13 Jun 2016

41 - Tražio je da se čuje sa mnom

Dvije breze naporedo rasle,
pod pendžerom prošene đevojke.

Na njih biju slane i snjegovi,
i padaju orli i gavrani,
a sokola ni u pleći nema.

Đevojka je njima besjedila:
„Id otalen orli i gavrani;                      
                                           15. novembar 1992. 
Kad mi mladoj haber ne nosite,
od mojega Bogom zaručnika,
hoćel doći ili neće doći.     

Zaklonte mi pendžer nad očima,
da ne gledam kad je koje doba,
kad se gora svlači i oblači!“               





Sve se brzo zaboravlja, tako i mi kratko bijahosmo tema svih razgovora u i oko bataljona. I to je bilo dovoljno da čujemo i ono što se nije desilo, tako se na Grepku prepričavalo kako je svemu prethodio žestok četnički napad, koji smo naravno odbili. Gubitaka doista nismo imali, što po tim istim pričama nije slučaj s četnicima. Slušajući to mogli smo pretpostaviti kako će sve izgledati kada se pročuje do Tarčina, Visokog, Jablanice...
Tako, počinjem shvatati i koliko su naši diverzanti stvarno zaplijenili rakije Goraždanima. Da ničeg nije bilo ne bi priča ni nastala, ali...
Nije ni važno. Nego se bijah uplašio kako će moja motorola doseći visinu osrednjeg topa, ili manje haubice. Sreća pa se logorskom vatrom takav komad željeza ne može istopiti.
Sreća je i pa se sve brzo i zaboravlja. U današnjem vremenu je svake priče dosta dan-dva. Već danas se ovdje ništa od ovoga i ne pominje.
Prešlo se na ono što tek treba da bude. Krećemo s ofanzivom. Kada tačno, i na kojim sve pravcima, dugo su bila nagađanja.


