14 Jun 2016

43 - Prvi put kad se u Sarajevu vidimo

Višnjičica obrodila,
sva se pod rodom podvila.

Nju mi čuva čuvarica,
lijepa mlada divojčica.
                               19. novembar 1992. 
Onud jaše mlad katana:
„Pomoz Bože, divojčica,
bi li meni višnji dala?“

„Ja bih tebi višnji dala,
makar sama ne imala!“





Prošlost se ne da izmijeniti, ali se povremeno treba osvrnuti za njom. Zbog sadašnjosti i budućnosti.
Pogibija Andelije boli, najviše njegovu porodicu. Ali istina može još više da žulja, posebno ako ona kaže da se moglo izbjeći.
Ne vjerujem da ću više saznati od onog što sam već čuo. Sjetiću se nekih drugih sumnjivih događaja, ko je htio i imao šta reći učinio je to odmah. Poslije je ponavljao samo što se već zna, ostalo prepuštajući vremenu.
Ne može iza svega stajati samo nečija odgovornost, neimenovana, uzmičući tako pred istinom. Nesretni slučajevi se događaju i u miru, priziva se sudbina a ne vrijeme.
Znam da ovo nije isto, da boli uzaludnost svega. Ne može se pomoću vremena preskočiti odgovor na pitanje zbog čega se s akcijom i kretalo ako nije bilo spremnosti da se ide do kraja. Na svim pravcima.


