9 Jun 2016

34 - Halal, i ovako bilo

Sunce sjaše, kiša rominjaše.
Mome dragom kapa nad očima,
sunce mu je sahat u njedrima,
oblak gleda, dora požuruje.

„Kratak danak, a putevi dugi,
gora čarna u nebo se dala,              31. oktobar 1992.
hoće mi se dragoj odužiti,
hoće mi je sanak ugrabiti!“

„Neću, dragi, tri noći trjepnuti,
dok ne čujem dora preko polja,
dok ti vidim kapu nad očima,
što će mene danak donijeti!“





Među Mojkovićanima je razumljivo bilo tmurnije raspoloženje, zato se kod njih ne zadržavah. Ranjenik je dobro, kažu da je svjesnost gubitka noge brzo prihvatio. Ističu da su mu u tome i oni pomagali, ali posebne riječi hvale imaju za našega Pelu. Njegova stručnost u sličnim situacijama je bila vidljiva, nama od ranije poznata, ali je ugodno bilo slušati priče o pokazanoj predanosti, požrtvovnosti. Priznaju, toliko se oko nekoga ne bi trudio ni rođeni brat.
Napuštajući njihovu kuću i Salja i ja smo ponijeli dio doživljenog ponosa. Svakom sličnom pričom i naši hrabrost i odvažnost rastu.


Divljenje prema Peli, ali i poštovanje prema ranama saborca, te još friška osjećanja Kukova, jasno je da nam ide još jedna noć bez pjesme. Nećemo ni kartati, mada je Salja bio voljan da nam posuđuje novac, ili vraća.
Sjedit ćemo, sastančiti, pričati o ratu. Pravićemo presjek dosadašnjeg boravka ovdje, pokušati osmisliti i nekakav plan za naredne dane. Sve s ciljem ne bi li se kako sudbini dodvorili da malo uspori, još se svi otimamo utisku kako nam je ovdje fino i kako će tako potrajati još.
Uspio sam diskusiju okrenuti u pravcu pominjanja raznih izreka, poslovica, narodnih mudrosti, dosjetki i anegdota, čak i poređenjima s nekim narodnim, ili stihovima nekog od naših velikih pjesnika. Čuh ponešto od onog što ranije nisam, dakako svjestan kako sve neću stići zapamtiti, ali i maksimalno raspoložen prema ovakvom načinu držanja sastanaka. Učini mi se kako nam je i vrijeme jednako brzo prolazilo kao kad smo pjevali.
U rancu sam imao nekih teka, sve i ne vjerujem da će mi služiti za vođenje dnevnika, to odlučih jednu upotrijebiti za bilježenje zapisnika sa sastanaka Vojnog kolektiva, kako ovo druženje i nazvah. Pojasnih ostalima da ćemo ga držati heftično, s tom razlikom da ćemo na njemu svi biti apsolutno jednaki i slobodni. Za razliku od onih redovnih, kraćih, gdje je moja ipak zadnja, gdje ja odlučujem o čemu će se i kako glasati. Ovdje će svako imati pravo reći što god želi. Da me svi shvate, rekoh kako je na ovim sastancima dozvoljeno i zahtjevati moju ostavku, odnosno smjenu. Dok, na redovnim važi ono vojno pravilo po kojem se zadatci prvo izvršavaju pa se tek na njih žali, ovi su upravo prostor za takve žalbe.
Današnji dnevni red sam sastavio retroaktivno, a na osnovu onoga o čemu smo najviše diskutovali. Zapisnik sam pisao, naglas čitajući.
Po prvoj smo se tački jednoglasno složili kako smo zadovoljni svojim radom, bez obzira što još ni jednom nismo borbeno djejstvovali, pokazali smo najvišu spremnost da to uradimo kada bude trebalo.
Primjedbe po drugoj tački su svedene na jedan Kukov zahtjev, tražiti još bolje pješadijsko naoružanje, odnosno koji mitraljez, zolju i slično, sad kada smo na prvoj liniji. Već sutra sam planirao tim povodom do Dragomilića.
U izvlačenju opšte ocjene stanja našeg morala prekidoše me glasovi iz hodnika, praćeni lupanjem čizama.
-          Bujrum, ne morate se izuvati! – lomih nastalu tišinu, probijajući se da lično otvorim vrata.
-          Što ne bi kad je sve ovako čisto, lijepo i uredno – Mujo Humić je gledao u veliki natpis iznad vrata, a koji mu je Omer namjerno svjetlio baterijom.
-          Hajde, kad ste već... A to mi među se, goste inače ne gonimo. Nije problem poslije očistiti, hvala Bogu pa imamo i vode i deterdženta.
-          Akšamhajrola! – Mujo je razbacivao pogled po sobi, skoro ne vjerujući u kakvom nas je okruženju zatekao.
-          Alahrazjola! – odgovorismo, odmah praveći mjesta i za njega i drugu dvojicu koji su mu bili u pratnji.
-          Vanredne okolnosti – sačekao sam da se smjeste – gosti nam u kuću, sastanak prekidamo, zapravo ćemo iskoristiti ovaj djelić sudbine, moralista na vrata baš kad o moralu pričasmo... Dok nisam zaključio, imate li šta pitati a što ste mislili da vam ja ne mogu odgovoriti, evo Mujo je tu. Sem, naravno, onog Kukovog prijedloga... Dobro, ja ću otići sutra do Muse da tražim jače naoružanje, koji puškomitraljez, zolju ili erbejac, ovo je sad prva linija, Mujo će svjedočiti da je to jedino što nam još fali da moral bude na najvišem nivou!

