20 Jun 2016

53 - Bistrica je nastavila svojim putem

Svud je kiša, svud je blato,
u Akovu moje zlato.

Ja ću kišu presušiti,
svoje zlato poljubiti!
                                     29/30. novembar 1992.
„Moje zlato, kad me voliš,                                         
što mi pendžer ne otvoriš?“

„Ja bih tebi otvorila,
kad bi majka dozvolila!“

„Ja kakva je tvoja mati,
kad sve ona mora znati!“





Nismo Bistricu prešli, pregazili smo je. Ona je nastavila svojim putem, mi svojim.
Ne znam ko je trenutno naprijed, iza mene je opet jedino Šefa. Koračamo normalno, ni bučnije ni opreznije nego mi nedavno.
Logično se i zaustavljamo podno ceste. Ne sjećam se da sam ja ikada u sličnim situacijama radio nešto mimo drugih, ali uvijek neko mora. Tek što zalegoh kao i ostali, podigoh se i krenuh još naprijed. Šefa nije mogao znati razloge, ali me nije zaustavljao.
Došao sam vidjeti se s još jednim starim „drugarom“. Još jednom se uvjeravam kako je ovo livada s koje smo cestu izviđali i kada se s Vučeva probijasmo, prepoznao sam drijenjak! Samo mu plodovi nedostaju, mogao sam se zakleti kako mu u međuvremenu niko nije prilazio. Nije mjesto ali se priupitah koliko je samo u Trošnju, pored svih onih šljiva, krušaka, oraha i drugog voća koje su četnici i Srbi potresli i pobrali, i onih kojima niko ne prilazi.

Ispod drijenjka su Gačani. Jasno da oni ne znaju ko se među nama i koliko pita, rupovka na meni predstavlja me kao vezistu, činjenica da sam češće viđan pored Šeksa, te da se sada ovako prošetah, prikaza me iznad toga.
Njih dva-tri me rukom zamoliše da im priđem. Pitali su zašto se sada ne vraćamo istim putem kojim smo došli. Čučnuo sam, i zamislio se.
Nije njihovo pitanje bez osnova, makar oni nedovoljno poznavali situaciju okolo. I Osija i Varoš su pod mogućim prismotrom četnika, možda je labavije ovamo, ali je to tako ako se ide na izbjegavanje susreta. Ukoliko eventualno dođe do njega, tada je prva varijanta kudikamo povoljnija. Šire je i pogodnije za prihvatiti borbu, i za izvršiti proboj. Sama pomisao na prihvatanje borbe u usjeku ispred Varoši stvara jezu.
Varljivo ponašanje koje su iskazivali na onoj strani, doima mi se sada usklađenijim situaciji. Grupica koja je tu ne izgleda takva da ne bi spremno prihvatila borbu. Svejedno tražih kako im najiskrenije odgovoriti na pitanje, a učinio sam to tako što sam ih možebiti još više zbunio.
-          Da se ja pitam, išli bismo starim putem, uz Dobromanoviće...

