1 Jul 2016

7 - Logike nije bilo, sada je još manje

Ne čudim se mraku nit oblaku,
nit Vrbasu što se često muti.
Već mom dragom što se na me ljuti.

Da je zašto ne bih ni žalila,
nijesam mu ništa učinila.
Samo što sam drugog pogledala.

Ako sam ga okom pogledala,
ja ga nisam srcem sevdisala.
Sevdisala, ni begenisala.

Na očima nejma kapidžije,
na ustima nejma sahibije!






Što je vrijeme prolazilo, što je više priča bilo, počesmo i sumnjati kako nam je skoro na Baščaršiji piti kahvu. Kako se trenutno krećemo prema Sarajevu, i ne vele nam zadugo. Znajući kuda nam je, polazak iz Slavljevića kod Delijaša ukazuje samo na Jahorinu, da ništa drugo o njoj ne znamo poznata nam je iz sevdalinke u kojoj "ni sivi je soko preletjeti ne mogaše".
Neki je nesporazum, tako govore zadnje priče. Komandant neke jedinice se zbog nečega naljutio, i sada neće da ide. Navodno se, a tako bi i trebalo, traži jedinica koja će tu zamijeniti. Ili, kako postojeće snage pregrupisati. S tim da bi se ovo drugo moglo i usput, ili u Delijašu rješavati.
Negdje kada baš stadosmo naglabati kako će ovo i potrajati, okrećući priču na pitanje je li se i kuharima zborilo o novim okolnostima, misli nam se okrenuše. Kao da se neko zlobno, i namjerno šali s nama, stiže poziv da požurimo!

