10 Jul 2016

21 - Tri velike razlike

Da smo se ranije sreli,
bilo bi drukčije sve.
Proljetnu sreću smo htjeli
kad već je padao snijeg.
Kad već je padao, padao snijeg.

Ljubljah te žarko i strasno,
i sreću mogli smo nać.
Teško je reći prekasno
gorak je osmijeh kroz plač.
Bolan i gorak je osmijeh kroz plač.

Drugu sam stvarnost ja htio,
pa nemam radosti sve.
Da sam te ranije sreo
bilo bi drukčije sve.
Vjeruj mi, bilo bi drukčije sve.






U međuvremenu se Major još jednom čuo s Fahrom, kada nam i postaje jasno da nećemo odmah poći. Nije se Major odljutio, ni predomislio, sačekati nam je malo zbog dijela koji moramo proći pod akšamom.
Odmor nam nije trebao, koliko da se prisušimo.
Bilo je strašno, Major je slao ljude, opominjao da se vatre gase. A mi plačući odbijali!
Koji su već uspjeli vatricu naložiti, odbijali su gasiti je, koji nismo nama je pristati da ne ložimo nove. Umjesto da na zapaljenih par grančica osušimo čarape, zadovoljićemo se cijeđenjem.
Jutros je bilo onih koji ovih briga nisu imali. Tih sada, ako i ima, puno je manje. Ja sam bio sretan što još jutros ne obuh i posljednje, ali s dilemom na koju nisam računao. Znao sam da jedne imati na nogama ludo je, vjerovao sam kako jutros skinute bit će ponovo upotrijebljive. Što nije bilo slučaj, bile su jedna velika ledenica.