Mujo Humić, Pela Bešović, te Suvad Muslić bijahoše iznenađeni, prva dvojica i oduševljeni onim što čuše. U nekoliko riječi to potvrdiše, Mujo obeća kako će lično ujutro, prije nego i ja dođem, završiti s Musom što se pomenutog dooružavanja tiče, zatim se zainteresova da čuje imamo li još kakvih zahtjeva.
Kako ih nije bilo, zatraži da čuje našu ocjenu situacije, od toga šta znamo o četnicima, do naših odnosa s mještanima. Kako smo o svemu tome već pričali, brzo svi rekosmo po nekoliko rečenica, međusobno se dopunjujući.
Sve je išlo tiho, kao najobičnije sijelo uz kafu, a koliko je bilo vidljivo da su oni zadovoljni, isto se može reći i za nas. Bez obzira na burnije dane, lijepo je znati da od Komande nisi zaboravljen, zapostavljen. Iako je Pela prije podne, po onako ružnom vremenu pomagao ranjeniku, evo je u akšam priključen drugom zadatku. Opet mi glavom prolazi činjenica kako je Majora i njega ista majka rodila, iako logističar išao je snimati novonastalu operativnu situaciju.
Nama je ona jasna, pa kako se i ponoć bližila željesmo na brzinu biti upoznati s novostima iz Dragomilića, upravo iz uglova morala i logistike.
Najznačajnije su da se bataljon polahko, ali ipak iz dana u dan nanovo popunjava, da odlazak treće grupe na odmor nije upitan ali da se čeka kako bi se situacija još malo popravila. Radovalo nas je što smo čuli da se popravlja i situacija oko snabdijevanja bataljona, prije svega onim što nam je ranije bilo najviše uskraćeno, na prvom mjestu je pomenut duhan.
-          Aman, rođak, što me jutros prepade – Pela je na polasku odlučio ipak reći – mi te najbolje ne razumismo, mislili da je neko naš... Mislim, svi smo naši, al umalo onom kjusetu nisam noge polomio, toliko smo jurili. Još, ni kabanicu ne uzeh. A, glas ti bio nekakav, ja mislima najviše nagonio da si baš ti u pitanju. Halal i ovako bilo, nego mi mira nije dalo, pitah se sve šta ćete vi u Varoši... Oni išli da nešta bunare... pa na svoje mine...

Znam, razumijem Pelu. Svi mi katkad govorimo nešto ozbiljno, a da i neozbiljno zazvuči. Sretan je Pela što je nekom pomogao, nekom kome je trebalo, makar ga lično ne poznavao, možda nikad više ni vidio. Nama, daj Bože takva pomoć ne trebala!

Ispratismo goste, sretni i zbog utiska koji smo ostavili. Teško se možemo vodom nazvati, ali smo sigurni da se na nas u Komandi tako računa. Njeno povjerenje sve više stičemo, trebamo se potruditi da ga lahko ne izgubimo!


                               konji na pašnjacima Jahorine
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...