26 Jul 2016

45 - Jutro nije svanulo pametnije

Jabuko rumena, što si u ravnom polju,
ne daj se trgati svakome na volju,
jer ćeš nestati u ravnome polju.

Kruško trnovačo, što si se uvila,
Ali, nisi stablo što si prvo bila.
                                           29. decembar 1992. 
Jabuko rumena, što prid dvorom stojiš,
kaž ti meni pravo, za koga se gojiš!

„Ne gojim se za te, ni za drugo blago,
već se gojim mlada – za koga mi drago!“






Igramo, ipak, u komediji iz tri čina. A u trećem svoje uloge dobijamo i mi, gdje je Sutko pošteđen, zbog bolesti koja ga je još držala u krevetu, a uoči koje sam ja Majoru samo potvrdio da sam naš dio razumio.
Majora jesam, ali kompletnu ovu komediju ne. Deblokada Sarajeva se nastoji izvršiti preko planina, preko Jahorine i Trebevića, gdje ni u prvome pokušaju nije bilo prilika da se hvata i zarobljava četničkih komandanata, u nekom novom možda bude da se zauzima njihova artiljerija, ipak je to samo treći čin, ali i onaj za koji našim diverzantima obuka sigurno nije potrebna. Prve dvije vježbe nisam razumio, zbog čega mi se nisu ni dopadale, zbog čega mi se ne dopada ni ova treća, makar u njoj i bilo malo smisla. Smisla, u situacijama kada artiljerci trebaju biti spremni, ali ne i tačno upoznati da će do napada na njih doći. To povezuje sve tri vježbe, to je ono što nikako ne razumijem, i što me uporno tjera da o svemu neprestano razmišljam, pri čemu ne vidim logiku koja će me navesti na odgovore.

Nisam želio noć provesti u tako bespotrebnom razmišljanju, pa sam s analize i izašao u društvu Šefe Kovačevića. Mislio sam da ću se s njim dogovoriti lakše nego bih s Džoom.-          Boga ti, znaš li ti iz čije je ovo glave? – pitah ga.
-          Iz moje nije, jedino to znam!
-          A, reci mi, je li se tebi ovo sviđa.
-          Budalaštine! Da se ja pitam, ja bih ovo zabranio. Nemamo šta naučiti a, vidio si, uvijek se neko može povrijediti.
-          Odlično, i ja se slažem. Pa, daj da se kako dogovorimo da tu vježbu ne izvodimo, a ako je nekom cilj da vas provjerava, izvijestit ćemo da ste nam te haubice zarobili. Znaš, glupo je da bude da ste...
-          Znam, glupo je, ali se nas dvojica ne pitamo. A čuo si i šta je Džo reko, ako smo dva dana govna kusali, daj da ih dojedemo. Ono što ti ja mogu reći, meni se jebe kako će se to sutra završiti, zarobili ne zarobili te haubice, meni je jedino važno da i taj dan prođe. Šta ćeš, i tako se ubijamo od dosade, mi ćemo sutra do ručka smišljati raznorazne planove. Znaš ono: Šta mislite da... a kako bi bilo da... možda bi bilo bolje da... a ako oni, onda... Na kraju ćemo glasati, izabrati jedan, poslije ručka malo priprema, pa sama zajebancija, poslije opet analiza, i dan proletio... kontaš?
-          Kontam ja to, ali se sjeti šta je Alija govorio: Za rat je potrebno dvoje! I šta ćete ako mi ne htjednemo braniti te haubice. Nekako mi ne dođe ni fer da jedini mi uspijemo. Zamisli, imam samo petnaest ljudi, a... A u stvari, više mi ni ne treba. Nema oluka, žene gore ne idu...
-          Znam, ali znam i da se vidimo sutra!