Kružile su sve tri varijante. Najvjerovatnija da napadamo okolo. Upravo Krbljinu zvijezdu, a možda i dalje - Dobro Polje i Kalinovik, te Osija i prema Jahorini, odnosno prema Kijevu. Druga je predviđala vraćanje Kljuna i Kremenca, dok je treća krojena po onoj „Babi se snilo što joj milo“, kako izgleda šuškanje o ubacivanju jedne naše diverzantske grupe „tamo“. Ne izgleda mi da smo baš spremni da jedan pravac našeg napada krene i sa Zelengore.
Sanjao sam takav san, stoga se malo razočarah što se istina poklopi s prvim nagađanjima.
Naš bataljon jutros rano udara na Krbljinu zvijezdu, a jedina podrška smo im mi. S jednim minobacačem, kineskom osamdesetjedinicom. I sa svega dvadesetak mina.
Ono što mi se u tome planu nije sviđalo je što je i ta pomoć samo ako zapne, još se uporno razmišlja o štednji mina. Želio sam čim prije dokazati da smo doista spoznali sve njegove tajne, a preglupo bi bilo da se radujem i želim da našima zapne.
Nisam bio na sastanku kada je plan dogovaran i pravljen, Sutko je bio dovoljan, tek je na njemu odlučeno da se u akciju na upućuje određeni vod ili četa, ako nam se da govoriti da to još kod nas i postoji, već je spisak sačinjen od svih koji su se dobrovoljno javili. Našla se tu skoro cijela Komanda bataljona, a i poneki logističar i vezista. Što mi je malo krivo, i niko od artiljeraca.
Sinoć sam, pred njihov polazak, ipak išao do Dragomilića, do Sutka, koji me je tako i upoznao s tokom sastanka. On je imao svoje objašnjenje, izostanka našeg direktnijeg učešća. Mi smo svi uključeni u taj neki drugi ešalon, koji će ići preuzeti linije. Kada budu zauzete, kad sve bude gotovo.
Simpatično mi bi i saznanje kako taj sastanak, opet, nije prošao bez mene. Ne znam šta predstavlja ta slučajnost, dobru ili lošu slutnju. Tokom sastanka, na Osijima smo ponovo vidjeli veću grupu četnika o čemu sam želio odmah izvijestiti Sutka, tražeći i dopuštenje da ih gađamo, a kako su nam ovaj put bili u domašaju. Nije mi odobreno, svakako bi moglo ugroziti cijelu operaciju, ali je izazvalo smijeh prisutnih na sastanku, jer je poziv došao taman kad se Sutko bio dobro namjestio, u samome ćošku. Gdje se, međutim, veza teško uspostavljala. Pošto ga nisam uspijevao razumjeti, zatražio sam da promijeni položaj. Smijeh je tada počeo, a još veći postao kada je Sutku u povratku bilo jasno da će do kraja morati prestajati. U drugome ćošku, onom za vratima!
Rastrgano sam spavao. Kratak san lijep, misli između - mučne. Brinulo me nerazumijevanje osjećaja, trebalo bi da nas sve mimoiđe, ali morasmo biti spremni.
Prije zore smo i bili na svojim mjestima. Provjerili smo još jednom da je minobacač u osnovnom pravcu, zauzeti elementi platoa na Zvijezdi, korigovani prema jutros nešto nižoj temperaturi zraka i malo jačem vjetru, a i mine razvrstane na kineske i iračke.
Spremni smo, mada navijamo da možemo uspjeti i bez nas, da će biti bolje ako spremnost danas dokaže samo naša pješadija.
I tačno prema planiranom, počelo je da grmi na sve strane. Ovdje, dolje na Osijima, gore na Grepku, tamo prema Kijevu.
Motorolom pratim tok akcije. I samo je pet minuta trebalo za moju prvu radost:
-          Naši su na Zvijezdi – skakao sam po kosi, dijeleći radost s ostalima.
-          Hajdemo jednu roknuti, nek se zna – Kuko je vrištao, i sam se uvjerivši kako se gore pucnjava više ne čuje.
-          Nećemo, Kuko. Gađaćemo iz tenka, kad se popnemo gore!
-          Onda, komandiru, obećaj da ću je ja ispaliti.
-          Recimo da ti vjerujem da znaš tenk voziti.
-          Ja sam čizme stego, kad krećemo? – i Ferid se veselio šaleći.
-          Neka si ih stego, samo se meni nešto i ne mili – Adminova radost je bila malo drukčija – ne sviđa mi se da dođemo gore kao pičke!

Malo kasnije, moje se raspoloženje naglo promijeni, Šeks je tražio da se čuje sa mnom. Srećom, i nakratko, uz veseli je smiješak djelovao kao da je slutio o čemu smo pričali, tražeći da budem spreman jer gore ima puno toga „za mene“.
Potvrdio sam spremnost, nastavljajući da čekam da slične vijesti počnu stizati i s ostalih pravaca.
Ali, nije bilo tako. Stigla je vijest s Prestrugane klade, da je zauzeta, da se napreduje i prema Kijevu. Međutim, na Osijima  je i dalje grmilo, dok su s Grepka već javili kako nisu uspjeli, četnici su ih kao očekivali, odnosno da su „provaljeni“.
Malo kasnije dolazi vijest kako ima problema i s napredovanjem prema Kijevu...
Ni blizu to nije moglo zabrinuti nas, kao našu pješadiju. Ako ostane da su četnici jedino sa Zvijezde pomjereni, jasno je kako oni s time neće ostati pomireni. Dakako će odmah nastojati uzvratiti.

Što se, nedugo zatim, i dogodilo. Istina, još nisu krenuli s pješadijom, ali su svu artiljeriju okrenuli tamo. Pri čemu je ni najmanje nisu štedili, dovlačeći i neku koju ranije nisu koristili.
Uz nekoliko šesetki, posebno je teško bilo slušati djejstvo prage. Kad ispali dvadeset komada, uslijedi pauza samo koliko joj je potrebno da zamijeni redenik.


                                        plato Krbljine zvijezde
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...