21 Jul 2016

37 - Zašto sam ostavio čovjeka

U Stambolu, na Bosforu,
a u svome bijelom dvoru,
zaplakala Šećer-Đula,
Osman-paše vjerna ljuba:

„Osman-pašo, gdje si, mori,
za tobom mi srce gori,
Osman-pašo, gdje si bio,
gdje si vojsku izgubio?“
                                     23/24. decembar 1992.                                                                   
„U Bugarskoj, kraj Sofije,
gdje se ljuta bitka bije.
Oko Plevna Rusa mnogo,
tu sam, Đulo, iznemogo.

Ja ne pijem šećer-kahve,
nit uživam kakve slave,
jer ja nemam nikog svoga,
osim Boga jedinoga!“





Rijetki su uspjeli od noći otkinuti vremena za spavanje. Možda nešto, s rađanjem dana.
Nismo ni ustali rano kako je bilo dogovoreno, kako smo očekivali, željeli. Mene je posebno ljutilo, želio sam ovaj dan započeti što ranije, pošto ću u dnevniku, posebno u sjećanjima, prethodni ubilježiti kao jedan od najtežih u svom životu.
Ni najmanje mi san nije ustavljao najavljeni dolazak Majora, niti sam se za njega nešto spremao, bez obzira na savjete drugih. Sve do tada sam se nadao, a upravo zbog Admina se nisam ni plašio susreta s Majorom, i mene je više od drugih zanimala samo istina.
-          Hajde, Učo, prijatelju u nevolji, Major je stigo – jedva sam dočekao Šeksov poziv – pokušo sam mu ja objasniti, al ne htje ni počuti, presječe me odmah, veli „dovedi mi tu bitangu“.
-          Razumijem da hoće mene čuti, samo mi nije jasno da ne ču i tebe, ja od svoje odgovornosti ne bježim, ali mi se ni tuđa ne nosi!

Šeks je znao da mi nije lahko, bez obzira što su i njegova razmišljanja išla ka tome da je teret na samome susretu s Majorom. Siguran sam i da trenutno ne postoji iko ko bi me pristao odmijeniti. U prilog čemu je išla i tišina s kojom sam ispraćen iz našeg sobička.
Htjedoh se hrabriti, izvlačiti odnekle ponos koji želim pokazati, na trenutak mi se učini kako kroz kratki hodnik uspijevam razbiti tišinu koja me je ispratila. Možda bih i uspio, da me u učionici ne dočeka još snažnija tišina. Kao da nisam ušao u sobu punu vojske, već u grobnicu.
Nikakva svjetlost nije gorjela, sem odsjaj peći. Koji za početak samo označava prisustvo i položaj Majora. Sjedio je na stolici, tik ispred peći, direktno licem okrenut njoj, laktovima naslonjenim na koljenima, tako ujedno i grijući ruke.
Imao sam osjećaj da je grobna tišina zavladala njegovim dolaskom, da je produbljena Šeksovim odlaskom po mene, a da je ja sada samo učinih još grobnijom.
Iako me nije vidio, tiha škripa vrata je potvrdila ulazak nekoga, a oštri koraci su postali garancija kako mu prilazi onaj koga čeka.
-          Gospodine Majore, javljam se po vašem naređenju – mrzio sam ove formalne segmente vojnikovanja i ratovanja, ali sam podlegao ambijentu.

Morao je ovo očekivati, pa mi odmah ne bi jasno zbog čega nastavi sa šutnjom, koja će trajati duže od trideset sekundi. Ako je mislio da ja toliko neću moći izdržati, pogrešno me procijenio.
Neki drugi, a još su svi bili budni, nađoše potrebu da šapatom, s jednom ili dvije riječi prokomentarišu trajuću tišinu, ne dozvoljavajući joj da bude još teža, ako je to i moguće, možda vjerujući da time meni olakšavaju, ne znajući da mi se nema šta olakšati.
-          Kako si ostavio čovjeka – Major konačno progovori, što je i jedino olakšanje koje mi je trebalo.
-          Nisam znao jesu li četnici ili Mostarci, a kada sam to konačno shvatio, shvatio sam i da ih je bilo preko šezdeset...
-          Nisam te pitao šta si znao, šta nisi, već zašto si ostavio čovjeka!?
-          Tražio sam od Ferida, kod koga je bio erpege, da ih gađa, ali mi je on reko...
-          Zašto si ostavio čovjeka?