Još mi je bilo drago što je dogovor propao. Da je noć nekoliko puta bila duža, ne bih uspio ubijediti ostale. Podsjećali su na obećanje dato Adminu, na obavezu da sutra uspijemo, da nadmašimo naše pješadije.
Zalud sam isticao kako ovo nije taj zadatak, kako Admin zavrjeđuje više, kako nam je sutra bolje gledati televiziju, nešto čitati, igrati šaha, karti ili nećeg trećeg, možda meni proradi inspiracija, možda napišem neke stihove Adminu posvećene, moj privatni dug, a svi zajedno sačekamo ono ozbiljnije, možda nas čeka novi pohod Trebeviću i Baščaršiji.

                                    ***
Jutro nije svanulo pametnije, poslije doručka sam sa Saljom i Titom obišao položaj artiljerijskog diviziona iz Hadžićke brigade, s ciljem da upoznamo mogućnosti njegove odbrane.
Očekivali su nas, najavljeno im je da ćemo ih odmijeniti nekoliko sati, ali se i sami začudiše razlozima.
Sam položaj je sadržavao samo dvije haubice, međusobno udaljene ne više od stotinu metara, a momci su bili susretljivi, čak su nam sami pomogli odrediti šest tačaka, dovoljnih da pokriju sve prilaze.
I zaista, kada smo se kasnije rasporedili, po dvojica-trojica na svaku tačku, svaki je od nas imao priliku, obilaskom kompletnog kruga uvjeriti se u neosvojivost položaja. S petnaest ljudi, ali i očekivanjem napada. A ako bi se to dogodilo, možda ne bi bilo smješnije, ali bi - žalosnije od oba prethodna dana zajedno.
Svaki smo metar oko nas vizuelno pokrili, s tri smo tačke kontrolisali čistinu, ispred i s jedne strane, a s druge tri šumu, iza i s druge strane. Tom smo šumom očekivali napad, ali je i šuma bila potrebno rijetka.
Čistinom, direktno, po danu je bilo skoro nemoguće, čak i pomoću mađioničarskih trikova. Tuda smo jedino mogli očekivati markirante, ali zbog toga nećemo povlačiti ljude s drugih tačaka, sedam naših može zaustaviti i brojniju diverzantsku grupu. Opet, šumom, kuda očekujemo glavni napad, teško da i dvojica mogu neopažena prići, čak i da nema snijega, odnosno kada bi i puzali.
Ishod smo znali, ne mogu nam ništa. Ostalo je da saznamo što nas je još jedino zanimalo, kako su zamislili pokušati.
Prva sumnja, vozilo s oznakom crvenog krsta. Neočekivano se provozalo do pod samu šumu, do kraja ceste. Kada smo očekivali, ja čak bio i siguran da će iz njega poiskakati markiranti, samo se okrenulo i vratilo. Nismo ostali ubijeđeni da to nije imalo veze, da se nisu samo predomislili, odustali od nekog ludog plana.
Još jedno vozilo. Kombi. I, opet isto.
Neće nam koncentraciju umoriti, sve smo predvidjeli, baš ovakve trikove, jedino i moguće, svi smo jednako na svojim mjestima, oni u šumi čak ni ne znaju za ovo.
Desetak minuta kasnije Salko Bajrović me pozva. Kako sam bio u zaklonu s Titom i Saljom, napustih njih a pridružih se njemu i Šabanu Andeliji.
Prema njima su išla šestorica. Baš su išla, u koloni, a predvodio ih je lično Džo. Ako se on presvlačio u žensku odjeću, zašto bi bilo glupo da umjesto glavnog napadača igra markiranta!?
Isto se odnosilo i na činjenicu da je grupa baš probrana, uz njega i Pikušu još su išli Šefa, Ćuza, Dževad i Mirso. Nismo nasjeli, nismo sve snage prebacili na tu stranu.
Nisu žurili, pa sam imao vremena obići ove prema šumi, potvrditi da se igra bliži kraju, da ćemo se mi lahko obračunati s Džoovim dijelom a da oni budu spremni za glavni napad.
