23 Jun 2016

54 - Male oružane snage

Što su danas cure hašarije,
kada vide kose opletene
svaka veli: „Opleti me, majko!“

Kada vide kose opletene
svaka veli: „Kupi ruho, majko!“

Kada vide ruho sašiveno
svaka veli: „Udaj mene, majko!

Al me ne daj hodži i hadžiji,
već me podaj za sarhoša majko.
Sarhoš ljubi kad se god probudi!“





Odeš dan nekamo, vratiš se i kontaš kako se u tome danu, i dvije noći oko njega, sve dešavalo samo tebi, i oko tebe. Vratiš se, i vidiš da nije tako.
Takva su ovo vremena. Svoj smo dolazak najavili, očekivani smo, došli smo, i to je sve od priče koja se u Dragomilićima o nama pričala. Istina, momci koji su noć proveli blizu Osija imaju svoju priču. Kao i mi svoju. Kako nam je bilo, ostaje unutar naših priča.
Dragomilići su pričali, živjeli svoju. Prethodno su tiho dočekali drage goste iz Gacka, sada će ih još tiše ispratiti. Zapravo, i Gačani idu za svojom pričom, svojim putem, koji ih samo u kratkom vremenu dva puta navede na Dragomiliće.
Bili su oni novost, svježina. Jednom, drugi put su već stari znanci, a o takvima se puno ne muhabeti. Rukuje se, pozdravi, poželi daljnja sreća.
Tako je i s diverzantima. I oni su stari poznanici. I oni, i to što oni rade. Ne bude uvijek kako planiraju, ali tada nije kraj.
A mi? Mi smo samo bili s diverzantima. Ovaj put, ko zna ko će biti narednog.


