10 Jun 2016

36 - Imat ću šta izvijestiti

Beg-mahala beharom propala,
sve bećare glava zaboljela,
nekog ćare, nekog ašićare,
moga dragog ašićare boli.

Nosila bih šećerli ponude,
no mi ne da ostarjela majka.
„Jarko sunce, popusti se niže,                                 
moj dragane primakni se bliže!
                                   4. novembar 1992.
Da si bliže lako bi ti došla,
krivene ti darove donijela,
brzo bi ti glava uminula,
još brže bi boljku prebolio,
al ovako doći ti ne mogu!“





Jučer se ovaj s Krbljine zvijezde oglašavao par puta, sada mijenjajući taktiku. Pojavi se, ispljune dvije-tri u rafalu, i nazad u zaklon. Željeli smo i mi ponovo pokušati, ali odobrenja iz Dragomilića nije bilo.
Nas sigurnost u naš položaj nije izdavala, te smo u dugim pauzama neprijateljskog granatiranja obilazili ranije im učinke. Udolina iza nas jeste podsjećala na oranicu, ali najviše zbog busenja koje se dizalo pod nekim gelerima. Dakako nam se tu nije željelo zadržavati, što smo vidjeli i znali bilo je dovoljno da duže sudbinu ne čačkamo.
Među ispred nas smo obišli u nekoliko navrata, onaj dio koji je jedan projektil proparao. Dan kasnije je izgledalo još strašnije. Bio je to tačan pogodak, ako je iza ličilo na oranicu ovo je izgledalo kao da je ralom zakopano kuda će projektil proći. Strašnije je znati kako je to on sam sebi proburgijao. Te razmisliti da je zemlja bila tvrđa, pa da je tu nekako i aktivirao. Svaki posjet tom zaorku, dugom metar i po, zagledanje koliko se na kojem dijelu zemlja skoro sastavila, završavali smo vraćanjem pogleda na udolinu iza. Uz uzdah kako je dobro što je i taj projektil doprinio da danas liči na oranicu.


