Maršal” nedaleko od nas. Mi smo počeli sa intenzivnim vježbanjem i sa obezbeđenjem hotela “Borik”. Za vojnike koji su obavljali namaz obezbijedili smo odmah prostoriju za obavljanje namaza. A uz vježbanje veoma brzo smo usvojili i poklič tekbira. Jedan bi zavikao TEKBIIIR a ostali svi u glas ALLAHU EKBER. To sam ponio sa sobom iz Fatiha, i hvala Bogu, prihvaćeno je vrlo brzo i u Labudovima, iako je bilo i ustaša tipa Stjepana koji su pokušavali ubaciti i pokoji ustaški poklič, no to se i nije primalo tako kao Takbir. Dani su prolazili, naša obuka na hladnom Igmanu je tekla iz dana u dan, svakim danom su trajale pripreme i počeli su dolaziti vojni džipovi iz raznih krajeva a najviše iz Hercegovine, tako su nam rekli da se sprema velika ofanziva.
Juka je iz dana u dan postajao nervozniji i često na referisanjima u Komandi slao bi svoga zamjenika Kruška, a on bi ostajao u svom čuvenom džipu Nisan marke.
Jednu večer, dok sam na stepeništu hotela “Borik” razgovarao sa Rađom došao je Juka sa svojom svitom. Zaustavio se pred hotelom, izašao je Kruško i pošao na sastanak, a Juka je bio za volanom, na taj način je htio poniziti Komandu, jer nije htio “general”, kako je sebe oslovljavao, primati zadatke od pukovnika JNA gospodina Karića. I na naše iznenađenje, onako iz čista mira zaturirao je motor džipa i popeo se na nekoliko stepenica tik uz nas!? Ostali smo zatečeni kako postupiti, ja sam instiktivno krenuo rukom ka pištolju koji sam imao za pasom, Rađo me pogledom zaustavio i kazao “Pusti budalu”. Momci koji su bili na obezbjeđenju su brzo reagirali i odjednom desetak pušaka je bilo upereno u džip. Čekali su samo znak ili Jukinu nepromišljenu reakciju i da opletu. Ja sam ih zaustavio, i svi skupa smo čekali reakciju Juke, on je lagano spustio džip nazad na cestu pred hotelom i motorolom pozvao Kruška koji je odmah izašao i bez riječi praćen puškama ušao u džip. Juka je iznutra samo dodao “Još ćemo se mi vidjeti”.
Od te večeri puno oprezniji smo bili ispred hotela “Maršal” i vikendice u kojoj je Juka bio smješten, koju je zvao “Predsjedništvo”. A od Komande smo dobili pohvale jer više Juka nije navraćao oko hotela “Borik”.


autor Harun Hodžić,

izvor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...