Dragomilići su jučer dobrodošlicu poželjeli jednoj novoj svježini. O tome se i danas priča. I pričat će do narednog osvježenja.
Stigla je nova grupa prikašnjelih povratnika s dopusta. Čak bih rekao, dvije grupice. Ali su stigli zajedno, pa i čine jednu priču.
Meni su naprijed novosti o našima. Vezano za razmijenjene, i nerazmijenjene iz logora nema novosti. Ništa posebno ni za Mufa, u Tarčinu je urađeno koliko se moglo, upućen je dalje. Za Jablanicu, odakle bi trebao još dalje. Vjerovatno, negdje u inostranstvo.
Te informacije ovdje dolaze preko Tarčina. Gdje su se neki naši definitivno smjestili, promijenili jedinicu. Amidža mi, potom Sakib Glušac, Hašim Hajdarević i još neki stariji.
Enver je uradio isto, u Visokom. Još takvih je iz bataljona, neki su u Zenici, ima ih čak i u Tuzli, pa i onih koji su našu jedinicu zamijenili nekom u Sarajevu. Ako, neka im je svima srećno.
Druga grupica je malo grlatija. Grupica, ili dvojica. Murat Fulurija i Safet Muslić. Vjerovatno i neki s Grepka. I dok za ove što se vraćaju, ili ostaju u Tarčinu, Jablanici, Visokom, možemo reći da su obilazili neki drugi svijet, ova grupica je išla vidjeti kako je u tom nekom, sasvim trećem svijetu. Zvanom Hrvatska.
Ima mnogo tragova rata, razaranja u Dubrovniku, ali je sve drugo kao da to pripada dalekoj prošlosti, ne kao da je trajalo donedavno. Dubrovniku je vraćena sloboda, i duša. I cijelom jugu Hrvatske. Tu sada dolaze i naši ranjenici na liječenje, zadržavaju se neke izbjeglice, uglavnom koji su tu i imale familije. Bilo je tu i naših komšija, angažovanih s početka rata, kao dobrovoljaca u redovima Hrvatske vojske. Lijepo je čuti da se nalazilo onih koji svjedoče o herojskim borbama Ese Pekasa i Suvada Barlova, i drugih.
Uvijek ima onih kojima je ljepota Dubrovnika, njegova sloboda i nanovo udahnuta duša ponudila i više nego je trebalo. Ti su kroz Dubrovnik samo prošli. Ima još novih, četvrtih, još ljepših svjetova. Austrija, Njemačka, sve do Skandinavije. Od naših su to iskoristili Džemo i Kemura, Jako, Šera... Ima ih, i biće ih još.
Ako, nije im zamjeriti. I ovi kažu da je samo problem do Dubrovnika, dalje je puno lakše. Dovoljno je imati negdje nekoga, ili imati sreće, ili pameti. Do Dubrovnika je teško doći, teže se iz njega vratiti ovamo.
Kako su oni uspjeli? Pokušavaju Murat i Sajo odgovoriti, objasniti. Ne ide, ne mogu, ne znaju. Znaju zašto su mnogi otišli dalje, ne i zašto su se oni vratili. Hoće da budu iskreni, lijepo je, ugodno tamo izbjeglicama, ranjenicima, bolje nego što bi bilo negdje drugdje, ipak biti vojnik je nešto posebno. Nisu objasnili zbog čega i oni nisu tjeskobu boravka promijenili izborom puta u suprotnome pravcu.
Nisu mogli. Ovdje su njih čekali Dragomilići, oni dočekaše grupu diverzanata, a nisu sami ni došli.
Zajedno s njima je došlo nove opreme. I municije i sredstava, i hrane i lijekova, ali i one obične, zimske opreme. Čizama, jakni, džempera, čarapa i vešova.
I u opremi je došlo priča. Iz Turske su stigli posebno vrijedni pokloni, priglavci, čarape koje su oplele naše žene, sada tamo smještene. U svakom paru je i poruka, nečija majka, sestra pita i selami sina, brata. Selame da prenese, ako bude mogao, onaj kome priglavci dođu.
To je razlog što odmah čuh i sve ove ranije priče, čekah Kuka s konjem da pretjeramo naše sljedovanje. Razrez je pravljen bez mene, bez sumnje da je pošteno sačinjen. Ja sam dobio i vanredno, prije dva dana, pa sam s nijetom da sve ostalo metnem na gomilu i izmaknem se.
Dok smo u Mojkovićima izbacivali sve na stol, ipak mi jedno oko zaigra. Volio sam beretku, no nam je ne davaše nositi, a tu bi ono što je na spisku vođeno kao zimska kapa. Istrešeno na stol je dobilo druga imena, za jedne bi ruska kapa, za druge šubara. Meni, ipak, izgledaše lijepo. Sem tih loših asocijativnih imena, sve ostalo, kvalitet, i dizajn s kožnom, prijeklopnom zaštitom za uši, mamilo je. Sljedovale su nas svega dvije, bolje rečeno toliko smo dobili od tek dvadesetak koliko ih je u bataljon došlo. Želio sam jednu, ali sam držao i do svoje riječi.
Ovi ih isprobavaše, jedino Kuku se dopade. Možda i zato što ostalima nije promakao način na koji ih ja zagledah. Neću reći da je nešto posebno uisala uza me, ipak je pogled u zimu koja pomalo kucka presudilo da se ne pokolebam što sam prvotni nijet korigovao u „Sebi ja ništa neću, sem ove jedne kape“.
Nisu ni u Mojkoviće novosti došle samo sa mnom, bijaše i jedna koja je mene čekala. Jučer je Ferid organizovao skupljanje i kuhanje orahove ljuske, komine, praveći zelenu boju.
Njihove beretke su sada sasvim drukčije, još jedino u mene ima „četnička“. A ipak stiže vrijeme da ih nosimo. Nakon vojnih iskaznica dobili smo i oznake za kape, grbove sa šest ljiljana. Za iskaznice sam govorio da su me razočarale, više nego plate, da su kvalitetom takve da je upitno hoće li preživjeti i jedan jači pljusak, odnosno da poslužiti mogu ukoliko poginemo pa nas neko brzo pronađe, moći će nas identifikovati. Ni za grbove neću imati riječi hvale, očekivao sam bolje. Bez obzira što kada se prisjetim da smo rat počeli u civilnoj odjeći, s pokojim automatom, uz lovačke i pravljene puške, besmisleno je da oko grbova zanovijetam.
Dok smo ih metali ostali primijetiše da ja grb kopčah na desnoj strani. Ipak ja ne marih na prigovore da ja ne znam kako se beretka nosi. Jesu oni u pravu, ali se meni više dopadalo kada je nagnem na desnu stranu. Osim toga naš pozdrav je raširena šaka na prsima, kapa se i ne dodiruje. Zato sam i odlučio tjerati po svome, nositi je kako se meni više dopada, sve dok me neko ozbiljnije ne ukori zbog toga.
Boja je potrošena, ne i ideja. Kuhati boje samo za moju beretku je haman danguba, pa odlučih popraviti još nešto. I ovi njemački kombenizoni su te nekakve antipatične boje, pa ću ja svoj također uzeleniti. I neću biti sam. Pridružit će mi se i Admin.
Inače sam dosad beretku nosio u rancu, na njoj su bila ona dva novčića, te značka s flašom. Već sam upozoravan kako to nikako ne ide s tespihom koji imah o dugmetu džepa košulje. Kratko se premišljah ali se složih, te riješih da tespihe više ne nosim. Grb je došao na mjesto flaše, ona je sad ispod oboda. Grb me podsjeti i da je vakat da se konačno nakanim uraditi još nešto što odavno nijetim.
Još u Basarićima sam, vidjevši kako to vično Musa radi, odlučio oprobati se u vezenju. Prva je želja dakako bio makar taj jedan ljiljan, na beretki, no oklijevah. Ne bi se boja dovoljno isticala. A sada je tu i suvišan.
Već sam zbavio zlatnožutog konca, te krvavocrvenog. Kombinacija koja mi se čini pristajućom uz novu, zelenu boju kombenizona.
Odlučio sam da na lijevom rukavu izvezem ZMAJ OD BOSNE, u tri reda. Tako da jedno ispod drugog dođu slova MOS. Njih ću vesti u zlatnožutoj, ostala slova u crvenoj boji.
S vezenjem ću početi sutra, prvo mi je pripremiti kominu, Admina sam poslao po vreće. Ni konac u iglu nisam uvukao a već slušam pridike kako neće valjati. Kao, niti ide žuta uz crvenu boju, ova još manje uz zelenu, posebno MOS uz Zmaja od Bosne, ponajmanje takva kratica uz mene.
Oko tespiha i flaše sam im dao za pravo, ovdje se malo uzjogunih. Obrazlagao sam kako je Husein Gradaščević u svojoj vojsci imao dosta i pravoslavaca, čime pojašnjavah crvenu boju, uz svoju socijaldemokratsku opredijeljenost. To što će mnoge kratica asocirati na moju tobožnju želju, osjećajnost pripadanju muslimaskim, bilo odbrambenim, ili samo oružanim snagama, rekoh da me ne zanima. Što se mene tiče M znači male, ili Mojkovićke!
Obrazloženje nije bilo najbolje, ali ja drugo nisam imao.


                                         prve iskaznice ARBiH
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...