Makar stajalo da je naredbu potpisao Major lično. Niko nije bezgrješan. Mislim i da znam u čemu jedino može biti da je Major pogriješio. Loša, pogrešna procjena. Ne situacije kao nje, već svih nas u njoj. Da nije tako ne vjerujem kako bi on tolike ljude izlagao nepotrebnoj opasnosti. Ako jeste, ovo je prvi put da griješi. A ako ni sada nije...
On je odgovornost prihvatio. Nije više na čelu brigade. Ipak, i tu je nešto što ja ne razumijem. Navodno mu je nuđeno mjesto zamjenika, ili po izboru u Komandi, nije prihvatio. Odlučio se vratiti nazad, na čelo, našeg i svog bataljona.
Na zadovoljstvo svih nas. I Muse. Koji se i nije mogao snaći u toj ulozi, s obzirom da je u nevakat dobio. Pri čemu se sada ne htjede vratiti ni na čelo čete, mjesto koje je neko vrijeme bilo upražnjeno. Kojeg se i sada jedini Šeks bi spreman prihvatiti, uz njegov stari uslov, sloboda ličnog ponašanja, odnosno po potrebi vezivanja uz diverzante.
Te izmjene, i slične, koje su bile ili se tek najavljuju, sasvim su nebitne u odnosu na Majorov povratak. Bez obzira na zvaničnu povezanost s formiranjem Istočnobosanske opertivne grupe sa sjedištem u Goraždu, mi smo skloniji vezivanju s onim što je nama bliže. Bataljon se popunjava polahko, presporo, ni blizu kako bi trebalo. Možda je tajna i u tome, možda su procjene da jedino Major može sve ubrzati. Možda je priča da mu je nuđeno mjesto zamjenika samo priča. I da sad u Komandi samo čekaju da glas o tome kako je on ponovo na čelu „Sutjeska“ bataljona krene preko Igmana.
Ako je istina tu, nisu sasvim prazne ni sumnje da se s akcijom nije ni htjelo ozbiljno. Da cilj nije bio pomjeriti linije naprijed, već nekoga na čelo brigade!?
Ako je istina doista tu, nije moralo tako. Znajući Majora, dovoljno mu je bilo reći. Nagovijestiti. Prihvatio bi bez pogovora, iznad svega - on je vojnik. Mogla se samo napisati naredba, pročitati mu se.
Ako je istina još uvijek tu, tek ima jedno teško pitanje: Ko je, zapravo, taj Bibić?
Fočak nije. A dolazi na čelo Fočanske brigade!? Iz nekog je od ovih trnovskih sela okolo, ali imaju oni i svoju brigadu. I da nemaju, nisam siguran da ćemo ga mi tek tako prihvatiti kao svog komandanta. Neka se i šuška da ćemo, možda, uskoro biti sve jedna brigada, valjda ako se vraćanje ljudstva nastavi ovako sporo.
To neprihvatanje se odnosi bar na nas, sad sve zajedno prozvane Ćurevcima, nama je dovoljan i naš komandant bataljona, naš jedini komandant. Onda se vremenom na Bibića naviknemo, kad nam ponovo sve izvan bataljona postane manje važno.
Možda nije skroz vojnički, ali se upravo tako događa. Kako drukčije pojasniti naš trenutni odnos spram pretumbavanju u cijeloj brigadi, gotovo da se svi naši članovi povlače. Rat je, pa je teže govoriti samo o nekom solidarisanju s Majorom.
Na kraju, ni mi ne ostasmo imuni. Ostaje brigadna artiljerija, ali mi više nismo njen dio. Nismo više ni baterija, samo vod. Nije ni to bitno, koliko da smo opet ostali na okupu. A to jesam li ja komandir tog ili nekog komandnog voda, je li Sutko samo pomoćnik komandanta bataljona ili je načelnik artiljerije brigade, da li je Ferid nišandžija ili komadir odjeljenja, Admin samo računač, hoće li Tito postati vezista ili nešto drugo, ili će ostati kurir, sve je manje važno od činjenice da u Mojkovićima ostajemo svi koji se u njima i zatekosmo. Isto važi i za sve ostale. Uz, naravno, da smo prihvatili koji su s Grepka sišli.
Povodom svega je najavljen i sastanak u Komandi bataljona. To sam očekivao, ali manje da ću na njega i sam biti pozvan.
Moj odlazak Ferid koristi da me nagovori da pokušam otud donijeti litar ulja, skoro da ga i nemamo a opet mu se jede halva. Naravno da ga neću tražiti za halvu, već za svijeće.
Prvi dio sastanka trajao je vrlo kratko, samo su predočene osnovne promjene. Majora već poznajemo, pa je i jedino bitno obrazloženje da je potvrđena najava spajanja s trnovskom brigadom. Ako se to zasita desi, to će objasniti zašto nam je sada Fehim Bibić komandant. Ali i još nešto, brže nego očekivasmo i jedni i drugi, s Fahrom Nikšićem ćemo se ponovo naći u istoj brigadi. Također, pošto se ni išta drugo neće mijenjati to će i on do daljnjeg ostati na Rogoju.
Na drugom dijelu sastanka, mene nije ni bilo. Nekoliko njih je ostalo, neka takozvana uža Komanda, a koja se treba pozabaviti još nekim kadrovskim rješenjima.
Lično me to nije puno ni zanimalo, radosniji sam bio da par sati provedem s mojim Trošnjanima. Svakako sam i morao čekati da taj sastanak završi, zaprijećeno mi je da se bez ulja ne vraćam.
Ni šaranje po toj novoj, unutarbataljonskoj kadrovskoj križaljci se nije oteglo, te i ja skratih svoje druženje s Trošnjanima, zamijenivši ga kucanjem na vrata Logistike, odnosno kuće u kojoj je bio Pela.
-          O, rođak, hajde, bujrum! – možda malo umoran, malo iznenađen, tek Pela me ipak dočeka onom svojom prepoznatljivom susretljivošću i gostoprimstvom.
-          Nisam mislio ulaziti, ne bih dugo.
-          Ma ne seri, da ti tako kažem, znam da nisi nigdje kafu pio. A imam ti i nešta pričati, hajde ulazi!
-          Nije zar to toliko prijeko, je li mogu ikako drugi put?
-          Nemoj da se svađamo. A ne brini ni za to kojim si poslom došo, rođak - bude li mogao, znaš da će učiniti.
-          Nije ništa strašno, ostali smo skroz u mraku – koristio sam to što me skoro uvlačio u kuću.
-          Nek nije šta gore. Ni mi se baš ne razbacujemo uljem, al biće, biće... Nego, šta ja ono... Jah, moraš prvo nešto da obećaš!?
-          Rođak, kako da ti kažem, znaš me, pošten sam i iskren, ja kad nešto obećam, ja to i ispunim. Ali, baš se nešto i ne sjećam kad sam zadnji put nekom nešto obećo! Šalim se, hoću, samo ako nije nemoguće.
-          Znaš mene, i ja sam i pošten i iskren, a još sam i skroman, nikad ne tražim ništa puno. Eto, meni dosta litar konjaka, prvi put kad se u Sarajevu vidimo. Jel može?
-          Stvarno nije puno. Obećavam!
-          Ko ti je imo časprije reć, jel „kurvo Trošanjska“?
-          Ne kontam!?
-          Ozbiljno, nisi ništa čuo?
-          Joj, svašta ja čujem, svi... Ne znam na šta misliš.
-          Pa, to, to zašto tražim da me častiš konjakom! Sad ja ne kontam kako moreš nešto obećati a ne znaš zašto.
-          Znam! Jer, ako to tražiš znam da nije bez razloga.
-          Dobro, rođak, nije još ništa sigurno, pa nemoj ni širiti. Ja sam pomislio da si zbog toga i došo, velim ko mu prvi uze muštuluk. Opet znam da nije imo ko... Sinoć smo Zaim i ja pričali... ovo sad je bilo bezveze, pičkin dim, ono nešta unutar četa i vodova... kad će Zaim jednom „koga imamo pametna za personalca, ona se havetinja neće ni vratiti“. Mislio je na Faima Habula. I, ja sam nešto dumo, te mi ti pade na um, pa velim Zaimu da nema niko bolji. Nije ništa odgovorio, što je dobro, vidio sam da je upamtio, a nema razloga da ne prođeš!