Njegovo drugo prekidanje me manje iznenadilo, zbog čega sam odlučio uzeti pauzu od nekoliko sekundi. U kojima sam tražio segmente svoje, u glavi ipak nekako zaokružene priče, iz kojih ću sastaviti novu, kraću, još i skupljajući potreban zrak da je privedem kraju, ne davajući puno prostora za njegova nova prekidanja.
Kad procijenih da sam uspio, nastavih riješen da se i ne obazirem na ne isključeno Majorovo i daljnje nerazumijevanje.
-          Procijenio sam situaciju, naredio povlačenje. Ja sam se zadnji povuko, kad sam mislio da su to svi ostali već učinili. Kad smo se na Donjoj Kapovini prebrojali vidio sam da Admin fali. Vratio sam se s jednim, haman skroz do dozera, čekali smo deset minuta, uvjerili se da je za sve kasno. Ponovo smo se povukli, ranije mi je ispala motorola pa sam poslao i kurire po Džoa i Šeksa, zapravo su se oni naknadno razdvojili, što je nas i zbunilo, od jednog nam se učinilo da je Admin. A to je meni i bilo najvažnije, liniju smo već izgubili, zato sam i htio spašavati ljude, povlačili smo se skroz nazad, sreli Džoa, vratili se s njima... Ostalo, pretpostavljam, već znate.

Major je to što jeste, ipak me ovaj put nije prekidao. Čak je sačekao i nekoliko trenutaka, da se uvjeri da sam završio, a ono što je još više ličilo na njega, sve vrijeme se nije okrenuo, niti me pogledao, kao da je sasvim siguran kako izgledam, kako se osjećam, zapravo kao da ga je samo i zanimalo kako se držim.
-          Ja, gdje god stignem: molim, kumim, salijećem, prosim da nam obezbjedim sredstva, oruđa, municiju, a vi to sijete... Al, hajde, sve se to ne može mjeriti s jednim ljudskim životom, nisi smio tako izgubiti čovjeka!

Stade. Da nas sve vrati onoj tišini, tišini u kojoj se više nego osjeti kako se, posebno i on sada osjeća. Više kao čovjek, manje kao komandant.
Ako se može reći, meni je sada lakše, rekao sam što sam htio, još jedino riješen da odgovaram samo na eventualna pitanja.
Kojih neće biti, nema potrebe. Sve je, i svakom jasno, desilo se što jeste, i...
Ni muha se nije čula još četiri ili pet minuta, u kojih se ja još i ponosih svojim živcima. Puna je soba onih što čekaju da se nešto desi, da se Major okrene, da nešto kaže, da me oštrije narezili.
Tu sam i ja, spreman da prepoznam trenutak kada će postati jasno da se to neće desiti, kad ću laganim koracima početi sam da se udaljavam.
Više me Major nije iznenađivao, nije me zasutavljao. A valjda se podrazumijevalo da me Šeks isprati, on me i doveo.
-          Aferim, momčino – u hodniku, bliže našem sobičku me zagrli, prijateljski, nije bilo vrijeme za ovakve riječi, nisam ga odmah ni razumio, a znao sam i da me oduvijek cijenio, kao malo ko u bataljonu.
-          Za šta? – nisam htio otići a ne saznati.
-          Nisi spomenuo da sam ja zaboravio uključiti motorolu prema planu. Šta možemo, desilo se...
-          Nemoj, Šeks, molim te, ne bih se poredio s Majorom ali se u jednom potpuno slažemo, u odvajanju bitnog od nebitnog. Možda tako i ne izgleda, ali meni sekunda fali da puknem. Od tuge! Još se i pitam koliko će još ovakvih situacija biti, hoću li ikada biti u stanju prepoznati čovjeka koji odlazi, koji predosjeća da odlazi. Nema ni tri mjeseca, a kao da jučer bješe, Crni dijeli posljednju želju, kroz posljednju cigaru, svi u tom času samo vidješe ta dva-tri dima, niko da prepozna da je to... Ni dva sata prije, Admin mi dade bombu, da budemo isti. U Mojkovićima smo se bratimili, kao da mu je malo smetalo što sam ja privrženiji Titu, pa kao da je osjetio da ja sad njemu to zamjeram. Eto, halalio mi je sve...

