18 Jul 2016

31 - Metak bačen u vatru

Vatra gori u jelovoj gori,
ko je loži, ko se kraj nje grije?
Vile lože, Ibro rane grije,
Ibru su nam rane osvojile.

Rekle su ga izliječiti vile
al za lijeka puno zatražile:
staroj majci ruku iz ramena,
starom babi ćurak sa ramena,
miloj seki rusu kosu s glave,
vjernoj ljubi ogru ispod vrata.

Dade majka ruku iz ramena,
dade babo ćurak sa ramena,
dade seka rusu kosu s glave,
ne da ljuba ogru ispod vrata;
umrije Mujo, žalosna mu majka!





Sad skoro bez ikakvog straha, ne brinući ni što je do položaja imalo čitavih pet minuta, kao da smo jedino i trebali pronaći vatru i biti sretni što se nije ugasila, nas sedmorica žurismo do krajnjeg odredišta.
I ne samo da vatra nije bila ugašena, već je skoro čitava krivina bila kopna. Uz te pogodnosti, još su i Lehini pripremili toliko drva, kao da se smjeni nisu ni nadali.
Osmijeh na lice, raspoloženje u dušu, šetnja još desetak koraka cestom, tek da se možemo odmah zakleti kako znamo i zašto smo ovdje. Nije još hladno kako će biti, ipak se ne zadržavamo dugo, od nekoliko sekundi do čitave minute. Snijeg ispred, snijeg iza, i sa strana, tišina sada drukčija nego kakva nas kod kontejnera dočeka, sve kako smo trebali očekivati, samo znatno bolje sa saznanjem da je i stvarno.

Koji su na krivini proveli desetak sekundi vidjeli su samo bjelinu i tišinu, Admin i ja smo ih i osjetili, i doživjeli stvarnima.
-          Ovo je sjajno – prvi sam glasno pokazao svoje oduševljenje, a čim se pridružismo ostalima kod vatre, koji su već radili na njenom ustuknjivanju – baš je uređeno, a pošto je nas svega sedam mi možemo lijepo i posjedati okolo, svi se fino grijati, usput ćaskati, samo po jednog na kosi isturati, taman će nas zapasti dva puta po petnaest minuta. A kosa, Bože, blizu li je, ni tih petnaest minuta se ne mora stalno biti, bar dok je dan ovako bistar, miran, vidan. Šuma, Bog dao, lijepo rijetka, vidi se sedam-osam stoja metara, izađeš gore, pogledaš, vidiš da nikog nema, vratiš se, ogriješ malo... Nećemo mi ovo ni osjetiti! Da mi najprije malo založimo, to je najpreče, šta mislite?
-          Kad je hrana u pitanju, ja sam uvijek za – sasvim na Kuka liči – jedino bi se, možda, prvo trebo javiti Šeksu, da zna da smo stigli!?
-          Lehini su garant stigli, reko mu je on. Osim toga, imamo dogovor na svakih pola sata, ima još skoro dvadeset minuta, ukoliko ovaj moj nije opet stao, neka me Admin ispravi ako jeste, taman da smirom jedemo. Baš me zanima šta je u ovom obroku, maksuz sam uzeo sedmicu, nju dosad nikad nisam imo... A i beli oni brinu, njima je važno bilo da nas šutnu, leđa da nam ugledaju. Mada, iskreno, ni razloga nemaju, ovdje nam se ništa ružno ne može dogoditi, samo nek ti Mostarci ne zvrljaju ovuda, ili ako već hoće - neka to urade zavida.