Nije mjesta ni vremena da duže obrazlažem, kratko rekoh da pretpostavljam kako nas tamo najmanje očekuju, ali da dakako vjerujem Šeksu i ostalima. Nakon čega mahnuh rukom, te se vratih Šefi. S kojim također prošaptah par riječi o ovome. Nije iskazao uvjerenje da je ijedan put siguran, prešutio je ali se dalo osjetiti da je i on bliži Osijima nego Varoši. Dodao je da je dogovoreno, ako se mogne, neće se cestom ići sve do skretanja za Varoš. Ne rekoh, samo pomislih da će biti zar manje ludosti da se i prerano skreće.
Uduži se iščekivanje. Uvijek smireni Šefa se znatiželjno uznemiri, punio se željom prošetati vrhu, vidjeti što se oklijeva. Jedino objašnjenje, i oni se gore kolebaju.
Tišina ponovo podsjeća na onu noć, iščekivanje - na Zika u njoj. Ote mi se smiješak što sada nema niko da mu ovo toliko dosadi da, mimo ostalih, pokrene kolonu.
Osim što Zika nema tu, niti ikoga sličnog njemu, nešto je još tako drukčije. Pred polazak smo dobili cigareta, kao donedavnom nepušaču mi nisu toliko često padale na um, ipak sada mahinalno povukoh kutiju iz džepa. U trenutku je htjedoh vratiti, ali mi neki glas reče - ne valja vraćati!
Vadim cigaretu lijevom rukom, desnom kazujem Šefi da priđe. Razumije sugestiju da on ne pali, moju ćemo popoloviti. Prvi put provjeravam vještinu paljenja cigarete sa zaštitom savijenih prstiju obje ruke, uvlačenje dimova pod tom zaštitom, odnosno predavanje i primanje cigarete. Bio sam zadovoljan. Kao i time da sam okrećući se nazirao još par dimećih cigareta.
Noć postaje tiša, mi opušteniji.
Konačno i ustajemo, i krećemo. Jedva čujem korake Šefine, te tek trojice-četvorice ispred.
Cesta je mjesto gdje se jezici dodatno zavezuju, gdje se jasno čuju naši koraci. Jasno, i prilično daleko. I mjesto gdje se prestaje razmišljati kako smo se ovdje našli, mjesto gdje se gleda samo naprijed, odnosno kako se izvući odavde.
Ja sam pri izlasku pružio pogled desno. Gdje onda stajasmo Ziko i ja, sada vidim jednog da čuči. Pretpostavljam da je jedan još naprijed, te vjerovatno i dvojica s druge strane.
Ne trčimo, ali idemo s lijeve na desnu stranu ceste, i obratno. Sve ako bi slučajno se nešto čulo, da smo na strani gdje je više prostora za zaleći.
Znam da prvih par stotina metara i nemamo gdje skrenuti. Nisam znao da nas nedugo iza čeka i ono kuda moramo! Tuneli su uvijek pravljeni zbog toga. Da ih je bilo lakše obići ne bi se ni pravili.
Ovo su i posljednja negodovanja, sada mi liče na čisto razbijanje vlastitih strahova. Bar neće potrajati, kada smo se već našli ispred, moramo i kroz tunel. Još neko reče kako bi domalo iza trebalo biti i to skretanje.
Iza. Ohrabrujuće je zvučalo.
Mrak potpuni, unutra postaje još potpuniji. Ko nije znao kako je nastala narodna „mračno kao u tunelu“ sada to zasigurno zna. Komotno pojedinci pokušavaju upaliti šibice, komotnije drugi negoduju. Šibice se brzo gase, a mi uporno više stojimo nego se pomičemo.
Svaki pokušaj za četiri ili pet koraka u cugu,  završava o leđima onog ispred. Strah smo ostavili na ulazu, ne vidimo ali se zato čujemo. Sve su glasniji zahtjevi da se od nekog sazna zašto se stalno zaustavljamo, bar bi u tunelu trebali znati da nam je samo naprijed.
Nekad mi se učini i kako mijenjamo pravac. Tunel može biti pun krivina, ali ove dolaze previše često.
Tome se brzo prestah čuditi, nevjerovatnije mi djeluje - zato što izgubismo asfalt. Zemlje je bilo sve više, postaje mokra, ili smo iz tunela već izašli ili on prokišnjava.
Mislio bih o tome da me nešto drugo ne udari u glavu. Opet stanica, ali joj je nešto i pomoglo. Dok mi zubi i brada bride, rukom tražim nekog ispred. Ko je bio, bolje se snašao od mene, njega nije zid tunela dočekao!
Nemam se kad izvinjavati Šefi i ostalima, osjetim da neki kasne, ili mi žurimo, niti sebi objašnjavati, moram požuriti opet naći sredinu ceste. Par koraka je bilo dovoljno, da ponovo udarim. Ovaj put nije bilo dileme, u nekog sam ko je išao ispred.
Taman se htjedoh njemu izviniti, shvatih kako nema potrebe. Neki drugi, skroz naprijed, pobusuju. Odjekuju psovke, i prvi zahtjevi da se vratimo. Neki su to možda odmah i pokušali, ali se samo čuše još jače i češće psovke. Broj onih koji su posrnuli se povećava, mi koji nismo lagano se vraćamo korak-dva nazad, da na nogama sačekamo objašnjenje.
Tunel je zarušen, kroz se ne može, priča je koja većinu ispunjava brže od ostalih misli. Najmanje uporni sjedaju, čekaju.
Bilo je vrijeme, Šefa je izgubio živce. Pali bateriju, prilazi Šeksu i traži da nam se zajedno obrate. On i govori, zahtjeva da se mi grupišemo dok njih nekoliko pronađe put, odnosno gdje je zarušenost najmanja, najniža. Nekud se kroz tunel mora moći!
Kako sam se i dalje držao uz njega, a i ne sasvim siguran gdje bi se to i kako trebali grupisati, pridružujem se potrazi prijelaza.
Četveronoške i polahko, prijeći se doista može. Tunel jeste zarušen, ali ne skroz do vrha. Upadne negdje noga do koljena, ali je u onoj drugoj dovoljno snage da je izvuče. Pomažu ruke, kao i puška, bitno se samo dočepati vrha.
Među prvima sam uspio, i to tačno na vrijeme da vidim kako će spuštanje biti brže, ali ništa manje bolno. Također, na vrhu prestaju i razmišljanja o povratku po ostale, slijediće nas čim vide da se može.
Ne znam da li sam više klizao rupovkom ili rancem, znam da sam i ja par puta opsovao, i da sam se nasmijao čuvši kako to i većina drugih radi.
I da sam siguran kako ja neću biti raspoložen da nas ovaj put prebrojavam, niti da ću razmišljati ko će to i kako uspjeti. Samo sam postao uvjeren da, čim izađemo iz tunela, malo će ko pitati koliko je opasno putem kroz Varoš!