Nisam mogao dalje, suze su jače. Pred Majorom sam svjesno prećutao da je Admin bio taj koji nas je raspoređivao, isto izbjegavah reći i Šeksu. Značilo bi to da umanjujem svoju odgovornost, ali još više da Admina kopam prije nego smo ga i našli. Želio sam izbjegavati da riječima slutim, ali mi se ote, podsjećanjem na Crnog, na cigaretu, bombu. Mirim se, ma kako mi i sve teže bilo.
Šeks me nije više zamarao, ali jesam ja sebe. Sve do zakašnjelog buđenja dana, a mislima nikako ne išavši dalje od nekoliko sati u prošlost, i isto toliko u budućnost.
Kako je sudbina neumoljiva kad riješi s nekim se poigrati! Ćurevci trebali, nisu htjeli, ja pristao, zbog Šeksa. Trebalo nas pedeset ići, pristao sam na četrnaest, zbog Lehe. Oslobodio sam Enesa, ne nekog drugog. Kamion nije mogao dokle je trebao, ovi već krenuli, ostavili praznu liniju, mi malo kao i požurili... da bih gore sračunao - kako to preostalo dana podijeliti, na svakog po petnaest minuta, u čemu nas i ono malo znadoh prepoloviti, uzevši da mi idemo prvi. Tamo htjedosmo najprije jesti, a tek onaj metak, naizgled smiješan događaj, ali događaj koji je omogućio da četnike ikako vidimo, činilo se sasvim na vrijeme. Admin je dao prijedlog kako da postavimo odbranu, Šeks nije bio uključen, a nije zaboravio na polasku pomenuti te Mostarce... Pa ne vjeruj u sudbinu!
Možda je živ, možda je zalutao u šumi, možda je poslije nazvrljao na Donju Kapovinu, možda je našao naše tragove, ali je morao čekati zoru...
Puste želje. Da je o nekom drugom riječ, još bi i bilo mjesta nadati se, ali je Admin bio vičan orijentisati se, nije mogao zalutati. Nažalost!
A sudbina se, eto, i poslije nastavila dokazivati. Dozer je zaustavio da se Tito i ja sretnemo s četnicima, a ona je navela Kuka i onog da se ipak razdvoje, da bi se nama učinilo. Zapravo, da se ne bismo još jednom povratili, možda bi tako još neko od nas stradao.
A i motorola, da je ne izgubih, možda ne bih ni naređivao povlačenje, možda ne bi Pačo trebao to da mi predlaže, a možda bi nam i odozdo bilo naređeno da se bezuslovno vratimo na položaj, možda bi i tada neko od nas...
Motorola, erpege, linija... puno toga izgubih u kratkom vremenu, a da to uopšte nije važno. I sve su ovo gluposti kojima se zamaram, kojima zapravo samo bježim od onog što je jedino važno, što me tjera da puknem.
Prvo olakšanje će doći tek kada saznamo taj dio istine koji nam nedostaje, a koji nam se htjedne kazati. Za koji je bitan ovaj dan, koji iako kasni, ipak dođe.
Još ne znam je li pametniji od noći, ali je svakako tiši. Tiši za ono nade u koju tokom noći, još vjerovasmo.
Postajući toga svjesniji, pokušavajući se nekako boriti protiv toga, zamišljah da bih mogao nešto i sam poduzeti, krenuti sam s buđenjem dobrovoljaca, ili čak i sam poći ka Kapovinama.
Nije dolazilo u obzir, junak sam trebao biti jučer, a ne ga glumiti sada.


Jahorina u sumraku

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...