Admin je pogledao na sat, s obzirom da nije ništa rekao značilo je kako se mogu pouzdati u svoj. A svima i znak da se posvetimo onome o čemu pričasmo, za šta smo još mislili kako će nam biti najsadržajniji dio smjene. Poodlagali smo puške, i latili se obroka.
Vatra ustuknuta, tek se nanovo razgorijeva, no i vrijeme ne toliko hladno da bismo je trebali požurivati, dodatno je džarajući i navaljujući nove bilje. Veselo nam je i prijatno, čak se toliko zanesosmo da niko ne žuri s jelom, niko se ne javlja biti prvi na osmatranju.
Istina, američki se obroci ne mogu ni jesti dugo, ali i poslije objedovanja mi ostasmo u tom i takvom raspoloženju. Zapalili smo cigarete, i dalje ne razmišljajući o potrebi da bar jedan prošetamo tridesetak metara.
Još ćemo početi svašta-nešta izmišljati, samo da niko ne ide.
-          Vidi, neko bacio metak – Salja se smijao, držeći u ruci obični metak, nađen kraj nogu.
-          Koji je? – Kuko prihvati.
-          Sedam - šezdeset dva, obično zrno!
-          Gdje ga nađe?
-          Evo tu, nekom vjerovatno ispo, u snijeg. Kako se sad topi, to se i on pojavi.
-          Baci ga u vatru, jebati ga, šta ćeš s njim!

Svi sad gledasmo u Salju. Čuli smo obje vrste priča, onu po kojoj metak bačen u vatru nikako ne može naškoditi, do one po kojoj je to vrlo opasno, kad je ovako preblizu - da može i oko izbiti. Danas nismo bili najraspoloženiji provjeravati koja je bliže istini, mada smo još manje vjerovali da je Salja voljan eksperimentisati.
Stoga bijahosmo iznenađeni kada on mrtav-hladan učini kako mu Kuko reče.
Isključivo po inerciji svi skočismo, osim, naravno, Salje:
-          Šta vam je, zar ne vidite da je vatra još jadna, da mu treba koliko hoćeš pa da se samo zagrije, a i tada ako i pukne...

Za svaki slučaj se i on podiže i povuče par koraka, dok smo mi, za to vrijeme, već bili na krivini, izuzev Kuka koji je trčao u suprotnom smjeru. A svi smo gledali u pravcu vatre, čekajući šta će se dogoditi.
Za nekoliko sekundi se postiđesmo, na mjestu na kojem smo stajali jedva da se i čulo kako je metak pukao. Apsolutno bezopasno! Što je Salji bio razlog da se još glasnije nastavi smijati, a nama petorici da se okrenemo na drugu stranu. Prema pravcu koji smo i trebali osmatrati!
Horizont se sasvim bijelio. Admin i ja smo ga prethodno, kad smo tek došli, najduže osmatrali, i nama je sada bio potpuno isti. A i kakav bi bio!?
Takav bi i ostao, u našim očima, da ne bi reakcije Tita i Omera. Prvi je čučnuo, rukom pokazujući naprijed, negdje na dvije trećine horizonta, dok je drugi svojim pokretom, bacivši se na kosu i hitro otkočivši pušku, još jače ukazivao da sve nije kako mi vidimo.
Zvuk njegove puške i Adminu razbistri pogled. Iako je sve bilo bijelo, na pokazanome mjestu, iza jedne jedva uočljive udoline, sada je i on jasno razaznavao grupu ljudi. Istina, i oni su bili bijeli, tačnije u bijelim maskirnim odijelima, originalnim ili pravljenim od čaršafa, te da nisu nosili puške ko zna da li bi ih iko od nas vidio, a pošto im se čizme nisu zbog snijega primjećivale.
Ali, također, da Omer ne škljocnu svojim automatom, možda ne bi ni oni nas osjetili, vidjeli!? Odmah su zalegli u mjesto, što već nije ni meni moglo promaći!
-          Nazad – komandovah po inerciji, sjetivši se pušaka - nas koji ih od vatre ne ponesosmo.

Prethodno su ih Tito i Admin uspjeli prebrojati, bilo ih je svega šest, izvijesno se radi samo o izvidnici, ma ko da su bili. Uz otud ne utabanu prtinu, prilična udaljenost na kojoj jedni druge osjetismo, još i to nam je davalo dovoljno vremena da malo razmislimo, zajednički se dogovorimo šta nam je činiti.


metak 7.62 mm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...