Zamislio me. Ponovo sam mu obećao konjak. Kad se vidimo u Sarajevu, zamolivši ga da mi malo i priča o njemu, neki zanimljiv detalj s početka ili još i od prije rata. Sve s ciljem da ga još više odobrovoljim, ne zaboravljajući zbog čega sam ja zapravo došao. Usput sam razmišljao o njegovom prijedlogu, ali i kako izvesti da ne izgleda kako taj konjak želim odmah i naplatiti.
-          Rođak, dogovor za konjak ostaje – trebalo mi je tek desetak minuta, reći ću što doista mislim, direktno, a nek on poslije shvata kako koji dio hoće – ipak mislim da ćete morati nekog drugog naći za personalca. Razmislite bolje, ma i nije to neka prevelika mudrost, bar sad kad smo na okupu i kad nas nema puno. Dovoljno je da je pismen. Eno Murata Fulurije Uča, on će se vratiti, time se i bavio kao rezervni oficir, ili nije, nije ni bitno, radio je nešta u Vojnom odsijeku. A dok on ne dođe postavite bilo koga, puno je finih i pametnih momaka, da nikog sad ja ne izdvajam. A mene ostavite u artiljeriji, to najbolje znam, tu moj doprinos može biti najveći.

Pela je procjenjivao čvrstoću moje odluke, znajući da nema prava previše uticati i insistirati, ali držeći i da bi mi trebao reći neke činjenice koje ja možda nesvjesno zanemarujem. Naveo je par razloga zbog kojih bih trebao još jednom razmisliti: položaj koji mi se nudi je dobar „za poslije rata“, još može biti i tek prva stepenica, sem toga ne bi me sasvim ni odvojio od minobacača.
Niti u jedno nisam sumnjao, čak ni u zadnje jer je to potvrdila nedavna akcija, ali je bilo jedno preko čega nisam želio.
Nikako mi se Mojkovići nisu tako napuštali, osjećao sam dug prema momcima koji su tamo sa mnom, zajedno smo otišli na taj zadatak, zajedno počistili onu balegu, veselili se i nervirali...
Nisam se pokolebao, i dalje je jedino što tražim - litar ulja.
-          Meša! – Pela, na kraju, nemade drugo šta do pozvati Kukovog brata koji je postao glavni magaciner – hajde, daj mi rođaku litar ulja.
-          Ali, šefe, nema u magacinu nego dva litra – ovaj je smatrao obaveznim da to predoči.
-          Pa?
-          Kako, pa?
-          Pa, je li čovjek traži litar, ili pet?
-          Litar.
-          Eto, vidiš da ima. Idi i podaj mu!
-          A, šta ćemo za kuhinju?
-          Za kuhinju? Šta me to sad pitaš, mene samo zanima da dok u magacinu ima - ima, kad ne bude bilo, onda - zna se, nema. Sad ti idi daj taj jedan litar, ja ću potpisati, drugi more biti za večeru, a od sutra, ako nam šta ne pošalju s Grepka, ništa - ješćemo posno!

-          Pela nije normalan – jedino je što mi je Meša rekao na putu do magacina, dok sam ulje dobio bez riječi.

Lično sam se uvjerio kako je na policama ostala još samo jedna flaša, ali povratku nije bilo mjesta. Ostaje nada da će oni s Grepka biti brzi, ubuduće i pametniji kako se slične situacije ne bi ponavljale.
Ja se nisam ponovo uvraćao Peli radi zahvaljivanja, ostavljam to za Sarajevo.
Kajao se jesam, cijelim putem do Mojkovića. Nije mi prvi put, ali opet ne mogoh a ne razmišljati o tom. „Dok ima - ima“, činilo mi se tipičnom ratnom rečenicom. Također sam još nešto morao sebi priznati, mislim da ja nikada ne bih bio u stanju postupiti kao što je Pela.
Opet, mnogi ne bi kako sam ja. Jedva bi dočekali da ih ko ponudi boljim, lakšim mjestom. Ne kajem se, lakše mi se nositi da sam možda Pelu iznevjerio nego da sam to učinio ovim momcima. Nije mi važno što će neki požuriti da kažu kako sam umislio da artiljerija bez mene ne može, kao ni što će neki glasno govoriti da sam budala.

                                  ***
Halva je baš zamirisala. I prva je bila dobra, ali od ove u životu bolje jeo nisam. Valjda što sam Feridu pomagao, i zbog čega požurih u dnevnik zapisati glavno pravilo kojem me naučio:
„Za dobru halvu ulje ti je osnov, koliko ga uspeš u tavu, poslije se prema tome ravnjaš. Prema ulju dodaješ brašno, vodiš računa da ne bude masna, ali više da ne bude posna. Naše domaćice najviše griješe u štednji ulja, iskustvom se to da odoka procijeniti. Isto važi i za šećer, sladiš po želji s tim da količinu vode u zaljevci mjeriš prema tome koliko si stavio ulja.“
Poturih olovku. Ako ni u čemu, u jednome je u pravu. Sve se da odoka procijeniti. Samo, treba imati dobro oko.


                              Jahorina ljeti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...