Jednostvna pobjeda logike. Putem kojim su ovi dolazili, bez obzira što su u jednom trenutku vrlo uvjerljivo glumili, pretrčavajući, pokrivajući se, čak i ne žaleći ponegdje i zaleći u snijeg, gdje je tvrđe, malo i zapuzati, nije bilo moguće izvesti zauzimanje haubica. U stvarnoj se situaciji na ovo niko ne bi ni odlučio, četnici ih ne bi pripustili s namjerom zarobljavanja, davno bi ih pobili. Ali, ne bi ni diverzanti njima prilazili u ova doba, u vrijeme kad su sami odlična meta, ili bi to pak radili odmah pucajući, tačnije drukčije sarađujući s drugim dijelom.
Baš je ta razlika između stvarne situacije i ovoga što mi radimo mene i zagrijalo. Haubice su prave, kao i puške, ali mi nismo, jer su puške prazne. U nekoj stvarnoj situaciji, nisam siguran kako bismo im se oduprli, čak i u ovakvom direktnom sučeljavanju. Kao ni četnici, ni mi ih ne bismo tada preblizu pripuštali. Bilo bi tu borbe, poginulih na obje strane, ali se oni ne bi predali.
Sada jesu.
Čim smo čuli one u šumi kako imenima prozivaju jednog po jednog diverzanta, što je bio dogovor umjesto stvarnog pucanja, pri čemu im je samo jedan uspio prići na bliže od tridesetak metara, mi smo dobili znak, ja i ideju. Čuli su to i Džoovi, pa se nisu bunili kada sam ih, umjesto da i njima nabrajamo imena, pozvao da se predaju.
Na kraju smo se svi složili kako je ovo bilo neizvodljivo, uz sve naređene uslove, dnevnu svjetlost i činjenicu da ih očekujemo. Prihvatili smo i mi da su dali sve od sebe da vježba ne propadne, da liči na nešto.
Kako je Šefa najavio, nisu bili razočarani. Za njih ni ono prethodnih dana nije imalo nikakva smisla, ne bi pristali da je komandant bilo ko drugi umjesto Majora.
Mi ne pomenusmo Admina, nije išlo uz nešto što nemade smisla.
Ali se ja zato dosjetih kako da sve ovo završimo, da do kraja bude kakvo je sve vrijeme i bilo. Kako da cijeloj komediji nakalemim završni čin, koji će se savršeno nadovezati i na prethodno dvostruko zarboljavanje Majora i njegovog pratioca.
Kurtoazno sam čestitao svojima na odlično obavljenom zadatku, a onda se obratio diverzantima:
-          Ove što su poginuli nećemo sahranjivati, ako je koji samo ranjen, nećemo ga nositi, sve zarobljene, odmah puštamo na slobodu. Sem dvojice, koja mi trebaju, naravno da je Džo jedan, a drugi... a drugi nek bude moj rođo... Do hotela idemo normalno, a onda ću vas zamoliti da ruke stavite na potiljak, dok izvijestimo Majora kako je vježba završena.

Džo je rado pristao, Dževad se malo bunio, a obojica su nas putem podsjećali na svoja, „ženevska“ prava. Posebno zbog usputnih zajedljivih pogleda, onih koje sretosmo ispred i u holu hotela.
U Majorovu sam kancelariju još poveo i Tita. Ušli smo tako da sam ja držao uperen prazan kalašnjikov u Džoov potiljak, a Tito praznu papovku prislonjenu uz Dževadova leđa.
Prije nego se Major dade iznenaditi, tek poluozbiljnim glasom mu se poluponosno obratih:
-          Mogao sam ih pobiti na licu mjesta, ko i ostale, ali su mi trebali za razmjenu. Vrjednijeg, u zamjenu za Vas, od Džoa nisam mogao naći. A kao što vidite, mislio sam i na Zija.


Major, u svom maniru, pogladi riđe brkove, iza kojih jedva izviri mali, lagani smiješak!?


padine Trebevića prema Starom Gradu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...