13 Jun 2016

40 - Možda...

Moj pendžeru, moj grki čemeru;
    zemljo, zemljice,
    sunce visoko,
    za gorom zađi.
Mlogo li sam s tebe jada stekla.
     zemljo, zemljice,
    sunce visoko,
    za gorom zađi.

Gledajući i ljeti i zimi,
koga ćeš mi poljem donijeti.

Ili dragog, ili nedragoga.
Od gledanja bolest ufatila.

Evo sam ti dušu donijela.
Ti je podaj nebu u havaje,
nek je nose ptice na greoce.





Musa je predvodio grupu od pedesetak ljudi koji su nam došli pomoći, zato je s pravom tražio objašnjenja.
Bio sam iskren, a poslije i iznenađen, tek malo suzdržanim odobravanjem. Zajedno smo nastojali izvući pozitivnije iz ovoga.
Četnicima smo pokazali zube, još tri kuće imaju u Popovićima koje prkose i koje će im vjerovatno još dugo bosti oči. Nekima od nas je ova noć poslužila i za skidanje onog straha zvanog direktna borba s četnicima, barem kada su u pitanju njihovi napadi. Istina da tog napada nije bilo, ali je sve podsjećalo kao da je bio. Kontam da su od sudbine počašćeni kojima prvo iskustvo ovako daje.