                                ***
Savlađivanje tunela je nosilo i drugu, još značajniju pobjedu. Polovina četnika nam više nije opasnost. Tunel nije samo zarušen nama, nego i svima iz pravca Miljevine.
Naprijed je, osim druge polovine četnika, još jedna opasnost. Skretanje za Varoš možemo naći, ali i promašiti. Koliko god da bi nam se žurilo, ne veli nam se.
Šezdeset nas je, i koji znaju i koji ne znamo kako to skretanje izgleda, krivili smo vrat na desnom dijelu.
Sve što nazad prođosmo izmijeni izgled kolone, i našeg ponašanja u njoj. Bili smo bliže jedni drugima, gdjegdje su po dvojica išla uporedno, da bi ljevlji povremeno preturao i svoj pogled preko kolege.
Da sam znao, ne bih se mučio. Prije nego sam ga ja i mogao vidjeti, u daljini se čulo nešto. Da sam bio sam, sigurno bih zastao, možebiti i zalegao. Ovako sam nastavio, ubrzo i shvativši o čemu se radi.
Skretanje je bilo sasvim drukčije od mojih zamišljanja, na početku je vraćalo nazad. Što se čulo bili su koraci onih koji su išli prvi, koji su skretanje vidjeli, i već nas vodili njime.
Drukčije je bilo i svojom građom. Onako lijepa i velika sela zasluživala su bolji prilaz. Ili sam ja još pod utiscima tunela.
Čekao sam da me taj utisak prođe. Nije prošao, ali sam ga potisnuo. Dok se drugi mislima pripremaju za ulazak u Varoš, kotlinu u koju je, zajedno s Popovićima, selo uvaljeno, ja sebe mučim time što ne gazim fini asfalt!?
Ipak je popravak ceste, ili mog utiska o njoj, tek zasvjedočio tome da ulazimo u, ili prolazimo kroz Varoš. U nosu još imam mirisa zemlje i blata iz tunela, u očima i jednog i drugog mraka, na leđima ranac, na stomaku rupovku, o vratu pušku, iza Šefu, ispred šezdeset saboraca. Ono prvo mi ne da da pogodim, ovo drugo kazuje da ne trebam ni pogađati dokle smo, koliko još imamo, jesmo li još u opasnosti.
Nekada su najljepši odgovori koji se sami kažu. Kolonom se poče oslobađati glas, oprema poče zvektati.
I zaustavismo se. Ne zbog umora. Tek da cigarete zapalimo i ispušimo bez skrivanja. I da mi na začelju čujemo da je Pela živ!
Dok Pela ovima naprijed prepričava neki događaj iz tunela ja pogledom kroz mrak tražim i drugo skretanje, ono za Mojkoviće. Bez obzira što ću njime tek ujutro, nek već sada Mojkovići znaju da sam se vratio. Ranije nego sam želio, ali živ.



                                    Varoš, Vranilo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...