Po vraćanju na dio s kojeg smo osmatrali slijedi i iščekivanje kada će se tenk pojaviti. Nakon toga, povlačenje u sklonište. Dok par minuta tišine ne kažu kako se ponovo povukao.
Tako nam je dan prošao, ja sam još razmišljao o sutrašnjem sastanku u Komandi i izvještaju koji ja trebam podnijeti. Nisam se mnogo sikirao, pa sve skupa nije smetalo da legnemo ranije nego smo običajili.
Da je makar straža obavljana gdje treba a ne kraj šporeta i tek povremeno ispred vrata, vjerovatno ne bismo ni spavali. Jutros ne bi bili ovako naspavani, ali ni razočarani sami u sebe.
Miris paljevina nam je bio nejasan do izlaska na položaj, mada smo se ubjeđivali kako vjetar i vlažnost zraka još donose posljednje ostatke Kolakovića. Lakše je to bilo, nego posumnjati da nam nagorjeva meso na tavanu ili tu u komšiluku, ili da su komšije nešto drugo potpalile a iz nekih nas razloga o tome ne obavijestile.
Magla se nije morala skroz skloniti, da nam pogled na Popoviće sve to zamijeni pravim odgovorima. Sav taj miris koji se kao za inat sad još jače čuo dolazio je odozdo, oko trećine sela je potpuno izgorjelao. Miris je kazivao i kako je uzrok šibica, mada smo i bez toga znali, to selo u dolini četnici ni odakle nisu mogli granatirati.
Jedino što se nije okom dalo vidjeti, a što je možda u ovom trenutku od svega drugog važnije, bila je sramota koju ćemo morati priznati. Čak je i toliko velika da se ispod nje ni nazirati neće kako smo dva dana ranije gađali. Za to se nekako možemo pravdati, ali da nam selo izgori tako, pored straže i nas svih živih, tu ispred nosa...
Sramota!
Svi smo krivi, koji jesu i koji nisu stražarili, jednako i mi kao i Mojkovićani. Nema tu nikakve razlike, a i da ima - sramota ostaje ista!
Tek sada ću imati šta Komandu izvijestiti! Tražili smo dodatno, bolje naoružanje, dobili ga, a dozvolili to što se dogodilo. Bez da smo bilo šta poduzeli, bez opravdanja i bez prava da se ne stidimo...
U Dragomiliće sam malo poranio, želio sam Musu upoznati prije nego sastanak počne. Nisam očekivao da me tapše po ramenu, ali ni da onoliko galami. Nije mu se čak gutala ni priča o razlici u minama, o tome da nam šest mina nije bilo dovoljno da uništimo jedan tenk. A umjesto što sam pomenuo Popoviće bolje bi bilo da sam ga dobro našamarao, boljelo bi ga samo lice, ovako mu se počelo mučiti u želudcu.
Ta mučnina je na sastanku prešla u bijes. Od pola sata koliko je trajao, više od dvadeset minuta su svi gledali u mene, slušali kako se Musa pita da li nama uopšte može vjerovati, da li treba ponovo da nam pošalje pojačanje, odnosno izbaci vod u naš rejon...
Izdržao sam, zato što je u dobroj mjeri i u pravu. Ali se i pitah je li preda mnom isti čovjek što nas posjeti neki dan, kad imade više hvale na naš rad nego zasluživasmo, a vjerujući da ovo neće potrajati, te kako nije pošteno da se jedan čovjek više iskritikuje zbog desetak kuća nego svi ostali za stotine sela dosad. Izdržao sam i što znam da je ovo prolazan bijes. Pred sramotom ne zaklanjam lice, ali ne dam ni da se samo njome poklopi sve drugo što smo uradiili!
Od sramote, istine, od Komande nisam bježao, ali jesam žurio prema Čelika kući. Svoje sam Trošnjane poželio kao da se godinama nismo vidjeli, i kao da se baš danas moramo vidjeti.
U kući ne zatekoh nikoga, kroz glavu mi samo prostruja da su čuli i sklonili se da se ne vidimo, sjetih se odmah kako je ovo vrijeme ručku ovdje, a i do nas je već doprla vijest kako je poslije pekare i kuhinja izmještena u potok ispod. Učinjeno je to iz sigurnosti, četnička su granatiranja učestala, ovih dana stalno dolaze i prolaze grupe Goraždana, tako da uokolo pogodnijeg mjesta nije ni bilo. Zakriven je prilično, a toliko prostran da komotno primi i skloni po nekoliko goraždanskih grupa kada na neko vrijeme moraju čekati s povratkom.
Sjurih se potoku, a primakavši se vidjeh kako sam potrefio baš jedan od tih dana, čak se malo i zabrinuh da ću u tolikoj gužvi uspjeti doći do svojih Trošnjana.
Samo nekoliko se sekundi kasnije osmijehnuh, nikada ih lakše neću naći. Iz jednoga se ćoška čulo ono po čemu smo i bili najpoznatiji:
„Ruko moja dulja od rukava...“ – Ada Barlov je vodio bećarac, milina slušati, zastao sam da mi uživanje bude kompletno.
Tek što nastavih, nešto me natjera da ponovo zastanem:
„Ja baraba i bio i prošo...“ – lomilo je na drugom kraju iste međe, i Biči su bili čuveni po bećarcu.
Sišao sam, i još neko vrijeme uživao u tom natpjevavanju. Toliko da sam se na kraju i našalio:
-          Vazdi sam ja govorio da u cijeloj Jugi niko bolje bećarac ne zna zapjevati do Trošnjani, Biči i Jankovići!

Nasmijasmo se, te u dobrom raspoloženju nastavismo priču, a što je meni posebno prijalo.
Na kraju me nagovaraše, ali ja nisam želio ulaziti u red za ručak. Znao sam pedantnost naših kuhara, da često memoriju koriste kako im neko ne bi dva puta kazanu prišao. Ili, s drugog se kazana prislonio. Meni se poslije Musinih kritika ni s kim nije ulazilo ni u kakve svađe.

Objasnio sam im kako me u Mojkovićima svakako čeka duplo obilniji i ništa manje dobar ručak, te da mi se i zbog toga ne isplati živce trošiti na ništa. Pri tome ne pristah ni na nagovor pojedinaca da pokušam, i poslije ručak dam njima ako ga već ne htjednem jesti.


                              Gradina, iznad Kolakovića
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...