Gledah one koji skidaše s nogu, njihovo cijeđenje je teško išlo. Dok bi ih nastojali malo zagrijati prije obuvanja, i one bi ledile. Razmišljah da ih nikako ne mijenjam, plaših se da će mi tako noge izranjavati, da neću izdržati. Jedino što mi pade na um jeste da ih kako-tako ocijedim, prvo obujem nove, potom njih. Svjestan sam kako me i tako čeka naporan, bolan povratni marš, znam da je prilično onih koji su u nešto boljem položaju, ali da ima i kojima će još teže biti.
Neko prisušene, neko ocijeđene, tek rijetki sasvim nove, ali svi se obuvamo u trenutcima kada je stigao zadnji signal za pokret. Odmorni, ali razočarani, i s bolnim suzama, sa strahom da nećemo izdržati.
Učili smo o Igmanskom maršu, gledali identičan film, možda i nevjerovali da temperature mogu biti toliko niske da se partizani i švabe mimoiđu, bez želje da jedni u druge pucaju, a nama sada predstoji Jahorinski marš, za koji nam je trenutno najmanje bitno da li će se uopšte pominjati ikada. Bliža nam je nada da na četnike nećemo naići. Temperature jesu niske, teško da se nižih sjećamo, ali sigurno ne toliko da bi zbog njih kraj četnika, ili četnici kraj nas mirno prošli.
Nije nam do borbe. Mrznu nam se prsti ruku, niko do cijevi ne dohvaća, pri samoj se pomisli još više lede. I vraćaju nadi da ovo neće biti slično Igmanskom maršu, znamo da su tada nekima morali odsijecati promrzle prste. Bez anestezije.
Razmišljam o tri velike razlike, Igmaski se marš završio u Foči, što je naš samo san. Mi smo bili pošli u sasvim suprotnom smjeru, ka Sarajevu, tako da ovaj marš nije ni bio planiran. Možda i najbolnija, kad stignemo do cilja nećemo se osjećati pobjednički.
To je ono što nam pada teže od samog marša, od sve ove hladnoće. Vraćamo se posramljeni, a da ne znamo zbog čega, čijom krivicom.
Vraćamo se prevareni, drugačije je pričano na Igmanu, tada smo se dogovorili da ćemo svi u Sarajevo. Bilo kako, s pjesmom ili mrtvih usta!
Niti zapjevasmo, niti usta zauvijek zatvorismo. A i Sarajevu leđa okrenusmo, ni za šta krivi. Ili, možda i jesmo?
Ne dam, ne dam da može biti da je Juka bio u pravu a ne mi. Mada, sad i to postaje skoro nevažno, da nam je samo izdržati do Slavljevića. Ili makar do onog seoca, odnosno prvog mjesta u kojem bi se mogli okrijepiti.
Izdržaćemo. Siguran sam. Dokle budemo išli. Dokle mognemo izdržati!
Opet mi u glavi marš iz prethodnog rata. Učili smo o njemu, ali se ne sjećam bi li onih koji ga nisu izdržali, koji su putem zaostali, koji su ostavljeni. Tupi mi se da jeste, ježim se pri pomisli da bi i sada moglo biti tako.
Neće. Siguran sam. Nismo ostavili postolje, minobacač, nećemo ni iznemoglog, smrznutog druga.
Pitam se ko bi mogao biti prvi koji će priznati da ne može više. Priznati, s obzirom da mi se čini kako nas već ima koji ne možemo. Ne zbog napora, već bolova koji se iscrtavaju po licima, uvlače u čizme, pod rukavice, kruže po kostima.
Neće niko ni priznati. Zato što ćemo izdržati. Koji nisu mogli ostali su na Igmanu.
Što je još gore, ostali su i koji su mogli. Koji nisu htjeli. Za Jukine znam, ne sjećam se šta je sa Zukinima. Niti se pominjaše da idu, niti se sami dičiše time što neće.
Boli ovaj marš, boljelo bi više da nismo na njemu.
Boli mraz, boli da ne osjećamo umor! Umor se odmorom liječi, nama odmor ne treba. Ne maršujemo mi brzo, maršujemo kako možemo. Da se ne zaledimo. I da ne poludimo.
Protiv tih bolova i razmišljanje pomaže. Dosadi brojanje koraka, brojanje minuta, naporno je i podsjećanje na bolove, preziranje onih koji su krivci, misli se zadrže na onima zbog kojih smo ovo radili, zbog kojih trpimo. Jesu li nas u Sarajevu iščekivali, čekaju li nas još? Hoće li trpiti zbog nas, našeg sramnog povratka? Trpe li već?
Ne znam. Ne znam za njih, za nas sam siguran. Kao gubitnici se vraćamo, a nismo to.
Noć ranije smo krenuli, uvjereni u pobjedu. Ovim istim putem, iako mi se sada ništa ne čini isto. Bez obzira što se na put i ne obazirem. Na začelju sam, ali za kolonom ne zaostajem, niti se ona zaustavlja.
Duga je noć, biće još hladnije. Neće se biti pametno ni zaustavljati. A nekad će morati.
Prvo zaustavljanje bi trebalo biti u nekome potoku, gdje nam je sačekati Jelečake. Vrijeme da se zapitam i kako je njima, jesu li se tokom dana bolje snašli, kako sve ovo podnosi baba koju su zarobili. Upravo zbog nje vjerujem da su oni bili sretniji, a za nju da je naviknutija na ovakve mrazeve. Pa ako ona može izdržati, onda mi moramo moći!
Neko taj veliki potok nazva i granicom odakle bi se trebali osjećati sigurnijima. Ja ga se i ne sjećam, noćas je bio dublji mrak a nisam računao da bi se mogli vraćati.
Nadao sam se da su Jelečaci bili brži, da su oni nas čekali. Daleko sam ja od potoka, ali mi je jasno da je čelo u njemu. Siguran sam kako su se Major i Fahro sporazumjeli, da se nećemo dugo sačekivati.
Admin i Tito pitaju da prođu naprijed, pokušaju nešto saznati. Je li to mene i umor već počeo ponovo sustizati, ne da mi se ni pomisliti da i ja idem s njima!


Jahorina, snijegom okovane homore

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...