Nemamo se kada ljutiti na šaljivdžiju, iskreno nam se i ide, pa u rekordnom roku bijahosmo uz kamione. Samo nam je trebalo malo vremena da se popenjemo na njih, ipak ih je jedva dovoljno, na nas tri stotine, tek sedam.
Stalno se pribijamo, pomičemo, zbijamo, znamo da moramo svi stati. Bilo gdje, na patos ili nekom u krilo, svejedno.
Putovanje neće biti najudobnije. Da smo se mogli ranije izjasniti, mislim da bi većina pristala i pješke da ide. Da nam se samo kamionima prebace rančevi, snijeg još nije okopnio a ranija iskustva su podsjećala da ne trebamo pregoniti, ali ni škrtariti u izbiranju stvari koje su obavezne nositi. I leđa su nam se tako razvila, ali je sada tu i ljutnja što nam je ovo dupli put.
Ovako, opet nam je izdurat nekako. A naš je stari narod rekao, kada je najteže da se zapjeva.
Na kamionu smo na kojem su i Trošnjani. Očekivano, posljednjem u bataljonskom dijelu kolone. Ali i najveselijem. Čeka se samo da motori zaverglaju, pa da i bećarac krene.
Polazimo. Veselo, tako i treba. S pjesmom se ide u boj. Historijski boj. I bez straha. A oni koji su ga osjećali, sada nas ispraćaju, i treba da čuju našu pjesmu. Makar je njima i teže.
Zaorio je Igmanom bećarac. Siguran sam da neće stati dok ne dođe kakvo upozorenje da nekud možebiti trebamo biti tihi.
Vjerovao sam kako zbog toga nećemo morati stajati. I pogotovo, da to nećemo uraditi već na Bjelašnici.
Bez najave, bez razumnog razloga, stali smo. Pola minute su motori radili, potom su utihli. Znak da i pjesma stane.
Gledamo se zbunjeno, ne u nikakvom strahu, tek ljuti što nikako da spojimo pola sata da nam je sve jasno. A tada sve smeta, tada je gužva, tijesno i vruće na kamionu. Nije mudro ni da neko silazi, raspituje se. Ostalo je da čekamo, osluškujući.
Čujemo nešto što liči na galamu, prijepirku. Kao da smo zaustavljeni. Negdje, od nekoga. I taj neko traži nešto od nas. Kao što se traži propusnica na punktu. Ali smo na mjestu gdje punkta sigurno ne bi trebalo biti.
Kad ne znaš šta se dešava, a nemaš načina saznati, pokušavaš tražiti bilo kakvu logiku. Kad logike nema, možeš razmišljati bilo šta. Brojimo tako da su ispred nas otišle dvije-tri druge jedinice, s mjesta gdje naš kamion stoji doima se kako je ustavljen samo naš bataljon. Logike nije bilo nikako, sada je još manje.
Da li, onda, očekivati da se ni nas neće dugo zadržavati. Dakako, da nas neko vrati besmisleno je.
Biće da je opet neki nesporazum. A možda smo mi baš ti koji dobijamo drukčiji zadatak. Pa je ovo mjesto gdje nam se saopštava. To bi imalo logike, s tim da se i ona gubi u činjenici da stojimo na sred Bjelašnice.
Šta god da je posrijedi, riješiće se. Nastavićemo. Opet s pjesmom. Neka i ovi koji su nas ustavili čuju kako mi u boj idemo!
Ne čusmo da je galama skroz stala, ali su motori ponovo zaverglali. Što je i bezbeli znak da se s pjesmom nastavi.
„Aoj, Fočo, gdje ti stoje vrata, imal tamo mog rođenog brata!?“ – ja sam se ježio, i zbog teksta, i načina na koji ga momci pronosiše.
Pogriješili smo u procjeni, vidjesmo neku vojsku, pomislismo kako su nas i oni došli ispratiti. I zaželjeti nam sreću, zato smo i podigli glas. Samo, nije se to svakome dopalo! Mada bi, vjerovatno, isto se desilo i da smo pjevali neki drugi. Ili ćutali. I to bi, ove iste, jednako nerviralo.
Zolje su bile spremne. I erbejci, erpegeovi, šta već.
Uglavnom, gruhnulo je. Iznenadilo nas. Ali samo prvim projektilom. Drugi smo, već, očekivali. I preostala dva, možda tri.
Ono što nismo očekivali je psovanje nam majke, fočanske. Bez objašnjenja. Zašto?
To nas jeste iznenadilo, uvrijedilo, ali nije zaustavilo pjesmu. Završili smo je. Iz principa, i ne želeći da shvatamo šta se shvatiti ne može!
Ni kamioni se nisu više zaustavljali, tek su bili malo usporili. I njima nije bilo jasno šta se događa, zbog čega su šoferi ubrzo dodali gas, još jači.
Stali smo tek kilometar poslije. Kao što slučajno prihvatismo izbor sudbine da, kao ti što smo na zadnjem kamionu, najdirektnije osjetimo nejasno ispaljivanje projektila za nama, to nas je jednako dopalo da budemo najbliži kod iščekivanja sljedeće jedinice, od koje i prvi dobismo pojašnjenja. A sva ona su se mogla sabiti u samo jednu riječ, tačnije u ime Jukino!
Ipak će biti kako je ono što se pričalo u dobroj mjeri istina, on je i uzrok našeg početnog kašnjenja. Ne slaže se s nekim pojedinostima operacije, prije svega u vezi naređenja po kojem njome rukovodi Vehbija Karić. Zapravo je i svoje sudjelovanje, odnosno svoje jedinice, time uslovio, zahtjevom da lično bude prvi čovjek cijele operacije. Izvjesno je umislio da je ovaj dio Bosne njegovo privatno pravo, pa više i ne čudi da se već ranije samoproglasio generalom. Još se priča i kako je bilo nekog ozbiljnijeg sukoba njega i Vehbije, ali je možda jedan dobar znak što i pored toga Komanda u Sarajevu nije ovaj put popustila pred Jukinom samovoljom. To je prvi rezultat svega što se dešavalo pred naš polazak.
Drugi je rezultat izostajanje Jukine jedinice.
A treći, koji mi najviše osjetismo, i koji bi najmanje potreban, na sreću se završi bez težih posljedica. Ne zbog toga što su Jukini loši strijelci, već što nisu baš toliko ludi!
Cilj im je bio da kažu šta oni misle o ovoj opercijii, a mi smo oni na kojima su to uradili. Za koje će moći reći da su ih izazivali!?
Ništa nismo skrivili, ali skupa s ostalima nastavljamo - ispraćeni lošim predznakom.
Možda se njima nije dopalo baš to što s pjesmom idemo, ali mi bolji način da se suprotstavimo i lošem predznaku, kojim nas častiše, ne znamo:
„Mila majko, evo me u Foči, sve krvavo samo nisu oči!“
„Moj mitraljez, kroz jelovo granje, četnicima svira ustajanje!“
„Tri nas brata, sva tri ratujemo, ne plač majko ako poginemo!“
„Nisam ni ja salomljena grana, imam i ja braće i jarana!“
„Evo braće, i još nas imade, za nas Igman i Sarajvo znade“

...


zimski pejzaž Bjelašnice




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...