Za mještane znam da većina imaju sličnih iskustava, od nas nisam siguran ni za koga. Omer i Ferid bi trebalo da jesu, dok su bili u pješadiji, kao i Salja koji je na Trebovoj slat kao ispomoć. Za sebe znam da nisam, vjerujem ni ostali. Međutim, koji i imaju tog nekog iskustva, ovo im je sasvim novo. Onda su dakako bivali okruženiji nekim od već potvrđenih boraca, sada su predvođeni dvojicom jedva dvadesetogodišnjaka, gdje ja ispalih i svoje prve metke prema četnicima.
Također, prema ushićenjima jasno da svi prvi put gađasmo iz svih ovih oružja, ili imasmo svu tu podršku. I sam sam mislio da je rukovanje mitraljezom teže, da je erpege predodređen samo diverzantima...
Makar i da smo se samo definitivno uvjerili kako se možemo pouzdati u našu osamdesetjedinicu, vrijedilo je!
Što se nas tiče, siguran sam kako ćemo narednih dana biti još hrabriji. Ukoliko se doista desi četnički napad neće se desiti da neko samovoljno napusti položaj!
Još nešto je dobro, provjerili smo i uvjerili se u spremnost naše pješadije. Koja je svakako položila ispit, posebno iz saznanja kako su oni bili  od misli da smo doista napadnuti.
Komanda, predvođena Musom Bešović je zavrijedila sve hvale. Ne samo zbgo brze reakcije, nego i usputne organizacije. Njih pedesetak je stiglo na lice mjesta, dok je petnaestak diverzanata okrenuto da drži zatvoreno moguće nadiranje četnika s boka, odnosno iz potoka. Razjašnjenje situacije javljeno im je motorolom, ali se oni ne odlučuju povlačiti. Javili su da su produžili prema Popovićima, vidjeti jesu li palikuće još tamo, ili bar ocijeniti efekte našega šenlučenja.
Mislima dolazim do jedine cijene koju smo platili, utrošenih par hiljada metaka sitne municije, te nekoliko mina i različitih projektila.
Cijena nije golema, s obzirom da bi najbitnije trebalo biti što niko od nas nije stradao, bez obzira što ćemo se složiti kako se ovakvim razvojem situacije to nije ni moglo dogoditi. Ali jeste bilo sumnji, pošto sam bio nedostupan, uz pucnjavu kakva se ovdje dugo nije čula i dugo neće čuti. Zato ih je Musa lično predvodio, i zato su tako brzo stigli.
Jedan ispit smo položili, na jednome smo, možda, i pali. Ako su diverzanti produžili Popovićima, jesmo li mi imali vremena?
Jesam, predlagao sam da ih dolje i čekamo, tek sada razmišljam bismo li ih tada i navakat uočili. Ili bi prije oni nas. Znam i zašto je to tako, nismo mi krivi što imamo samo jednu motorolu. Da smo krenuli kada su ih Salja i Admin opazili, opet bismo bili suočeni s tim problemom, motorole.
Da li sam trebao diverzante upoznati po Adminovoj dojavi, imali bismo dvije motorole? Nisam siguran, mislim da je četnicima dosta manje trebalo da selo poždiju i izvuku se iz njega, nego što je ovima da ih preduhitre, spriječe.
Možda je najpametnije bilo da sam istovremeno i izašao na kosu i izvijestio diverzante. Pa ako bi palikuće bile prebrze, tada bi i njihovo zadržavanje s ove kose bilo smislenije, opravdanije.
Možda. Jer, pitanje je kako bi Komanda reagovala, s obzirom da bi preko nje moralo ići. Meni sugestija kaže da ne bi bila raspoložena za spasavanje preostalih Popovića. Značilo bi to izlaganje riziku diverzanata. U svakom slučaju, mogla je i njih nervirati bahatost ovih palikuća, mogli su i oni doći na moju ideju, s više mogućnosti da je bolje sprovedu.
Možda sam i ja o svemu ovome, u ovih par dana unazad, trebao bolje i više, opširnije razmišljati. Možda bih znao procijeniti kako naći najbolji bilans između nužnog uloga, rizika, i moguće dobiti.
Možda. Ali mi je za to potrebna Majorova intuicija. Ili, više ratnog iskustva.
Ovako, ja ostajem zadovoljan.
Neću dati da išta od postignutog umanji ni izvještaj koji će stići od diverzantske grupe, predvođene Šeksom i Ćuzom, nakon obilaska Popovića. Proveli su cijelu noć u njima, pretražujući i izviđajući okolo, nisu pronašli ni najmanje tragove da smo makar jednog četnika pogodili. Iskoristili su tmurno i oblačno jutro, još produživši boravak, tek su našli tragove njihovog kretanja, i dolaska i odlaska, čak i prazne kanistere, ali nigdje tragova ni krvi ni zavoja, niti nosila, o mogućoj humci nisam smio ni pitati.
Opet, niko od nas to nije ni tvrdio. Možda nam je to noćas izgledalo malo nevjerovatno, nikada ne i nemoguće. Nekada Bog, sreća odluče paziti i na njih.
Jedno i oni moraju znati, ne mogu se uvijek uzdati u toliku sreću. Moraće od sada i oni drukčije da razmišljaju!
Dok smo iščekivali Ćuzin i Šeksov povratak, a nakon što sam završio sa svojim razmišljanjima, s Musom pravih i dodatne analize. Složili smo se kako je ovo sada ponajsigurniji dio naše linije. Teško bi bilo ko sada četnike razuvjerio da nas ovih dana uvijek tu neće biti preko stotinu, sa svim ovim naoružanjem, pa da bi nas napali njih bi trebalo biti dva-tri puta više.
Rekao mi je još nešto, što mi je promaklo. Ticalo se našeg prvog gađanja odavde. Zbrka s minama jeste dala tri naša prebačaja, koja ipak nisu bili potpuni promašaji. Slično kao kada smo prebacili brdo Đurđevicu. Sad su mine našle selo iza, Mušiće. Tako je njihov radio javio, da smo tukli civilni cilj. Naravno, nisu pomenuli da su odmah iznad toga sela metli tenk. Niti da su oni svojim granatama sravnili Vujnoviće i Kolakoviće, te šibicom Popoviće. Ili je po njima njihov tenk civilni cilj, kojim valjda kose travu ili pripremaju njive za sjetvu, dok su prazni Vujnovići i Popovići vojni cilj, s obzirom da smo ih iz njih tukli prkosom. Pri tome će u istu ravan metnuti tri naše, spram stotinu svojih granata.
S tim zadnjim bih se još i složio. Makar ne bilo dilema da mi nikog nismo pogodili, možda je tek jedna pala u selo, ostale iznad, i ovako čudi da nisu umetli nekog starca koji je ovih mjeseci umro prirodnom smrću.
Mogu se sad pravdati kako je paljenje Popovića odmazda za granatiranje Mušića, iako je jasno da će i oni koji su ih palili biti zavedeni kao mirni, brižni civili, koji su išli provjeriti je li sigurna i čitava imovina njihovih komšija. Bude li koji od njih noćas slučajno pogođen, taj će biti označen kao hrabri borac, koji je rane zadobio braneći vjekovna ognjišta svojih pradjedova.
Ako. Žalim što su one mine me nervirale, sad nikako što su pale gdje ih je sudbina spustila. Nakon svega, nije mi ni zbog noćas ničega žao. Ne žalim, a vrlo sam zadovoljan.
Samo da se još Šeks i Ćuza vratiše s boljim vijestima, ili da, makar, ja ne bijah ovako neoprezan!
Nije bilo toliko hladno da se toliko primaknem vatri, koju naložismo na sred sela. Ali je bilo suđeno.
Stopio sam motorolu. Malo, ali dovoljno da je učinim neupotrjebljivom. Bio sam bijesan na sebe samog, ali umjesto svega... samo zapalih cigaretu.
-          Evo – izvukavši kiseli osmijeh požalih se Musi – ovo treba dati Loju, da ako se išta mogne iskoristiti.
-          Ajoj, šta to bi – Musa pocrvenje, jače nego bi ga ikakav plamen vatre opalio – hajde de, sve ove granate što ispali, ali ova motorola... Znaš li ti koliko one samo koštaju? Hajde što koštaju, ali nemamo ih!?

Ja sam mirno odbijao dimove, čekajući da se Musa sam malo smiri i promijeni ton svoga obraćanja.
-          Dobro, ima još jedna u Centru veze, rezervna – nije potrajalo – kao da sam znao da će do ovoga doći, samo što nisam baš od tebe očekivo... Jebaji ga sad, gotovo je, moram ti dati ovu svoju a ja uzeti tu rezervnu, ali da znaš... Kad se ovaj rat završi, nemoj mi ovo zaboraviti. Neću prijaviti da je kriv tvoj nemar, pravdaćemo nekako da je usljed borbenih dejstava.

Nije morao, mogao je još pričati. Rado ću sad potpisati da je poslije rata odradim.
Sad me i nije briga. Čim je ponovo pomene, ja ću u duhankesu.   



                                         jedan od dobropoljskih zaselaka                                                  
                                             
           
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...